De prima overwinning op Go Ahead Eagles krijgt een vervolg in Almere. Fortuna speelt niet groots, maar tegen dit Almere blijkt dat vanavond ook niet nodig. Trainer Boessen snoert zijn critici voorlopig de mond door na acht wedstrijden veertien punten te hebben verzameld, goed voor een gedeelde zesde plek op de ranglijst.


6 oktober 2012

Keurige overwinning in troosteloze omgeving

Almere City 0 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 10. N’Koyi 0-1, 79. Beekmans (e.d.) 0-2.
Opstelling: Kaya; Turan, Dreesen, Janssen, Sekkour; De Boer, Voorn, Kruijsen; Khalouta (57. Briels), N’Koyi (78. Diaz), Cevik (65. Rajcomar).
Toeschouwers: 1.024.
Scheidsrechter: Van de Graaf.
Geel: Janssen.
Rood: –

Kort voor de uitwedstrijd tegen Almere City kondigt Fortuna plots een persconferentie aan. De inhoud van de presentatie zou over ‘structuurveranderingen’ gaan. ’s Middags om 15 uur, een uur voordat we met de bus vertrekken richting Almere, wordt de nieuwe directie gepresenteerd. Martin Masset gaat de commerciële afdeling onder zijn hoede nemen, Kevin Hofland de technische afdeling, Bibi Queis gaat zich bezig houden met juridische zaken en Rob Hofman met de maatschappelijke zaken. Het lijkt een voorbode voor het eervol opzij zetten van (een deel van) het huidige bestuur. Iets waar vanuit diverse kanten rondom Fortuna al langere tijd voor werd gevraagd. We wensen de nieuwe directieleden in ieder geval veel succes in hun nieuwe functie.

Als de bus vertrekt, tellen we 54 supporters in de dubbeldekker. Onder hen de onfortuinlijke voorzitter van SV Nao Veure, die deze week een vervelende enkelblessure opliep bij een vriendschappelijk potje zaalvoetbal. Ondanks het feit dat hij zich op krukken moet voortbewegen, is hij netjes van de partij, chapeau!

Tijdens de heenreis praten we even bij met een zakenman uit het Witte Stadje. Voor de komende kerstperiode heeft hij naar eigen zeggen 8 miljoen kerstballen ingekocht. De kans dat uw kerstboom door een van zijn ballen wordt gesierd, is dus reëel aanwezig.

De gewenste tussenstop wordt niet gemaakt bij De Lucht, maar om onduidelijke redenen iets verderop tussen Den Bosch en Utrecht. Helaas sluit de keuken daar net haar deuren, waardoor we het moeten doen met de laatste snacks die nog aanwezig waren. Nadat de buscoördinator stiekem door het toiletpoortje is geglipt, wordt het tijd onze reis te vervolgen.

Vlak na de afrit Almere stopt de bus om de kratten bier onderin het laadruim te zetten. Een volslagen belachelijk alcoholverbod in de directe omgeving van het stadion van Almere City is hier debet aan. Hetzelfde principe geldt voor de autoreizigers: geen alcohol in de passagiersruimte. Los van het feit dat we in eerste instantie de brief van vorig jaar kregen opgestuurd, slaat dit natuurlijk helemaal nergens op. Ook zonder deze regel zou te hevig beschonken fans de toegang ontzegd mogen worden, dus dit is niet meer dan supportertje pesten.


Dit gaat Mitsubishi niet leuk vinden

Aangekomen op de parkeerplaats achter het bezoekersvak van het Mitsubishi Forklift stadion treffen we een Toyota heftruck aan. Een beetje vreemd, maar dat kunnen we eigenlijk van deze hele club zeggen. Een nietszeggend stadion in een troosteloze omgeving, een kunstgrasveld, weinig publiek en geen historie. Almere City voegt duidelijk helemaal niks toe aan het Nederlandse betaald voetbal. Dat Rowin van Zaanen deze club boven een langer verblijf in Sittard verkoos, is vanuit mijn voetbalbrein dan ook moeilijk te begrijpen. Persoonlijke omstandigheden en een financiële verbetering zullen waarschijnlijk de doorslag hebben gegeven.


