Naam: Kevin Hofland
Geboortedatum: 07-06-1979
Geboorteplaats: Brunssum

 

 

 

 

De carrière van Hofland voltrekt zich razendsnel. Hij debuteert voor Fortuna op 18-jarige leeftijd op 10 september 1997 uit bij Sparta (tevens het debuut van Van Marwijk). Het jaar nadien dwingt hij een basisplek af en wordt hij geselecteerd voor Jong Oranje. Met Fortuna bereikt hij de bekerfinale die hij verliest.In 00/01 gaat hij naar PSV. Onmiddellijk dwingt hij een basisplek af en wint met PSV tweemaal op rij de landstitel. Met PSV speelt hij opnieuw een bekerfinale, maar ook die gaat verloren. Ondertussen is hij ook al zesmaal geselecteerd voor het Nederlands Elftal en staan enkele Engelse topclubs voor hem in de rij.

Staat van Dienst (tot 01-01-2002):

Periode Club Trainers Wedstrijden Doelpunten
….-1997 Limburgia, Fortuna Sittard (Jeugd)
1997-2000 Fortuna Sittard Verbeek, Van Marwijk 59 1
2000-…. PSV Gerets 40 3
Totaal 99 4

Op welke plaats(en) in het elftal kun jij uit de voeten?

“Ik kan linksback spelen, centraal in de verdediging, aan de linkerkant dan – momenteel mijn favoriete positie – en als het nodig is ook nog verdedigende middenvelder. In het begin ben ik bij Fortuna inderdaad ook wel eens als pinchhitter ingevallen.”

Wat zijn je sterke en minder sterke punten?

“Mijn mindere punten zijn mijn rechterbeen en mijn startsnelheid, maar daar wordt ook aan gewerkt sinds ik bij PSV ben. Het is al duidelijk verbeterd. Mijn sterke punten zijn de lange bal, de opbouw, hoewel dat nog beter kan en het verdedigende werk.”

Heb jij altijd met het idee gelopen dat je betaald voetballer wilde worden?

“Om eerlijk te zijn eigenlijk niet. Ik speelde al sinds mijn 10e bij Fortuna, maar het besef dat het zou kunnen lukken, is eigenlijk pas op mijn 15e of 16e gekomen. Ik kreeg toen een “koelkastcontract” onder mijn neus en dan ga je je realiseren dat er een grote kans is om betaald voetballer te worden.”

Hoe ben je bij Fortuna terechtgekomen?

“Ik ben destijds gescout. Fortuna, Roda, MVV en VVV stonden bij mij aan de deur. Ik kon toen een testtraining doen en vervolgens 2 keer per week meetrainen en gewoon blijven voetballen bij mijn amateurclub. Ik heb uiteindelijk gekozen voor Fortuna, omdat het op de eerste plaats het dichtste bij was, ik ging er wel eens kijken en vooral ook vanwege de studiebegeleiding. Mocht het mislukken dan had ik in ieder geval mijn opleiding nog, want zonder school achtergrond is het tegenwoordig erg moeilijk. Hoewel Fortuna en Roda eigenlijk qua afstand niet veel scheelden, koos ik voor Fortuna, omdat ik natuurlijk supporter van Fortuna was.”

Welke rol speelt jouw vader – oud-profvoetballer – in jouw loopbaan?

“Mijn vader speelde een sterke rol. Hij heeft het zelf net niet gehaald, omdat een transfer naar Standard Luik afketste en hij terugging naar de amateurs. Hij heeft mij altijd begeleid en is zelfs mijn trainer geweest bij mijn oude amateurclub. Ook nu doet hij nog veel voor mij, maar dat geldt zeker ook voor mijn moeder. Ik ben enigs kind en het was voor mijn vader en mij altijd voetbal dat de klok sloeg en zij moest zich daaraan aanpassen. Zij heeft dag en nacht voor mij klaargestaan. Als er zich nu een club meldt en ik word uitgenodigd, dan gaat mijn vader mee als begeleider en hij zoekt dan uit of die club bij mij en ook mijn vrouw past voor wat onze levensstijl betreft. Via de VVCS heb ik een zaakwaarnemer voor het zakelijke gedeelte, Arnold Oosterveer.”

