Directeur Hans Erkens schermt met interesse van buitenlandse investeerders die de club willen redden, op voorwaarde dat ze zeggenschap krijgen binnen de club.

 


 

Dat de problemen acuut zijn, is duidelijk. Bjorn Oostra is weer eens van stal gehaald in de Limburgse dagbladen, hetgeen betekent dat de gemeente lekt (Oostra heeft louter contacten bij de gemeente). 

Fortuna heeft de deur van het gemeentehuis nog niet achter zich gesloten of de zaak ligt alweer op straat. Volgens Oostra gaat het om een tekort van meer dan een half miljoen op de lopende begroting. Onze bronnen melden dat het om circa 1,2 miljoen euro gaat op de lopende begroting plus nog een half miljoen op de vorige begroting dat de Westerhout Groep (eigenaar stadion) nog te goed heeft vanwege achterstallige huur en dergelijke.

Omdat er geen alternatief meer is, ‘onderhandelt’ Fortuna momenteel met één of meerdere (ik zou ook zeggen dat het er meerdere zijn als het in werkelijkheid slechts één is, dat onderhandelt wat makkelijker) (buitenlandse?) investeerders, die in ruil voor financiele steun inspraak in het ‘beleid’ willen. Ik kan me drie investeringsscenario’s voorstellen.

1) De Westerhout groep
Eigenaar van het stadion en absoluut niet gebaat bij een faillissement van Fortuna Sittard. Bij een faillissement kunnen ze
a) fluiten naar die 500.000 euro achterstallige betalingen and
b) raken ze de vaste bespeler van het stadion kwijt met alle gevolgen vandien.

Als het de Westerhout groep is, kan ik me erg goed voorstellen dat ze schoon genoeg hebben van het non beleid van Erkens en hem willen dumpen in ruil voor geld. Het zou een fantastische oplossing zijn. Club gered op korte termijn en omdat Erkens vertrekt wellicht ook op langere termijn (slechter management dan nu, kan niet). Vraag is: is de Westerhout groep kapitaalkrachtig genoeg om dit te financieren?

2) Een of andere Aziatische / Oost-Europese investeringsgroep
Met name in België zijn daar wel een aantal voorbeelden van te noemen. Structureel is een club daar nog maar zelden beter van geworden. Dat soort investeerders is niet geinteresseerd in de lang termijn van de club. Er wordt wat geld van dubieuze afkomst in de club gepompt, er verschijnen talloze buitenlandse derde rangs voetballers en na verloop van tijd verdwijnt de interesse en kan de club zijn eigen boontjes weer gaan doppen. Helaas kunnen we niet anders constateren dan dat dat nog altijd beter is dan het huidige non beleid.

3) De investeerders komen niet uit het buitenland maar uit Kerkrade en omgeving
Wie van Fortuna Sittard af wil, kan voor 1,7 miljoen euro een garantiebewijs (want zeggenschap) kopen dat Fortuna inderdaad verdwijnt. Keuze: niet investeren en hopen dat de club vanzelf omvalt of toch maar voor zekerheid kiezen en 1,7 miljoen neerleggen? Misschien is dat laatste helemaal geen gek alternatief. We zullen het de komende weken / maanden wel horen. Ik hoop op scenario 1, maar gok op scenario 2.

Riccardo Welters