Fortuna nam dan wel een 2-0 voorsprong, maar dat was slechts schijn. VVV was gewoon beter en won het duel dan ook terecht 3-2.


16 Mei 2003

Fortuna krijgt geen grip op VVV

Fortuna Sittard 2 VVV Venlo 3
Doelpuntenmakers: 6. Hamming 1-0; 24. P. Janssen 2-0; 29. Hofstede 2-1; 34. Jacobs 2-2; 37. Zegers 2-3
Opstelling: Baart, Akerboom, Van der Hoeven, P. Janssen, Klimek (83. Geraerts), Tychon (46. El Gaaouiri), Daemen Van Barneveld (67. Rajcomar), Brusselers, Hamming, Gommans.
Toeschouwers: 4.200
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Geel (Fortuna): El Gaaouiri
Rood (Fortuna): –

We zitten een kwartiertje voor de wedstrijd als we de tribunes van het W&P Stadion bereiken. Aan de ingangspoorten staan fans/vrijwilligers van Handbalvereniging Sittardia folders uit te delen. Zij vragen aandacht voor de financiële problemen van de handbalclub. Wie Sittardia wil steunen (maar geen formuliertje bemachtigd heeft) kan kijken op hun website:http://www.sittardia.nl.

Als we de tribunes beklimmen valt onmiddellijk op dat het behoorlijk druk is vandaag! En dat terwijl ik me niet kan herinneren dat er één of andere kortingsactie is. Begint Fortuna dan langzaam maar zeker weer te leven in de Westelijke Mijnstreek? Het zou mooi zijn. Eén ding is wel duidelijk, in Venlo leeft deze derby zeker niet of waarom zitten er schandalig weinig Venlonaren in het uitvak? Met 35 man heb ik ze toch wel geteld….

Op het veld is de warming-up bezig. Bij Fortuna zijn er een paar wijzigingen ten opzichte van het vorige teleurstellende duel in Haarlem. Roeland Geraerts is zijn basisplek kwijt aan Marcel Akerboom die dus als rechtsback gaat spelen. Bart Meulenberg keert wel terug vanuit het strafbankje maar blijkt nu plaats te hebben genomen in de ziekenboeg, waardoor David Klimek blijft staan als linksback. Maar dat is geen probleem, want Klimek was één van de weinige spelers die in Haarlem verdienstelijk speelde. Verder keert ook Ronald Hamming terug na een schorsing. Joos van Barneveld schuift terug naar het middenveld waardoor Dario Cagnazzo uit het elftal verdwijnt. Kortom, Fortuna speelt in de zo goed als sterkst mogelijke opstelling die de afgelopen weken vooral in thuiswedstrijden zo goed voor de dag kwam.

VVV is voor de derde maal dit seizoen tegenstander van Fortuna. Vroeg in het seizoen leden we een 1-0 bekernederlaag tegen VVV, die er mede voor zorgde dat Fortuna de voorronde van de beker niet overleefde. Direct na de winterstop speelde Fortuna wellicht zijn slechtste wedstrijd van het seizoen in Venlo, maar hield er wel een punt aan over (0-0). Zou het vandaag beter worden?

Als de spelers het veld opkomen vliegen de wc-rollen weer van de N-side. Het blijft een prachtig gezicht. Voeg daar de vlaggen aan toe, de dubbelhouders, het mega shirt en het gezang dat van de tribunes afkomt en het kan niet anders of de spelers moeten zich thuisvoelen!


Prachtige Zuid-Europese toestanden in Sittard

Dat blijkt ook wel als de wedstrijd van start gaat. Het is alweer weken geleden dat bij Fortuna de wekker om 20.10uur is afgegaan. Fortuna trekt dus onmiddellijk ten strijde en VVV moet snel terug. En dat levert na een minuutje of vijf al een treffer op. En wat voor één! Misschien is de afwerking van Hamming niet zo spectaculair, maar de manier waarop de treffer tot stand komt, is gewoon klasse. De bal wordt vanuit het middenveld ingespeeld op Geert Brusselers, terwijl op dat moment Hamming wegstart bij zijn verdediger. Totzover niets nieuws. Dat is namelijk al negen jaar dé kwaliteit van Hamming, ook dit seizoen. Helaas werden die loopbewegingen van Hamming in de eerste twintig wedstrijden van dit seizoen nooit gezien laat staan op waarde geschat. Nu wel, Brusselers ziet het en nog interessanter geeft een perfecte steekbal die Hamming vrij voor de keeper (wat voor vreemde vogel staat er bij VVV in de goal?) zet. En dat soort kansjes is wel besteed aan Hamming: 1-0!!


