Fortuna Online voert vanaf dit jaar periodiek overleg met trainer Hans de Koning. Tijdens zo’n overleg komen de wedstrijden die in die periode zijn gespeeld aan de orde. Koning laat zijn licht schijnen over die wedstrijden en er is uiteraard ook ruimte voor vragen van supporters.Dus als je op de tribune zit en je denkt: “Verrek wat doet die Koning nou, of waarom doet ie niet iets anders?” , of als je algemene vragen hebt aan de trainer, aarzel dan niet en mail ons je vraag. Wij zullen de vraag zeker stellen tijdens het volgende overleg. Je vragen stuur je naar: info@lb03.net

Vandaag dus deel 2. We blikken terug op de periode 26 februari – 11 april 2003.

Fortuna Sittard – MVV 0-0

Dé Derby. Vooraf waren de verwachtingen natuurlijk hooggespannen, maar helaas voor Fortuna werden ook ditmaal de punten met MVV gedeeld. Fortuna heeft duidelijk het beste van het spel, temeer omdat MVV zwaar op de routiniers Usta en Taiwo leunt, de meeste acties van de overige spelers sterven in poverheid. Helaas weet Fortuna niet te scoren, dus is de 0-0 dan een logische eindstand. De zoals zo vaak weer warrig leidende arbiter Temmink zadelt de technische staf van Fortuna met een extra probleem op door de gele kaarten die hij uitdeelt aan Paul Janssen en Brusselers. Waarbij aangetekend dat de kaart voor laatstgenoemde in dat geval zwaar discutabel was. Pluspunt is de rentree van Joos van Barneveld. Conclusie: Bij Fortuna mag men toch een pilsje gaan drinken met Carnaval op grond van de resultaten van de laatste weken.

Reactie HdK: “Ja, terecht. Ik denk dat we zeker te weinig hebben gekregen tegen MVV als je ziet hoe het spelbeeld was. Wij hebben vooral aangevallen, zij het met de handrem erop van achteruit met het oog op de diepe bal van Usta die levensgevaarlijk kan zijn. Maar als wij met 3 of 4-0 winnen, heeft niemand iets te klagen en gaat iedereen bij ons lachend naar huis.

Alleen, je geeft het zelf ook al aan, er zit progressie in het voetbal, maar in die periode scoorden we nog niet. In latere duels is dat wel gelukt. Als je die kansen er bijvoorbeeld tegen MVV wel inschiet, sta je dus duidelijk hoger. Er zit genoeg rek in de groep, toch? En bij MVV vielen vooral de 2 routiniers op (Usta en Taiwo, HD), de rest was tegen ons niet best.”

Stormvogels/Telstar – Fortuna Sittard 2-1

21. Holwijn 1-0, 44. Tychon 1-1, 88. Holwijn 2-1

Stormvogels Telstar-Fortuna. Op grond van de blamerende bekernederlaag van vorig seizoen, hadden we gehoopt dat we ditmaal wel met een tevreden gevoel Sportpark Schoonenberg zouden kunnen verlaten. Zouden kunnen, ja. Want de ontknoping had iets weg van een nachtmerrie, met Georges Tychon in de rol van het spook. Fortuna speelt een bijzonder behoorlijke partij, maar verzuimt wederom de kansen te benutten. En uiteraard krijgen we ook dit keer de deksel op de neus. Een dieptepunt is het optreden van scheidsrechter Wiedemeyer, die de wedstrijd in de blessuretijd bijna laat ontaarden in een veldslag. Maar verliezen doe je meestal niet van een scheidsrechter, maar wel door de eigen tekortkomingen. Zo ook dus dit maal. We schieten niks op met complimenten over het spel, om te winnen dient er gescoord te worden.

Reactie HdK: ““Tja, dat van dat scoren is niks nieuws, dat heb ik al keer op keer aangehaald. Dat geldt niet alleen voor ons, maar ook voor andere clubs die weinig scoren, die staan ook onderaan de ranglijst. Tegen Telstar waren wij ook voetballend gezien weer beter. Die wedstrijd moeten we gewoon winnend afsluiten met 1-2, als Georges zijn kansen benut. Hij mist dan, maar hij komt wel steeds in scoringspositie, dat is wel duidelijk een pluspunt.

