Na twee afgelaste wedstrijden door het winterse weer mag Fortuna in Groesbeek weer ‘de wei in’. In een rechtstreeks duel met een concurrent wordt er gestreden om aansluiting bij de brede middenmoot. Helaas maakt Fortuna geen seconde aanspraak op een overwinning en troeft Achilles ons negentig minuten lang af op zowel felheid als slimheid. De 3-0 nederlaag liegt er niet om. Op 25 januari gebeuren er dus niet alleen maar mooie dingen…


25 januari 2016

Eerste nederlaag Van Dael na collectieve off-day

Doelpuntenmakers: 58. Thoone 1-0, 63. Hendriks 2-0, 84. Boogers 3-0.
Opstelling: Kaya; Dengering, De Regt, Janssen, Schroyen; Loen (66. Fafiani), Ospitalieri, Mares, Briels, Saddiki (71. Lekesiz); Hutten.
Toeschouwers: 1.335
Scheidsrechter: Dhr. C. Mulder
Geel (Fortuna): De Regt.

Eigenlijk hadden we vorige week al naar Groesbeek moeten afreizen. De slechte weersomstandigheden gooiden echter roet in het eten. De nieuwe speeldatum werd vastgesteld op 25 januari. En sinds vorig jaar heeft die specifieke datum een bijzondere betekenis gekregen voor de Fortuna-supporters. Niet alleen won Fortuna in Kerkrade, tevens werd op dezelfde dag in Glasgow de emotionele tribute match voor Fernando Ricksen gespeeld. Laten we hopen dat er vanavond weer een aangename herinnering aan deze datum kan worden toegevoegd.

Als Fortuna nog iets van het seizoen wilt maken, moet er vandaag gewonnen worden van Achilles ’29. De ploeg van trainer Eric Meijers en assistent (en tevens oud-Fortunees) Dennis Krijgsman begon het jaar 2016 niet best met een nederlaag tegen Jong Ajax en een gelijkspel tegen RKC Waalwijk. Aan het begin van het seizoen wist Achilles Fortuna in eigen huis twee keer onaangenaam te verrassen. Eerst werd er in de competitie met 2-4 gewonnen, enkele weken later wonnen de Groesbekers in de beker met 1-3. We zijn dus meer dan gewaarschuwd.

Coach Ben van Dael kan vanavond over een vrijwel complete selectie beschikken. Alleen Muhammed Mert is niet fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen, hij raakte in de afsluitende training licht geblesseerd aan zijn knie. Zijn plek op het middenveld wordt overgenomen door Youri Loen. Daarnaast maakt ook Raymond Fafiani weer deel uit van de selectie. Hij begint op de reservebank. Wie enigszins verrassend ook op de bank begint is Gökhan Lekesiz. De spits die vandaag zijn 25e verjaardag viert, past blijkbaar niet in het strijdplan van Van Dael. Marco Ospitalieri heet zijn vervanger. De volledige opstelling ziet er als volgt uit: Kaya, Dengering, De Regt, Janssen, Schroyen; Loen, Briels, Saddiki, Ospitalieri, Mares; Hutten.

Vandaag mogen we weer eens zonder restricties omtrent vervoer of kaartverkoop naar een uitwedstrijd reizen. Geen verplichte buscombi, geen omwisselbiljetten, maar gewoon met de auto vertrekken op een tijdstip dat je dat het beste uitkomt. Helaas is dit vrijwel een zeldzaamheid geworden voor de Nederlandse voetbalsupporter. Om 18 uur vertrekken we in ieder geval goed geluimd richting Gelderland. Nadat we Yvonne in Sittard hebben opgepikt, gaat het zonder oponthoud richting Sportpark De Heikant. Daar komen we keurig op tijd aan, waarna er een kort bezoek aan de kantine volgt. Mooi om te zien hoe gastvrij je in Groesbeek nog ontvangen wordt. Tevens het bewijs dat wanneer je voetbalsupporters een beetje normaal behandelt, zij zich ook wat normaler gedragen. Al besef ik dat dit niet voor alle supporters geldt en dat de constructie zoals die in Groesbeek bestaat niet bij elke club of wedstrijd zou werken.

Nadat er één minuut stilte in acht is genomen voor de overleden oud-Fortunees Johnny Taihuttu en oud-Achilles-speler Jos Derks, kan de wedstrijd beginnen. Achilles begint beduidend sterker en zet Fortuna op eigen helft onder druk. Als de groen-gelen al in balbezit komen, zijn ze dat ook weer heel snel kwijt. Wat het exacte plan van aanpak voor vanavond ook moge zijn, in het eerste kwart van de wedstrijd komt het er in ieder geval niet uit.


Een minuut stilte voor John Taihuttu en Jos Derks

Na een minuut of twintig spelen komt Fortuna iets meer onder de druk uit. Verder dan enkele hoekschoppen, die geen resultaat opleveren, komen we helaas niet. Aan de andere kant komt Achilles er af en toe gevaarlijk uit. Freek Thoone toont zich weer eens een ware plaaggeest. Hij is constant aanspeelbaar, balvast en lokt elke wedstrijd op een handige manier meerdere vrije trappen uit. Met name Dennis Dengering krijgt de hele wedstrijd geen vat op de sluwe Thoone.

Twee minuten voor rust mogen we dan eindelijk het eerste schot op doel van Fortuna-zijde noteren. Joeri Schroyen komt op links op en speelt Youri Loen in het centrum aan. Loen krijgt de bal voor zijn rechterbeen en besluit uit te halen. Het schot wijkt via een Achilles-speler af, maar belandt redelijk eenvoudig in de handen van keeper Leon ter Wielen. De rust wordt dus met een 0-0 stand bereikt en daar mag Fortuna zich het gelukkigste mee prijzen.