Hamming heeft weer eens toegeslagen!

Een goal die doet terugdenken aan middenjaren negentig. Steekballetje van Patrick Paauwe, Mark van Bommel, Mark Burke of Ruud Kool op Hamming en pats: goal. Goed om het nog eens te zien! 1-0 voor dus, en dat moet de Sittardse burger moed geven. Is VVV van de wijs door deze stormachtige openingsfase van Fortuna? Helaas, het antwoord is nee…

Al vrij snel blijkt dat er bij ons organisatorisch geen bal van klopt, want VVV snijdt zonder al te veel moeite door onze linies. Als het na 24 minuten spelen 3-1 voor VVV had gestaan, heeft helemaal niemand iets te zeggen. Driemaal wordt onze verdediging ontrafeld en staat er een mannetje vrij voor onze goal. Tweemaal wordt die vrijstaande man ook nog bereikt, maar hoe de VVV’ers het klaar krijgen om de toch redelijk brede goal van redelijk kleine afstand te missen zal wel altijd een raadsel blijven. Met name Bas Jacobs moet daar nog maar eens over nadenken…

Nee, we hadden niet hoeven mopperen als we na 24 minuten 3-1 achter hadden gestaan. Doen we ook niet, want na 24 minuten staan we niet 1-0 maar 2-0 voor!! Van Barneveld wordt omver gelopen op de rand van het strafschopgebied. Die rooie vogel in de VVV-goal metselt een krakkemikkig muurtje en gaat zelf in de verre hoek staan. Paul Janssen staat achter het kanon, vuurt de bal richting die verre hoek en waarom verbaast het me niet dat de bal erin gaat terwijl het de hoek van de keeper was? Nieuwe tussenstand: 2-0!! Wat eigenlijk wel vreemd is, is dat de sfeer op Noord helemaal verdwenen is. Het begon goed, Fortuna scoort tweemaal en weg is de sfeer….


De festiviteiten gaan rustig verder na de 2-0!

Is dat een verdiende tussenstand? Nee, absoluut niet. Is dat een rustgevende tussenstand? Nee, absoluut niet, want wie het verloop van de wedstrijd ziet, weet dat ook Rein Baart het wel eens niet droog zou kunnen houden. Niet dat hij er iets aan kan doen, maar die gatenkaas bij ons kan toch niet ongestraft blijven? En helaas, de aansluitingstreffer voor VVV laat niet lang op zich wachten. Vijf minuten na onze tweede treffer scoort VVV tegen. En toegegeven het is een mooie treffer. Over een x-aantal schijven vindt VVV het hoofd van Hofstede die vrij kan inkoppen: 2-1.

Weer vijf minuten later zien we iets vergelijkbaars. VVV snijdt als een warm mes door de Sittardse boter en weer staat er iemand vrij voor onze goal. Deze keer is het Jacobs die van dichtbij binnenkopt: 2-2. En is het verrassend als het weer een paar minuten later ook nog 2-3 wordt? Nee, dat is het niet. VVV is in deze fase gewoon een klasse beter en brengt dat tot uitdrukking in de stand. Nu wordt Zegers vrij gespeeld in ons strafschopgebied en met een strak schot laat ook hij Baart kansloos: 2-3…

We zitten nu een minuutje of vijf voor de rust en Fortuna hangt aangeslagen in de touwen na drie maal acht tellen. Gelukkig lopen we voor rust niet nog meer averij op, waardoor we ondanks die drie tegentreffers nog niet verslagen zijn. Ruststand: 2-3.