En als je ziet dat we dan weer in de laatste minuten verliezen en dit keer ook nog door een handsbal van Holwijn, iets wat we later duidelijk op televisie hebben kunnen zien, dan is het weer slikken. Pluspunt is dat de jonge jongens weer goed de plaatsen van Paul Janssen en Geert Brusselers innemen. En Joos van Barneveld en Tommie Daemen vormen een goed koppel op het middenveld. Joos is een creatieve voetballer, maar hij is nog lang niet waar hij moet zijn, maar zijn aanwezigheid is wel merkbaar. Maar het blijft zuur om steeds weer in de slotfase te moeten verliezen, zeker ook voor jullie supporters die overal meereizen. We moeten zorgen dat we van al deze dingen leren.””

Fortuna Sittard – Cambuur Leeuwarden 5-2

41. Brusselers 1-0, 46. Schaken 1-1, 67. Hamming 2-1, 70. Hamming (p.) 3-1, 75. Bruin 3-2, 79. Gommans 4-2, 80. El Gaaouiri 5-2

De ultieme bevrijding: Fortuna-Cambuur Leeuwarden 5-2! Op zich geen uitzonderlijke wedstrijd, met echter één uitzondering, Fortuna scoort nu wel volop en heeft ook eindelijk eens het geluk aan haar zijde. Hamming, Brusselers en Paul Janssen keren teug in de basis en dat blijft niet onopgemerkt. Met name Hamming en Paul Janssen geven les in effectief voetbal en Joos van Barneveld bewijst eindelijk weer eens zijn gave voor het kiezen van het juiste moment en het geven van een loepzuivere steekpass. Bovendien zorgt zijn aanwezigheid ervoor dat Hamming niet meer over het halve veld gaat zwerven. Voor de twijfelaars en onze webmaster: Baantjer was vandaag absoluut geen goed alternatief.

Reactie HdK: ““Baantjer, dat heb ik ooit wel eens gezegd, ja. Maar wij proberen zeker voor ons thuispubliek attractief te spelen. Want als je bijvoorbeeld naar de wedstrijd in en tegen Emmen kijkt, dan ga ik toch welhaast denken dat de mensen daar weinig plezier aan het voetbal beleven. Zij staan dan wel 2e met 61 punten, maar wij hebben spectaculairdere thuiswedstrijden gespeeld.

Maar je moet wel winnen en dan zie je dat tegen Cambuur alles meezit. De ballen van ons vallen erin en we hebben het geluk dat zij geen gebruik maken van de kansen die ontstaan door de ballen die tussen onze centrale verdedigers en Rein Baart vallen. Dan kun je zo’n wedstrijd niet meer verliezen en het is fantastisch dat je ook nog eens 5 keer scoort.

En dat geeft een goed gevoel voor de wedstrijden die gaan komen in de 4e periode. Want we wisten dat we ver konden komen, maar je moet wel met de weelde kunnen omgaan en bij sommigen leefde op maandag na Cambuur het gevoel dat er niks meer kon gebeuren. Maar tegen Cambuur was het een dik verdiende overwinning. Bij Cambuur was en is nog steeds een hoop trammelant en daarvan hebben we goed gebruik gemaakt.

En ik moet ook de jongens bij ons die nog geen nieuw contract hebben een compliment maken, want ondanks die onzekere toekomst, gaan ze er fantastisch mee om. En het voordeel voor Cookie en mij is dat – als we de opstelling zitten te maken – we weer kunnen beschikken over Hamming, Brusselers en Paul Janssen, dat Joos vooruit gaat en dat Rein Baart in uitstekende vorm is. Dan heb je een winnend team. Paul Janssen deed het uitstekend in de doordekking, want we wisten niet precies hoe Abma bij Cambuur zou spelen, maar dat pikte hij uitstekend op door de aanzet te geven door 1 op 1 te gaan spelen.