Wat was jouw persoonlijke hoogtepunt bij Fortuna?

“De Amstel Cup finale, dat er ondanks het verlies zoveel mensen komen om je te ontvangen, maar zeker ook mijn doorbraak hier.”

Fortuna heeft al jaren een matige tot zelfs zeer slechte seizoenstart gekend, ook in jouw periode. Vaak is deze situatie rechtgetrokken door tussentijds spelers te huren. Echter, een structurele verbetering van de situatie is er eigenlijk nooit geweest. Heb jij een indruk waar het fout is gegaan?

“Een echte indruk heb ik niet. Het eerste jaar dat ik hier speelde werden we ook 15e, daarna nog 7e en 11e. Deze laatste twee jaren zijn natuurlijk ook een hoogte voor een clubje. Vorig seizoen is er echt tegen de degradatie gevoetbald en dan verbloemen die 2 goeie jaren de situatie. Het verschil ligt natuurlijk ook in de begroting en dan zijn er natuurlijk weinig profspelers die voor een relatief klein salaris op huurbasis bij bijvoorbeeld Fortuna of Sparta willen gaan spelen. Kijk, Jürgen Dirkx zal waarschijnlijk ook een deel van zijn salaris dat hij bij PSV verdiende, hebben moeten inleveren. Maar voor hem staat waarschijnlijk net als bij mij het plezier voorop.”

Ik heb jou in interviews horen zeggen dat je Fortuna nog regelmatig volgt. Het zou jou als oud-Fortunees niet lekker zitten nu het zo slecht gaat met de club. Heb jij een idee wat Fortuna nog zou kunnen doen om het tij te keren?

“Ik zou het eigenlijk niet weten, het is moeilijk. Het enige dat ze eraan kunnen doen, is vol ertegenaan gaan om dat laatste beetje nog te redden. Kwalitatief moet het natuurlijk best mogelijk zijn, maar dan moet wel iedereen fit zijn, dan komt het wel goed.”

Wat vind jij van de discussie rond FC Limburg?

“Die discussie wordt volgens mij al 10 jaar gevoerd, maar momenteel wordt ze natuurlijk opgerakeld, omdat MVV financieel in de problemen zit en Fortuna niet goed presteert. Maar ik denk niet dat het er ooit zal komen en dat het ooit zal lukken.”

Waarom heb jij voor PSV gekozen?

“Omdat ik toch in Nederland wilde blijven en Glasgow Rangers viel op dat moment af. PSV en Feyenoord bleven over en omdat ik toch nog jong was, wilde ik liever in de buurt van mijn ouders, schoonouders en familie blijven, dus daarom werd het PSV. Kijkend naar de leeftijd van de spelersgroep – bij PSV liepen Van Bommel, Bouma en Bruggink, die kende ik nog van Jong Oranje – ging mijn keuze ook uit naar PSV. “

Wat zijn volgens jou de wezenlijke verschillen op sportief vlak tussen Fortuna en PSV?

“Dan kom je toch weer terug bij het geld. Wij hebben meer geld en daarom ook meer kwaliteit, dat maakt dus het grote verschil.”

Hoe is de Champions League jou bevallen, m.a.w. merk je dat er grote verschillen zijn tussen PSV en de clubs waartegen je hebt gespeeld?