Ook Gommans kan vandaag geen potten breken…

In de rust is de finale van de shoot-out competitie. Wie er gewonnen heeft? Ik heb geen flauw idee… verder zien we dat Samir El Gaaouiri zich warmloopt. Dat kan maar één ding betekenen: Georges Tychon wordt uit zijn lijden verlost. Tychon heeft af en toe wel een flits of fase waarin hij laat zien weldegelijk iets in zijn mars te hebben. Maar er zijn ook fases waarin hij helemaal afwezig lijkt te zijn. Vandaag duurde die laatste fase helaas bijna 45 minuten. El Gaaouiri komt er dus bij aanvang van de tweede helft in als linkshalf. Brusselers verhuist naar de rechterflank.

Kan Fortuna dit tij nog keren is dus de cruciale vraag? Fortuna zoekt de aanval, maar moet dat wel voorzichtig doen, want VVV heeft al aangetoond waartoe het in staat is als er ruimte is. Fortuna probeert het wel, maar echt lukken wil het maar niet. Fortuna is niet in staat om enige grip te krijgen op het middenveld. Brusselers staat daar dan wel prima te spelen en hij probeert zijn medespelers over het dode punt te trekken, maar het lukt niet.


Brusselers gooit zijn hele ziel en zaligheid erin

Van Barneveld heeft vandaag blijkbaar een behoorlijk offday te pakken, want hij komt totaal niet uit de verf. En ook El Gaaouiri kan niets forceren. Hij werkt keihard, rent zich een ongeluk, maar beschikken over een passeerbeweging zou pas echt zoden aan de dijk zetten. Nee, het lukt dus simpelweg niet. VVV blijft vrij eenvoudig overeind en maakt misschien zelfs de fout teveel op een 3-2 overwinning te gokken.

In een slotfase waarin Fortuna vast alles op alles gaat gooien kun je daar nog een onnodige rekening voor krijgen. Na een kleine 70 minuten haalt Koning Van Barneveld van het veld en vervangt hem door Prince Rajcomar in de hoop dat hij iets kan forceren. Op het veld steekt Jochem van der Hoeven het lont in het vuur voor wat een vurig laatste kwartiertje zou moeten worden. Als Jochem wil uitverdedigen komt Hofstede (?) namelijk nogal onbesuisd van achteren in. Hij raakt Van der Hoeven niet of nauwelijks, maar onze centrale verdediger is terecht kwaad en geeft Hofstede een zwieperd. En dan raken de gemoederen enigszins verhit. El Gaaouiri meent zich er ook mee te moeten bemoeien en krijgt geel wegens aanmerkingen op de leiding. Maar dat maakt niet uit, er is wat pit in dit duel gekomen. Misschien dat dat de Fortunezen uit deze impasse kan trekken en/of VVV uit evenwicht kan brengen.


Ook Hamming en Gommans bemoeien zich ermee

VVV raakt inderdaad enisgzins uit evenwicht, want de Venlonaren pakken in een mum van tijd drie gele kaarten. En vooral de laatste mag misschien wel blij zijn dat zijn tackle van achter geen rode kaart oplevert. Levert het ons kansen op? Nee, niet echt. Het wordt wel wat drukker rond dat rode gevaar in de VVV-goal, maar echt kansen krijgen we niet.


Keeper Begois komt onder druk

Sterker nog, de beste kansen in de slotfase zijn voor het counterende VVV, maar Baart passeren is er niet meer bij, waardoor deze derby in een 2-3 nederlaag eindigt. Jammer voor ons, maar volkomen terecht.

De spelers krijgen nog applaus en dan begeven we ons maar naar het supportershome. En dan blijkt dat het niet uitmaakt of we verliezen en of we ergens onderaan staan: het is daar weer bomvol. Vandaag zelfs een band met Fortuna-bezetting. Ach ja, na enige pilsjes valt dat zelfs te pruimen!

Volgende week gaan we verder en wordt waarschijnlijk in Dordrecht beslist wie (sportief gezien) de slechtste betaald voetbalvereniging van Nederland is. Je zou bijna vergeten dat we daarvoor in de running zijn…