Of Loontjens nog in beeld is? Die was vorig jaar al in beeld, maar je moeten niet vergeten dat Klimek weer fit aan het worden is, Bart Meulenberg nog een contract voor een jaar heeft en Tycho Steegs daar ook kan spelen. We moeten eerst kijken waar de prioriteiten liggen.”

TOP Oss – Fortuna Sittard 3-2

33. Guyt 1-0, 53. Brusselers 1-1, 57. Hamming 1-2, 62. Onyeike 2-2, 76. Rook 3-2

TOP Oss-Fortuna. Een wedstrijd om zware koppijn aan over te houden. Fortuna is heer en meester in het 1e kwartier, maar zoals zo vaak dit seizoen wordt dit niet in doelpunten uitgedrukt. De teugels worden gevierd en uiteraard scoort TOP Oss dan wel. Na rust zet Fortuna de puntjes op de i, maar zelfs een voorsprong blijkt ditmaal onvoldoende om met de volle winst huiswaarts te keren. Sterker: TOP Oss weet zelfs te winnen! Weg is het goede gevoel dat we hadden na de thuiswedstrijd tegen Cambuur.

Reactie HdK: “Ja, nou, je verwoordt het prima. Het 1e kwartier waren we voetballend beter. Zij hadden hun laatste 3 wedstrijden verloren, dat hadden we vooraf ook aangegeven aan de groep. We moeten gewoon 2, 3 keren scoren in dat 1e kwartier en dat doen we dan niet en dan valt uit het niet zomaar een goal van Guyt en dan ben ik doodziek in de rust. Het laatste half uur in de 1e helft liepen we erbij alsof we gallery play speelden en toch wel even zouden scoren, daar ben ik hartstikke kwaad over geworden.

Na rust zetten we ze vast en staan we binnen 2 minuten 1-2 voor. Je zit op 1-3 en 1-4 te wachten en dan maken wij een foutje (Baart laat voorzet Helder uit zijn handen glippen) en dat straffen zij onmiddellijk af en Mischa Rook scoort dan uit een standaardsituatie ook nog eens de 3-2. En zelfs dat kunnen we nog rechtzetten als Harry Gommans in de laatste minuut een prachtvoorzet van Geert Brusselers binnen kopt. Mooier kon hij hem niet krijgen. Maar dat zijn dan momenten van scherpte en dat heb ik “die Grote” (Harry Gommans, HD) ook verweten. En door dat verlies tegen TOP Oss is de 4e periode weer ver weg.”

Fortuna Sittard – Helmond Sport 4-0

1. Gommans 1-0, 29. Van Barneveld 2-0, 35. Tychon 3-0, 77. P. Janssen 4-0

Hoe is het mogelijk: we zijn niet beter dan de tegenstander, maar hij wordt wel afgezeikt. En zelfs een tegenstander die ons in de 1e helft van de competitie afzeikte in Helmond! Helmond Sport krijgt eigenlijk de beste kansen, maar de kansen die Fortuna krijgt, belanden in het netje. Ronald Hamming scoort dit keer niet, maar speelt wel een hoofdrol. Jochem van der Hoeven speelt ondanks een gebroken handwortelbeentje, maar met een beschermde manchet. Een minpunt is de gele kaart voor Geert Brusselers, die tot stand komt, omdat andere Fortunezen niet durven in te grijpen. Een leermoment niettemin.

Reactie HdK: “Ook stom van Geert, hij is niet degene die dat dan moet doen. Dat moet iemand doen die op 0 of 1 gele kaart staat, dat heb ik ook aangegeven. Maar alle ballen die wij in de 1e helft op goal schoten, vlogen erin. Het geluk dat Helmond Sport thuis tegen ons had, was nu andersom. Helmond Sport had het betere van het spel en ik heb ze daar in de rust ook op gewezen en op het hart gedrukt dat de wedstrijd nog niet gedaan was.

Uiteindelijk hebben we het aardig gecontroleerd en zijn we goed vanuit de discipline blijven spelen. Je ziet hoe makkelijk het is om te winnen, zelfs al is je tegenstander beter, als je een beetje geluk hebt. Een goed gevoel, hard gewerkt, verdiende overwinning. Van Dijk (trainer Helmond Sport, HD) vond zijn spelers wat gemakzuchtig, maar wij hebben ook de hele week geoefend om een goede revanche te krijgen op het duel in Helmond.”

