Sterk collectief van Fortuna verslaat weinig ideeënrijk Veendam, ondanks het optreden van een met name voor de thuisploeg tergend zwak leidende arbiter Nijhuis. Fortuna bewijst zichzelf een grote dienst en blijft door de 3-1 zege in de race voor de 4e periodetitel.


2 Mei 2003

Les 1 van meester Hamming voor Veendam

Fortuna Sittard 3 BV Veendam 1
Doelpuntenmakers: 29. Hamming 1-0; 41. Hamming 2-0; 44. Brusselers (e.d.) 2-1; 90. Daemen 3-1
Opstelling: Baart, Geraerts (70. Klimek), Van der Hoeven, Cagnazzo, Meulenberg, Tychon (64. Steegs), Daemen, Van Barneveld, Brusselers, Hamming, Gommans.
Toeschouwers: 3.199
Scheidsrechter: Nijhuis
Geel (Fortuna): Van Barneveld, Gommans, Hamming
Rood (Fortuna): Meulenberg

Enige tijd geleden, om precies te zijn tijdens de oefenwedstrijd te Susteren tegen Alemannia Aachen van 27 maart j.l., sprak de naast mij op de tribune zittende Ronald Hamming mij aan over mijn aktiviteiten in het kader van Fortuna Online. “Wanneer ga jij weer eens een wedstrijdverslag schrijven?” Welnu, het antwoord volgt hieronder. Daar de aangewezen slagman voor het schrijven van het wedstrijdverslag wegens “buitenlandse aktiviteiten” absent was, werd pinchhitter TMD maar weer eens van stal gehaald.

Aldus togen we vanuit het zuidelijke en hoog-Bourgondische Gronsveld richting het W&P Stadion voor competitiewedstrijd nummer 30 van het seizoen. Deze rit werd overigens begeleid door een klank- en lichtspel die de B.V. Thor en Donar in het hemelrijk ten tonele bracht. Geheel vlekkeloos verliep dat overigens niet, want enkele voor ons rijdende autobestuurders meenden hun voertuig onder de reeds genoemde weersomstandigheden met name met het middelste van de meestens 3 pedalen te moeten bedienen. Gevolg: een tijdsduur van 35 minuten voor een rit waarvoor anders pak-‘m-beet 20 minuten staat.

Zo kwam het dus dat we rond 19.50 het W&P Stadion betraden. En voor het eerst sinds tijden weer eens onder een aangenaam gevoel van spanning (de klassering in de 4e periode stond voor Fortuna n.l. op het spel). Dusdanig dat voorafgaande aan de wedstrijd eerst maar eens het watercloset moest worden opgezocht. Om vervolgens de opstellingen mis te lopen. Erg handig als je een wedstrijdverslag dient te schrijven en nou niet direct de namen kent van de meeste Veendamspelers. Maar waar is een mens zonder hulp, hierover straks meer. Mais bon, we blijven positief.

Onder begeleiding van een peloton mascottes en het arbitrale trio betreden beide ploegen inmiddels het veld. Helaas ditmaal geen w.c.-rollenaktie op de N-Side, het bar slechte weer zal er debet aan zijn geweest. We constateren dat Cookie en Hans de geschorste Paul Janssen hebben vervangen door Dario Cagnazzo, alwaar wij feitelijk ook wel rekening hadden gehouden met Tycho Steegs. Bij Veendam herkennen we met name ex-filmster Ronnie Pander en het kleurrijke duo Pong Clemencia en Angelo Cijntje. Eén speler bij de Veendammers had de bui blijkbaar al zien hangen. Topscorer Paul Weerman ontbrak in de selectie.

Fortuna heeft ook tegen deze tegenstander iets recht te zetten, in Veendam lieten de onzen zich namelijk de kaas van het brood eten. De Noorderlingen waren dus gewaarschuwd. Maar dat was niet de hoofdreden. Bij Fortuna liep n.l. nog ene Ronald Hamming, geboren te Zeegse, in uitstekende vorm verkerend en volgend seizoen spelend voor……. BV Veendam!

Voorwaar, mooie ingrediënten voor een leuk potje voetbal. Dat leek het echter niet zo maar te gaan worden, afgaande op de eerste 15 minuten, waarin beide ploegen de grootste moeite handen om zich staande te houden in de wederom aanwezige valwind.


Tommie houdt zich staande op het drassige veld

Het eerste vermeldenswaardige feit was een gele kaart voor Schilder van Veendam na een overtreding op Gommans.Een minuut later meende Bart Meulenberg dat hij hierbij niet achter kon blijven, maar scheidsrechter Nijhuis dacht hier (terecht) anders over en zond de linksachter met rood heen. Meulenberg had n.l. de doorgebroken Zimmermann tegen de grond gedrukt en laat die gast nou op weg zijn naar het doel van Reinder Baart.


