Fortuna in handen van een Qatarese sjeik? Klinkt dubieus, maar laten we maar even afwachten. Wel grappig om eens even stil te staan bij de manier waarop dit wereldkundig werd gemaakt en wat dat zegt over bestuurlijk Fortuna.


Dat Fortuna in de financiële problemen zit, of binnen afzienbare tijd zal zitten (het hangt er blijkbaar vanaf wanneer stadion eigenaar Wessels met het verkeerde been uit bed stapt), is bekend. De mogelijke deal met de Belg Roland Duchâtelet vormde een potentiele oplossing, maar daar stonden vast ook nadelen (gerelateerd aan zeggenschap) tegenover. Bestuurlijk Fortuna was verdeeld en dat werd breed uitgemeten in de pers. Het feit dat de oorlog in de media werd uitgevoerd, zal Duchâtelet kopschuw hebben gemaakt en dus in het voordeel van de tegenstanders hebben gewerkt.

We zijn nu een paar maanden verder. Er is een streep getrokken door ‘Duchâtelet’, en we zijn terug bij een alternatief ‘doormodderen’, maar dat lijkt een  dood spoor. Dus zijn er stromingen binnen de club opzoek gegaan naar alternatieven. Een alternatief luistert naar de naam Al Faisal. Is dat een betere optie dan ‘Duchâtelet’? Geen idee. Is het de beste optie die Fortuna rest? Geen idee. Ik ken de feiten niet.

Wat wel een feit is, is dat (a) iemand gelekt heeft naar de pers en (b) daarvoor Voetbal International (VI) heeft uitgekozen. Net als Duchatelet toen, hebben de Qatari nu er geen belang bij om te lekken naar de Nederlandse pers en het lijkt me uitgesloten dat VI goed ingevoerde bronnen heeft in Qatar. Nee, het lek zit zeer waarschijnlijk bij Fortuna en wel bij de tegenstanders van Qatarese inmenging. Lekken naar de pers was een taktiek die prima werkte ten tijde van ‘Duchâtelet’.  Fortuna Sittard voorzitter Meijers mag dan wel aangeven “dat zolang de gesprekken gaande zijn, de club geen mededelingen zal doen“, maar het zal duidelijk zijn dat daar intern tenminste een persoon lak aan heeft.

Wat nieuw is, is dat het lek niet naar de Limburgse media stapte. Daar waar ten tijde van ‘Duchâtelet’ alles liep via journalist Op den Camp, staat die nu buitenspel. Moeten we hieruit concluderen dat de relatie Op den Kamp en het lek vertroebeld is of hebben we te maken met een vers lek? Hoe dan ook, we moeten ons maar voorbereiden op een herhaling van de beschamende vertoning in de media zoals ten tijde van ‘Duchâtelet’.

Belangrijker, niets wijst erop dat Fortuna er de afgelopen maanden bestuurlijk homogener/sterker op is geworden, de financiele nood is ook niet geringer geworden, dus de druk neemt alleen maar toe. Dat is helaas een ideale voedingsbodem om verkeerde beslissingen te nemen…

Riccardo Welters