Fortuna speelt volgens het TIPS concept en dan blijkt maar weer dat je het op die manier elke tegenstander in de eredivisie (want dit is de koploper) lastig kunt maken. Het gelijkspel was terecht want als je wilt winnen, moet je je kansen benutten en dat deden we niet of niet voldoende.


26 Februari 2001

Fortuna vecht zich naar een gelijkspel

Fortuna Sittard 1 Ajax 1
Doelpuntenmakers: 52. Hamming 1-0; 59. Wamberto 1-1
Opstelling: Hesp, Emeran, Akerboom, Volmer (51. Rook), Hermans, Landerl, Van der Hoeven, Haeldermans, Gerritsen (66. Heering), Simons, Hamming (81. Cramb).
Toeschouwers: 9.640
Scheidsrechter: Schenkels
Geel (Fortuna): Van der Hoeven, Simons
Rood (Fortuna): –

Wijs geworden door eerdere Ajax ervaringen besluiten we om ruim op tijd het W&P stadion te betreden om nog een goeie (lees droge) plek te bemachtigen. Rond 19.00uur bevinden we ons in een uitgestrekt moerasgebied genaamd “bedrijvenstad Fortuna”. Ik wist niet dat die bedrijvenstad binnen de winterdijk van de Maas lag, of waar komt al dat water vandaan? Even later zijn we dus binnen en dan zal altijd blijken dat dat veel te vroeg is. In vak C is op dat moment nog niets beleven. Dat duurt niet lang, want even later komt één of ander “zate hermenieke” naar binnen. Nu heb ik niets tegen “zate hermeniekes”, zolang ze hun instrumenten maar thuis laten, maar daar is geen sprake van. Bepakt en bezakt nemen ze plaats op de tribune, hetgeen aantoont dat de fouillering in vak C op een bedenkelijk peil staat. Uit voorzorg schuiven we maar een paar rijen op zodat we niet al teveel last zullen hebben van deze blazers….

Tja en daar zit je dan een uur voor de wedstrijd. Het stadion loopt langzaam vol en we slaan er de Fortuna Kicks maar eens op na. Koning legt uit dat we vandaag niets te verliezen hebben. Nee hoor, we hebben 11 punten achterstand op Sparta met nog 12 wedstrijden te gaan. Deze wedstrijd kunnen we dus makkelijk laten lopen….

Gelukkig gaat de tijd redelijk snel voorbij en zien we de warming-up. We zien Haeldermans en Gerritsen met handschoenen, maar zeker zo interessant is het schoeisel van Dennis. Hij heeft zijn zilveren schoentjes weer eens ondergebonden! Tja, de repressie van Verel is ten einde en dus mag het weer!

De terugkeer van Gerritsen op de linksbuiten positie kost Heering zijn basisplaats op de rechterflank omdat Landerl van flank verwisselt. Van der Hoeven en Haeldermans mogen het centraal proberen. Achterin vervangt Akerboom opnieuw de geblesseerde Dirkx, maar dat was ook al in Arnhem zo. Voor de rest geen nieuws onder de zon.

De tegenstander dan maar: Ajax. Niet echt onze favoriete tegenstander volgens de Fever Pitch statistics. Slechts Vitesse en PSV slepen meer punten uit Sittard weg….

De scheidsrechter luistert naar de naam Schenkels en komt pas kijken. In zijn eerste wedstrijd van Fortuna (thuis tegen Utrecht) stuurde hij Landerl van het veld. Kortom hij heeft wat goed te maken.

Als de wedstrijd op het punt van beginnen staat constateren we dat het stadion lekker vol is gelopen. Er zijn zo’n 10.000 man aanwezig, maar we vertellen er maar niet bij waar 4.000 van die 10.000 voor komen. Topografisch zijn we toch weer iets wijzer geworden. We dachten dat Boxtel ergens achter Eindhoven lag, maar het blijkt een buitenwijk van Amsterdam te zijn! Of waarom hangt die vlag in het uitvak?

Anyway, Ajax trapt af en zoekt de aanval, maar dat duurt niet lang want Van der Hoeven haalt al snel (62 seconden om precies te zijn) de cirkelzaag boven tafel. Een Ajaciedje moet het ontgelden en prompt krijgt Jochem al een gele kaart voor zijn neus gehouden. Hmm, meestal mag je één zo’n overtreding maken van de scheids, maar vandaag niet! Nou ja, geel was het natuurlijk wel. En als je op geel staat kun je de cirkelzaag niet meer gebruiken, dus geeft Jochem de zaag door aan Simons. Drie minuten gespeeld: weer een Ajaciedje naar de grond. En wat doet Schenkels? Geel voor Simons. Hmm, dat gaat hard vandaag!

