Na een korte zomerperiode is het circus dat Fortuna heet weer begonnen. Op een stralende zaterdagochtend trokken de spelers onder leiding van Willy Boessen de voetbalschoenen weer aan en haspelden een rustige eerste training af. Er ontbraken wat mensen, spelers daagden op in hun normale kloffie en nieuweling Jeffrey Vlug was present. Jongens, we gaan eraan beginnen…


Het is ’s ochtends vroeg, acht minuten over acht. Mijn wekker loopt een eerste keer af en instinctief druk ik deze weg. Als ik een tweede maal word gewekt, reik ik met mijn ogen dicht met mijn linkerarm naar de linkerzijde van mijn bed. Daar ligt niemand, maar heb wel binnen een paar tellen mijn smartphone beet.

Terwijl ik voorzichtig mijn ogen open zie ik dat ik weer een heleboel apps heb gemist. Wel telkens leuk dat mij dagelijks de ‘goedemorgens’ om de oren vliegen. Veel tijd om me hier verder in te verdiepen heb ik niet, aangezien ik nog wat tijd voor mezelf nodig heb. Vandaag staat namelijk de eerste training van Fortuna op het programma en dien tijdig op het appèl te verschijnen.

Als ik rond 10 uur door de Sittardse binnenstad rijd, zie ik op de kruising bij de Haspelsestraat allerlei verkeersregelaars opdoemen. Wordt het druk op de training van Fortuna? Om daar effectief achter te komen zet ik koers richting het CIOS-terrein.

Daar aangekomen parkeer ik mijn auto, stap uit en zie JC in mijn ooghoeken uit zijn auto stappen. Na een korte begroeting lopen we door richting de trainingsvelden, waar het vooralsnog opvallend stil is. Voor het hoofdgebouw staat Ramon Voorn de pers te woord. Zijn naam wordt in verband gebracht met het Duitse KFC Uerdingen, alwaar Roda JC-icoon Eric van der Luèr de scepter zwaait.

Nadat de aanwezigen een kwartiertje bij het trainingsveld naast het hoofdgebouw hebben gewacht, wordt duidelijk dat de selectie daar haar eerste stapjes van het seizoen 13/14 niet zal gaan zetten.

training1

De timing voor het afsteken van het vuurwerk is nog niet je dat

Getraind wordt op het voormalige veld van de Sittardse softballers van The Condors. Het wachten wordt beloond, want even na 10.30 uur komen de spelers het hoekje om en lopen rustig richting trainingsveld. Een klaterend applaus is hun deel.

training2

De spelers betreden het trainingsveld

In vergelijking met verleden seizoen heeft de selectie nogal wat veranderingen ondergaan. Daar waar Ramon Voorn aanwezig is maar niet meetraint heeft de club al afscheid genomen van spelers zoals Jurjen Mannes, Joeri Schroyen, Kévin Diaz, Quin Kruijsen en Ramazan Çevik. Ook Timothy Dreesen ontbreekt, maar komt wel kijken naar zijn voormalige teamgenoten. Edwin Wang ontbreekt eveneens, toch? Fatih Turan is nog op pad met Jong Turkije.

De training begint met een korte uitleg van de trainingsstaf en een rondo om de benen even los te gooien. Zo kan iedereen even aan elkaar wennen. Moeilijk zal dat niet zijn, want alleen Jeffrey Vlug is nieuw.

training3De spelers maken zich op voor een rondo

Langs de kant staat heel wat publiek te kijken naar hetgeen zich op het trainingsveld afspeelt. Na een korte opwarming begint de selectie een stukje te rennen. Tijdens de eerste passage wordt links en rechts vuurwerk afgestoken wat steeds weer voor een mooi decor zorgt.

training4Het publiek vergaapt zich aan de Sittardse spelers

Wél aanwezig is de Belg Tarik Bahr. Hij was verleden seizoen al voorzichtig aanwezig, maar zal nu wel pogen een contract te versieren. Ook Niels Vets traint mee. Een contract voor hem lijkt alvast een kwestie van tijd.

training5Rook in overvloed…

training6

En natuurlijk spelers…

Verder ontbreekt Roel Coumans vandaag. Hij heeft zijn trainingspak afgegeven aan stagiair Peter van Vossen. De zwijgzame Zeeuw loopt de komende periode stage en mag een trainingsvorm begeleiden.

training8De enige nieuwkomer: Jeffrey Vlug

training10

Prince Rajcomar is er ook weer

training11

Nog even uitlopen en dan douchen

Na anderhalf uur zit het er dan op. De spelers rennen nog een paar rondjes uit en de meeste fans keren huiswaarts. Terwijl ik linksaf sla richting parking buigt een hele zwik fans af naar rechts. Zij houden vanmiddag een belactie in een poging mensen over de streep te trekken een seizoenskaart aan te schaffen.

training9Na de ‘broers van Vossen’ nu de échte Peter van Vossen!

Als ik op de parking nog even een praatje maak, komen de spelers al fris gedoucht uit het hoofdgebouw gelopen. Prince Rajcomar heeft een nieuwe auto en die moet even bekeken worden. Als Prince op het veld net zo gaat vlammen als in zijn auto, spelen we volgend jaar in de Eredivisie.

Met een redelijk tevreden gevoel stap ik in mijn eigen bescheiden barrel en rijd de Rijksweg af, richting ‘Waereldsjtad’. Onderweg komt mij een blauwe sportauto tegemoet met een Fortuna-vaantje geplakt tegen de voorruit. Achter het stuur ontwaar ik een fameuze ballenjongen uit een ver veleden. Aan zijn gelukzalige glimlach te zien is ook hij weer content dat de bal weer rolt. Het seizoen is begonnen!

Michel Hennen