Terugdenkend aan Fredje, zie ik geen volwassen zelfverzekerde voetballer voor me, maar een schuchtere jongen die om zijn eenzaamheid te doorbreken iets te vaak in de McDonalds te vinden was. Toen hij van MVV naar ons kwam om Paauwe te doen vergeten, had ik daar niet zoveel vertrouwen in. Op die plek moet namelijk een lefgozertje staan een creatieve jongen die het allemaal beter weet en daar leek deze gemoedelijke Helmonder in de verste verte niet op.

De kritiek was dan ook niet van de lucht toen de vooroordelen op het veld bewaarheid werden, maar Bertje liet hem staan. Ook toen Fortuna maar bleef verliezen en het wellicht beter was voor het team als Bertje zou ingrijpen. Eén van de logische slachtoffers zou Fredje zijn geweest, maar nee Bertje liet hem staan. En toen kwam die illustere avond in december, drie december om precies te zijn.

Fortuna was voorlaatste in de stand en de nummer laatst kwam op bezoek. Overdag had het bij een graadje of vijf geregend waardoor het niet gewoon koud was in het stadion, maar waterkoud. Omdat het op Noord niet al te druk was na zoveel tegenslagen, had iedere supporter ruimte. Ruimte die je je voor iedere wedstrijd wenst behalve wanneer het waterkoud is.

Het spel was niet om aan te zien en Fredje had halverwege maar wat graag willen gaan douchen. Na rust nam RKC al snel aan de leiding en toen het na 70 minuten ook nog 2-0 werd, leek, nee was Fortuna morsdood. Noord liep leeg, alleen aan de overkant was het nog gezellig. Vijf minuten voor tijd, de stand is nog steeds 0-2 en Bertje heeft Fredje nog steeds niet gewisseld. Noord is op een paar honderd man na volledig leeg gelopen.

De gedesillusioneerde supporters hebben hun sjaaltjes in de hekken geworpen, maar juist op dat moment trapt Fredje een bal verwoestend hard het dak van het doel binnen. Niet meer dan een eretreffer, met wel heel weinig eer dan.

RKC is de kluts kwijt en geeft Fredje in blessuretijd nog een kans. En zo makkelijk als hij kansen miste voor die tijd zo makkelijk benut hij deze. Komt het omdat het stadion leeg was en er dus niet zoveel mensen over zijn rug meekeken?

Hoe het ook zij, Hamming scoort ook nog zodat Fortuna wint en daarmee is Fortuna uit de startblokken voor een fantastisch tweede half jaar. Maar niet alleen met Fortuna gaat het crescendo, ook Fredje werpt de schroom van zich af en begint aan een explosieve groeistuip. Hij wordt belangrijk voor het elftal, gaat scoren, toont ontevredenheid over een wanvertoning op Woudestein, neemt tweemaal wraak op de club die niks meer in hem zag, keert na afloop van dat seizoen terug bij die club, verovert daar een basisplaats, scoort ook daar en hij speelt zelfs zijn eerste interland.

Maar het begon allemaal, op die illustere avond in december, thuis tegen RKC……

RW