De cirkelzaag wordt dan maar netjes opgeborgen en Fortuna besluit om Ajax regeltechnisch aan te gaan pakken. Dat wil in het begin nog niet echt vlotten, want de eerste tien minuten zijn duidelijk voor de Noord-Hollanders. De geelgroenen maken een behoorlijk angstige indruk. Als ze ergens vandaag geen zin in hebben is het een kloppartij, maar als je zo voetbalt komt die er natuurlijk wel.

Maar niet getreurd, dat schijterige gedrag duurt vandaag niet lang, want na een minuutje of tien noteren we de eerste serieuze kans voor Fortuna. Simons legt de bal panklaar voor Hamming die van een metertje of zes voor de goal slechts Grim hoeft te passeren. Helaas mist hij die volley half, waardoor er een houdbaar schot op doel komt, dat Grim inderdaad tegenhoudt. Jammer, want daar had meer ingezeten, maar de verhoudingen op het veld slaan nu wel om. De Fortunezen werpen het ontzag dat ze hebben voor Ajax van zich af en gaan redelijk vrijuit voetballen.

En wat blijkt dan? We hoeven helemaal niet onder te doen voor Ajax en dat is toch wel opvallend. Zij staan bovenaan, wij stijf onderaan maar op het veld zie je het niet. Behoorlijk tevreden volgen we de wedstrijd vanuit vak C, totdat ons plezier ineens vergald wordt door dat “zate hermenieke”. Het zal toch niet waar zijn dat die lui hier de sfeer (als je dat zo wil noemen) van het Nederlands Elftal willen gaan nabootsen? Voor je het weet hangt er een spandoek van Margraten in het stadion, zitten de vriendinnen van Fortuna op de tribune en moeten wij verplicht “heb je al gehoord van de zeven….” mee gaan zingen. Ophouden hiermee, tenzij mij iemand kan uitleggen wat dit soort Thialf taferelen met voetbal te maken hebben!

De wedstrijd rommelt rustig verder. Oké wij zijn slecht, dat weten we nu wel, maar ik wist niet dat Ajax even slecht was. Nee, de neutrale supporter zal hier niet warm of koud van worden. Gelukkig hebben wij niets van doen met neutrale supporters, wij willen Fortuna zien bikkelen voor elke meter en we worden op onze wenken bediend.

Maar het is niet alleen bikkelen dat ons op de been houdt. We hebben na jaren eindelijk ook weer eens een goed aanspeelpunt voorin. Twee jaar lang (sinds Jeffrey en Simons vertrokken) was elke bal die naar voren werd getrapt een verloren bal. Vandaag is elke lange bal een prooi voor Simons. Hij mag dan een paar jaartjes ouder geworden zijn, hij is nog steeds zo lenig als een elastiekje! Vraag niet hoe hij ballen controleert, maar alle ballen blijven op zijn shirt plakken. En dat scheelt, want dan kan de rest ook eens ademhalen en bijsluiten. Verder valt Akerboom op, die behoorlijk goed staat te verdedigen. De manier van uitverdedigen is behoorlijk onorthodox, maar geen enkele tackle mist de bal: sjappoo! Landerl knoopt ook weer aan bij zijn puike vorm van het moment.


Daar hebben we weer zo’n onnavolgbare actie van Landerl

De enige dissonant is Gerritsen. Dat hij een beetje log is wisten we al. En dat hij net terug komt van een langdurige revalidatie mag ie ook als excuus aandragen, maar het lijkt er verdacht veel op dat het zilver aan zijn schoenen echt is!

Anyway, Fortuna doet dus lekker mee en het levert zowaar ook nog een tweede kans op, zo mogelijk nog groter dan de eerste. Hermans besluit ook maar ten aanval te trekken op de linkerflank. Hij kapt zijn mannetje uit en loopt het strafschopgebied in, waar Simons bommetje vrij staat. Hermans ziet het en speelt hem aan. Simons haalt in één keer uit, maar met een hele mooie reflex voorkomt Grim een Sittardse treffer. De bal gaat vervolgens in de flipperkast, maar belandt uiteindelijk niet in het net….

Aan de andere kant zijn er ook een paar kansjes, maar die zijn toch lang niet zo groot als de onze. En zo eindigt deze eerste helft in een 0-0 ruststand. En alhoewel je daar vooraf voor had willen tekenen, mag Fortuna het minst tevreden zijn met die tussenstand.

In de rust worden er op beide doelen penalty’s genomen en dat komt de duidelijkheid niet ten goede! En omdat de speaker ook al zwijgt vandaag hebben we geen flauw idee wie gewonnen heeft.

Als de fotografen dan van doel gewisseld zijn (stelletje aasgieren) kunnen we verder gaan met de tweede helft. Wie denkt dat Ajax uit een ander vaatje gaat tappen komt bedrogen uit. Dezelfde Noord-Hollandse slappe hap als voor rust komt na rust het veld op. Wij gaan rustig verder met strijdlust leveren en komen niet in gevaar.

