Fortuna Online wenst iedereen een prettig 2010. Toch nog even terugkijken op 2009 en vooruitblikken naar 2010, want de weg is nog lang.


2009 was het jaar van de ontmaskering. De ontmaskering van Hans Erkens en kornuiten. Door Sporting Limburg op de agenda te zetten verplichtten ze zich tot iets te doen waar ze eigenlijk een hekel aan hebben: handen uit de mouwen. Fortuna (en Roda) dood laten bloeden door niets te doen is een ding; een nieuwe club uit de grond trappen vereist inzet en daarvoor ben je bij Erkens en kornuiten aan het verkeerde adres.

Het bedrijfsplan van Sporting Limburg was lachwekkend, net zoals de kosten die gemoeid waren om dat ‘plan’ op te zetten. Tot mijn verbazing heeft het drie jaar moeten duren voordat Erkens door de mand viel. Blijkbaar waren er binnen de club onvoldoende krachten om hem een halt toe te roepen. Tekenend en tenenkrommend was Roger Reijners‘ commentaar op een supportersactie gericht tegen Hans Erkens voorafgaand aan een oefenduel tegen Tuddern in 2008. Reijners: “Met dat soort geneuzel houd ik me niet bezig”.

Ik vrees dat Reijners momenteel werkloos thuis zou zitten als Erkens zijn zin had gekregen, maar dat was allemaal teveel gevraagd in 2008, terwijl je blind moest zijn om niet te zien waar Erkens op aanstuurde. Niemand binnen de club gaf tegengas of durfde tegengas te geven. Dat is zorgelijk en mag niet nog eens gebeuren. Zeker omdat Erkens ook al geen tegengas kreeg vanuit de media. De Limburgse media leken teveel bezig met het journalistiek aantrekkelijke Sporting Limburg, ook al was het een luchtkasteel.

Les éénn voor het nieuwe bestuur van Fortuna is dus kritische geesten aan boord hijsen, die wel tegengas geven als daar nood aan is. Dat is in het belang van Fortuna Sittard; niet het geleuter van Willy Dullens die ‘in het belang van de club’ de rust meende te moeten bewaren en dus geen kritiek leverde. Dat was juist niet in het belang van Fortuna Sittard, maar om de één of andere reden wilde dat kwartje nooit vallen.

De Fortuna leiding is nog steeds bezig om een nieuw bestuur te vormen. Dat is prioriteit nummer één voor 2010. Het zal een breed bestuur worden en dat is gegeven het bovenstaande een prima idee, alhoewel het de doortastendheid van dit nieuwe bestuur in de weg kan staan.

Als Fortuna er in slaagt een degelijk bestuur te vormen, begint het echte werk: de wederopbouw van de reputatie van de club in de regio. Dat zal een loodzware opdracht zijn gegeven wat er in het laatste decennium is gebeurd. Iets wat je in tien jaar weggooit (geloof het of niet: Fortuna stond in de jaren 90 bekend als een solide club), bouw je niet zo maar weer op. Daar gaan jaren overheen, het is niet anders.

Een goeie relatie opbouwen met de regio (inclusief de gemeente Sittard-Geleen) zal de hoogste prioriteit van het nieuwe bestuur moeten zijn. Zonder solide reputatie zal de club de broodnodige sponsoren niet over de streep trekken. Blijft het sportieve gedeelte over. Heeft dat prioriteit? Ik zou graag ‘ja’ zeggen, maar de realiteit is dat de club er niet aan toe is om daar al te lang over na te denken. Reijners en co hebben slechts een opdracht: niet degraderen. Dat geldt voor het seizoen 09/10, maar dat geldt vast ook voor het seizoen 10/11. Zonder een goeie financiële organisatie, presteer je niets op het veld.

Wie nog denkt dat sportieve resultaten, het financiële plaatje bepalen, leeft in de jaren 90. Dat mag, maar dan loop je wel 10 jaar achter de feiten aan. Dat gezegd hebbende, degradatie naar de amateurs zou een streep zetten door elk commercieel plan. Dus in die zin zijn de sportieve prestaties wel van belang. Kortom het wensenlijstje voor 2010 is: – Er komt een breed Fortuna bestuur; – Dat bestuur maakt progressie bij het herstellen van het vertrouwen in de club in de regio; – Fortuna speelt nog steeds betaald voetbal op 1 januari 2011. Als dat lukt, is de club op de goede weg.

Riccardo Welters