Emmen – Fortuna Sittard 1-0

89. De Groot 1-0

Emmen-Fortuna Sittard. Half Fortuna lijkt weer in wolken na het uitstekende resultaat tegen Helmond Sport. Emmen schotelt zijn supporters een uiterst povere vertoning voor, de nummer 2 van de stand onwaardig. Fortuna krijgt weer de beste kansen, maar pech (schot Gommans binnenkant paal) en een goede redding van Emmendoelman Diteweg (kopbal Hamming) staan een overwinning in de weg. Uiteraard scoort Emmen dan wel, in de laatste minuut zelfs! Mijn weekend is veruïneerd. Bovendien blijkt het horloge van scheidsrechter Olde Olthof blijkbaar afkomstig van één of andere kermisattractie, want hij laat slechts 1 van de 2 aangegeven minuten blessuretijd spelen.

Reactie HdK: “Ja, maar met scheidsrechters hebben we al zo vaak problemen gehad en ik maak me er niet meer druk om, want je wordt toch alleen maar weggestuurd. Het veldspel was inderdaad beter dan Emmen, maar ik vind niet dat de jongens in de wolken liepen, want ze hebben zich uiterst gedisciplineerd aan de vooraf gestelde opdrachten gehouden, met als doel een zelfde variant als tegen Den Haag uit.

Emmen is een vreselijk vervelende ploeg die zelfs thuis nog op de counter speelt en ik kan mij ook niet voorstellen dat de mensen er warm voor lopen. We hadden daar zeker een punt verdiend en er zelfs 3 kunnen krijgen, maar je hebt dan met name met die lob van Harry Gommans weer alle pech van de wereld gehad, omdat de keeper de bal via de lat op zijn kuit krijgt. Zelfs in de laatste 10 minuten, na de wissel van Van Barneveld, vind ik dat wij nog een aantal goede kansen krijgen om het uit te spelen door middel een 2 tegen 3 of een 3 tegen 4 situatie.

We geven Emmen eigenlijk geen uitgespeelde mogelijkheid en zij winnen dan toch nog door 1 kleine onachtzaamheid aan onze kant. Want het was een kwestie van even niet goed doordekken op Pascal de Vries, maar die scoort zo nooit meer. De eerlijk gebiedt mij ook nu weer te zeggen dat ik een compliment moet maken aan de centrale verdedigers en Rein Baart, want zij deden het weer uitstekend. Dat vond Emmentrainer Spijkerman evenzeer, maar alleen bij kunstrijden scoor je punten voor de uitvoering. Na de wedstrijd heb ik ook gezegd tegen de jongens dat zij met opgeheven hoofd uit Emmen konden vertrekken, want wij hebben het geluk gewoon niet aan onze zijde.”

Vragen van supporters

Het is vrijwel zeker dat Ronald Hamming naar Veendam vertrekt. Georges Tychon, Cliff Hamers, Dario Cagnazzo en Tycho Steegs hebben vooralsnog geen nieuwe aanbieding gekregen, Rein Baart vertrekt en ook de situatie rondom Geert Brusselers en Paul Janssen is nog onzeker. Ik kan me niet voorstellen dat je hierom staat te juichen, aangezien je in een eerder interview reeds te kennen gaf met de huidige spelersgroep verder te willen.

Reactie HdK: “Dat is ook zo. En dat heb ik ook hard gemaakt. Maar op dit moment is het koffiedik kijken, want we kunnen ons op financieel gebied niks veroorloven. In de ingediende begroting is Paul Janssen meegenomen, want het is gewoon van primair belang dat er op zijn positie een speler met routine staat. We hebben ook gezegd, dat als er ruimte ontstaat we dan met een aantal spelers verder willen. Want je ziet duidelijk dat er een stijgende lijn inzit, een aantal jongens progressie heeft gemaakt en de jongere jongens zich optrekken aan de oudere.

