Fortuna Online voert vanaf dit jaar periodiek overleg met trainer Hans de Koning. Tijdens zo’n overleg komen de wedstrijden die in die periode zijn gespeeld aan de orde. Koning laat zijn licht schijnen over die wedstrijden en er is uiteraard ook ruimte voor vragen van supporters.

Dus als je op de tribune zit en je denkt: “Verrek wat doet die Koning nou, of waarom doet ie niet iets anders?” , of als je algemene vragen hebt aan de trainer, aarzel dan niet en mail ons je vraag. Wij zullen de vraag zeker stellen tijdens het volgende overleg. Je vragen stuur je naar: info@lb03.net

Vandaag dus deel 1. We blikken terug op de eerste vijf duels na de winterstop.

VVV-Fortuna Sittard 0-0

Fortuna mag aan de 2e competitiehelft beginnen met de inhaalwedstrijd tegen VVV. De selectie bleek behoorlijk gehavend door blessures. Als je terugkijkt naar de wedstrijd mag je zeggen dat het behaalde punt vooral een overwinning was van het collectief en de wil om niet de verliezen. Met name het superjonge middenveld met Tychon (22), Daemen (17), El Gaaouiri (18) en Cagnazzo (19) houdt keurig stand. Het was een wedstrijd waarin door beide teams veel fouten werden gemaakt met als terechte uitslag een gelijkspel.

Reactie HdK: “Ik denk het wel, want als je puur naar de laatste seconden kijkt, dan kan VVV nog winnen. Maar er was ook een fase waarin wij hadden kunnen scoren, mits we wat scherper waren geweest. Maar het is wel gebleken dat daar ook ons probleem ligt, want we hebben in de 5 wedstrijden na de winterstop maar 1 doelpunt gescoord. We creëren wel kansen en mogelijkheden, maar die schieten we er niet in. En dat is dus het euvel, en niet alleen dit jaar, maar ook vorig jaar en het jaar daarvoor. We zullen dus op zoek moeten naar een scorende spits. Maar wie komt er op dit moment bij Fortuna voetballen? Er komen er wel een paar vrij, maar wat kunnen wij op dit moment bieden? Wij zijn op dit moment in de situatie dat we nog niks concreets kunnen zeggen naar het volgend seizoen toe, dus we moeten het doen met de jongens die we hebben en het vertrouwen blijven uitstralen. Maar terug naar die wedstrijd: 0-0 was een terechte uitslag. Er was collectief hard gewerkt en die 4 gastjes op het middenveld hebben zich goed staande gehouden. Daarnaast moest Dario er ook nog eens geblesseerd vanaf en dat terwijl László hem moet vervangen met maar 1 dag training in de benen. Jochem van der Hoeven had bovendien de hele voorbereiding niet meegemaakt en pas vanaf vrijdag weer getraind en Geert Brusselers was geschorst. Het was dus weer roeien met de riemen die we hadden, we komen daar steeds weer bij terug.”

Fortuna Sittard – Sparta Rotterdam 1-1

29. Hosé 0-1, 56. Daemen 1-1

Rood: Brusselers

Brusselers komt terug uit een schorsing, waardoor Cagnazzo zijn basisplaats verliest, voor het overige laat je de opstelling ongewijzigd. Het blijkt een gelijkopgaande wedstrijd te worden tussen twee teams die spelen om te winnen en beide ook volop kansen daartoe krijgen. Fortuna toont veerkracht door gelijk te maken in een ondertalsituatie. Opvallend is wel dat Tommie Daemen na de rode kaart van Brusselers er alles aan doet om het spel naar zich toe te trekken en daar ook aardig in slaagt, met het doelpunt als bekroning. Het gelijkspel is een terechte uitslag.

