De grootste overwinning van het seizoen kan niet voorkomen dat Fortuna in de nacompetitie belandt. Als je het over 34 wedstrijden bekijkt verdiende Fortuna ook geen miraculeuze ontsnapping op de laatste speeldag. Maar ja, we hadden die ontsnapping natuurlijk maar wat graag beetgepakt!

30 Mei 2001

Fortuna Sittard wint en verliest tegelijk

Fortuna Sittard 4 Willem II 1
Doelpuntenmakers: 1. Van Barneveld 1-0; 2. Ceesay 1-1; 40. Gerritsen 2-1; 61. Volmer 3-1; 72. Heering 4-1
Opstelling: Hesp, Kiekens (46. Heering), Roest, Volmer (82. Akerboom), Hermans, Emeran, Van Barneveld, Haeldermans, Kool, Gerritsen, Bjekovic (77. Landerl).
Toeschouwers: 9.000
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Rond 19.30uur op deze donderdagavond betreden we het Wagner & Partners Stadion. Als we op de tribune aankomen, zijn we net op tijd om de volgende kampioenen te huldigen. Ditmaal is de D-jeugd kampioen. De D-jeugd? Waren die niet al eens kampioen eerder dit seizoen? Jazeker, maar in de jeugd is het mogelijk om tweemaal in één seizoen kampioen te worden! De stadionspeaker (voorzitter Jules Coenen schittert door afwezigheid) spreekt de kids toe en ze maken een ereronde. Dat ziet er al een stuk gemotiveerder uit dan de B-jeugd die een paar weekjes geleden slechts na stevig aandringen van onze voorzitter met pijn en moeite een rondje langs de tribunes wilden lopen.

Verder zien we op het veld dat Thijssen de opstelling flink overhoop heeft gegooid, de afwezigheid van Van Halst en Hamming heeft Thijssen menige hoofdbrekens bezorgd. Gerritsen vervangt Hamming en Haeldermans neemt de plek van Van Halst centraal op het middenveld over waardoor er een plekje vrijkomt voor Kool. Jochem van der Hoeven is gepasseerd, want op zijn plek speelt Emeran terwijl Kiekens de opengevallen rechtsback positie inneemt. Verder keert Hesp terug van een blessure, hetgeen Zegers een plek op de bank oplevert.

Het motto van de wedstrijd is glashelder, wij moeten ten eerste winnen van Willem II en ten tweede hopen dat NAC wint van De Graafschap. Als dat gebeurt zijn we veilig in alle andere gevallen spelen we nacompetitie.

De wedstrijd begint uiteraard met een minuut stilte voor Ferry van Vliet en Jean Munsters (een oud Fortuna ’54 speler die afgelopen week stierf). Het blijft netjes stil op een politiehond na die het weer eens niet heeft begrepen.

Dan kan de wedstrijd beginnen, de bal is bij Kool aan de linkerkant hij trapt de bal voor en de geheel vrijstaande Van Barneveld kan zomaar inkoppen. Sterker nog hij doet het ook nog en scoort daarmee zijn eerste competitietreffer voor Fortuna Sittard: 1-0! 57 Seconden gespeeld en we staan 1-0 voor. Nu zei ik zojuist dat we alleen baat hebben bij een Sittardse en Bredase overwinning, maar dat klopt niet helemaal. Een gelijkspel in Doetinchem en een monsterzege in Sittard (14 doelpunten verschil volstaan al!) zou ons ook al verder helpen. En als je na 1 minuut leidt met 1-0, lig je natuurlijk op schema!

Van Barneveld heeft slechts 57 seconden nodig!

Dat schema kan een minuutje later weer bij het oud vuil, want dan is het al gelijk. Hoe kon dat gebeuren? Nou Willem II trapt af, Fortuna staat nog een beetje te genieten van de voorsprong, Abdellaoui trapt de bal van links voor en Ceesay kopt de bal over Hesp heen de goal in. Het leek me dat Hesp zich danig verkeek op die bal maar of ie echt houdbaar was weet ik ook niet, want Ceesay kopte de bal natuurlijk ook mooi in: 1-1 na twee minuten….

Ach ja, er gebeurt tenminste wat in deze laatste wedstrijd. Het vertrouwen dat er in Doetinchem een wonder gebeurt, is toch al niet groot dus laten we er hier maar een leuke pot van maken. In het verdere verloop van die eerste helft blijkt dat ook een sterk verzwakt Willem II een stukje sterker is dan Fortuna. Fortuna wordt helemaal vastgezet (zoals dat de laatste jaren steeds het geval is als de Tilburgers naar Sittard komen) en met name aan onze rechterkant lekt het als een zeef. Abdellaoui kan daar doen en laten wat ie wil. Keer op keer brengt hij Ceesay of Bombarda (de speaker houdt hardnekkig vol dat deze Argentijn Bombardo heet) in stelling, maar ons centrale duo Roest/Volmer speelt zeker geen slechte wedstrijd, waardoor het voorlopig 1-1 blijft.

Dan ineens na een kwartiertje voetballen juicht de N-side. Dat kan maar één ding betekenen, NAC heeft gescoord in Doetinchem. Inderdaad, het is daar 0-1 geworden en als dat de einduitslag wordt, volstaat een overwinning hier. Maar ja, het is dan al duidelijk dat Willem II verslaan nog een hele opgave wordt. Op het middenveld prutst Haeldermans weer rustig verder. We onthouden vandaag vooral die actie waarbij een bal recht op hem afkomt, maar de bal gaat op een mysterieuze wijze “door hem heen” zonder dat hij de bal raakt: briljant! Verder speelt ook Kool een allerbelabberde eerste helft.

