Vier dagen na de uitschakeling voor Europees voetbal weet Fortuna een punt te behalen bij VVV Venlo. Een wedstrijd die beide kanten op kan gaan, gaat uiteindelijk geen van beide kanten op. Twee punten verloren of eentje gewonnen, de meningen verschillen hierover. Wel zeker is dat Fortuna aanvallend meer zal moeten gaan brengen om in de komende wedstrijden ook driepunters te gaan pakken.


29 september 2013

Twee punten verloren of een punt gewonnen?

Doelpuntenmakers: 23. N’koyi 0-1, 32. Reimerink 1-1.
Opstelling: Kaya; Briels, De Boer, Janssen, Kis; Vlug (60. Amoah), Gulpen (78. Vankan), Zennaro (70. Dreesen); Khalouta, Nepomuceno, N’Koyi.
Toeschouwers: 4.900
Scheidsrechter: V.d. Kerkhof
Geel: Zennaro
Rood: –

Rond het middaguur verzamelen de supporters zich bij de ingang van de parkeergarage om hun omwisselbiljetten in te wisselen voor een wedstrijdticket of in te stappen in één van de twee bussen. Het is een komen en gaan van bekende gezichten en dat is niet gek als blijkt dat er 330 supporters naar Venlo zullen vertrekken. Door veel vaste uitsupporters wordt vandaag niet voor de bus gekozen, maar zien we enkele grote auto’s en zelfs kleine busjes voorbij komen. Zelf kies ik met Sacha voor de auto en nadat we nog door Sittard Oost (Maartje) en Susteren (Harald) zijn gereden komen we rond kwart voor twee bij het stadion De Koel aan. Nadat eerst nog een fietser vakkundig wordt ontweken, staat erna een verkoper van programmaboekjes wel erg midden op de weg. Toch wordt de bussluis zonder echte problemen bereikt.


Venlose gastvrijheid bij aankomst bij De Koel

Op de tonen van ‘Football is coming home’ lopen we via de looproute achter het stadion langs richting het uitvak. Als het uitvak is bereikt is voetbal echter nog niet thuisgekomen, en dat zal het ook nooit in Venlo.  Aan de overkant zien we een kleine schare fanatiek VVV supporters. Er hangen spreekbanden met ‘Vechten voor VenLOVErdomme’ en een andere onleesbaar doek met ‘bigger than the name’ op het einde.

Aangezien er nog ruim voldoende tijd is voordat de wedstrijd begint, wordt er richting het driehoekige loket van de catering uitgeweken. Er is echter niet veel keus, en het broodje worst is niet eredivisiewaardig. Als dan ook nog blijkt dat de Croky chips over datum zijn, wordt het tijd om in te grijpen. Paul gaat terug richting het loket en vertelt dat hij net 25 zakken chips naar binnen heeft gewerkt en erg onzeker is over het voortbestaan van zijn maag. Dankzij zijn betoog komt hij terug met twee kleine busjes Pringles die tijdens het warmlopen van de spelers worden genuttigd.


De warming up gezien vanuit het wandelpad richting het uitvak

Daar zien we bij VVV drie bekende gezichten. Quin Kruijssen en Prince Rajcomar speelden vorig jaar nog bij Fortuna, maar VVV dacht met hen om promotie mee te gaan strijden en haalde ze terug. Ook zien we Danny Wintjens als reservekeeper op het veld. Bij Fortuna zien we ten opzichte van afgelopen woensdag geen wijzigingen in het elftal. Dit in tegenstelling tot de technische staf waar Roel Coumans ontbreekt en de geblesseerde Ramon Voorn voor één wedstrijd zijn plek heeft overgenomen.

Bij het sfeer maken voor de wedstrijd blijkt maar weer hoe nep de club uit Venlo is. Naast de zelfde nepregen als in Zwolle, komt hier de sfeer ook uit de speakers. Dit in tegenstelling tot het fanatiek uitvak wat zich al ver van te voren laat horen. Als de spelers de trappen zijn afgedaald om aan de wedstrijd te beginnen klopt Ferhat Kaya aan bij scheidsrechter Van den Kerkhof. Hij is zijn rechterhandschoen vergeten en kan zo natuurlijk niet aan de wedstrijd beginnen. Het vertrouwen in zijn verdediging is misschien veelzeggend, maar echt serieus ben je dan ook niet met je vak bezig.


Handschoenen gevonden, we kunnen beginnen! 