Reactie HdK: “Nou, ik vind dat Tom Daemen ook tegen VVV zeer aanwezig was, – naar de bal toekomen, de bal opeisen in de laatste lijn, het spel verdelen – hoewel dat tegen Sparta zelfs iets minder was, omdat Geert er toen ook bij was en veel in het spel betrokken werd, omdat die Elie van Sparta hem veel ruimte liet. Maar dan zie je toch dat Tommie op bepaalde momenten het spel naar zich toetrekt en uit een vrije trap een fantastische goal maakt. Alleen zit er dan ook weer risico in zijn spel, waardoor je ook weer een goal tegen krijgt, die 0-1, foute bal op Paul Janssen. Maar hij moet ook veel minuten maken om te leren. En na die 0-1 hadden zij inderdaad mogelijkheden om de score uit te bouwen en dat deden ze niet. Waardoor wij in de wedstrijd blijven en nog 4-5 mogelijkheden krijgen om te scoren. George Tychon 2 keer, maar hij is ook geen echte spits en moet van buitenaf komen. Prince Raycomar 1 keer, een vrije trap van Tommie Daemen op de voeten van de keeper, en Harrie Gommans een keer van redelijk dichtbij. Maar het euvel blijft dus doelpunten maken en als je niet scoort, win je niet. Geert Brusselers loopt dan nog tegen een rode kaart aan. Ja, dat was onprofessioneel, dat weet hij zelf ook. Dan wordt er op de persconferentie gevraagd welke sanctie ik hem ga geven, niets dus, want hij speelt voor noppes bij Fortuna. Ik heb hem erop aangesproken, want hij heeft een voorbeeldfunctie en hij heeft ook zijn excuses aan de groep aangeboden.”

Fortuna Sittard – Heracles Almelo 0-3

7. Rose 0-1, 45. Platvoet 0-2, 90. Rose 0-3

Over de thuiswedstrijd tegen Heracles kunnen we heel kort zijn: Fortuna wordt op een slecht veld volledig overklast door één van de beter ploegen uit de Gouden Gids Divisie, op ADO Den Haag na de beste die we in Sittard aan het werk hebben gezien. Door de schorsingen van Brusselers en Paul Janssen ontbreekt het bij Fortuna natuurlijk aan alle kanten aan ervaring, hetgeen zich ook duidelijk laat gelden. Met name Dario Cagnazzo laat toch een goede indruk achter op een voor hem minder logische plaats. Mauro Simone valt goed in. Conclusie: dit soort wedstrijden speel je nu eenmaal een paar keer in een seizoen, dit kan je gewoon overkomen.

Reactie HdK: “Vind ik wel, ja, want Heracles is één van de beter ploegen. In de eerste helft hebben we vrijwel geen kansen weggeven, want die 0-1 van Rose was een bal die Rein normaal pakt, dat vind ik dus geen kans. De 0-2 op slag van rust was daarentegen wel een uitgespeelde kans, de eerste die we weggeven, terwijl wij daarvoor best wat mogelijkheden hebben gehad. Maar elke keer komt het weer op aan dat elk foutje dat wij maken, funest kan zijn voor de wedstrijd. Daarna wilden we nog wel, maar we waren gewoon te onervaren en Heracles was gewoon beter. Het was geen schande, maar ik vind dat er wel meer in had gezeten, omdat we voor de rust niet zo gek veel minder waren als je puur naar het veldspel kijkt. En Dario moet inderdaad op 4 spelen, omdat je Paul Janssen mist en hij op dat moment de enige linksbenige speler was die in de as kon spelen. Of ik had Roeland Geraerts daar moeten zetten en László Mészáros rechtsback laten spelen, want Thomas Janssen was ook nog geblesseerd. Want op de bank hadden we verder nog de veldspelers Tommie Bastian, Kim Rutar, Mauro Simone en Franco Mutu, dat was het dus. Dan heb je niet veel mogelijkheden. Dan vind ik toch dat Dario het gewoon goed heeft gedaan, maar dat kan hij ook, het spelen in de as, nu dus een plaats naar achteren. Vervelend is dan wel dat die Rose tegen wie hij eigenlijk speelt dan 2 keer scoort, waarvan die eerste dus echt geen kans was. Maar we verliezen niet de wedstrijd door zijn fouten. Mauro Simone viel trouwens ook heel gedreven in, leuk om te zien.”

FC Eindhoven – Fortuna Sittard 1-0

86. Laponder (pen.) 1-0

Wederom een gelijkopgaand foutenfestival onder moeilijke omstandigheden. Geen van de twee ploegen maakt aanspraak op de overwinning, maar Eindhoven krijgt deze alsnog erg goedkoop en door een foute beslissing van de scheidsrechter in de schoot geworpen.