Het toilet lacht je letterlijk toe

Almere City heeft op papier een alleraardigste selectie met spelers als Dennis Gentenaar, Cees Toet, Sander Keller, Paul Beekmans, Charles Dissels en Jason Oost. In de eerste 7 wedstrijden is dit er echter nog niet uitgekomen. Trainer Dick de Boer werd inmiddels al weggepromoveerd en opgevolgd door Edwin van Ankeren. Met slechts 3 punten en al 19 tegentreffers bungelt City onderaan de ranglijst. Hopelijk is dat na vanavond nog steeds het geval.

Trainer Wil Boessen voert na de prima overwinning op Go Ahead Eagles slechts één wissel door in zijn basisopstelling. Jurjan Mannes maakt plaats voor Roel Janssen. Hierdoor schuift Yoann de Boer door naar het middenveld. Joeri Schroyen is nog niet hersteld van zijn blessure, waardoor Wallid Sekkour wederom op linksback start.

Fortuna begint prima aan de wedstrijd en na tien minuten is al raak. Net als tegen de Eagles is Patrick N’Koyi de gevierde man. Een voorzet vanaf rechts van Aziz Khalouta wordt door de Sittardse spits netjes achter Dennis Gentenaar gekopt: 0-1. De 134 meegereisde fans zijn uiteraard zeer tevreden en zorgen ook vandaag weer voor 90 minuten sfeer.

Drie minuten later is het bijna weer raak voor N’Koyi. Vanaf links dringt hij de zestien binnen en schiet op goal. Deze keer zit Gentenaar er met een voet tussen, om zodoende een vroege 0-2 te voorkomen. Almere oogt weinig geïnspireerd en krijgt na een kwartier pas zijn eerste echte mogelijkheid. Een vrije trap van dik twintig meter verdwijnt echter via Fatih Turan over de achterlijn.


Deze vrije trap zal niks opleveren

Fortuna blijft opvallend eenvoudig overeind, zonder zelf groots te spelen. Zelfs Timothy Dreesen wordt geen strobreed in de weg gelegd bij enkele aanvallende rushes en op het middenveld worden vrijwel alle duels gewonnen door het duo Ramon Voorn en Quin Kruijsen.

Vlak voor het half uur gaat Ramazan Cevik op avontuur. Na een kaats met N’Koyi eindigt zijn schot echter enkele meters over het doel. Aangezien Almere geen aanstalten maakt zich heel erg in te spannen, wordt de thee tamelijk simpel met 0-1 bereikt.

Nadat we een blik hebben geworpen op de vitrine waarin de kroketten en hamburgers worden warm gehouden, besluiten we wijselijk niks warms te eten. Als we het commentaar horen van de mensen die dit wel bestelden, zijn we blij met onze keuze. Nadat we de avonturen van de Basel-gangers hebben aangehoord, maken we ons op voor de tweede helft.


Wat komt daar uit die kroketten?

Almere City lijkt in eerste instantie wat meer druk te willen gaan zetten, maar de eerste kansen zijn voor Fortuna. Na tien minuten spelen krijgen we twee hoekschoppen na elkaar. Helaas verdwijnt de inzet van N’Koyi bij één van die corners net naast het doel. We moeten dus alert blijven op een uitval van Almere, anders kan het zomaar 1-1 staan en dat is volkomen onnodig tegen deze zwakke tegenstander.

In de 57e minuut komt Jordie Briels in het veld voor Aziz Khalouta. Met zijn goede optreden in Jong Fortuna eerder deze week (Briels scoorde drie keer tegen Jong Heracles) verdient hij ruim een half uur speeltijd in het eerste elftal. Een goede prikkel voor de spelers van Jong Fortuna.

Fortuna houdt controle over de wedstrijd en creëert af en toe een aardige kans. In de 64e minuut belandt een prima voorzet van Turan op het hoofd van de actieve N’Koyi. Helaas gaat zijn kopbal rakelings voorlangs. Een minuut later mag ook Prince Rajcomar het veld betreden. Hij vervangt Ramazan Cevik, die overigens een goede wedstrijd speelde.

Even later gebeurt dan bijna waar we zo voor vreesden. Bij een spaarzame uitval bereikt Almere met een diepe bal de ingevallen Rihairo Meulens. Voor de zoveelste keer dit seizoen toont Ferhat Kaya zich echter een prima doelman door de kopbal van Meulens uit het doel te houden. Kaya maakt zich door zijn prachtige reddingen met de week populairder bij de Sittardse aanhang en dat zien we natuurlijk graag.

