Fortuna pakt opnieuw een thuisoverwinning en lijkt het dipje van een paar weken geleden te boven te zijn. Fortuna heeft nu na 13 wedstrijden 19 punten, evenveel als in het gehele vorige seizoen…


12 November 2004

Zelfs valwinden houden Fortuna niet van winst af

Fortuna Sittard 3 Cambuur Leeuwarden 1
Doelpuntenmakers: 5. T. Janssen (ed) 0-1; 32. Derksen 1-1; 45. Moutawakil 2-1; 60. Op den Kamp 3-1
Opstelling: Baart, T. Janssen, Akerboom, Op den Kamp, Hermans (24. Elarji), Zafarin (90. Reneerkens), Daemen, Van Barneveld (75. A. Simone), Meszaros, Moutawakil, Derksen
Toeschouwers: 3.841
Scheidsrechter: Van Boekel;
Geel (Fortuna): Baart, Akerboom
Rood (Fortuna): –

We hadden de smaak al goed te pakken, na de zevenklapper van maandag j.l. die Jong Fortuna uitdeelde tegen de leeftijdsgenoten uit Dordrecht. Echter, deze zeer vermeldenswaardige prestatie werd enigszins ontkracht door berichten in de regionale pers als zou Willy Dullens aan het hengelen zijn in de kleine speeltuin van Ome Nol. Maar goed, ik ga er hier verder geen aandacht meer aan schenken, het zou dit verslag alleen maar geweld aan doen. En dat is er de laatste weken al meer dan voldoende in ons sociaal-democratische Nederland.

Voilà, voetbal dan. Hoewel, voor sommigen onder ons gaat het steeds moeilijker worden om zich daarop te concentreren, aangezien men gisteren de opening van de Hoogmis der Carnaval, de 11e van de 11e, op het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht heeft mogen beleven. Maar goed, het is binnen de redactie van deze site een ongeschreven regel je niet te buiten te gaan aan de excessen van het Carnaval, waaraan we ons dus ook keurig conformeren.

Aldus togen we maar weer eens vanuit de thuisbasis Gronsveld naar ons Wagner&Partners Stadion. Op de parkeerplaats aangekomen, zien we dat de regen zijn werk heeft gedaan. De parkeerplaats is nog net niet in een algehele modderpoel veranderd. Richard Groenendaal zou zich er in elk geval beter op hebben gevoeld dan ondergetekende, aangezien ik op een gegeven moment nog ternauwernood het evenwicht weet te behouden. Dit gaat echter ten koste van een gigantische pijnscheut in de liesstreek. Gelukkig is mijn sportieve seizoen al ten einde, een blessure aan de lichte lies kan ik niet echt gebruiken. Die wordt immers louter door Jo Geerinckx overwonnen. Wat zou er toch van hem zijn geworden?

We benen, ondanks de regelmatig opspelende lichte lies, in rap tempo doorheen de stevige tegenwind naar de voorkant van het stadion, om vervolgens onze inschrijving voor de verplichte buscombi tegen FC Eindhoven te realiseren. Ik bemachtig tevens een wedstrijdopstelling. Door de blessure van Ronald Dassen en het passeren van Ray Fränkel zien we dat Thomas Janssen en Joep Op den Kamp de vacatures in de verdediging invullen en dat ook Joos van Barneveld dit seizoen voor het eerst in de basis staat. Bij de gasten uit Leeuwarden zien we dat er een aantal namen in de basis staan die redelijk tot de verbeelding spreken. De meest opvallende zijn die van Dominique van Dijk en Chima Onyeike. Enkele minuten voor de aftrap begint het ineens behoorlijk te regenen, vergezeld van de ons welbekende valwinden. Die zorgen er zelfs voor dat ergens aan de oostkant van het stadion halverwege de regen je nog recht in je gezicht waait, we hebben aangenamere situaties beleeft.

