Naam: Jochem van der Hoeven
Geboortedatum: 05-10-1975
Geboorteplaats: Rotterdam
Bijzonderheden: Waar Jochem van der Hoeven speelt, daar vertrekken trainers of worden ze ontslagen. Niet dat hij er wat aan kan doen maar zijn profcarrière bestaat uit zeven eredivisieseizoenen. En daarin zag hij maar liefst dertien verschillende trainers…..

 

Staat van Dienst (tot 12-09-2002):

Periode Club Trainers Wedstrijden Doelpunten
….-1995 Unicum
1995-1997 Sparta Ten Cate 32 3
1996-1998 Vitesse Beenhakker, Ten Cate 34 2
1998-1999 Sparta Van der Zee, Everse 20 1
1998-2000 Vitesse Ten Cate, Jorge, Neuman, Sturing/Jongbloed, Koeman 3 0
2000-…. Fortuna Sittard Duut, Thijssen, Verel, De Koning 45 2
Totaal 134 8

 

Wat zijn je hobby’s?

“Nou, afgezien van het voetbal dat je natuurlijk mijn grootste hobby kunt noemen, ben ik niet echt iemand die er veel hobby’s op nahoudt. Ik zit bijvoorbeeld wel regelmatig achter de computer om te surfen over internet en muziek te downloaden. Uiteraard bezoek ik dan ook geregeld de supportersites.”

Welke is je favoriete club in binnen- en buitenland?

“In Nederland is dat Sparta. Ik heb er vanaf mijn 10e gespeeld en ben er opgegroeid, dat zal altijd wel zo blijven. Daarnaast is door hetgeen er afgelopen zomer is gebeurd Fortuna toch dichter bij mij komen te staan. Het zal bij mij altijd een bepaald gevoel doen oproepen. In het buitenland is dat Real Madrid, ook van jongs af eigenlijk. Toen Beenhakker er midden jaren 80 trainer was, hadden ze een geweldig team met Valdano, Butragueño, Michel, Martin Vázquez, Hugo Sánchez en Gordillo.”

Op welke plaats(en) in het elftal kun jij uit de voeten?

“Het liefst speel ik waar ik nu speel, op het middenveld, verdedigende middenvelder. Ik zou ook op rechts op het middenveld, centraal in de verdediging en eventueel ook rechtsachter kunnen spelen.”

Wat zijn je sterke en minder sterke punten?

“Sterke punten: Ik denk dat ik tactisch wel zie wat er gebeurt op het veld, vooropgaan in de strijd en verdedigend zit het wel goed. Zwakke punt zijn de aanvallende kwaliteiten en het linkerbeen, dat kan altijd wel beter.”

Heb jij altijd met idee gelopen dat je betaald voetballer wilde worden?

“Nee. Ik ben dan wel al van mijn 10e bij Sparta geweest, maar heb nooit echt met dat idee gelopen. Eigenlijk pas toen ik mijn eerste contract tekende, is dat gekomen, heel geleidelijk aan.”

Hoe ben je bij Fortuna terechtgekomen?

“Ik speelde bij Vitesse en kwam net terug van een zware blessure, een beenbreuk. In die periode was Ronald Koeman er trainer en die gaf mij weinig speeltijd. Ik wil eigenlijk gewoon spelen en toen heeft Fortuna mij benaderd, zodoende.”

Hoe is het mogelijk dat je in de periode dat je bij Fortuna bent zo veel blessures hebt gehad, terwijl dat bij je andere clubs in het betaald voetbal toch best meeviel?

“Mede door die beenbreuk ben ik eigenlijk onvoldoende hersteld. Ik ben toch mijn wedstrijden blijven spelen, ondanks een aantal kleine blessures, die later grote blessures bleken te zijn. Ik heb waarschijnlijk een jaar met een liesbreuk gelopen en veel last gehad van een schouder die eerder ook al gekwetst was. Logisch dat er door zo’n liesbreuk die achteraf pas wordt geconstateerd, ook kleinere blessures gaan ontstaan.”

Je speelt op dit moment op het middenveld. Het middenveld van Fortuna speelt in een ruitformatie, waarbij jij centraal met de punt naar achteren speelt. Volgens mij is dit op dit moment niet de juiste tactische oplossing. Wat vind jij hiervan en wat zijn de voor- en nadelen van het spelen met een middenveld in een ruitvorm?