“Mij is het goed bevallen, ik heb twee jaar Champions League meegemaakt en twee jaar lekker gedraaid. Ik had eerst het idee dat ik bij PSV zou moeten aanklampen om het niveau bij PSV in de competitie onder de knie te kunnen krijgen. Dan denk je dat Champions League twee of drie stappen hoger is, dat is het ook wel, maar omdat ik al bij Jong Oranje speelde, ging het toch redelijk gemakkelijk. Als je naar andere clubs kijkt, zie je dat die voor veel meer geld spelers in het veld hebben lopen, maar als ze niet voor elkaar door het vuur gaan houdt het ook op. Ze zijn wel geroutineerd en het niveau in hun landelijke competities ligt iets hoger dan in Nederland. Ik denk dat die ervarenheid toch wel de doorslag heeft gegeven.”

Wat wil je met PSV nog bereiken?

“Op dit moment een ronde verder komen in de UEFA Cup, die willen wij gewoon het liefste winnen. Maar je moet natuurlijk wel realistisch blijven als je ziet welke ploegen er nog in zitten. Ik wil wel graag de beker winnen, want ik heb twee keer de finale verloren. En natuurlijk kampioen worden.”

Je hebt inmiddels ook al een aantal interlands achter je naam staan. Merk je dat er nog een verschil in kwaliteit is tussen jou en de ervaren spelers? Zo ja, waaraan?

“Ja, er is natuurlijk een verschil. Ik ben pas 22 en de meesten zijn al tegen de 30 en spelen al wat langer op het hoogste niveau. Ik zeg ook vaak: “Ik kom pas kijken.” De meeste mensen denken dat ik al een jaar of 4 jaar bij PSV speel, maar dit is pas mijn tweede jaar.”

Was de uitschakeling van het Nederlands Elftal voor het WK 2002 terecht?

“Ja, anders hadden we er wel bij gezeten. In de cruciale wedstrijden, zoals Portugal-uit en Ierland-thuis hebben we het gewoon laten liggen of hebben we ons onnodig laten afbluffen. Aan gebrek aan inzet heeft het volgens mij niet gelegen, zeker niet in die beslissende uitwedstrijd in Ierland. We hebben er toen echt alles aan gedaan, alleen dat laatste beetje geluk ontbrak. En je speelt dan een uitwedstrijd in een stadion dat eigenlijk een rugbystadion is en op een minder goed veld. Dat sprak ook niet in ons voordeel. Maar na afloop in de kleedkamer was iedereen toch zwaar teleurgesteld. Ik denk dat dat ook voldoende zegt.”

Hoe was jouw verhouding met Van Gaal?

“Die was prima. Ik heb dan niet lang met hem mogen samenwerken, maar hij heeft mij laten debuteren en alle vertrouwen gegeven en laten spelen, toen Frank de Boer geschorst was. Ik heb als linksback gespeeld, terwijl hij ook een Arthur Numan had kunnen oproepen, of Van Bronckhorst, maar hij koos toch voor mij. Als trainer vond ik hem een hele goeie, toen ik erbij kwam, moet ik je eerlijk zeggen, dacht ik van: “Nou gaan we het krijgen”, want je hebt toch een beeld van door wat je ziet op de televisie. Maar hij is gewoon zoals hij is en er zijn mensen die hem accepteren en anderen weer niet. Ik denk ook dat de media een doorslaggevende rol in zijn ontslag hebben gespeeld. Als je hem vergelijkt met Gerets, kun je zeggen dat die meer in de groep staat, dat komt ook omdat hij met een aantal mensen binnen onze groep nog zelf heeft gespeeld. Van Gaal wordt echt afgerekend op resultaten, omdat die maar een keer in de twee maanden een wedstrijd heeft en Gerets kan zich dan wel eens een uitglijder permitteren. Dat is natuurlijk een groot verschil. Gerets is inderdaad opener en zo heeft Van Gaal natuurlijk de media tegen zich gekregen, hoewel het eigenlijk meer onze schuld was dat we ons niet kwalificeerden, werd hij er toch op afgerekend.”

Je hebt zelf aangegeven dat je graag ooit in het buitenland zou willen spelen en dat Engeland daarbij jouw voorkeur heeft. Waarom die voorkeur voor Engeland?