Kijk maar naar de samenwerking tussen Harry Gommans en Ronald Hamming. Of Tommie Daemen die zich goed ontwikkelt op het middenveld en Jochem van der Hoeven en Paul Janssen die daar een sturende functie in hebben. Rein Baart staat gewoon goed te keepen. Zodat er straks met Akerboom, Mészáros, de gebroeders Janssen, Klimek en een Jo Geerinckx die uit blessures terugkomen, een groep staat die van de dit jaar opgedane ervaring moet gaan profiteren. En we moeten maar eens een greintje geluk hebben, want de laatste 3 jaar is het hier een ramp. Het lijkt wel of vrouwe Fortuna met vakantie is, volgens mij is ze zelfs geëmigreerd. Alleen: als we die jongens niet kunnen behouden, is de spoeling wel erg dun.“

Fortuna heeft geen seniorenhoofdscout meer. Hoe lossen jullie dit op, mocht het nodig zijn dat er een speler van buitenaf wordt aangetrokken?

Reactie HdK: “In principe gaan Cookie en ik nu kijken bij 2e elftallen in het Betaalde Voetbal. We krijgen tips van bepaalde mensen en we weten wat we willen. We kennen haast elke speler in Nederland, maar je zult zien dat er altijd wel eentje zal ontglippen. En we hebben ook nog mensen als Brinkhuis, Reubzaat, Willy Dullens en Fred van Barneveld zelf die vanuit de jeugd werken. Zo lossen we dat op.”

Beste Hans, vanaf het begin van dit seizoen werd er gezegd dat dit een leerjaar was en een jaar om te zorgen dat Fortuna blijft bestaan. Maar als ik de krant aan het volgen ben moet de club nog meer afslanken. Dus volgend seizoen nog zo’n leerjaar. Want bijvoorbeeld de keeper Rein Baart die moet weer weg en nog andere spelers. Hoe kijk jij hier tegenaan, zo kun jij toch ook niet werken? Zijn er wel versterkingen mogelijk? Want 4 jaar onderaan dat kan toch niet, ik word gek! Bij De Graafschap is Peter van Vossen weg en Peter van Vossen die zou de jonkies echt op sleeptouw kunnen nemen.

Reactie HdK: “Het is natuurlijk wel waar, want ten eerste, als de selectie nog dunner wordt, wordt het steeds moeilijker. Er zijn wel een aantal talentjes in de jeugd, maar die kunnen de kar absoluut nog niet trekken. En aan Prince zie je bijvoorbeeld dat hij ook nog niet klaar en nog te licht is. Alleen, Prince slaat 2 jaar over door wat er voor dit seizoen allemaal gebeurd is. Maar daarvan moet hij leren en ook heel hard leren. En dat gebeurt nu door middel van “gvd’s” en dingen die voor hem vervelend zijn, maar daardoor proberen we hem mentaal gezien wel op het goede spoor te krijgen.

We hebben voor een aantal jongens formeel ontslag moeten indienen, we zijn daarin correct geweest. Want als je ziet hoe dat in andere gevallen gaat, je noemt Van Vossen, dan is dat gewoon schandalig, met brieven die bij spelers op de deurmat vallen. Zo ga je niet met elkaar om, je moet het open met elkaar bespreken. Ik zou Peter van Vossen dolgraag willen hebben, als hij hier voor niks kwam voetballen. Arco Jochemsen is een leuke spits en ik zou Jack de Gier ook wel willen hebben, maar daar kunnen we niks mee.

Ik vind altijd, en dat zal ik ook blijven beamen, dat je beoordeeld moet worden naar de kwaliteit van de spelers met wie je werkt. Als ik bijvoorbeeld bij Feyenoord zou werken en in de middenmoot zou staan, dat zou ik zeggen “Hans, je kunt er helemaal niks van”. Ik vind dat wij een aardige groep hebben, maar ze moeten zich wel blijven doorontwikkelen en op bepaalde plaatsen moeten we ons versterken. Alleen, als het er niet is, moet je werken met het materiaal dat er is en die jongens moeten dan doorgroeien, mits daar tijd voor is. En je moet zorgen dat er altijd rust in de tent blijft.”

Harald Didderen