De noord-tribune van het Fortuna Sittard stadion heet de Fernando Ricksen tribune; de noord-tribune van Stadion de Baandert heette jarenlang de Thei Jessen tribune. Vanwaar die naam? We gaan terug naar het jaar 1988.


Op 5 december 1988 overlijdt, geheel onverwacht,  de clubarts van Fortuna, Dr. Theo ‘Thei’ Jessen. Jessen is één van Fortuna’s monumenten; sinds het samensmelten van Sittardia en Fortuna ’54 tot Fortuna-Sittardia Combinatie is Jessen van de partij.

Na het voltooien van zijn opleiding tot huisarts start Jessen een huisartsenpraktijk in Sittard en wordt verzorger bij voetbalclub Sittardia. En hij blijft de club trouw, ook na de fusie met Fortuna ’54. Maar net zoals de club verandert, verandert ook ‘verzorger’ Jessen. De leergierige ‘verzorger’ verdiept zich meer en meer in de sportwereld en ontwikkelt zich tot sportarts.

En deze rol lijkt Jessen op zijn lijf geschreven. Doordat Jessen zich gedraagt als ‘één van hen’ weet hij al gauw het vertrouwen van de spelers te winnen en bouwt zo een dusdanig goede reputatie op dat ook andere sporters aan zijn mouw beginnen te trekken. En zo behoren niet alleen de voetballers van Fortuna tot zijn clientèle, maar ook de handballers van Sittardia, langeafstandloper Cor Lambregts en komt bokser Arnold Vanderlyde zo nu en dan op het spreekuur. Maar Fortuna laat Jessen nimmer los en dat heeft zijn prioriteit.


De tas van Dr. Thei Jessen, of toch van een speler? Laat het ons weten!

In 1986 ontvangt Jessen uit handen van de voorzitter van Ajax een gouden KNVB bondsspeld, ter ere van zijn 30 jarig ‘dienstverband’ bij Fortuna. Maar van een dienstverband is eigenlijk nooit sprake. Want Jessen is naast ploegarts ook supporter van de club en verricht zijn werkzaamheden pro deo. Jessen is van mening dat de Sittard hem de kans heeft gegeven een grote huisartsenpraktijk te starten en het fungeren als ploegarts is zijn manier om de stad iets terug te geven.


De medische staf seizoen 1986 – 1987

Maar niet alleen Fortuna klopt bij hem aan, hij doet ook dienst als sportarts van de handballers van Sittardia en vele wielrenners behoren tot zijn clientèle. Het zorgt er misschien mede voor dat Jessen een nuchtere kijk heeft op de heersende dopingproblematiek. ‘Het dopingpropleem zal eeuwig blijven bestaan. Het blijft een gevecht tussen stroper en veldwachter’, zo laat Jessen vlak voor zijn dood optekenen. Dr. Thei Jessen overlijdt op 64-jarige leeftijd.

Een kleine anderhalf jaar later eert Fortuna Dr. Thei Jessen op een bijzondere manier. Naast het feit dat in de bestuurskamer van Stadion De Baandert een plaquette ter nagedachtenis van Jessen wordt onthuld door zijn vrouw, vernoemt de club ook de Noordtribune van het stadion naar de overleden ploegarts. Met ingang van de thuiswedstrijd tegen FC Twente gaat de Noordtribune door het leven als Thei Jessen Tribune.