Met veel inzet en goede wil gaat Fortuna in de tweede ronde om de KNVB Beker op jacht naar succes. En dat leidt zowaar tot het nodige balbezit en een aantal hele en halve kansen. Na een paar bedroevend slechte optredens in de laatste thuiswedstrijden winnen de spelers daarmee weer wat krediet terug bij de spaarzaam aanwezige supporters. Maar dat is eigenlijk de enige winst vanavond, want Achilles ’29 gaat voor de tweede keer in ruim een maand zegevierend het veld af. En als we de kansen van beide ploegen met elkaar vergelijken, dan valt er op die overwinning helaas weinig aan te merken.


23 september 2015

Snel einde aan bekeravontuur

Fortuna Sittard 1 Achilles ’29 3

Doelpuntenmakers: 10. Penterman 0-1, 39. Hutten 1-1, , 94. Penterman 1-2, 108. Boogers 1-3.
Opstelling: Kaya; Mares, De Regt, Janssen, Schroyen; Moro (85. Saddiki), Briels, Loen, Mert (109. Vets); Hutten, Lekesiz.
Toeschouwers: 650 (eigen schatting).
Scheidsrechter: Oostrom.
Geel (Fortuna): Saddiki, Briels.
Rood (Fortuna): –

Een bekerwedstrijd tegen Achilles ’29 zal niet snel een publiekstrekker worden. Zeker niet op een druilerige avond na een dag vol regen. Maar het aantal toeschouwers dat vanavond de weg naar het voormalige Wagner & Partner Stadion van Fortuna Sittard heeft weten te vinden, is zelfs met dit weinig aantrekkelijke affiche een aanfluiting. Het seizoen is nog nauwelijks onderweg, of een groot deel van de toch al beperkte aanhang heeft Fortuna al weer de rug toegekeerd. Ik schat dat er zo’n 650 mensen zitten, een nieuw dieptepunt voor onze club.


Betaald voetbal in Sittard anno 2015

Het valt niet moeilijk te raden waarom zelfs veel laatste getrouwen nu alsnog afhaken. In de aanloop naar het seizoen heeft Fortuna gouden bergen beloofd, maar tot nu toe is van alle pretenties helemaal niets waargemaakt. Sterker nog, de club heeft zichzelf in drie onthutsende thuisnederlagen volkomen belachelijk gemaakt. Maar de verantwoordelijken schijnen het allemaal volstrekt normaal te vinden. Daarbij valt vooral het grote zwijgen van Martin Masset op. De voorzitter heeft nog geen woord gesproken over de sportieve crisis die langzamerhand ontstaan is. Zoals hij ook nog geen woord gesproken heeft over de financiële wederopstanding die Fortuna klaarblijkelijk heeft ondergaan. De voor september aangekondigde openheid van zaken over de investeerders is uitgebleven. Zonder enige toelichting over de redenen.

Dat wekt allemaal weinig vertrouwen. Zeker wanneer één van die investeerders vervolgens wel misschien goedbedoelde, maar ook dubbelzinnige uitspraken doet over zijn toekomst bij de club wanneer sommige zaken niet helemaal naar zijn wens gaan. En wanneer diezelfde investeerder én de trainer dan ook nog eens met de beschuldigende vinger naar de volgens hen te kritische supporters gaan wijzen, dreigen we langzaam van een sportieve crisis in een totale crisis te verzeilen. Het moge duidelijk zijn: de mensen die bij Fortuna aan de touwtjes trekken, zijn in rap tempo het vertrouwen aan het verliezen van een flink deel van de achterban. Aan Martin Masset de taak de komende weken dat vertrouwen terug te winnen door eindelijk eens zijn mond open te doen en te vertellen hoe de vork nou daadwerkelijk in de steel zit.

De spelers hebben intussen wel getracht hun steentje bij te dragen aan herstel van het vertrouwen. In een gesprek met een afvaardiging van Fortuna SC zijn over en weer wat sores uitgepraat. Dat heeft geleid tot een ietwat kolderieke oproep de spelers te blijven steunen. Op zich terecht, maar die steun kunnen de spelers uiteindelijk toch alleen maar door hun prestaties op het veld afdwingen.


Aan inzet geen gebrek deze keer, ook bij Lekesiz niet

Daarbij worden ze vanavond in ieder geval geholpen door de opstelling. Iedereen (met uitzondering van gelegenheidsback Luc Mares) speelt vanavond op een voor hem natuurlijke positie. Bovendien is er met Muhammed Mert weer wat node gemiste creativiteit aan het elftal toegevoegd. Dat komt ons spel in balbezit duidelijk ten goede. Mert vanaf links en Youri Loen als centrale verdedigende middenvelder nemen beurtelings de rol van spelverdeler op zich en creëren de nodige openingen. Lars Hutten en Jordie Briels voegen met loopacties de nodige diepgang toe.

