Je hebt zelf aan het Betaald Voetbal mogen ruiken in je periode bij PSV. Met wie heb je daar samengespeeld en wat heb je er op sportief- en menselijk vlak van geleerd?

“Ik heb samengespeeld met Erwin Koeman, Frans van Rooij, Hans Segers, Berry van Aerle, Edwin van Bergehenegouwen, Raymond Libregts en Erik-Jan van den Boogaard, dat zijn zowat de belangrijkste namen. Jan Reker en Thijs Libregts waren in die tijd de trainers. Ik heb tegen Ruud Gullit, Wim Kieft en Gerald Vanenburg gespeeld. Op sportief vlak heb ik geleerd dat je je persoonlijke doelen altijd in dienst van het team moet stellen. Het is belangrijk om je eigen doelen te hebben, maar je ontwikkelt jezelf het beste door in het teambelang te denken én te handelen. Als mens heb ik ervan geleerd om zeer doelgericht te werken. Zeer doelgericht, prestatiegericht, ambitieus. Op het moment dat je dat niet doet, haak je af. Op een gegeven moment, ik zat toen in het tweede elftal bij PSV, ging mijn studie een grotere rol spelen en toen al wist ik van mijzelf dat ik sportief gezien geen topper zou worden, maar dat ik de voorrang aan mijn studie zou geven. Ik had voor mijzelf ook al beslist dat ik best in België, in die tijd een lager niveau, wilde gaan spelen. Bij clubs als Lommel en Arendonk kon je toen uitstekend verdienen, beter dan hier.”

Hoe ben je bij Fortuna terechtgekomen en waarom heb je voor een baan in de sportwereld gekozen?

“Ik ben benaderd door een headhuntersbureau. Ik werd op een donderdagavond in de auto gebeld of ik interesse had in een functie bij een Betaald Voetbalclub. Ik heb de betreffende persoon naar het hoe en waarom gevraagd en hij zei dat hij bij mij was gekomen, omdat ik zelf Betaald Voetbal had gespeeld en dat was dus de trigger. Inderdaad, de juiste trigger, want ik heb mijzelf altijd voor ogen blijven houden dat ik nog eens wilde terugkeren in het Betaalde Voetbal. Ik vertelde hem dat hij de juiste persoon te pakken had, alleen op het verkeerde moment, aangezien ik nog maar anderhalf jaar bij mijn toenmalige werkgever was en mijn klus nog niet af had. Hij is op mij blijven inpraten en we maakten een afspraak voor de dag erna. Ik kreeg toen ook te horen dat Fortuna de club was en vervolgens waren we er vrij snel uit. Het frappante was dat ik eigenlijk maar in drie clubs in Nederland interesse had en dat waren Fortuna, Willem II en PSV. Fortuna kwam uit de koker en ik heb “ja” gezegd.”

Welke taken behelst de functie van Algemeen Direkteur bij Fortuna Sittard?

“Ik ben eindverantwoordelijk voor alles dat het bedrijf Fortuna Sittard inhoudt. Dat wil zeggen op gebied van commercie, financiën, technisch vlak, facilitair, PR. Ineen normaal bedrijf ben je eindverantwoordelijk voor het bedrijfsresultaat – verlies of winst – en in de voetballerij komt daar het sportieve aspect nog bij kijken. Dat is iets aparts, want je kunt bovenaan staan en verlies lijden en onderaan staan en dikke plussen maken.”

Wat zijn je doelstellingen op de korte termijn (dit seizoen) en de langere termijn?

“Dit seizoen staat in het teken van verandering. Fase 1 in dat proces, analyse, hebben we nu gehad. Fase 2 is opnieuw doelen stellen, fase 3 is opbouwen en fase 4 is oogsten. We zitten nu in het begin van de opbouwfase. Op de langere termijn is het zaak om van Fortuna een vaste waarde in de Eredivisie te maken op sportief gebied, maar dat doe je door een goede binding met supporters en sponsoren en voor mij is dat belangrijker dan de plaats op de ranglijst.”

Is het een voordeel dat de Algemeen Direkteur zelf een voetbalachtergrond heeft?

“Ja, een groot voordeel. Ik weet wat er in de kleedkamer gebeurt, ik weet wat het is om te trainen en wedstrijden te spelen, in een groot stadion met 40.000 man te voetballen, maar ook bij een amateurclub. Je weet waar iedereen over praat, andere clubs, andere spelers de KNVB, je kent het wereldje. En ik ben het altijd blijven volgen.”

