De winterstop is een feit. Na winst op FC Den Bosch werd gisterenavond verloren van AGOVV Apeldoorn. Op een veld waarop voetbal schier onmogelijk was gingen de drie punten verdiend naar de Apeldoornse geheelonthouders. Tijd voor Roger Reijners om te gaan hergrouperen, vanaf half januari te gaan oprukken en hopelijk ook te gaan scoren.


18 december 2009

Poolexpeditie naar Apeldoorn

AGOVV 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 28. Bokila 1-0.
Opstelling: Wintjens, Öçal, Grabovac, Geenen, Vanek, Voorn (70. Garlisi), Simone, Nys, Kotbani (84. Voss), Peljto (39. Di Lallo), Rychlik.
Toeschouwers: 1.874
Scheidsrechter: Winter
Geel (Fortuna): Grabovac, Vanek
Rood (Fortuna): –

Gaat de match nu wel of niet door? Niemand die het wist. AGOVV-trainer en Istanbulspor-icoon John van den Brom had er alvast een hard hoofd in. Na wat heen en weer gebel van een gerenomeerd Euregionaal taxibedrijf kan het sein op groen: ‘The game will go on’, om de woorden van Juan Antonio Samaranch nog maar eens van stal te halen.Grand Départ staat gepland voor 4.15 pm en dat tijdstip wordt ternauwernood gehaald. Groot is dan ook de verrassing als we Waldorf als Kerstsurprise tevoorschijn toveren. De ooit slabakkende vleesindustrie draait inmiddels weer op volle toeren, behalve op tijdstippen dat Fortuna speelt. Ook andere sectoren schakelen dan een tandje terug, waardoor toch weer een 40 man in de bus plaatsnemen. Vermenigvuldig dat minimaal met een factor twee en je zit aan 80+ mensen.

Het hele land heeft te kampen gehad met sneeuwoverlast, behalve dan de Westelijke Mijnstreek. Het sneeuwlaagje dat daar ligt mag gerust flinterdun genoemd worden. Kwestie van voldoende CO2 uitstoten, dat zorgt dat vriesweer in de kiem wordt gesmoord. Hoe verder we noordwaarts trekken, hoe dikker de sneeuwlaag. Voorbij Arnhem mag gesproken worden van een dik pak sneeuw en we wanen ons in een preglaciale ijstijd als we op een parking even halt houden. De één ledigt zijn blaas, de ander vult zijn longen met nicotine, zodat iedereen 20 minuutjes later weer monter aan boord stapt. De Veluwe doorkruisend maakt de dienstdoende buschauffeur plotseling een haakse draai. Niet veel later draait hij de andere kant op en rijden we Beekbergen binnen. Het winterweer heeft de omgeving een feeërieke aanblik gegeven. De Winter Wonderland-omgeving kan ons maar matig bekoren; we zijn immers voor een voetbalwedstrijd naar het noorden getrokken.

De klok geeft aan dat het nog anderhalf uur duurt voordat scheidsrechter Michel Winter een eerste keer op zijn fluit zal blazen. Hoe gaan we die tijd doorbrengen? Schuiven we aan in een wokrestaurant? Schuiven we aan bij de Kerstborrel van Centraal Beheer? Nee, we rijden vol gas door naar het uitvak van Sportpark Berg en Bos! De enige juiste beslissing in deze.De poort staat al een klein beetje open en de doortastende chauffeur stuurt het gevaarte de parking op. Dat is geen sinecure, aangezien we in een 3,5 meter verlengde bus zitten zonder meesturende achteras. Dat deel dat in staat wordt geacht zonder toezicht van de SV Nao Veure een wedstrijd te bezoeken stapt uit. Het overige deel van de passagiers blijft netjes zitten, waarna de bus met het nodige geglibber de parking weer verlaat. Er wordt koers gezet richting rotonde, er wordt gekeerd en achterwaarts de parking weer opgereden. In een hoekje van de parking staat een Malgrebijnse Luxemburger op zijn gemak een sigaretje te roken. Hij kijkt naar mij, ik naar hem en denken beide ‘Crazy!