“Ik denk dat het wel de juiste oplossing is. Voordeel van een ruit is dat je altijd een man achter de bal hebt, waardoor je verdedigend minder in de problemen komt, waardoor de balans in het elftal beter bewaard wordt. Nadeel is dat je de zijkanten minder goed kunt benutten, maar daar moeten we ook nog meer op trainen. Fortuna heeft afgezien van Samir El Gaaouiri niet echt een echte buitenspeler. Geert Brusselers zou inderdaad ook op rechts kunnen, maar daar staat László (Mészáros, HD) en die doet het gewoon goed. En verdedigend zit het ook aardig in elkaar.”

Ondergetekende motiveert dat hij “de ruit” niet de beste oplossing vindt, aangezien Jochem en Joos van Barneveld vaak te ver van elkaar moeten spelen, waardoor Jochem te veel werk moet verrichten.

“Ik denk dat het op zich niet aan die ruit ligt, maar wel aan het feit dat de verschillende linies te ver van elkaar spelen en dan heeft het met doorschuiven te maken.”

Tijdens de oefenperiode werd jij gebombardeerd tot de nieuwe aanvoerder als opvolger van Joost Volmer die naar AZ is vertrokken. Echter toen Ronald Hamming weer terug kwam moest jij de band weer inleveren. Wat is de oorzaak hiervan?

Ronald Hamming had nog niet getekend en de voorbereiding was al begonnen en er was dus een aanvoerder nodig. Er werd afgesproken dat er een voorlopige aanvoerder zou worden gekozen die de taken zou waarnemen totdat Ronald terugkwam en dat werd ik dus. En als Ronald erbij zou komen, zou er gekeken worden wat de beste oplossing was. Toen hebben we afgesproken dat hij aanvoerder zou worden.”

Jij was de eerste speler die akkoord ging met de salarycap (verlaagd maximumsalaris van € 54.000,-, HD). Wat heeft jou hiertoe bewogen?

“De situatie was dusdanig dat er geen uitzicht was voor Fortuna en je merkt dat de dingen die gezegd worden, dat het gewoon waar is, dat er geen geld is. De enige manier voor ons spelers om de club te redden, was op dat moment akkoord gaan met het voorstel. Bovendien had er zich geen andere club gemeld. Er zijn dan twee mogelijkheden: volhouden met het risico dat je op straat komt te staan of akkoord gaan. Ik heb voor de laatste optie gekozen en ik denk dat die het beste was.”

Heb jij gedurende het afgelopen seizoen en de periode dat Fortuna nog geen licentie had met het idee gelopen van “Dit kan wel eens het einde zijn van mijn loopbaan als betaald voetballer”?

“Ja. Want je bent op de hoogte van wat er allemaal gebeurt en dan weet je dat er een kans is dat het afgelopen kan zijn als je bedenkt dat er zich geen andere club meldt. In zo’n situatie moet je het geluk hebben dat er een andere club komt, zeker als je bedenkt dat er juist op dat moment een heleboel spelers op de markt kwamen en geen enkele club had geld. Ik heb er dan ook zeker over nagedacht, ja.”

Het betaald voetbal in zijn geheel is een bedrijfstak die getroffen is door economische achteruitgang. Wat is volgens jou de oorzaak dat zoveel clubs in financieel slecht vaarwater zijn geraakt?

“Bij Fortuna heeft het mede te maken met de sponsorcontracten die afgesloten waren, televisiegelden, Fortuna heeft toen aardig wat geld binnengekregen en men dacht dat men voor een bepaalde periode vooruit kon. Er is ook veel geld uitgegeven en gegokt op transfers die helemaal niet zijn doorgegaan, een grote sponsor heeft zich teruggetrokken, televisiegelden zijn minder geworden. Ik denk dat het bij de meeste clubs een kwestie is geweest van de spaarpot die in één keer leeg is gemaakt, en dat het in de periode daaropvolgend minder is geworden, dat zoiets gebeurd is bij de meeste clubs. Ik zou geen andere oorzaak kunnen bedenken.”

Je maakt deel uit van de spelersraad bij Fortuna. Is er een specifieke taakverdeling binnen deze raad en wat is jouw functie?