Welke waarde hecht je aan de omgang met de supporters?

“Open en eerlijk. Ik ben heel open, je kunt bij mij alles binnenbrengen, maar ik wens wel de mogelijkheid te hebben om dingen uit leggen en daardoor meer begrip te creëren voor een aantal standpunten. Je moet open zijn, maar ook de mogelijkheid hebben om een dialoog aan te gaan. Maar eerlijkheid is voor mij het belangrijkst. Is dat er niet, dan houdt het op en dat geldt voor beide partijen.”

Is Fortuna in het recente verleden te “streng” geweest voor de eigen supporters?

“Ik vind dat er te weinig geluisterd is naar de supporters. Wat ik dus niet juist vind, is dat er te weinig contact is geweest, inhoudelijke informatie. Het supportershome vind ik een aanfluiting, daar had je rekening mee moeten houden met de bouw van het stadion. Maar ook bij andere dingen, je moet veel meer het “samen-gevoel” creëren dan dat je tegenstander van elkaar bent. In het algemeen vind ik dat er dus niet voldoende naar wensen van supporters is geluisterd, er is onvoldoende aandacht besteed, zonder daarbij een vrijbrief te geven dat alles mag. Ik heb laatst een mailtje van een supporter beantwoord en kreeg vervolgens een bericht dat neerkwam op “wauw, we hebben een berichtje teruggekregen van Fortuna, dat is nog nooit gebeurd”.

Wie heeft Willy Dullens benaderd om bij Fortuna te komen en wat gaat hij precies doen?

Willy Dullens is benaderd door de voorzitter (Jules Coenen, HD) en door mijn persoon. Hij is mijn persoonlijk adviseur op het technische vlak in de meest brede zin van het woord. Hij stuurt dus geen mensen of afdelingen aan, maar adviseert op het gebied van beleidswijzingen in technische zin en dat kan dus betrekking hebben op trainers, spelers, jeugd en scouting. Door sterke mensen om je heen te verzamelen, wordt de besluitvorming alleen maar beter en Willy is gewoon een sterke persoonlijkheid.”

Sinds jouw aanstelling is er e.e.a. in de organisatiestructuur. Zijn er nog zaken die jij graag zou willen veranderen?

“Ja, de kern van het verhaal bij Fortuna is het verzamelen van nieuwe inkomstenbronnen, hoe kom ik aan meer geld, waardoor ik meer kan investeren in de ploeg op veld, de medische verzorging. Dat kost tijd, geld en mensen. Hierbij moet een je een bepaald risico nemen en mensen aannemen die daarvoor kunnen zorgen. Verder moet je de kosten die niks met voetbal te maken hebben, minimaliseren, waardoor je een slanke organisatie krijgt met het accent op het voetbal. Onze commerciële kracht moet beter, slagvaardiger met nieuwe dingen die geld opleveren. Voorbeelden zijn Studio Fortuna en de nieuwe internetsite. Het technische gedeelte wil ik graag overlaten aan Willy en de technische staf.”

Wat is de rol van Paul Boels bij Fortuna?

“Paul is natuurlijk mister Fortuna, al 28 jaar bij de club. Op dit moment is hij voorzitter van de Raad van Toezicht, het orgaan dat het Dagelijks Bestuur in de gaten houdt. De Raad van Toezicht en het Dagelijks Bestuur gaan op termijn over in een Raad van Commissarissen, zeg maar een bestuur op afstand dat niet meer verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken, maar alleen nog de bevoegdheid heeft om beleidsvoorstellen goed- dan wel af te keuren en de Algemeen Direkteur naar huis te sturen. Hierdoor word je als organisatie slagvaardiger in je besluitvorming.”

In een interview met “Nao Veure” heb jij gezegd dat Robert Roest zijn contract niet wilde verlengen. Wat is volgens jouw de reden hiervan geweest?

“Nou, hij wilde wel verlengen, maar hij wilde eerst kijken of hij in het midden van het land kon gaan voetballen. Zijn vrouw woonde ten tijde van de contractonderhandelingen al in Soest en Robert wilde op kortere reisafstand van Soest een club proberen te vinden en als dat niet zou lukken, dan zou hij alsnog willen bijtekenen. Wij hebben hierop geantwoord dat hij eerst een andere club zou zoeken en mocht dit niet lukken, dan zouden wij overwegen om hem een nieuw contract aan te bieden.”