‘Bij het uitstappen vliegen de eerste sneeuwballen al over en weer. Hoe gaat dat aflopen? Ook worden programmaboekjes en een AGOVV-Kerstmuts gescoord. Bij het kassahokje staat een verkleumde brunette te wachten op het moment dat zij achter het raam kan plaatsnemen, maar dat zal nog even duren. Meerdere stewards proberen namelijk het vastgevroren schuifraampje te openen. Ooit van anti-vries gehoord, heren? Het zit in een spuitbusje, kost € 3,99 en is verkrijgbaar bij elke Castorama.


Wie krijgt het schuifraam geopend?

Na een stevige fouillering geraken we binnen en mogen we ons een uur zien te vermaken. Lastig is dat niet, want er ligt behoorlijk wat sneeuw in het vak. Menig rug (en zelfs bilnaad) maakt kennis met ijskoude sneeuw. Eenmaal op post komt er vanachter het doel een man aangelopen in een grijze, lange winterjas. Hij draagt een bijkleurende pet en zwarte handschoenen. Hoe dichter hij het uitvak nadert, hoe meer mij duidelijk wordt dat het om Frans Körver gaat. Rondom Frans is het al enige tijd bijzonder rustig en dat stoort. Niet mij, maar voorral hemzelf. Ik gok dat hij even een applausje komt ophalen in het uitvak of mij (hij beschouwt mij namelijk als een vriend) komt uitnodigen voor zijn Kerstborrel. Het ‘where’s your caravan’ ligt op mijn lippen en ik zuig mijn longen goed vol om een eerste aanzet te geven. Het hele uitvak zal meezingen, het ultieme gloriemoment zal mij ten deel vallen!

Nadat mijn longen goed volzitten met lucht, zie ik uit mijn linker ooghoek een sneeuwbal passeren in de richting van Frans. Maar, Frans is niet van gisteren, heeft er scherp het oog in en pareert de bal. Zijn keeperservaring betaalt zich cash uit. Echter, hij doet dat op een dermate ongelukkige wijze dat de sneeuw vanaf zijn handen recht in zijn gezicht katapulteert. ‘Moet dit nu?’, zie je hem denken. ‘Welke criminele nepsupporter neemt mij hier mijn ultieme gloriemoment af?’, denk ik bij mezelf. Mensen die bijdehand komen doen bij het uitvak, worden steevast snel van repliek gediend. Daarover kan de Veendamse ‘Petjesman’ meepraten en nu Frans dus ook.

Na zoveel ongein is het tijd voor serieuze zaken: de opstellingen. Roger Reijners mag onderhand een puzzelkampioen worden genoemd, want hij heeft wederom 11 mensen bereid gevonden die een geel shirt met bijpassende groenen broek aan willen trekken. Marc M’Boua is er niet bij. Hij ziet zijn kansen op het WK weer wat slinken. Hij is overvallen door de Sittardse griep. Vervanger aan het front is Aldin Peljto. Badre Kotbani speelt ook weer, want Taner Taktak is wederom niet beschikbaar. We moeten het al twee weken zonder het Beest van de Bosporus stellen.Voor de rest geen wijzigingen en dus staat Danny Wintjens als vertrouwd weer op doel. Achterin staan Abdülkerim Öçal, Zarko Grabovac, Rick Geenen en Nico Vanek geposteerd. Het middenveld wordt gevormd door kapitein Angelo Simone, Ramon Voorn, Badre Kotbani en Pieter Nys. Aldin Peljto speelt in steun van Marcus Rychlik.


De uitverkorenen werken de warming-up af

Doorgaans is het ook gemeengoed om even over de schutting te gluren om te zien of er nog bekenden bij de tegenstrever rondlopen. En warempel, Koen Garritsen staat in de basis. Verder zit op de Apeldoornse bank Marco Heering. Doelman Stefan Postma kennen we ook, maar dan nog altijd alleen maar van Youtube. Bij Fortuna heeft niemand een AGOVV-verleden.Fortuna begint ietwat zwak aan de wedstrijd. De sterpeler aan AGOVV-zijde heet Nacer Chadli en deze kopt de bal in de voeten van Öçal. De Turkse Belg is nog niet geheel wakker en speelt terug op Wintjens. Hij doet dat dermate zwak dat Jeremy Bokila kan onderscheppen. Bokila, die al jarenlang tegen Fortuna weet te scoren neemt aan, stevent op Wintjens af, maar vindt de doelman op zijn weg. Dat is maar goed ook, want als je op dit veld op achterstand komt, zal het lastig worden het tij nog te keren.