Dan toch na vijf minuten de eerste tegenslag voor Fortuna. Nee, het is niet Ajax dat iets constructiefs doet, het is Volmer die geblesseerd het veld moet verlaten. En dat is een aderlating want Volmer is weer bezig aan een prima wedstrijd. Rook komt hem vervangen, zodat we centraal achterin een niet ingespeeld duo aan het werk krijgen. Maar ja, wat maakt het uit? Als de bal niet in ons strafschopgebied is, kan er ook weinig misgaan. En daar is de bal voorlopig niet. Sterker nog de bal is aan de andere kant, meer bepaald op de rechterflank bij Landerl. Twee fantastische passeerbewegingen en een loepzuivere voorzet later ligt de bal voor de voeten van Hamming, die van dichtbij kan intikken. Nu mislukte hem dat in de eerste helft al eens, maar zo’n kans moet je Hamming toch geen twee keer geven: 1-0!!


Hamming is de gevierde man!

We nemen dus gewoon een voorsprong tegen een club die zichzelf afficheert als titelkandidaat. Dat zegt een hoop over Ajax, maar toch ook wel iets over ons: we zijn hier niet slecht bezig.

Maar ja, echt lang genieten van de voorsprong kunnen we ook niet, want de eerste keer dat ons nieuwe centrale duo achterin op de proef gesteld worden, zakken ze door het ijs. Wamberto kan zomaar met de bal door het centrum lopen en dan is het een koud kunstje om de 1-1 onder Hesp door te schuiven….


Emeran is dus echt kleiner dan Wamberto…

De wedstrijd kan dus weer opnieuw beginnen, maar er verandert eigenlijk niets aan het spelbeeld. Ajax heeft meestentijds de bal maar doet daar niks zinnigs mee. Wij schoffelen rustig verder en zien tot ons genoegen dat de Noord-Hollanders vies zijn van persoonlijke duels. Ja op eentje na dan: Jan van Halst. Van Halst is de beste Ajacied op het veld, die duels niet uit de weg gaat. Zijn directe tegenstander is Simons, ook al niet vies van een stevig duel. Het persoonlijke duel dat beide spelers met elkaar uitvechten in het restant van de wedstrijd is schitterend om te zien. Smerige overtredinkjes, trekken, duwen van beide kanten. Jammer alleen dat Simons al geel heeft, waardoor hij toch een beetje moet uitkijken.


Ze zijn weer vriendjes, voor zolang als het duurt!

Ondertussen heeft Gerritsen plaats moeten maken voor Heering. Een logische wissel, want Gerritsen speelt beneden elk peil.

Als we in de laatste 20 minuten zijn aanbeland, beginnen de krachten bij Fortuna een beetje weg te vloeien en lijkt consolidatie van de 1-1 prioriteit te hebben. Ajax wil meer, maar is niet bereid om de daarvoor vereiste inspanning te leveren. Denken ze soms dat ze het wettelijke recht hebben op drie punten in Sittard, zonder dat daarvoor iets gedaan hoeft te worden? Geen idee eigenlijk wat ze denken en het interesseert ons ook niet, maar echt gevaarlijk voor onze goal wil het maar niet worden.


Lekker effectief zo’n kopbal in het luchtledige!

Dat komt ook omdat Ruudje Hesp behoorlijk irritant bezig is. Tijdrekken begint langzamerhand zijn specialiteit te worden. Wat dan overigens wel blijkt is dat scheidsrechters behoorlijk tegen Hesp opkijken. Elke andere keeper zou in een vergelijkbare situatie al lang geel gehad hebben, maar Hesp komt overal mee weg.

Hoe langer Hesp tijd blijft rekken, hoe meer assistentjes hij krijgt. Enkele in rood-wit gestreepte ballenjongens kijken zo op tegen Hesp dat ze zelfs bereid zijn om de bal te gaan halen voor hem en hem op de juiste (door Hesp aangegeven) plek neer te leggen. Hesp heeft vast een handtekening beloofd aan deze jochies, want anders kunnen we het ook niet verklaren!

In het restant van de wedstrijd noteren we een gevaarlijk schot van Zlatan dat Hesp onschadelijk maakt en nog een x-aantal afzwaaiende voorzetten. Schenkels houdt het bij vier minuten blessuretijd, maar ook in die tijd gebeurt er niets meer. Eindstand: 1-1.

Tja, niet slecht natuurlijk en zeer zeker verdiend! Want als er al iemand aanspraak had kunnen maken op de overwinning dan waren wij dat wel geweest. Maar een punt schiet natuurlijk ook weer niet echt op op de ranglijst. Hopelijk kan Fortuna vertrouwen putten uit deze wedstrijd. En als dat vertrouwen de komende twee wedstrijden zoden aan de dijk gaat zetten in de vorm van punten, dan levert deze wedstrijd toch nog meer op dan een schamel puntje.