De aanklager van de KNVB heeft besloten dat het duel Jong Ajax – NEC Nijmegen opnieuw gespeeld moet worden. Bij de Noord-Hollanders speelde Teun Bijleveld mee, die vanwege een vijfde gele kaart, opgelopen in het voorgaande duel tegen FC Dordrecht, uitgesloten had moeten zijn. Terecht?

 

 


De KNVB startte onmiddellijk na het duel Jong Ajax – NEC Nijmegen een onderzoek. Het bleek al snel dat iemand bij de KNVB een administratieve fout had gemaakt. De KNVB dacht dat Bijlevelds gele kaart in Dordrecht zijn vierde was. Dat meldde de KNVB ook aan Ajax, waardoor Ajax er vanuit mocht gaan dat Bijleveld speelgerechtigd was. Ajax stelde Bijleveld op; de rest is bekend.

De KNVB betreurt de situatie, maar vindt dat het overspelen van de wedstrijd recht doet aan het juiste verloop van de competitie”, aldus de KNVB. Terecht? Daarvoor moet je de huidige keuze (optie 1: overspelen Jong Ajax – NEC Nijmegen) vergelijken met het meest voor de handliggende alternatief. Het meest voor de hand liggende alternatief (optie 2) is niet overspelen en Bijleveld schorsen voor het eerstvolgende duel van Jong Ajax (vandaag tegen FC Den Bosch).

Het voordeel van optie 2 ten opzichte van optie 1 is dat er—in de eindfase van de competitie—geen clubs zijn die nog een duel achter de hand hebben, wat zolang als het duel Jong Ajax – NEC Nijmegen niet is ingehaald wel het geval is. Dat kan op basis van het ‘juiste verloop van de competitie’-principe een probleem worden in de titelstrijd. De KNVB lijkt te hopen dat dit probleem zich niet voordoet (of heeft hier niet eens over nagedacht).

Waarom kiest de KNVB dan voor optie 1? In feite zegt de KNVB dat Bijleveld uitgesloten moet worden tegen NEC Nijmegen; niet tegen een andere tegenstander (want dat is het verschil tussen optie 1 en 2). Heeft NEC Nijmegen ‘recht’ op een duel tegen Jong Ajax zonder Bijleveld? Dat moet haast wel de zienswijze van de KNVB zijn, maar consequent is de KNVB niet. Vergelijk het verdict voor twee Ajacieden die beiden in Dordrecht hun vijfde gele kaart kregen: Teun Bijleveld en Azor Matusiwa. Bijleveld is nu uitgesloten van deelname aan het inhaalduel tegen NEC Nijmegen; Matusiwa is uitgesloten van deelname aan het duel tegen FC Den Bosch. Op grond van wat is er een verschil?

Joost (de aanklager) mag het weten. Zonder motivering, kom ik niet verder dan het predicaat ‘willekeur’.

Riccardo Welters