Scheidsrechter Winter heeft het veld dan wel goedgekeurd, maar als ik eerlijk ben, is dit geen doen. Links en rechts glijden spelers uit, komen ballen niet aan, stuitert de bal van voeten en wat dies meer zij. Dan mag je blij zijn dat je technisch vaardige spelers in je selectie hebt, hetgeen Van den Brom ook zeker zal zijn.


LB hebben een grote hekel aan het winterweer

Eén van die technisch vaardige spelers heet Rachid Ofrany. De Venlonaar, die bij Fortuna had kunnen spelen, speelt nu voor de Blauwen en is een constante plaag voor de Sittardse verdedigers. Hij kan niet alleen goed dribbelen, hij weet ook een bal bijna in doel te koppen. Voor Fortuna een teken om toch wat secuurder te werk te gaan, want dit gaat niet lang meer goed.

Nadat Vanek een overtreding heeft begaan op genoemde Ofrany, meldt Garritsen zich bij de bal. Garritsen, die voor Kerst een boek van Sonja Bakker cadeau krijgt van het uitvak, lepelt de bal op het hoofd van Ramon Leeuwin en die kopt ongehinderd in: 1-0. Iedereen slaakt een zucht van verlichting als assistent-scheidsrechter Van der Hilst constateert dat er aan het doelpunt buitenspel is voorafgegaan.

Blijkbaar heeft dit de Sittardenaren wakker geschud, want het is tijd voor een tegenaanval. Die zijn spaarzaam, want het technische overwicht aan Apeldoornse kant is wel duidelijk. Toch wordt Simone een keer goed gelanceerd, maar stuit op doelman Postma. De corner die volgt levert meteen gevaar op. De corner van Kotbani belandt uiteindelijk in de voeten van Rychlik en deze levert een mislukt schot af. Nu ja, ‘mislukt’… De bal eindigt bij Peljto die de bal à la Madjer naast het doel hakt. Meer geluk dan kunde, maar wèl gevaarlijk.

Vervolgens mag AGOVV weer een aanval opzetten en dat is meteen gevaarlijk. Ofrany omspeelt Vanek, Nys laat te veel ruimte aan Bokila en als dan ook Wintjens verrast is, staat het plotseling 1-0. Onverdiend is dat zeker niet te noemen, maar natuurlijk wel zonde. Zoveel had Fortuna eigenlijk nog niet weggegeven, maar deze snelle aanval ging de verdediging even boven de pet.

Het is uitsluitend en alleen te danken aan Wintjens dat de 1-0 score ook de ruststand is, want goed keeperswerk verhindert meer Apeldoornse doelpunten. De tweede helft is het zaak om meer druk te gaan zetten op draaischijf Olaf Lindenbergh. Dat werd in de thuiswedstrijd prima gedaan en dan zie je dat AGOVV geen fatsoenlijke aanval meer in elkaar draait.Voordat we aan de rust kunnen beginnen wordt eerst nog Aldin Peljto naar de kant gehaald. Een vreemde zaak, want andere spelers mogen week in, week uit schutteren en die worden door de trainer niet gewisseld. Is Reijners soms bang om gezichtsverlies te lijden? Kan Reijners mij eens uitleggen waarom Peljto nauwelijks serieus wordt genomen en Taktak een voorkeursbehandeling krijgt? Dat zal toch zeker een diepere oorzaak hebben? Ik ben benieuwd!