Wat vind jij van de houding van de pers t.o.v. Fortuna?

“Hehe, dat is een leuke. Op dit moment (20-8-2001, HD) vind ik deze neutraal, maar waar ik moeite mee heb is dat er zaken uit zijn verband worden getrokken. Op dit moment zijn de contacten echter goed.”

Vind jij het terecht dat spelers kritiek uiten over de trainer in een interview met VI?

“Ik heb daar moeite mee in zijn algemeenheid, maar je kunt nooit controleren of iets daadwerkelijk zo gezegd is. Wat een blad schrijft en publiceert heb ik niet in de hand. We moeten wel met zijn allen in de organisatie positief zijn en elkaar niet afvallen, dat is logisch. Maar mocht het een keer anders gebeuren, dan wil ik er met de betrokkenen over praten, er dieper op ingaan en wat is er gezegd en in welke context. Ik wil het verhaal kennen en daarna vel ik wel een oordeel.”

Heeft Fortuna met Hans Vérel bewust gekozen voor een trainer die de discipline heeft aangehaald?

“Ja, heel sterk zelfs.“

Is de kritiek van de trainer (Hans Vérel, HD) over de duur zijn contract terecht geweest?

“Dat is ook weer een verhaal dat zijn eigen leven is gaan. In eerste instantie had ik met Hans Vérel ook en contract voor drie jaar afgesloten, maar een aantal voorwaarden moesten nog worden ingevuld. Op een gegeven moment lukte dat dus niet en dan ga je terug naar een contract voor twee jaar met een optie van nog een jaar. Een kwestie van onderhandelen en daarmee is hij akkoord gegaan. Wat niet wegneemt dat ik wel de intentie heb, in tegenstelling tot een suggestie in VI, dat ik Hans graag als trainer wil en hij wilde dolgraag naar Fortuna. De essentie van het verhaal is dat Fortuna moet opbouwen en dat doe je dus niet in een jaar, maar in drie jaar. Vandaar die duur van het contract. Het is uiteindelijk twee jaar en een optie voor nog een jaar geworden, hetgeen inhoudt dat na we na dit seizoen evalueren en beslissen over nog een jaar.”

Waar en wanneer krijgen de supporters een nieuw supporterscafé?

“Ik heb zojuist een telefoontje gekregen dat het contract wordt opgesteld. Als dit ondertekend is, duurt het nog 6 weken eer het wordt opgeleverd en nog een paar weken voor de inrichting. Het wordt gelokaliseerd op de begane grond van de nieuwe vleugel (Hoek N-side/West) met aan het begin een Fanshop en daarna het supporterscafé, hetgeen qua omvang vergelijkbaar is met het huidige Supportershome. We doen dit in overleg met de Supportersvereniging. Zij is aanspreekpunt en verantwoordelijk voor de exploitatie. We hopen dat alles eind oktober is gerealiseerd.”

De eerste ronde van de Amstel Cup en de eerste competitiewedstrijd zijn achter de rug. Wat is je indruk van de ploeg?

“De teamspirit is enorm goed en de conditie is vele malen beter dan vorig seizoen. Ik denk dat er zeer gedisciplineerd gewerkt wordt op dit moment en dat is wat je vooraf natuurlijk alleen maar kunt wensen. Wat mij wel zorgen baart, is het grote aantal geblesseerden. We hebben een heel behoorlijke selectie als iedereen fit is, maar als het blessurespook ons blijft achtervolgen, ben ik bang dat we het moeilijk gaan krijgen.”

Fortuna heeft haar internetsite vernieuwd, maar daarnaast zijn er natuurlijk ook nog een aantal sites die door supporters worden gemaakt. Heb jij deze sites al eens bezocht?

“Jazeker, er zijn er drie die ik dagelijks bezoek: Fortuna Fansite, Fortunahome en Fortuna Online” (Vooral dat van die laatste vinden wij heel mooi Theo, HD).

Welk recent nieuwsbericht houdt je het meeste bezig en waarom?

“De blessure van Joos van Barneveld, ik vind het gewoon een drama.”

(Dit interview werd voor de verschrikkelijke ramp in de VS gehouden, HD)

Wat vond je van dit interview?

“Volgens mij was de interviewer zenuwachtig.” De interviewer is altijd zenuwachtig, maar dat heeft alles te maken met de conditie van de overigens belangenloos beschikbaar gestelde (lees: geleende) opnameapparatuur (HD).

HD