Fortuna opent de competitie traditiegetrouw zonder overwinning. In de slotfase had die overwinning er nog wel ingezeten, maar verdiend was dat niet geweest. Daarvoor waren de eerste 70 minuten toch te slap.


15 Augustus 2003

Fortuna kan Veendam niet van zich af houden

Fortuna Sittard 2 BV Veendam 2
Doelpuntenmakers: 10. Gommans 1-0; 15. Hamming 1-1; 66. Slor 1-2; 81. Rajcomar 2-2
Opstelling: Baart, Akerboom, Van der Hoeven, P. Janssen, Meulenberg, Tychon (70. El Gaaouiri), Daemen (79. Rajcomar), Cagnazzo, Brusselers, Van Barneveld, Gommans.
Toeschouwers: 3.000
Scheidsrechter: Liesveld
Geel (Fortuna): van der Hoeven, P. Janssen
Rood (Fortuna): –

Het is weer zover: de zomerstop is voorbij. En dus begeven we ons op deze aangename vrijdagavond naar het W&P Stadion. Is er nog iets veranderd aan het W&P Stadion? Nee, natuurlijk niet. Het ligt er nog altijd even desolaat bij als vorig seizoen.

Op de tribunes zien we dat het aantal toeschouwers weer is afgenomen. We schatten een man of 3.000, maar hoe leeg gaat het er hier in december uitzien als het koud is?

Ach ja, dat zien we dan wel weer. Voorlopig concentreren we ons maar op het openingsduel van het nieuwe seizoen. De warming-up is bezig en we noteren geen enkele verrassende speler in de basisopstelling van Koning. Vanaf dag één in de voorbereiding is het duidelijk dat dit de nieuwe basisopstelling zou worden en dat geeft in ieder geval duidelijkheid en rust.

Ten opzichte van vorig seizoen is er slechts één wijziging. Joos van Barneveld staat nu naast Harrie Gommans in de spits en Dario Cagnazzo krijgt de plek van Van Barneveld op het middenveld. Meer valt er simpelweg niet te melden.

De tegenstander dan: BV Veendam. Dat ligt in Groningen en dat zegt al voldoende: ploegen uit Groningen, Drenthe en Friesland winnen zelden in Sittard (net zoals wij zelden in die provincies winnen). Een opgelegde kans dus om voor het eerste sinds jaren eens een keertje het openingsduel van de competitie te winnen. De laatste keer dat dat lukte was in het seizoen 94/95. Toen had in Sittard nog nooit iemand gehoord van pak ‘m beet Ronald Hamming. Zo lang geleden dus…

Moeten we nog iemand kennen uit de Veendam selectie? Inderdaad, Ronald Hamming staat er onder contract. Het blijft een triest verhaal te moeten constateren dat je je topscorer aller tijden aan Veendam verliest. En dan gaat ie ook nog een geel/zwart shirt dragen. Verder kennen we niemand bij Veendam.


Hamming kan er de humor wel van inzien

Zijn er nog supporters meegekomen uit Veendam? Het uitvak is leeg, maar op de hoofdtribune hangen twee Veendam vlaggen, dus er is een afvaardiging aanwezig, maar hoe groot is onduidelijk.

Scheidsrechter van de avond is de heer Liesveld. Daar hebben we in Sittard nog nooit van gehoord, dus hij krijgt het voordeel van de twijfel.

De wedstrijd. Fortuna begint fanatiek. Het levert Jochem van der Hoeven al na één minuut een gele kaart op. Terecht overigens, want die tackle was wel erg hard. Na twee minuten hadden we al op 1-0 moeten staan. Georges Tychon komt vrij voor de keeper een beetje schuin voor de goal. Geen idee wat ie in gedachte heeft, maar een keihard schot op doel is het in ieder geval niet. Keeper Darwinkel kan simpel redden. Wat een kans, Georges…

Ondanks die misser is de toon wel gezet. Fortuna valt aan; Veendam moet wijken. Na tien minuten heeft dat zelfs resultaat. Nadat zo’n beetje alle spelers de bal hebben geraakt, komt de bal uit bij Gommans. De defensie is door al dat getik zoekgespeeld en dus staat Gommans vrij op de rand van het strafschopgebied. Gommans denkt niet na en knalt binnen: 1-0!!


Gommans scoort, maar het was eigenlijk een treffer van het collectief!

Fortuna lijkt dus op de goede weg, maar kan niet lang genieten van de voorsprong. Vier minuten om precies te zijn. Veendam krijgt een corner, die wordt door Fortuna weggewerkt, maar de bal komt terug. En waarom er dan niemand bij ons op Ronald Hamming let, is mij onduidelijk. Hij krijgt de bal en tikt hem over Rein Baart heen: 1-1.

Kijk aan, de 100ste competitietreffer van Hamming in een duel waaraan Fortuna meedoet. Bovendien zijn er nu nog maar vier teams overgebleven waartegen Hamming nooit scoorde (Heracles, Helmond Sport, Haarlem en AGOVV). Maar wij kunnen er niet vrolijk van worden…

In tegenstelling tot Robert van der Weert vindt Hamming het overigens niet nodig de Fortuna supporters te provoceren. Hamming loopt zonder al te veel poespas weg van de N-side. En zo hoort dat.