Arbiter Nijhuis met zijn “finest moment”, Bart Meulenberg weet niet wat hem overkomt.

Tja, daar sta je dan met 10 man en nog 75 te spelen minuten; weg strijdplan. Maar Fortuna herpakte zich snel via een counter met Georges Tychon, die echter recht op doelman Van der Vlag speelde in plaats van op de vrijstaande Hamming. Maar het was dus niet Veendam, maar Fortuna dat mede door de omzetting van Cagnazzo naar het middenveld en Brusselers naar linksachter de boventoon voerde. Harry Gommans en weer Georges Tychon kregen in deze fase de mogelijkheid om te score te openen, maar slaagden vooralsnog niet.

Even later rinkelde de kassa echter wel: Tommie Daemen leverde een perfecte steekpass af op Ronald Hamming die de buitenspelval omzeilde en in een rechtstreeks duel met doelman Van der Vlag de bal keurig in de verre (rechter)hoek plaatste. De 1-0 is geboren in de 29e minuut, een staande ovatie is de beloning voor Hammigol!


Hammigol en zijn specialiteit: scoren, de 1-0 is een feit!

Ronald, nog 5 stuks voor de 100! Nog geen minuut later heeft dezelfde Van der Vlag opnieuw het nakijken op een onverwacht schot van Hamming, zij het dat het ditmaal aan de verkeerde kant van de paal belandt.

Deed Veendam dan niets terug? Jawel, 1 keer komt het tot een gevaarlijke voorzet via Clemencia, Baart pakt deze echter kundig. In de 41e minuut is het echter weer prijs voor het in ondertal verkerende Fortuna. Een diepe bal van Geert Brusselers wordt door Gommans doorgekopt op Hamming. Op de punt van de 16 meter aan de linkerkant staande ziet hij dat Van der Vlag een meter voor zijn doel staat en hij krult de bal met zijn rechter fantastisch in de winkelhaak, 2-0! De specialist in optima forma slaagt cum laude!


Hammigol ging tot het uiterste Ronald, nog 4 stuks voor de 100!

Fortuna heerst, nee, het zweeft zelfs over het doorweekte speelveld. Maar we zijn nog niet zover dat we ons die weelde kunnen permitteren. Veendam ruikt de thee en wil nog 1 keer een tandje bijschakelen. Gevolg is een schot over het doel van Baart door Zimmermann na geknoei in de verdediging. De hierop volgende doeltrap wordt door Veendam opgevangen. De zoals zo vaak weer zeer ijverige Harry Gommans achtervolgt zijn tegenstander, tackelt deze op correcte wijze (dus op de bal) van achteren, maar scheids Nijhuis beoordeelt dit anders en schotelt onze spits het geel voor. Feitelijk mag ik het niet uiten, maar opkroppen leidt tot een vet hart, dus ik gooi het eruit. Een arbiter die dit soort situaties op een dusdanige wijze beoordeelt, is het niet waard om in het Betaald Voetbal te mogen acteren, soit. Schande, arbiter Nijhuis! In het rijtje van Temmink en Van Beek met deze vent!

Fortuna is echter de kluts kwijt. Veendam rukt op over links, Baart kiest voor de eerste paal en Brusselers schiet bij de tweede paal de voorzet zowaar keurig in het doel. Dat Geert goed en doelgericht bezig is, mag best gezegd worden, maar dit betekent niet dat hij in eigen doel moet gaan schieten! Even bij de les blijven, Geert! 44e minuut: 2-1.

Dat dit een voor hem uitzonderlijke situatie is geweest, bewijst Brusselers al snel. Want een paar minuten later in de extra tijd herstelt hij zijn uitglijder bijna door met een sliding de bal in het Veendamdoel te werken. Hieraan voorafgaande had Tychon na een counter een kans en de rebound al om zeep geholpen. Maar hij komt tenminste in scoringspositie, onze Georges. Buurmeijer had na een charge op Georges ook al geel ontvangen. Einde wapengekletter in de 1e helft.

Thee voor de spelers, speaker Maurice Gorissen mag het bal der entertainment tijdens de rust openen. Voor TMD een uitgelezen mogelijkheid om de hulptroepen te mobiliseren en alsnog een wedstrijdopstelling te scoren, hetgeen ook nog zal lukken.