Youri Loen wordt onreglementair gestopt

De speech van Van Dael in de rust lijkt direct na rust enig perspectief op verbetering op te leveren. Na tien minuten speelt Loen de op rechts mee opgekomen Dries Saddiki aan. Diens lage voorzet wordt door Lars Hutten net over het doel van de Groesbekers getikt.

Waar we hopen op een offensief van Sittardse zijde, krijgen we enkele minuten later een fikse tegenslag te verwerken. Ferry de Regt stopt Jop van Steen in het zestienmetergebied volgens scheidsrechter Mulder onrechtmatig af. De toegekende strafschop wordt door Thoone feilloos in de linkerhoek geschoten: 1-0.

Fortuna zet meteen aan om de gelijkmaker te forceren. Na goed werk op het middenveld van Luc Mares kapt en draait Loen zich vrij. Zijn schot gaat via een Achilles-speler over het doel. De daaruit volgende hoekschop van Jordie Briels vliegt net over keeper Ter Wielen heen. De Regt kan voorbij de tweede paal inkoppen, maar Ter Wielen is net op tijd op zijn plek terug om de bal te stoppen.


Mares lijkt een vaste waarde te worden binnen het basisteam

We zijn inmiddels 63 minuten onderweg als Roel Janssen in een duel in onze achterste linie wordt afgetroefd. Eef van Riel kan er op rechts vandoor en legt de bal laag voor. Oud-Fortuna-testspeler Thijs Hendriks is er bij de eerste paal  als de kippen bij om de bal in te schieten. Ferhat Kaya is kansloos op Hendriks schot in de lange hoek. 2-0 en de wedstrijd lijkt voortijdig beslist.

Tijd voor de meer opportunistische aanpak. De Regt schuift mee naar voren en Loen en Saddiki worden gewisseld voor Fafiani en Lekesiz. Met name Loen lijkt allesbehalve gelukkig met zijn wissel. Niet voor het eerst dit seizoen wordt hij voortijdig naar de kant gehaald, terwijl er in onze ogen toch meerdere spelers nadrukkelijker solliciteerden naar een vroegtijdige douchebeurt.

De Regt wint dan wel een aantal kopduels en Lekesiz probeert koortsachtig het ongelijk van de trainer te bewijzen, tot doelpunten leidt het vooralsnog niet. Diezelfde Lekesiz komt wel het dichtst bij de Anschlusstreffer. Een vrije trap van Briels draait goed in en Gökhan hoeft in principe zijn hoofd maar tegen de bal aan te zetten. Hij mist echter en de bal waait bij de tweede paal naast.


Ferry won meerdere kopduels, helaas tevergeefs

Aan de andere kant laat Ospitalieri zich aan de zijlijn dollen. De bal belandt hierna in het centrum bij oud-EVV’er Joey Dekkers. Die twijfelt niet en haalt van dik twintig meter verwoestend uit. Gelukkig ketst de bal op de buitenkant van de paal van het doel af.

Zes minuten voor tijd is het dan toch voor de derde keer raak. Brian Boogers komt vanaf de linkerflank op en ziet zijn schot via een been afwijken. Kaya is kansloos en de bal verdwijnt in de korte hoek in het Sittardse doel. 3-0, over en sluiten.

Zelfs een ‘eretreffer’ zit er vanavond niet in. Een minuut voor tijd kapt Hutten zich goed vrij en wilt de bal in het doel prikken. Dat is buiten een Achilles-verdediger gerekend die met een uiterste krachtsinspanning de bal voor het doel weg kan glijden. Deze actie typeert in feite de hele wedstrijd: Achilles was negentig minuten lang de fellere ploeg en toonde vanaf de aftrap aan 100% voor de overwinning te gaan. Aan Fortuna-zijde haalde vanavond, wellicht op Mares na, geen enkele speler een voldoende. Op de 3-0 nederlaag is dan ook helemaal niks af te dingen.


Lars Hutten ziet het even niet meer zitten

Na de wedstrijd wachten we in de kantine nog even op onze huisfotograaf. Nadat een zichtbaar gefrustreerde Youri Loen ons heeft uitgelegd wat het speelplan van vanavond was en daarbij meteen aangeeft dat dit totaal niet tot uitwerking is gekomen, keren we huiswaarts.

Door deze nederlaag kunnen we de derde periode vergeten, missen we de aansluiting met de brede middenmoot en lijken de play-off plekken verder weg dan ooit. Er zijn echter nog zestien wedstrijden te spelen. Kansen genoeg om het seizoen nog enige glans te geven. Er zal dan echter wel uit een heel ander vaatje getapt moeten worden, want wat we vanavond in Groesbeek te zien kregen mogen we rustig bestempelen als een collectieve wanprestatie.

Tot slot de eerste beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday klassement van 2016.

Resultaat: Nul punten blijft nul punten.
Uitvak: Circa 170 man op een maandagavond: 8 punten
Stadion: Geen hekken die het zicht belemmeren en het kleine stadionnetje heeft wel zijn charme: 6 punten.
Thuisfans: Voor enige vorm van interactie moet je niet in Groesbeek wezen: 2 punten.
Catering: Gastvrij zijn ze zeker bij Achilles. In de kantine is iedereen van harte welkom. Geen klachten over de broodjes gehoord: 8 punten.
Randvoorwaarden: Enige ruimte voor vlaggen, op de haarkleur van een vrouwelijke steward na geen klachten, maar geen programmaboekjes. 6 punten.

Dat brengt het totaal voor Achilles ’29 dit seizoen op 30 punten. Niks om je voor te schamen, maar we hadden er graag 39 toegekend.