“Er is geen specifieke taakverdeling binnen de Spelersraad. Er hebben 5 spelers zitting in deze raad, Ronald Hamming, Marcel Akerboom, Roeland Geraerts, Cliff Hamers en ikzelf. Binnen die raad is iedereen gelijk, er is geen voorzitter of woordvoerder. Als iemand iets te melden heeft, dan doet hij dat en we maken een lijst van zaken die we moeten bespreken en om de beurt treedt er dan iemand op als woordvoerder.”

Jochem is bovendien lid van de Centrale Spelersraad van Betaald Voetballers in Nederland. Ik vraag hem hoe hij bij dit orgaan is gekomen.

“Ik werd gebeld door mijn zaakwaarnemer Joop Korevaar (Oud-speler FC Den Haag, HD) die vroeg of ik interesse had. Ik wist eerst niet zo goed wat het inhield, heb wat mensen opgebeld en wat informatie opgevraagd en vervolgens ingestemd, omdat het mij wel leerzaam leek. En Joop Korevaar was weer benaderd door Louis Everard van de VVCS. Ik kom met Mischa Rook en John van den Brom ook nog eens twee oude bekenden tegen bij de CSR.”

Gezien je leeftijd en ervaring moet je binnen de spelersgroep een bepaalde invloed hebben. Hoe ga jij hiermee om?

“Op dit moment doe ik gewoon wat er van mij gevraagd wordt en dat is zo goed mogelijk spelen en een bepaalde leidersrol op mij nemen om te laten zien hoe het moet, ook buiten het veld, want wat dat betreft vind ik wel dat er een bepaalde verantwoordelijkheid op je rust, omdat je een oudere ervaren speler bent. Ik ben in het veld ook veel met coaching bezig, maar dat moet eigenlijk iedereen doen, maar ik besef wel dat ik dat ook niet deed toen ik 18 jaar was en net kwam kijken. Als oudere hoor je dat te doen, maar in de loop van dit seizoen moet iedereen daar naartoe groeien. Maar het scheelt ook een hoop nu Geert Brusselers en Paul Janssen erbij zijn gekomen, die houden zich er ook mee bezig.”

Het is mij opgevallen dat Fortuna de laatste seizoenen verdomd weinig rendement heeft behaald uit “dode spelmomenten”, m.a.w. we hebben geen specialist op dit gebied in huis. Van erkende specialisten als Ronald Koeman, Beckham en Van Hooijdonk is het bekend dat zij hierop zijn blijven trainen, al dan niet individueel. Wordt bij Fortuna aan dit soort zaken ook extra aandacht besteed, gezien het feit dat je er wedstrijden mee kunt beslissen?

“Inderdaad, dat ben ik met je eens, er moet veel meer aandacht aan besteed worden. Het groot nadeel van Fortuna vind ik dat we trainen bij het CIOS en daar we hebben niet de faciliteiten, zoals een muur, om op vrije trappen te trainen. En het is inderdaad zo belangrijk, je kunt er een wedstrijd mee beslissen. Zoals uit tegen MVV. Het staat 0-0 en we krijgen een aantal keren een goede mogelijk om de wedstrijd te beslissen via een vrije trap. Je ziet het aan Feyenoord, die winnen er de UEFA Cup mee. We moeten hier iets mee doen, want ik weet zeker dat er binnen onze groep een aantal jongens zijn die dat ook beheersen. Ik ben het ook absoluut van plan om er iets mee te doen, ook om te zorgen dat er op het CIOS wel de faciliteiten komen, zeker ook voor de jonge jongens. We kunnen er veel mee winnen.”

Momenteel verkeert Fortuna in technisch opzicht in een moeilijke positie. Het is niet reëel om met een verwachtingspatroon te gaan rondlopen, maar de manier waarop de nederlaag tegen Sparta tot stand kwam, valt niet goed te praten. Hoe is de groep hiermee omgegaan?

“Ik was zeer teleurgesteld, zeker om de manier waarop we hebben verloren. Normaal gesproken ben je na een verloren wedstrijd de eerste uren teleurgesteld, maar nu zat het mij de dag erna nog hoog. Kijk, je weet dat er ook supporters meegaan naar een uitwedstrijd en zeker naar die mensen toe hoor je iets te doen. Als het niet loopt, dan moet je opstaan en olie op het vuur gooien. Ik deed dat tegen Sparta met die tackle tegen Mendes, maar ik was te laat en daar word ik dan weer op afgerekend. Ja, ik ben over dat soort dingen behoorlijk pissig. In de groep wordt er dan ook over gepraat. Ik vind het ook erg moeilijk om na zo’n wedstrijd naar de supporters te gaan en kan dan ook niet lopen zwaaien of klappen, dat zie je ook wel aan me.”