Doordat Almere wat meer risico gaat nemen, krijgen wij steeds meer ruimte voorin. Rajcomar profiteert daar in de 72e minuut bijna van. Vanaf de linkerkant rukt hij op richting Gentenaar, maar laat zich hierbij iets teveel naar buiten dringen. Zijn schot met links kan dan ook door de ervaren doelman tot hoekschop worden verwerkt. Twee minuten later besluit N’Koyi een goede actie aan de rechterkant met een lage voorzet. Deze komt terecht bij Briels, maar die raakt de bal helaas verkeerd waardoor deze enkele meters naast en over het doel verdwijnt.

Twaalf minuten voor tijd gebruikt Boessen ook zijn derde wissel. N’Koyi is moegestreden en wordt naar de kant gehaald, Kevin Diaz heet zijn vervanger. En die wissel betaalt zich binnen twee minuten uit in de beslissende 0-2. Diaz combineert met Voorn en is de Almeerse verdediging te snel af. Zijn scherpe voorzet wordt vervolgens door Paul Beekmans in eigen doel verwerkt. Met nog iets meer dan tien minuten te spelen, kan dit niet meer fout gaan. Fortuna speelt de wedstrijd rustig uit en Diaz zorgt in de laatste minuut nog voor groot vermaak voor het uitvak door allerlei trucs uit zijn hoge hoed te toveren. Het levert Fortuna een ingooi en Diaz een welverdiend applaus en een luid ‘Diaz, Diaz, Diaz!’ op. Scheidsrechter Van de Graaf vindt het mooi geweest en fluit even later voor het eindsignaal.

De spelers en het wederom goed gevulde uitvak vieren nog even een feestje. Als de spelers het kleedlokaal opzoeken, komt Fernando Ricksen nog even terug om zijn persoonlijke felicitaties in ontvangst te nemen. Ricksen geniet zichtbaar, ondanks het feit dat hij vandaag geen minuut gespeeld heeft. Tekenend voor een op en top prof, klasse!


That’s the way, aha aha, we like it!

De stemming in de bus is uiteraard prima en nadat we een half uurtje klassiekers hebben gezongen, is het tijd voor een dvd over Fernando Ricksen. Deze werd gemaakt in zijn periode bij Glasgow Rangers. We genieten van de beelden, maar meer nog van het Engels van Fernando met een Limburgs accent.

Langzaamaan wordt het wel weer tijd voor een tussenstop en dat blijkt weer eens problematisch. Bij de eerste kans laat de chauffeur een geopend tankstation links (in dit geval rechts) liggen. Het volgende tankstation is gesloten en bij de derde poging blijkt er (logischerwijs) geen warme hap meer te krijgen. De jongste busreiziger van vandaag vermaakt zich gelukkig kostelijk met het bekijken van enkele vakbladen.

Rond 1 uur in de nacht bereiken we de Trendwork Arena en keren, in de stromende regen, huiswaarts. Het vertoonde spel was vandaag niet groots, maar het resultaat is prima. Over twee weken gaan we op bezoek in Oss. Hopelijk boeken we daar de derde overwinning op rij. Het uitvak zal in ieder geval weer lekker gevuld zijn. Tot dan!

Uiteraard ook vandaag een jury-oordeel voor de ‘Thank God it’s Friday‘ verkiezing.

Resultaat: Een keurige overwinning: 9 punten.
Uitvak: 134 Fortuna-fans maakten de reis naar Almere. Goed voor 6 punten.
Stadion: Laten we hier maar weinig woorden aan vuil maken. Het is schoon, maar daar is dan ook alles mee gezegd. 3 punten.
Thuispubliek: ‘Was dat er?’ zullen de meegereisde fans zich afgevraagd hebben. 2 punten.
Catering: De inhoud van de kroket zat al vóór het verorberen buiten de korst. De dienstdoende dame wilde hier geen verantwoording voor nemen. Gelukkig wel een uitgebreid assortiment aan snoep en dranken. Toch 6 punten.
Randvoorwaarden: Gratis programmaboekjes en genoeg ruimte voor de vlaggen leveren 6 punten op. Met de stewards hadden we vandaag weinig moeite, maar in de afgelopen jaren blonken ze niet uit door klantvriendelijkheid. Daarom geen extra punten.

Met 32 punten komt Almere City op een tweede plek in het klassement. Bijna de helft van deze punten zijn echter toe te schrijven aan de away-support en het resultaat. Geen reden tot juichen voor Almere dus.

R. van Laar