Directeur voetbal Mustafa Aztopal zal Fortuna Sittard per 1 januari 2019 verlaten. Aztopal heeft – volgens Turkse media – een akkoord bereikt met de Turkse tweedeklasser Samsunspor voor het komende seizoen, waar hij aan de slag zal gaan als technisch directeur. De komende maanden gaat hij zich voorbereiden op die functie.

Aztopal startte bij Fortuna bij aanvang van het seizoen 17/18. Dat wil zeggen, dat was de bedoeling, maar problemen met een werkvergunning gooiden roet in het eten, waardoor hij niet in Nederland mocht werken. Fortuna omzeilde deze klip door hem als consulent in te huren vanuit het buitenland, maar ideaal was dat niet. Zijn gedwongen afwezigheid in Sittard-Geleen, betekende bijvoorbeeld dat trainer Sunday Oliseh geen baas in zijn buurt had. De gevolgen daarvan zijn bekend.

Als Aztopal verantwoordelijk was voor het samenstellen van de selectie in het seizoen 17/18, dan heeft hij puik werk geleverd. Fortuna promoveerde namelijk uit het niets naar de eredivisie, door een reeks betaalbare versterkingen binnen te halen.

Aan de start van het seizoen 18/19 zijn de visa-problemen de wereld uit. Aztopal is nu dagelijks in en rond het Fortuna Sittard stadion te vinden. Aan hem de lastige taak een eredivisiewaardige selectie samen te stellen met een van de laagste budgetten in de eredivisie. Hij haalt een aantal – voor Fortunasupporters –  onbekende namen, maar halverwege de competitie staat Fortuna Sittard keurig in de middenmoot van de eredivisie. Opnieuw levert Aztopal dus goed werk.

Hoewel Aztopals vertrek zeker een verlies is, denken we niet dat de kwaliteit van Fortuna’s technische beleid staat of valt met zijn aanwezigheid. Het voetbalnetwerk van voorzitter Isitan Gün is groot en waarborgt die kwaliteit. Fortuna gaat dan ook niet gehaast op zoek naar een opvolger voor Aztopal. Algemeen directeur Ivo Pfennings en technisch manager Sjoerd Ars nemen de taken van Aztopal tot het einde van het seizoen waar.

We wensen Aztopal succes in Turkije.

Bron: Fortuna Sittard / Habergazetesi