Reactie HdK: “Duidelijk, had niet gespeeld mogen worden, want het veld was van dien aard, dat de bal alle kanten opsprong. We hebben hier bij ons een hard veld, moeilijk bespeelbaar, maar wel vlak. Dan kun je tenminste voetbal spelen en daar was het alleen maar lange ballen, gauw thuis. Dan krijgen we in de 86e minuut ook nog een penalty tegen. Roeland Geraerts laat de bal stuiten om weg te schieten en die spits komt met gestrekt been in. Eigenlijk een vrije trap voor ons, zeker geen penalty. Dan is het weer 1-0, de 10e keer, geloof ik. Je krijgt weer kansen benut die niet en de tegenstander doet dat dan weer wel, dat is een kwestie van kwaliteit en dat zit er op dit moment niet in. Heel onplezierig, want iedere fout die je achterin maakt, kan gewoon een doelpunt zijn.”

ADO Den Haag – Fortuna Sittard 0-0

Rood: De Koning

ADO Den Haag-Fortuna Sittard. Vooraf hadden weinigen een Eurocent gegeven voor een goed resultaat van Fortuna, maar zoals zo vaak blijkt Fortuna veel meer te kunnen dan verondersteld wordt. Oké, Den Haag had de meeste dreiging en het meeste balbezit, maar via de counter creëerde Fortuna zich toch zeker een aantal goede kansen, Tychon had zelfs de beste kans. Rein Baart is echter de beste man op het veld en houdt zijn doel schoon, mede daardoor wordt het punt veilig gesteld. Een niet onbelangrijke bijrol is er voor……Hans de Koning. Kon de scheids niet tegen kritiek, was ook hij blind of was het een onprofessionele actie van de trainer om tegen een veldverwijzing aan te lopen?

Reactie HdK: “Het was overigens tegen de 4e official, maar laten we beginnen bij het begin. We hebben bewust gekozen voor een wat verdedigendere instelling (4-5-1, HD), waarbij Paul Janssen constant vrije man heeft gespeeld. We zijn puur voor het resultaat gegaan, omdat we niet afgeslacht wilden worden, want dat overkwam eerder al Emmen en VVV. Er wordt keihard gewerkt en dan zie je zelfs dat we in Den Haag ook nog eens de beste kansen krijgen. Op het moment dat George Tychon de bal wil spelen, wordt hij even aangeraakt en ik zie dat hij (scheidsrechter Van Beek, HD) zijn fluit in zijn mond heeft en zijn hand naar elf meter richt. En dan denkt hij natuurlijk van “ho” en laat alles zo lopen, misschien ook, omdat wij er te makkelijk mee omspringen, maar daar moeten ze gelijk bovenop zitten. Wat gebeurt dan: je wordt des duivels en ik zeg tegen zo’n 4e man “ godverdorie klassejustitie” en “het is een schijtert dat hij geen penalty durft te geven”, dat heb ik gezegd, meer niet. Dat spel gaat gewoon door, een minuut of 4-5, hij haalt Van Beek naar de zijlijn en die komt naar mij toe en vraagt of ik naar de tribune wil gaan. Terwijl de scheidsrechter niks heeft gemerkt van de situatie. Dat vind ik dus gewoon verlinken en mij als een klein kind te kijk willen zetten, vooral met die hele vervelende situatie in Den Haag, waardoor ook weer die ruzie ontstaat. Gelukkig zaten er nog wat beveiligingsmensen van onszelf en politie in burger op de tribune. Ja, het is hartstikke lullig en je mag het best onprofessioneel vinden, dat vind ik ook. Maar je werkt keihard met die jongens en je wordt dan weer benadeeld. Als ik dan bepaalde dingen over bijvoorbeeld ziektes had gezegd, dan moeten ze me gewoon voor 10 jaar schorsen, dat kan gewoon niet. Maar door middel van de door de situatie ontstane agressie houden de jongens wel weer stand. Vervelend is dat ik nu weer een verweerschrift moet gaan schrijven en misschien een schorsing zal krijgen. Maar goed, op dit moment is de wedstrijd tegen MVV het belangrijkste. Den Haag was prachtig, maar als je van MVV verliest, heb je het weer verbruid.”

