Donderdag 25 april 1985. Dertig jaar lang was dat de dag waarop Fortuna Sittard in competitieverband voor het laatst won in de Adelaarshorst. Tot gisteren dus. Even zoeken in de oude doos: een impressie van de wedstrijd van toen.

 

 


Het duel in Deventer staat op de kalender op speeldag 28 van het seizoen 1984/1985. Fortuna staat op plek 11 in de eredivisie en alhoewel dat comfortabel lijkt, is dat slechts drie punten boven de degradatiestreep. Go Ahead Eagles staat een punt achter Fortuna. De winnaar van dit duel verschaft zichzelf dus lucht.

Een maand geleden kwam er een einde aan Fortuna’s opmars in het Europacup toernooi der bekerwinnaars. Fortuna verloor in een tweeluik tegen Everton FC in de kwartfinales. Ondanks de dubbele nederlaag een prachtprestatie van Fortuna Sittard. Echter, de Europese campagne kostte wel veel kracht, wellicht kracht die Fortuna in de competitie tekort kwam om hoger op de ranglijst te staan.

Vijf dagen geleden na afloop van het thuisduel tegen FC Den Bosch sloeg trainer Bert Jacobs een sponsor op zijn gezicht in de bestuurskamer. Manager Joop Castenmiller besloot de zaak over het duel tegen Go Ahead heen te tillen. Na het brandblusser incident in de winterstop in Benidorm is dit de tweede maal dat Jacobs zijn boekje te buiten gaat in zijn eerste seizoen bij Fortuna. Kortom, hij kan een goed resultaat tegen Go Ahead goed gebruiken.

Jacobs speelt met Chris Körver op doel met daarvoor een viermansverdediging: René Maessen op rechts; Wim Koevermans en Anne Evers centraal; Willy Boessen als linksback. Daarvoor drie middenvelders: Frans Thijssen, Wilbert Suvrijn en Roger Reijners. In de spits zien we Roger Houtackers, Arthur Hoyer en Wout Holverda. Bij Go Ahead herkennen we de oud gedienden Jan Jongbloed, John Oude Wesselink, Hans Voskamp en Henk ten Cate en de jongeren Michel Boerebach en René Eijkelkamp.

Er zitten die donderdagavond hooguit 2.000 supporters in de Adelaarshorst, die niet verwend zullen worden. Zowel Fortuna als Go Ahead bakken er weinig van. Fortuna opent een paar minuten voor rust de score. Wout Holverda kopt de bal door op Roger Reijners, die de bal vervolgens voorzet op topscorer Arthur Hoyer. De Deventer verdediging is uit verband gespeeld; Hoyer scoort simpel: 0-1. Het blijkt ook de ruststand. Na rust doet Go Ahead verwoede pogingen het tij te keren, maar tevergeefs. Fortuna geeft geen krimp en had het duel op de counter kunnen beslissen, liet dat na, waardoor het lang spannend blijft. Desondanks stapt Fortuna als winnaar van het (knollen)veld: 0-1.

Het is het begin van een opleving van Fortuna dat uiteindelijk als zevende eindigt in de eredivisie; Go Ahead zwoegt naar plek 15.

Winnen deed Fortuna er nooit meer in competitieverband (tien nederlagen en vijf gelijke spelen) tot gisteren. Het verslag van dat duel volgt later dit weekend!

Riccardo Welters