“Als je naar mijn spelstijl kijkt, denk ik dat ik daar gewoon het beste tot mijn recht kom. Ik heb hier al vaker een hekel aan scheidsrechters die voor iedere schijt gaan fluiten en dat is daar niet. Maar ook de strijd, de sfeer, dat trekt mij enorm, het heeft mij altijd enorm getrokken.”

We confronteren Kevin vervolgens met zijn spelstijl en merken daarbij op dat hij en ook Mark van Bommel heel direct spelen en vragen of dat met zijn opleiding bij Fortuna te maken heeft.

“Nee, dat heeft meer met dat de kwaliteit van je medespelers te maken, niets ten nadele van de jongens die iets minder zijn. Hoe hoger de kwaliteit, des te beter het vrijlopen gaat. Bij Fortuna had ik er in het begin ook problemen mee, maar op een gegeven moment ging ik mezelf verplichten om de bal maar één of hooguit twee keer te raken. Maar dat had natuurlijk ook te maken met het feit dat ik bij Jong Oranje speelde, daar lag het niveau ook hoger.”

Volg jij het Engelse voetbal en de Premier League in het bijzonder?

“Ja, dat volg ik zeker.”

Heb jij een favoriete club?

“Nee, niet echt. Er worden natuurlijk dingen geroepen over met name Manchester United, vandaag stond op de site bij PSV dat ik tegen iemand had gezegd dat ik mondeling al rond was met Manchester, maar daar klopt dus helemaal niks van, ik heb nog helemaal niks gehoord. Ik heb wel gezegd dat ik het seizoen gewoon uitspeel bij PSV en dan zien we daarna wel. Als er zich een topclub meldt en ik wil ook wel, dan kan er natuurlijk over gepraat worden. Maar het moet wel een echte topclub zijn, ik ga niet naar een Fulham of een Derby County. Dan blijven clubs over als Manchester, Arsenal, Liverpool, Chelsea en Leeds United. Dat zijn de vijf clubs waar ik voor ga. En daarbij schijnen clubs te zijn, die mij al sinds de jeugd van Fortuna volgen.”

Je zegt Leeds United. Op dit moment vind ik (HD) jouw spelstijl beter passen bij Leeds dan bij ManU.

“Op dit moment wel, ja.”

Jullie volgende tegenstander in de UEFA Cup is Leeds United. Wat weet jij van die club en hoe schat jij jullie kansen in?

“Ik weet heel veel van die club af, omdat ik het Engels voetbal volg. Ik kan komen te spelen tegen Viduka, Smith, Lee Bowyer. Robbie Fowler speelt er ook, maar die mag niet spelen. Het zijn toch aardige voetballers en voor mij is het een volgende uitdaging om te laten zien wat ik in huis heb. De kans is fifty-fifty, het zijn twee wedstrijden en dan hangt het toch af van de vorm van de dag. Ik heb in ieder geval geen angst voor hen.”

Robbie Keane speelt er ook nog.

“Komt-ie weer terug, dat zien we dan wel weer, ja.”

Ondanks je nog prille loopbaan heb je toch al wat blessures gehad. Heb jij hiervoor een verklaring?

“Ik heb inderdaad al wat kleinere blessures gehad. Bij Fortuna een keer mijn enkelbanden gescheurd, dat was een grotere blessure. Sinds ik bij PSV ben twee keer een hersenschudding en nu dan een buikspierblessure, maar dat heeft met overbelasting te maken. Dat komt door veel spelen bij PSV en het Nederlands Elftal en natuurlijk ook door die extra wedstrijden in de Champions League. En de voorbereiding op het seizoen was bij PSV natuurlijk een stuk intensiever.”

Is het voor een speler nog mogelijk om 34 wedstrijden in de competitie te spelen, alles in de Champions League en alles in de beker?