Vragen van supporters

Hoe kan het dat er na de wedstrijd in en tegen Eindhoven zo ongelooflijk veel spelers (licht) geblesseerd waren, naast de waslijst aan structureel geblesseerden die er is? Het lijkt mij onmogelijk dat alleen de Eindhovense grasmat hier debet aan is geweest. Heeft het misschien iets te maken met de manier van trainen van Fortuna, de trainingsintensiteit? Of functioneert de medische staf misschien niet goed genoeg? Ik vind dat Fortuna dit probleem eens heel kritisch zou moeten bekijken/analyseren, want straks zijn er geen spelers meer over die opgesteld kunnen worden.

Reactie HdK: “Ten eerste ligt het niet voor 100% aan het veld. Medisch gezien hebben we een fantastische staf. Er wordt heel gestructureerd getraind en geanalyseerd, maar ook begeleid. Conditioneel zitten we goed, maar we hebben een hele kleine selectie en moeten altijd beroep doen op dezelfde spelers, vooral ook door het aantal structureel geblesseerden. We willen het niveau van de training ook gaan opschroeven, maar door het inzetten van de jeugd is dat tot op heden nog niet mogelijk geweest. Daarbij moet ik zeggen dat de jeugd vroeger niet op zulk soort veld zou hebben mogen spelen als nu gebeurt, dan werd er afgekeurd. Dat heeft allemaal invloed en er is zeker geen slechte medische begeleiding, integendeel. We proberen de jongens iedere dag heel te houden.”

Gelooft Hans de Koning erin om met deze Fortuna jeugd hetzelfde te bereiken als na de vorige degradatie? Geen kampioen, oké, maar meer in het beeld van “haalt dit team het niveau om mee te draaien in de top 10 van de GG-divisie?” en over hoeveel seizoenen spreken we dan?

Reactie HdK: “Op dit moment zeker niet, daarvoor heb je het niveau nog niet. Niet alleen voetballend, maar ook mentaal en zeker het fysieke. Als je creatief kunt zijn en spelers erbij kunt halen van buitenaf, dan spreken we toch over een twee jaar, voordat we weer eens voor een periodetitel kunnen meedoen. Dus: er moeten jongens bij met routine en jongens die een individuele actie bezitten. Dat is een gegeven, maar het duurt nog jaren, voordat we zover zijn. Bovendien moeten we zorgen dat we de jongens met aflopende contracten zien te behouden, anders schiet je nog niks op. En de jongens die erbij komen, moeten bereid zijn de jongeren op te leiden.”

We hebben het dit seizoen al meerder keren gezien: Fortuna wordt pas wakker om 20.10uur. In de duels tegen VVV, Heracles en Sparta was dat soms iets meer, soms iets minder duidelijk zichtbaar. Waarom schijnt het deze groep zo lastig te zijn om om 20.00uur wakker te zijn?

Reactie HdK: “Dat is best wel een gegeven, ja. Dat heeft te maken met concentratie en voor sommige zelfs overconcentratie. Als ik Roeland Geraerts bijvoorbeeld neem, dat is een slow starter. Tegen VVV moet hij zijn debuut maken en dan duurt het toch 10 minuten, voordat het bij hem loopt. Terwijl hij het in de voorbereiding tegen die Polen (Wisla Kraków, HD) juist van het begin af uitstekend deed. Hij geeft dan ook zelf aan dat hij helemaal onder de indruk was, omdat het ook de eerste keer was dat hij in de basis mocht starten. Ik heb het zelf bij FC Twente meegemaakt dat er tijdens een Europacupwedstrijd in en tegen Brugge een aantal jongere spelers helemaal onder de indruk van de ambiance waren. Na 10 minuten stonden we toen wel mooi met 2-0 achter, dan heb je het verloren. Een ander voorbeeld bij ons was Thomas Janssen tegen Helmond Sport. We stonden voor de aftrap met z’n allen bij elkaar en Thomas staat in zijn eentje naar het vuurwerk te kijken en is helemaal onder de indruk. Dat zal hem nu niet meer gebeuren. Dat overgeconcentreerde moet er ook vanaf. Tegen Den Haag zou Samir bij balverlies tegen Bodde spelen, maar liet hem in de eerste minuten 3 keer lopen, dat is het lezen van een wedstrijd en ook overconcentratie. Maar het is niet dat ze niet willen of niet wakker zijn, want wij schudden ze om 19.55uur absoluut wel even wakker. Maar wij constateren dat zelf ook.”

Harald Didderen