Topsport en doping, hoe sta jij hier tegenover?

“Ik vind dat je bij voetbal helemaal geen doping nodig hebt en die dopinggevallen die je tegenkomt, zoals Davids en Stam, daar zet ik mijn vraagtekens bij. Of van iemand die marihuana heeft gebruikt, je wordt er echt niet beter van. Of neusspray of hoestdrank, ik vind het flauw. In de wielersport wordt er volgens mij op grote schaal gebruikt. Op een gegeven moment zit je gewoon aan je limiet, je kan niet meer beter en dan houdt het gewoon op. Ik vind het jammer dat er doping wordt gebruikt.”

Wat wil jij tijdens je verdere loopbaan nog bereiken?

“Op de eerste plaats wil ik met Fortuna een constant jaar gaan voetballen, dat we in ieder geval weer een beetje op de rails komen en dat er vaste patronen ontstaan en herkenbaar gaan spelen. Nu is het nog te wisselvallig: de ene keer is er veel strijd, de andere keer is het weer niks, het is te grillig. Voor mezelf wil ik zeker nog hogerop. Ik heb sowieso de ambitie om nog een keer in de Eredivisie te spelen en wat er daarna komt, zien we dan wel weer.”

Gisteren ’11 september’ was het een jaar geleden dat de aanslagen in de VS plaatsvonden. Hoe heb jij een jaar geleden gereageerd en sta je er nog wel eens bij stil?

“Ik heb een jaar geleden eerst vol ongeloof gereageerd, ik was hier op de club toen het gebeurde. Net als iedereen geloof je het in eerste instantie niet, maar toen ik de beelden zag, was ik geschokt. Het is een eind weg, maar toch zeker ook de Westerse wereld, waardoor het toch dichter bij je staat dan andere gebeurtenissen of rampen, je trekt het je wel aan. Het is nu een jaar geleden, maar ik heb er gisteren niet bewust bij stil gestaan, ik heb in ieder geval niet naar de t.v. gekeken. Ik heb ook geen zin om uitgebreid te gaan rouwen, dat is iets voor de Amerikanen. Aan de andere kant had ik me wel afgevraagd of er ook zo gereageerd zou worden over de hele wereld als het in Nederland gebeurd was, had iedereen dan ook gekeken? Kijk, de Verenigde Staten zijn natuurlijke een machtige natie, waardoor er meer aandacht aan wordt geschonken. Het is natuurlijk niet mis en heel erg wat er gebeurd is en ik heb er nog wel een aantal keren aan gedacht, maar verder niet meer bewust bij stilgestaan. In Nepal is momenteel ook een Burgeroorlog gaande en daar sterven ook duizenden mensen, maar daarover hoor je heel wat minder.”

Welk recent nieuwsitem is jouw het meest opgevallen?

“Dat het zo slecht gaat in het Betaald Voetbal, dat er zoveel spelers geen club hebben, ook jongens die ik ken. En de Bouwfraude natuurlijk.”

Wat zou jij tot slot nog kwijt willen aan de supporters van Fortuna Sittard?

“Ten eerste wil ik de supporters nog even bedanken voor de steun en hun medeleven voor en met de club deze zomer. En nu nog steeds, dat ze inderdaad niet verwachten dat we elke wedstrijd gaan winnen, dat ze daarin realistisch en met ons meedenken. Maar ze mogen natuurlijk wel inzet van ons verwachten. Als je een keer verliest, ok, maar zoals tegen Sparta kan natuurlijk niet. En als je ziet hoeveel mensen dan weer meegaan, ik kan er natuurlijk geen slecht woord over kwijt. En het is jammer dat er zo weinig mensen meekunnen op vrijdag, daar moeten we iets aan doen, maar dat zal wel moeilijk worden. Ik hoop dan ook dat de supporters dubbel gemotiveerd naar de thuiswedstrijden zullen komen. We zullen in ieder geval aan ze denken.”

HD