De sneeuwballen liggen al te wachten

Tijdens de rust is het tijd voor de Goodyear-Commissie, maar daar komen we geenszins aan toe. Vlak voor de eetkraam hebben zich namelijk een tiental supporters verzameld die druk bezig zijn sneeuw te rapen. Dat voorspelt weinig goeds. De groep voor de eetkraam wordt voornamelijk gevormd door mensen uit de Sittardse wijk Drakeveld en een redactielid van het Zondags Nieuws. Maar, Vak C laat zich niet zomaar wegzetten en zet een tegenoffensief in. Sneeuwballen vliegen over en weer en meter voor meer wordt opgeschoven richting hoek van het uitvak. ‘Vak C, groeperen!’schalt door het uitvak en zo wordt ‘De slag om Apeldoorn’ beëindigd met het inpeperen van de sportredactie van het Zondags Nieuws. Verder dan het drinken van een bekertje koffie komt de GC niet en dat volstaat natuurlijk niet om een objectief oordeel te kunnen vellen.


Sneeuwballengevecht ist wichtiger

Reijners heeft zijn manschappen duidelijk geïnstrueerd, want vanaf seconde 1 in de tweede helft wordt fanatiek druk gegeven. Eindelijk, zou ik zeggen, want zo ziet iedereen dat er meer inzit dan de 1-0 tot dusver. Kotbani gaat mee in het spel en dat doet iedereen goed. Daar waar Taktak vaker als dissonant werd gezien, trekt de jongeling zich juist op aan zijn ploeggenoten.Bij een goede voorzet van Kotbani weet hij Ramon Voorn te bereiken. Het gladde speelveld is er de oorzaak van dat zijn afzet en timing niet helemaal je dat is, waardoor hij de bal naast het doel kopt. Het is het sein voor JC om in het uitvak nog eens aan de volumeknop te draaien. Klassiekers van Johnny Cash en andere grootheden uit de muziekgeschiedenis worden live ten gehore gebracht.

De linkerkant is duidelijk de sterkere kant van Fortuna. Misschien ook wel omdat Paul Mulders voor de gelegenheid rechtsback speelt. De Noord-Hollander, keer op keer uitgemaakt voor ‘Belchinees’, wordt er een beetje door uit zijn spel gehaald. Bij één van die momenten loopt Vanek hem straal voorbij, maar kan Postma redding brengen.Tijdens een dergelijk offensief dien je eigenlijk te scoren en dat doet Fortuna niet. Daardoor neemt bij AGOVV het geloof op een goede afloop alleen maar toe. Keer op keer worden de spitsen gelanceerd en ontstaat er gevaar voor het doel van Wintjens. En als je tecnisch de bovenliggende partij bent, speel je net wat makkelijker.

Teneinde een slotoffensief te kunnen ontketenen brengt Reijners Sebas Garlisi en Paul Voss in, maar dat mag weinig baten. Verder dan een schot van Anthony di Lallo komt Fortuna niet, omdat het raffinement ontbreekt en het veld niet in het voordeel van Fortuna is.Na afloop bedanken de spelers de meegereisde fans en is het tijd om de warme bus te gaan opzoeken. Daar zijn we ook wel aan toe. Nadat iedereen zich heeft geïnstalleerd, worden de tenen geteld, want de ijzige kou kan best wel eens slachtoffertjes hebben gemaakt.


Fijne Kerstdagen en een gelukkig 2010, heren spelers!

De prima muziekkeuze zorgt voor enige afleiding. Wie hoort er nu niet graag ‘The Ketchup song’ van het Spaanse trio Las Ketchup of de wereldhit Dragostea din tei van de Roemeense schone Haiducii?Na een korte tussenstop rijden we weer de WM binnen en dat geeft telkens een goed gevoel. Zonder punten, maar wel met alle tenen stapt iedereen uit de bus en zet koers naar huis. 2009 was een bewogen TOF-jaar. Het zag ernaar uit dat we de club zouden kwijtraken, maar TOF bracht alles tot een goed einde. Als je dat in ogenschouw neemt, is de plek waar de club nu staat misschien niet eens zo slecht.Rest mij alleen jullie een fijne Kerst en het beste voor het nieuwe jaar toe te wensen. Wees voorzichtig met vuurwerk, gooi geen rotjes in Hans Erkens’ tuin en hou het TOF!

Michel Hennen