De techniek ziet er perfect uit, maar ook dit levert weer een gillende keukenmeid op!

De enige speler die echt opvalt is Bjekovic. Ondanks het feit dat hij niks van Luinge mag, houdt hij toch weer een paar Willem II verdedigers bezig. Maar toch, de kans die hij na goed een half uur spelen krijgt, mag hij toch niet missen. Geheel vrij voor keeper Van Fessem trapt hij de bal huizenhoog over. En die misser wordt even later extra pijnlijk als er weer gejuich op de N-side klinkt. Dat zal dan wel de 0-2 zijn!

Les 1 van de inburgeringscursus voor Nenad: ga niet in discussie met Roelof Luinge!

Even later komt Fortuna dan toch aan een 2-1 voorsprong. Geheel onverdiend (maar wie interesseert dat?) is het Gerritsen die met een droge knal Van Fessem kansloos laat. Omdat Willem II deze keer niet binnen 50 seconden de gelijkmaker aantekent, eindigt deze eerste helft met een 2-1 ruststand.

In de rust maakt de speaker bekent dat het NAC met 1-0 leidt in Doetinchem. 1-0? Het was toch 2-0? Nou ja, blijkbaar had de N-side te vroeg gejuicht. Ze juichten toen NAC een penalty kreeg. Een penalty in Nederland, dan is het wel heel voorbarig om te gaan juichen! NAC miste die penalty, hetgeen verklaarde dat het slechts 0-1 was in Doetinchem. Verder speelde zich in de rust de finale van het fietsenspel af. Ik heb al het hele seizoen geen touw kunnen vastknopen aan dit spel en daar vormt de finale geen uitzondering op. Wie heeft er nu gewonnen en belangrijker waarom heeft die persoon gewonnen????

In de rust grijpt Thijssen in aan onze rechterkant. Kiekens wordt bedankt voor de moeite, Emeran schuift terug naar de backpositie en Heering komt op zijn plek. Vijf minuten na rust gooit Volmer deze wedstrijd op slot. Hij scoort via een Tilburgs been de 3-1. Dat lijkt me einde wedstrijd en zo denken in ieder geval de Tricolores erover, want zij trekken de stekker eruit. Konden ze ons in de eerste helft nog hun wil opleggen, nu zijn de rollen omgekeerd. Het makke Willem II wordt een speelbal van Fortuna en de score kan nu nog uit de hand lopen. We zien dikke kansen voor Bjekovic, maar dat is toch het enige minpuntje aan zijn spel. Hij kan een bal uitstekend vasthouden, hij heeft een hele rits schijnbewegingen in huis, maar kansen benutten is niet zijn sterkste kant.

Bjekovic kan net niet hoog genoeg komen om de bal richting doel te koppen

Ondertussen begint ook Heering kansen te krijgen. De eerste trapt hij nog met zijn sterke rechterbeen naar de cornervlag, maar de tweede trapt hij met zijn zwakke linkerpoot netjes in de hoek: 4-1. Van Fessem staat erbij en kijkt ernaar. Vier doelpunten in één wedstrijd, het moet niet veel gekker worden. Het is van 2 oktober 1999 geleden dat we nog eens vier maal scoorden in een competitiewedstrijd. Toch wordt de stemming er in het stadion niet beter op, want De Graafschap heeft al een tijdje geleden de 1-1 gescoord. Al die doelpunten ten spijt, het zal niet genoeg zijn als NAC niet scoort.

De Fortuna supporters moedigen NAC nog aan, maar of ze dat in Doetinchem horen? Ik heb eigenlijk nog het meeste te doen met Roelof Luinge, hij is vandaag namelijk niet in staat om zijn stempel op de wedstrijd te drukken. Wat een sof moet dat voor hem zijn. Noord probeert de wave nog op gang te krijgen, maar dat wil ook niet echt lukken. Zodoende eindigt het hier in Sittard bij 4-1, maar omdat NAC niet meer heeft kunnen scoren hebben we er niks aan. We zijn dus veroordeeld tot de nacompetitie.

En toch is dat wel een kleine ontgoocheling. Voor aanvang van de wedstrijd wist je dat de kans erg klein was dat we het nog zouden redden, maar tijdens de wedstrijd krijg je weer hoop omdat in Doetinchem het onmogelijke toch nog mogelijk lijkt. Die hoop wordt dan uiteindelijk weer de grond ingeboord….

Hoewel het verdiend is (gezien ons spel dit seizoen) dat we de nacompetitie niet ontlopen is het toch wel lullig. We worden 16de op basis van een slechter doelsaldo. Met het “tweepunten systeem” waren we gewoon veilig geweest (zoals ook Vitesse en RKC in plaats van Roda en Utrecht Europees voetbal hadden gehaald met het twee punten systeem). De verschillen zijn dus miniem. Weet je wat, we leggen ons er gewoon niet bij neer en in navolging van Al Gore tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen eisen we een “recount’!!

Nou ja, aangezien de KNVB het te druk heeft met de aanschaf van Nandrolon rekenen we daar maar niet op. Aanstaande zondag begint de nacompetitie dus voor ons. Het spelniveau van vandaag biedt enig perspectief, maar ook weer niet erg veel, want Willem II gooide er in de tweede helft wel erg opzichtig met de pet naar. Dat zal Zwolle zondag wel niet doen….