De stand is dus weer gelijk en we kunnen opnieuw beginnen. Maar helaas komt daar weinig van terecht. Fortuna is niet meer in staat om de druk uit de eerste tien minuten op te leggen aan Veendam. Veendam doet ook niet veel, waardoor het restant van die eerste helft behoorlijk saai is.


Een van de spaarzame doelpogingen

Uit het niets zijn er zo af en toe een paar kansen. De dikste is voor Veendam. Paul Weerman komt vrij voor Baart, maar verprutst deze riante mogelijkheid.

En dan waren er nog discutabele situaties in het strafschopgebied. Fortuna had wellicht een penalty kunnen hebben, maar Veendam had er zeker een moeten krijgen. Marcel Akerboom trok Paul Weerman echt wel neer in het strafschopgebied…

Maar de warrig fluitende scheids fluit niet, dus eindigt deze toch wel teleurstellende eerste helft op 1-1.

Koning besluit in de rust niet te wisselen dus zien we dezelfde gezichten in de tweede helft. Aan het spelbeeld verandert ook niets. Er lukt voorlopig namelijk bijzonder weinig aan beide zijden, waardoor er weinig te genieten valt.

Om de een of andere reden hangt er een lamlendigheid over het elftal die voorkomt dat Fortuna loskomt. En voorlopig is geen enkele Fortunees in staat om daar iets aan te doen.

Na een minuutje of twintig valt er dan weer wat te genieten. Nou ja, genieten. Veendam scoort… Veendam was al wat sterker geworden en echt verwonderen doet die treffer dan ook niet. Er komt een voorzet van links, die door Weerman wordt ingekopt. Baart redt fraai, maar de rebound is voor Rik Slor: 1-2…

En nu? Gaat Fortuna nu dan de remmen losgooien? Nee, nog steeds niet. Een paar minuten later had het gewoon 1-3 moeten staan. Hamming kapt een paar Fortunezen uit, komt vrij voor Baart, maar verprutst dan op simpele wijze deze dikke kans. Daar komen we goed weg en worden we dán wakker?

Nee nog steeds niet, maar Koning grijpt wel in. Samir El Gaaouiri komt de zwakke Tychon aflossen. En dan komt Fortuna wel ineens los. Ineens is het afgelopen met die halve maatregelen aan Sittardse kant en vliegt de beuk erin. Het publiek gaat erachter staan en Veendam staat vast op eigen helft om daar het restant van de wedstrijd niet meer weg te komen. Waarom moest dat zolang duren???


Elke Veendammer in balbezit is nu opgejaagd wild

El Gaaouiri heeft besloten zijn kans te pakken. In die twintig minuten speeltijd die hij krijgt speelt ie zich helemaal leeg. En dat doet ie niet onverdienstelijk. Wat Tychon nauwelijks lukte, lukt El Gaaouiri keer op keer: zijn man passeren.

Al vrij snel breekt algehele paniek uit in de defensie van Veendam. El Gaaouiri had ervan moeten profiteren, maar om onverklaarbare redenen maait ie vrij voor doel over een bal heen zoals Colin Cramb dat ooit eens deed tegen PSV.


Het is nu alle hens aan dek bij Veendam!!

Nog tien minuten te gaan en de gelijkmaker hangt in de lucht. Koning wisselt nogmaals. Tom Daemen eruit; Prince Rajcomar erin. Alles of niets dus.

 En al vrij snel blijkt die wissel ‘alles’ te zijn, want Rajcomar scoort zijn eerste treffer in het betaalde voetbal. Hij staat koud twee minuten in het veld als keeper Darwinkel gekke dingen doet. Hij komt zijn doel uit om de bal te vangen, maar iemand anders kopt de bal weg. De bal eindigt voor de voeten van Rajcomar. Darwinkel staat uit positie, maar het is druk in de doelmond. Dit vraagt dus om precisie en dat is precies wat Rajcomar levert: 2-2!!


Rajcomar zweeft alla Simons naar de cornervlag

 2-2 en nog tien minuten te gaan. Veendam ligt op de pijnbank en de overwinning is binnen handbereik. Terecht zou dat misschien niet meer zijn, maar het kan wel nog.

Fortuna dwingt nog een reeks corners af, maar de bal wil maar niet goed vallen. We noteren nog schietkansen voor Gommans en vooral Brusselers, maar een derde treffer zit er net niet in voor de groen/gelen.

Eindstand: 2-2. Uiteindelijk een terechte uitslag omdat Fortuna in het middenstuk van het duel te weinig gebracht heeft om op een overwinning aanspraak te kunnen maken.


De nummers tien nemen afscheid

Moeten we tevreden zijn met dit gelijke spel? Geen idee, want hoe sterk is Veendam? Over een paar weken weten we vast meer.

Weer geen winst dus op de eerste speeldag. Volgend jaar is het tien jaar geleden.