“Nee, dat lukt nooit meer. Als je ziet dat in Spanje en Engeland nog meer wedstrijden worden gespeeld, dan zie je toch dat die ploegen allemaal een selectie van 25 man hebben. Dat heeft PSV ook wel, maar niet zo competitief, we zijn kwalitatief niet allemaal gelijkwaardig. Op dit moment doen we het trouwens goed met de jongens die nu spelen. Een compliment. Die buitenlandse ploegen rouleren gewoon. Als je Arsenal ziet met Bergkamp, die speelt niet veel, maar als hij speelt, gaat het gewoon ook.”

Topsport en doping. Wat vind jij hiervan?

“Ja, daar is natuurlijk veel over te doen en er wordt veel geschreven. Ik ken de verhalen van de medische staf bij PSV en het Nederlands Elftal. Kijk, op dit moment wordt er bij ons en bij het Nederlands Elftal niets gebruikt. Bij topsporters liggen sommige waarden vaak hoger dan bij gewone mensen. Vandaag zou ik misschien bepaalde waarden te hoog hebben en morgen kan ik er weer onder zitten.”

Zou je dan bijvoorbeeld niet de angst hebben als je met je vrouw gaat uit eten dat je bepaalde dingen niet kan eten?

“Ja, die angst is er zeker. Ik heb 1 keer creatine (geen verboden produkt, HD) gebruikt, toen ik bij Fortuna speelde, om het te proberen, maar ik heb er helemaal geen baat bij gehad. Ik ben er verder niet op tegen, iedereen moet gewoon doen wat hijzelf wil. Maar om te presteren heb ik gewoon een goede nachtrust en mijn vitamines nodig en je moet gewoon zorgen dat je voeding in orde is en daar red je het ook wel mee.”

Wat zijn jouw hobby’s buiten het voetbal?

“Golfen en tijd doorbrengen met mijn vrouw en onze hond.”

Wat zou jij na je actieve loopbaan willen gaan doen?

“In het voetbal iets met de jeugd, specifiek iets met de allerjongsten en daarnaast denk ik erover na om over een paar jaar een sportzaak te beginnen.”

Welk recent nieuwsbericht houdt jou het meeste bezig en waarom?

“Dat nieuws van die aanslagen van 11 september. Ik ben toch nog steeds bang dat er hier in de buurt iets gebeurt. En voor de rest eigenlijk alles op sportgebied, daar hou ik me vooral mee bezig.”

Had jij de bewuste 11 september tegen Nantes het idee “Ik wil niet spelen”?

“Dat is heel moeilijk. Na de voorbereiding op de wedstrijd en de warming-up wilden wij niet spelen, maar de UEFA besliste gewoon dat er gespeeld moest worden. Het is triest om te zien dat bepaalde mensen daar niet bij stilstaan en gewoon doorgaan alsof er niets is gebeurd.”

Is er nog iets dat je tegen de supporters van Fortuna zou willen zeggen?

“Dat ze vooral achter de club moeten blijven staan en ondanks deze moeilijke tijd toch naar de wedstrijden moeten blijven komen. Ondanks dat ik hier al anderhalf jaar weg ben, merk ik toch dat er nog veel waardering voor mij is van de kant van de supporters en daarvoor wil ik ze bij deze dan ook bedanken.”

HD

Dit was het laatste interview dat Fortuna Online in 2001 heeft gedaan. Ook in het nieuwe jaar mogen jullie weer een aantal interviews verwachten, waarbij ook onze aandacht zal uitgaan naar oud-Fortunezen die in het buitenland werkzaam zijn. Maar Fortuna Online wil allereerst de BVO Fortuna Sittard bedanken voor de medewerking aan de interviews en het beschikbaar stellen van de ruimte. Een speciaal woord van dank willen wij hierbij laten uitgaan naar Roland Hintzen, manager publiekszaken.

Redactie Fortuna Online