Het zijn blijkbaar de gasten van Cambuur Leeuwarden die beter met de weersomstandigheden weten om te gaan, maar aan onze zijde speelt een man voor alle jaargetijden en die heet Aziz Moutawakil. Na een pass van Thomas Janssen en een solo-aktie van Davy Z. opent Aziz de debatten met een schot van afstand dat over het doel van Peter van der Vlag gaat. Maar zoals gezegd is Cambuur beter bij de les. Aanvoerder Van Dijk mag een corner nemen, deze lijkt op het hoofd van René van Rijswijk te belanden en de bal belandt zowaar achter Rein Baart, 0-1. Het is echter niet Van Rijswijk, maar Thomas Janssen die keurig binnenkopt, echter in het verkeerde doel…. De eerlijkheid gebiedt mij ook op te biechten dat ik dat pas kon bevestigen na bestuderingen van de beelden van SBS6. Thomas zweeg na afloop natuurlijk in alle talen, geef hem eens ongelijk!

Dat kon er nog wel even bij, laten we het een koude start noemen. Cambuur neemt na de treffer het heft redelijk in handen, zonder het in grote kansen te vertalen. Het duurt tot ongeveer halverwege de eerste helft, totdat de Fortunezen zich weer eens laten opmerken. Davy Z. is blijkbaar naar Circus Renz geweest en produceert een schier foutloze “Zidane”. Het blijft bij schier foutloos, want uiteraard alleen maître Zinedine lui-même voert zoiets tot in de perfectie uit. Even later strompelt Edwin Hermans, ondersteund door onze trouwe verzorger Peter Brune, naar de zijlijn. Cambuur krijgt ineens vleugels en het is Van Dijk die de paal treft. Hermans kan niet verder, Morad Elarji is zijn vervanger, hij maakt bovendien zijn debuut in het eerste elftal.


Elarji weet nergens van!

Raymond Bronkorst schiet namens Cambuur een rebound van een vrije trap over. Eljardi maakt een dusdanig onwennige indruk, dat László Mészáros zich ermee gaat bemoeien. Dat onze kleine koning één van de meest sociale Fortunezen is, mag nu duidelijk zijn. In rustige en klare taal stuurt hij de debuterende Morad aan.


Mészáros neemt het voortouw!

Morad onderneemt een rush over de rechterkant en wordt tegen de grasmat gewerkt. Vrije trap. Daarvoor hebben we Tommie Daemen. Tommie zet voor en de vrijstaande D-J Derksen tekent voor de 1-1, zijn 10e van het seizoen! We leven weer!


Derksen – nauwelijks zichtbaar – slaat toe!

Fortuna is nu volledig bij de les en via een mooie pass van Joos van Barneveld komt Davy Z. vrij. Van der Vlag pareert zijn schot. Even later schotelt de overigens correct leidende arbiter Van Boekel Baart de gele kaart voor. Baart zou de doorgebroken Onyeike even buiten het strafschopgebied hebben getorpedeerd, Van Boekel is echter de enige die dit ook als zodanig ziet, Baart speelde immers keurig de bal. Maar we zijn Cambuur de baas. Uit een corner van alweer Tommie Daemen kopt ook alweer Davy Z. naast. We naderen de thee en het is Cambuur dat de extra tijd van één minuut ingaat met een corner. Deze wordt echter afgeslagen en via Op den Kamp, Davy Z. en Joos van Barneveld komt uiteindelijk goochelaar Aziz Moutawakil vrij voor Van der Vlag. Met een geplaatste schuiver met de linker scoort Aziz de 2-1. Are you watching Rob Sporken!


Moutawakil’s strafexpeditie gaat rustig verder

Bovendien laat Aziz ook andere spelers beter gedijen, zijn samenwerking aan de linkerkant met Thomas Janssen verloopt uitstekend, Thomas speelt weer als vanouds. We kunnen aan de thee c.q. appel met een voorsprong en een tevreden gevoel!In de rust laat onze DJ ons onder andere horen dat Born toch echt in the U.S.A. is en enkele pupillenteams van amateurverenigingen uit de regio mogen hun kunstjes vertonen. Tot zover de rust.

Bij Cambuur hebben ze blijkbaar andere thee genuttigd dan bij de onzen, de Friezen staan al enkele minuten op het veld, voordat er een Fortunees te ontwaren valt. En net als is in de eerste helft, is het ook nu Cambuur dat weer het initiatief mag nemen. In eerste instantie treedt Marcel Akerboom handelend op als Van Dijk Bronkhorst vrij speelt.


