Finn Stokkers scoorde in de eerste drie competitieduels van Fortuna Sittard sinds zijn debuut. Dat deed slechts één speler in de geschiedenis van Fortuna Sittard hem voor. Tenminste, dat dachten we in het weekend. Ondertussen zijn we erachter dat het er twee waren: Bart Stovers en Fedde Oostwoud. Komende vrijdag kan Stokkers alleen recordhouder worden, want Stovers en Oostwoud scoorden niet in hun vierde duel.


Bart Stovers komt aan de start van het seizoen 72/73 over van Vitesse. Hij moet – samen met Uwe Blotenberg – het vertrek van topscorer Jo Geyselaars opvangen. Het seizoen begint met een thuisduel tegen Heracles. Stovers staat in de basis en scoort het enige doelpunt van het duel in de laatste minuut. Een betere start van zijn Fortunaloopbaan kan hij zich niet wensen.

Drie dagen later speelde Fortuna SC in Amsterdam tegen De Volewijckers. Fortuna komt vroeg 1-0 achter. Stovers zorgt vlak voor rust voor de gelijkmaker, waardoor zijn teller op twee uit twee komt. Fortuna wint het duel met 1-2.

Dat betekent dat Fortuna als koploper de derde speelronde ingaat en daar treft op Roda JC – de eerste editie van deze derby is een feit. Zeventienduizend toeschouwers bevolken stadion Kaalheide en zien Roda JC in de eerste minuut scoren. Stovers brengt Fortuna terug in de wedstrijd door tien minuten later (al dan niet buitenspel) de gelijkmaker aan te tekenen. Dat is dus drie uit drie. Fortuna verliest de derby overigens met 2-1.

Ondanks enkele goede kansen, slaagt Stovers er in het vierde duel thuis tegen Fortuna Vlaardingen niet in te scoren en dus eindigt zijn reeks. Fortuna wint desondanks en dus is zijn vrouw tevreden, blijkens het onderstaande interview met haar.


Interviews anno 1972

De start van zijn Fortunaloopbaan is veelbelovend, het vervolg is dat niet. In de winterstop loopt Stovers een liesblessure op die hem de rest van het seizoen buitenspel zet. Ook in het seizoen 73/74 raakt hij geblesseerd – nu aan zijn knie. Het is een blessure die hem langdurig van het veld houdt in dat en het volgende seizoen. Op het einde van het seizoen 74/75 stapt hij over naar Willem II.


Fedde Oostwoud sluit in het seizoen 77/78 aan bij de A-junioren van Fortuna SC. Aan de start van het seizoen 79/80 wordt de spits uit Lindenheuvel overgeheveld naar Jong Fortuna Sittard en dan horen we voor het eerst van hem, want hij scoort regelmatig. Joop Castenmiller – trainer van het eerste elftal – doet echter geen beroep op Oostwoud.

Wellicht op aanraden van zijn trainer bij Jong Fortuna, Wiel Quaedackers, die Oostwoud beschrijft als een “atletisch sterke, explosieve speller met een goeie trap in beide benen”, creëert Frans Körver in het seizoen 80/81 een plek in de hoofdselectie voor Oostwoud, maar een basisplek is nog ver weg.

Op 11 maart 1981 krijgt hij pas zijn eerste kans. Fortuna speelt thuis een inhaalduel tegen FC Amsterdam en na twintig minuten valt Jaap van den Berg geblesseerd uit. Oostwoud valt in en betaalt het vertrouwen van Körver in de tweede helft uit met twee treffers.

Een paar dagen later gaat Fortuna op bezoek bij SC Amersfoort. Oostwoud zit op de bank, maar mag het laatste kwartier meedoen. Vlak voor tijd maakt hij aan alle onzekerheid een einde door de 0-2 te scoren.

Drie doelpunten in zijn eerste twee duels? Körver promoveert Oostwoud naar de basis voor het volgende duel tegen – opnieuw – FC Amsterdam en opnieuw scoort Oostwoud. Zijn teller staat op vier in zijn eerste drie duels.

Echter daar houdt het sprookje voor Oostwoud op. Hij zal tegen het einde van het seizoen nog twee doelpunten scoren, maar in het volgende (zijn laatste) seizoen scoort hij niet. Hij maakt dus wel deel uit van het team dat in het seizoen 81/82 promotie naar de eredivisie bewerkstelligt.

Na afloop van dat seizoen stapt hij over naar hoofdklasser Caesar, waarmee er een einde komt aan zijn loopbaan als profvoetballer. Die loopbaan begon dus voortvarend, maar kreeg geen vervolg.

Komende vrijdag krijgt Finn Stokkers de kans Bart Stovers en Fedde Oostwoud uit de Sittardse recordboeken te schieten door te scoren tegen Jong FC Utrecht. Dat laat onverlet dat Stovers en Oostwoud altijd kunnen wijzen op iets wat vermaarde Sittardse goalgetters zoals Ronald Hamming, Hans Engersen, Hans Zuidersma en Tini Ruys niet lukte: scoren in de eerste drie duels.

Riccardo Welters