Daar waar Fortuna gisteren niet wist te winnen van een profclub, behielden de Sittardenaren vanavond hun 100% score tegen amateurclubs. Het in de Kreisliga voetballende Breberen werd met een droge 0-3 verslagen door Fortuna dat bestond uit veelal spelers van het tweede elftal.  En dus had de oefenpartij eigenlijk weinig om het lijf. Dinsdagavond weten we weer iets meer, als Fleetwood Town op bezoek komt in Nieuwstadt…


16 juli 2016

Wedstrijd om niks

Doelpuntenmakers: 37. Vlijter 0-1, 45. Essers 0-2, 70. Saddiki 0-3.
Opstelling: Van de Walle; Piereij, Schuurs, Roumen, Onuoha; Keulen, Essers, Saddiki, Matuta; Belkassem, Vlijter.
Toeschouwers: 175.
Scheidsrechter: Janßen
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna):

Na tegen twee prof- en evenveel amateurclubs te hebben gevoetbald, treedt Fortuna vandaag aan tegen een derde tegenstander op amateurniveau. En daarvoor trekt Fortuna voor een tweede keer naar Duitsland. Jaren geleden werd SV Breberen al eens met 1-7 verslagen en dat lijkt vanavond ook de opdracht. Maar als we aankomen wordt alras duidelijk dat dit geen eenvoudige opgave wordt, aangezien de spelers die gisteren gelijkspeelden tegen Fortuna Köln vandaag vooralsnog mogen rusten. En dus stuurt trainer Ben van Dael louter jeugdspelers het veld in, aangevuld met enkele rookies en Randy Onuoha.

Aanvankelijk lijkt de wedstrijd gelijkopgaand, maar al gauw neemt Fortuna het heft in handen. En kan Souhail Belkassem Fortuna op voorsprong zetten als hij een prima voorzet van Giel Piereij mag afronden. Maar vanavond komt al gauw aan het licht dat Belkassem geen afmaker is, want hij wringt kans één de nek om.

Hij is meer de man van de assist en toont dat als hij na ruim tien minuten een vrije trap op het hoofd van Stijn Keulen schildert die daarmee scoort. Vanwege buitenspel wordt de treffer geannuleerd en we moeten erop vertrouwen dat het arbitrale trio het bij het juiste eind heeft. Maar daarna stokt het even. Belkassem trapt nog wel een vrije trap op doel en Alex Matuta lost een goed schot, maar op voorsprong komen de Sittardenaren niet.

Pas na een half uur komt weer wat leven in de partij als Gavin Vlijter zijn tegenstander passeert en een mooie voorzet aflevert, maar er staat niemand klaar om af te ronden. Daarna toont Belkassem een ‘Robson-Kanu’, maar faalt oog in oog met de uitstekende doelman.

Pas met de rust in zicht drukt Fortuna het overwicht in de score uit als Vlijter nogmaals zijn tegenstander passeert en de bal via de vingertoppen van de doelman snoeihard in de kruising jaagt. Fortuna zet een tandje bij en onder aanvoering van Matuta combineert het op fraaie wijze door de Duitse verdediging. Maar ook Matuta kan de aanval uiteindelijk niet afronden.

Toch wordt het voor rust nog 0-2 als de doelman een schot niet kan verwerken, een rebound weggeeft welke door Clint Essers wordt gebruikt om de voorsprong te verdubbelen. Saddiki krijgt nog een kans om er 0-3 van te maken, maar zijn schot passeert de ballenvanger en eindigt in de bosschages.

Na rust start het duel even flauw als bij het eerste fluitsignaal, waarna Randy Onuoha weer wat vuur in de wedstrijd brengt. Hij passeert een drietal tegenstanders, maar zijn schot verdwijnt naast het doel. Niet veel later zet Essers Demen Roumen alleen voor de doelman, maar ook tijdens deze één-tegen-één komt de doelman als winnaar uit de strijd. Want ook Matuta (schot) en Vlijter (kopbal) missen oog in oog met de doelman.

De mooiste kans krijgt Belkassem als Vlijter hem alleen voor de doelman zet. Maar de flankaanvaller neemt te veel tijd en tikt de bal op de paal, terwijl hij gewoon had moeten scoren.

Toch wordt het nog 0-3 wanneer aan de rechterzijde Dries Saddiki wordt vrijgespeeld en de bal onder de doelman in doel schuift. De score had verder moeten oplopen, maar de mooiste kansen zijn niet besteed aan Belkassem. En zo blijft het 0-3.

Breberen wisselt in de slotfase nog van doelman maar ook deze staat zijn mannetje. Zo pakt hij onder meer een fraai schot van Clint Essers en verwerkt nog een paar ballen tot corner. En stokt de teller bij drie en komt Breberen er beter vanaf als jaren geleden. Maar ja, je mag Stijn Keulen, Alex Matuta en Clint Essers natuurlijk niet vergelijken met cracks zoals Ronald Dassen, Joos van Barneveld of Wasiu Taiwo.

Michel Hennen

De beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday klassement vervalt.