Maar achterin laten we opnieuw grote steken vallen. Na vijf minuten staat een Achilles-speler na een vrije trap helemaal vrij in het doelgebied. Vijf minuten later trappen we in dezelfde val. Penterman kan een vrije trap vanaf rechts ongestoord doorkoppen naar de lange hoek. Ferhat Kaya is kansloos. Tiende minuut: 0-1.


Hutten gaat niet voor de bal, maar voor het zitvlak

Gingen we in voorgaande wedstrijden na zo’n tegentreffer finaal onderuit, vanavond weet de ploeg zich te herstellen. Het gaat moeizaam, maar we komen steeds beter in de wedstrijd. Tot grote kansen leidt het helaas niet, want het ontbreekt aan vermogen aanvallen goed uit te spelen. Hutten is met een schot op de vuisten van de doelman nog het dichtste bij een treffer, Briels doet ook een aardige poging. Maar goed, we zakken niet als een plumpudding in elkaar en dat is al een hele vooruitgang. Al weet Achilles Kaya bijna een tweede maal te verschalken, wanneer Mert gevaarlijk balverlies lijdt en onze achterhoede slecht geposteerd staat. Gelukkig eindigt het schot van de Achilles-speler in het zijnet.


De zoveelste rush van Schroyen

Vijf minuten voor rust worden de spelers beloond voor hun inzet. Joeri Schroyen krijgt op links alle ruimte, trekt naar binnen en geeft een harde voorzet. Gökhan Lekesiz krijgt de bal vanaf enkele meters niet langs de keeper, maar Hutten kan hem na een kluts alsnog binnen werken. 40ste minuut, 1-1. Met die stand gaan we rusten.

Na rust heeft Fortuna minder balbezit. De wedstrijd verwordt steeds meer tot een steekspel op het middenveld, waarbij beide ploegen moeite hebben de voorwaartsen in stelling te brengen. Fortuna komt wel tot enkele kansen, maar schoten van Briels, Hutten en Soufian Moro kunnen doelman Ter Wielen niet echt van zijn stuk brengen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de betere kansen uiteindelijk voor Achilles zijn. Binnen een paar minuten moet Kaya redding brengen bij een kopbal van dichtbij, een goed geplaatste vrije trap en een venijnig schot binnen de zestien. Wat later weet Ferry de Regt een bal nog net voor de voeten van een inkomende tegenstander weg te glijden.


Roel Janssen ruimt op

In de blessuretijd van de wedstrijd, met Dries Saddiki voor Moro, zet Fortuna nog aan voor een offensief. Dat leidt tot een paar voorzetten in het strafschopgebied, maar de bal belandt beide keren net niet op de goede plek. We gaan dus verlengen. En daarmee krijgen we gratis en voor niets dertig minuten extra voor het kostbare geld van onze seizoenskaart. Dank, dank, dank!

Een onverdeeld genoegen wordt die verlenging echter niet. Achilles ’29 slaat al na enkele minuten toe. Niet voor het eerst vanavond kan iemand op onze linkerflank vanaf de achterlijn een voorzet geven. Penterman kopt kansloos voor Kaya zijn tweede doelpunt binnen: 94ste minuut, 1-2. In de minuten daarna zet Fortuna nog één keer aan voor een offensief. Hutten breekt door over rechts en geeft een prima voorzet. Bij de tweede paal schiet Mert de bal tegen een verdediger. Hij krijgt een herkansing in de rebound, maat schiet hoog over.

Daarna vloeien de krachten weg. Aan het slot van de eerste verlenging schiet Achilles hard tegen de lat. Een paar minuten ver in de tweede verlenging krijgen we alsnog de genadestoot. Na balverlies in de opbouw wordt onze verdediging simpel uitgespeeld. Penterman kan ongehinderd oprukken richting strafschopgebied en legt vervolgens breed in de loop van Boogers: 108ste minuut, 1-3. Van Vossen probeert het tij nog te keren door niemand minder dan Niels Vets in te brengen. Die doet wat van hem gevraagd wordt en strooit met lekkere passjes, maar zijn medespelers liggen zo’n beetje op apegapen en kunnen er verder weinig mee aanvangen.


Teleurstelling over het resultaat, waardering voor de steun

Wanneer ook een fraaie vrije trap van Loen en de 24ste en 25ste doelpoging van Hutten het doel missen, rest maar één conclusie: er is weer een thuiswedstrijd verloren gegaan. Aanstaande zondag wacht de zoveelste kans, wanneer middenmoter NAC op bezoek komt. Wat mij betreft voor Peter van Vossen opnieuw een kans te veel, maar ik vrees dat het voorlopig niet zijn laatste kans zal zijn.