Baart houdt Fortuna op de been!

Even later is het Baart die na een scrimmage voor zijn doel een schot van Davy Veltman pareert. Van Dijk heeft er nog niet genoeg van, maar Baart blijft weer baas in zijn doel, zij het ten koste van een corner. Maar dat is niet het ergste. Joep Op den Kamp ligt aangeslagen op de grond en het duurt een poosje eer Peter Brune hem weer overeind weet te helpen. Gelukkig valt het mee met Op den Kamp.

Maar Dominique van Dijk is uit op een doelpunt. Hij forceert een vrije trap op ongeveer 25 meter van het doel van Baart. Hiervoor treedt Koen Brack aan, iemand aan wie we geen al te beste herinneringen bewaren. Twee seizoenen gele den ranselde de centrale verdediger, destijd uitkomend voor Go Ahead Eagles, ver in de blessuretijd een vrije trap feilloos achter Baart, hetgeen Fortuna een onterechte nederlaag opleverde. Baart zweeft de bal ditmaal keurig uit zijn doelmond. De afgeslagen bal belandt uiteindelijk bij Moutawakil die een aantal weergaloze bewegingen produceert. Vervolgens gaat hij de één-twee aan met D-J Derksen, Van der Vlag brengt redding ten koste van een corner. Deze komt uiteraard voor rekening van Daemen, Van der Vlag lijkt te redden, maar stompt de bal tegen het achterhoofd van Joep Op den Kamp, 3-1, Joep’s eerste score!


Joep weet er niets van, maar hij zal scoren!

Cambuur lijkt murw, trainer Dick de Boer wisselt Arnold Herder en Ruben Schaken voor Jarnal Akachar en Van Rijswijk. Marcel Akerboom heeft inmiddels geel gekregen voor het neerhalen van een tegenstander aan de rand van het strafschopgebied. Van Dijk mag nog maar eens aanleggen voor een vrije trap, ditmaal vanuit een onmogelijke hoek. Hij is echter op persoonlijk succes uit en vuurt dan ook rechtstreeks op Baart die het schot pareert.


Akerboom weet nergens van, maar gaat op de bon…

Dit herhaalt Van Dijk een weinig later als hij een dot van een kans op Baart besluit. Angelo Simone heeft dan al de moegestreden Joos van Barneveld vervangen. Dat iedereen tevreden is met de stand blijkt dan maar eens. Het is zowaar de Funtribune die ineens een orkaan van geluid produceert. Hulde, jongens en meisjes! Bij Cambuur mag Van der Weij nog proberen de bakens te verzetten, Veltman ruimt het veld.De Friezen krijgen nog één kans: een voorzet van Schaken belandt via via op de lat. Jordi Reneerkens mag in blessuretijd nog Davy Z. vervangen. Het slotakkoord is weer helemaal voor Fortuna: Tommie Daemen schiet van grote afstand nipt over en uit een counter besluit Angelo Simone op Van der Vlag.


Van Barneveld is terug: gelukkig maar!

Het blijft 3-1, iedereen die Fortuna goed gezind is, kan tevreden de warme huiskamer opzoeken. Dat geldt zeker voor Thomas en Luc Janssen die met de smaak der overwinning ook nog eens hun verjaardag kunnen gaan vieren, cheers!


Derksen viert zijn feestje met de supporters

Is er nog nieuws vanuit de catacomben? Jazeker! Ronald Dassen blijkt een scheur in het enkelkapsel te hebben, hij hoopt in de derby tegen VVV Venlo zijn heropwachting te maken. En ook positief nieuws van Davy Joosten. Hij heeft inmiddels de krachttraining hervat en het herstel van zijn gescheurde kruisband verloopt voorspoedig. Als alles volgens schema blijft verlopen, hoopt hij het competitieslot weer in het veld te kunnen meemaken. Waarvan akte.

Naar huis dus, doorheen de valwinden, maar zelfs die hebben ons niet van winst kunnen afhouden!

Gegroet,

TMD