Hammigol was een plaag voor de Veendamse verdediging

De rust brengt verder weinig nieuws, dus verder met de 2e helft. Veendam heeft inmiddels gewisseld, aanvaller Marc van Eijk mag het 2e bedrijf aanvangen in plaats van Schilder. Dit betekent dat Veendam het met 4 spitsen gaat proberen. Het eerste resultaat van de Veendammer aanvalsdrift is een doorbrak van rechtsback Cijntje door de Sittardse linies, Baart is hem te snel af en redt bekwaam.

In feite is er nu een soort status-quo ontstaan, Veendam gaat vol op de aanval, Fortuna graaft zich noodgedwongen in en loert op een counter. Die komt er zowaar na een minuut of vijf, Tychon schiet hard naast na een combinatie met Cagnazzo.

Een hele poos gebeurt er totaal niets vermeldenswaardigs meer, of het moet een onbehouwen aktie van de Veendamdoelman tegen Joos van Barneveld zijn. Deze wordt in de rug geduwd en valt uiteraard tegen de vlakte. De N-Side eist rood, maar Nijhuis houdt het bij geel. Vervolgens wisselen beide ploegen. Bij Fortuna komt Tycho Steegs voor Georges Tychon, bij Veendam Bisseling voor Zimmermann.

Even later staat invaller Van Eijk ineens oog in oog met Rein Baart, maar opnieuw laat onze doelman zich niet verschalken. Fortuna gaat de verdediging nog maar eens versterken en Cookie en Hans doen dit middels de wissel David Klimek voor Roeland Geraerts. Inderdaad, je leest het goed. De meermaals langdurig geblesseerde Pools-Duitse Fortunees begint aan zijn 2e wedergeboorte als voetballer, een heuglijk feit. We hopen dan ook dat David dit maal eens verstoken mag blijven van blessures.

De druk van Veendam neemt nu met de minuut toe en het resulteert in kansen voor Yeni en Prinsen, maar beiden slagen er niet in om Baart te kloppen. De vraag blijft echter of we ons staande kunnen houden. Het antwoord komt van Geert Brusselers. Onze onverwoestbare veteraan krijgt 2 mogelijkheden. De eerste gaat door pech verloren, – hij wordt vrijgespeeld door Gommans, maar glijdt uit in kansrijke positie – de tweede lijkt meer succes te hebben, maar Van der Vlag tikt de lob met een uiterste inspanning over de lat.


Harry en de bal vormen een eenheid

Het gaat er steeds meer op lijken dat Fortuna eindelijk ineens een verdiende portie geluk krijgt, maar de zoals reeds vermeld zwak leidende Nijhuis dreigt nog roet in het eten te gooien. Werkelijk ieder aktie waarbij er lichamelijk contact is, wordt afgefloten in Veendams voordeel. Joos van Barneveld en Ronald Hamming krijgen zelfs geel, voor Hamming betekent dit een schorsing. Veendam krijgt nog 1 kans, maar het is Cagnazzo die Slor in de weg staat. We mogen hier dus gewag maken van een slordige afronding.

Het slotakkoord volgt in de laatste van de vier minuten extra tijd. Veendam zet voor, de bal wordt weggewerkt en belandt bij Tommie Daemen. Tommie heeft enkele meters voorsprong op zijn tegenstanders en gaat vrij op Van der Vlag af en scoort met een lob die als “Hors Catégorie” (inderdaad in kapitalen, ja!) betiteld mag worden. Ook Tommie krijgt een staande ovatie van het publiek.

Geert Brusselers verhindert met zijn laatste krachtinspanning de laatste Veendamaanval. Een mooi gezicht, zo’n verbeten hoofd, mooi werk Geert! Na 95 minuten besluit Nijhuis vervolgens dat het tijd is om huiswaarts te keren, de 3-1 overwinning voor Fortuna is een fait accompli. Ze leidt ons zelfs naar de 3e plaats in de periodestand.


De linkerflank viert de overwinning

De vreugde in het Supportershome is dan ook intens. Hetzelfde geldt voor de Fortuna Online delegatie in het buitenland, welke ik inmiddels op de hoogte heb gebracht, ze kunnen hun lol niet op. Ik neem hierbij aan dat Veltins en Erdinger hun werk verder uitstekend hebben gedaan.

Maar voordat ik dit verslag beëindig, wil ik eerst een dankwoord richten aan Cliff Hamers. Cliff was n.l. zo vriendelijk om mij na afloop van de wedstrijd een wedstrijdopstelling te overhandigen, waardoor ik alsnog in staat werd gesteld dit verslag tot een goed einde te brengen. Onze columnist toont dus wederom zijn waarde voor Fortuna Online. Cliff bedankt, veel succes met het herstel van je enkelblessure en hopelijk mag je volgend seizoen ook weer deel uitmaken van de selectie, we blijven voor je duimen!

TMD