Fortuna begint als de betere ploeg aan de wedstrijd. Al snel krijgt Aziz Khalouta een kopkans uit een corner van Jeffrey Vlug, maar kopt deze over. De volgende kans is voor Kevin Kis die na een combinatie met Gevaro Nepomuceno over de linkerkant komt opzetten. Zijn schot is echter te slap om keeper Niki Mäenpää te verrassen. Het eerste echte gevaar uit Venlo komt van Randy Wolters. Zijn ziedende schot gaat via Kaya op de lat en over. Kaya krijgt echter geen krediet voor deze redding bij het arbitrale trio aangezien er een doeltrap gegeven wordt. Als VVV kort erna wel een corner krijgt is het echter Fortuna dat via een counter gevaarlijk wordt. Een uitstekende diepe bal van Vlug bereikt Patrick N’Koyi. Hij weet twee verdedigers in de luren te leggen en schiet verdekt in de korte hoek binnen. Fortuna staat voor en het uitvak staat in vuur en vlam.


Het bezoekersvak was keurig gevuld 

Na de goal krijgt Fortuna nog een kleine kans via Khalouta, maar zijn schot met zijn chocoladebeen wordt gemakkelijk gestopt. Hierna is het echter VVV dat steeds meer initiatief neemt. De 1-1 is daar ook een gevolg van. Fortuna krijgt de bal een paar keer niet goed weggewerkt en Jules Reimerink schiet de 1-1 binnen. Vlak voor rust pakt Franco Zennaro nog een domme gele kaart op het middenveld na een veel te zware charge. De scheidsrechter die tot dat moment nog geen rol van betekenis heeft gespeeld en lekker laat door voetballen pakt vlak voor rust dan toch de regie in handen. Als een speler van Fortuna en VVV liggende op de grond strijden om de bal en die daarbij ook klemmen geeft hij een vrije trap aan VVV. Misschien wordt hiermee ook wel duidelijk gemaakt dat het momentum aan het einde van de tweede helft toch duidelijk bij VVV lag.

Tijdens de rust worden we verwend met de liedjes Zondag in het Zuiden van Rowwen Heze en gaat het volgens de speakers ‘Vanavond gebeuren’ op de tonen van De Dijk. Misschien is dat dan de inschattingsfout van deze middag en wordt VVV hiermee in slaap gesust.


De tweede helft staat op het punt van beginnen

De tweede helft begint helaas zoals de eerste helft eindigde. Het is VVV dat de beste kansen krijgt, onder meer door onoplettendheden in de Sittardse verdediging.  Gelukkig is daar de altijd betrouwbare spits Rajcomar nog. Nadat hij vijf keer buitenspel heeft gestaan in zestig minuten wordt hij naar de zijlijn gehaald onder luid cynisch applaus van het uitvak.  Ook trainer Wil Boessen maakt zijn eerste tactische wissel. Blijkbaar is Vlug opgebrand, ondanks zijn degelijke wedstrijd vandaag en wordt vervangen door Patrick James Amoah. Nadat VVV een volgende grote kans heeft gehad via een scrimmage blijft Zennaro geblesseerd achter. Hij moet worden vervangen door Timothy Dreesen, die daarmee zonder echte warming up zijn rentree maakt na wekenlang blessureleed. Een echt verstandige beslissing lijkt dit niet, maar gelukkig weet de Belg de wedstrijd uit te spelen.


Fortuna zet VVV vast op eigen helft

Als Lars Gulpen eenvoudig de bal verspeelt lijkt VVV op 2-1 te komen. Gelukkig is de professionaliteit bij Kaya allang weer teruggekeerd en weet hij met een katachtige reflex het doelpunt te voorkomen. Aan de andere kant van het veld zien we dat Khaoluta probeert te scoren met een omhaal en probeert Amoah het met een bicycle kick. Zeker de kans voor Amoah was erg groot, aangezien hij zelfs de tijd had om de bal aan te nemen. Ondertussen heeft ook Lars Gulpen plaatsgemaakt op het veld voor Bob Vankan. Het is dat het nog niet verstandig is om het grote talent al veel te laten meespelen, maar duidelijk is wel dat hij dit niveau al aankan. Het is dan ook jammer dat hij zijn invalbeurt niet kan bekronen met een doelpunt. Na een mooie actie krijgt hij op de rand van de zestien een schietkans, maar deze gaat een meter naast de goal.


Marcel Mosselman zoekt het hogerop

Als dan ook nog Kis met een ziedend schot erg dicht bij de 1-2 komt, lijkt het erop dat deze Limburgse derby op een gelijkspel eindigt. Er wordt echter vijf minuten blessuretijd aangegeven en het wordt voor beide partijen nog even bibberen. Tot grote kansen komt het echter niet, maar wel valt op dat het uitvak deze vijf minuten aangrijpt om zich goed te laten horen. Tot ver naar het laatste fluitsignaal blijft het gezang aanhouden en wordt maar weer eens aangetoond wat het verschil tussen een club als VVV en Fortuna is.


De volgende keer juichen we voor drie punten!

Nadat alle auto’s de bussluis hebben verlaten kan er naar huis worden gereden. Op de terugweg wordt nog even geanalyseerd dat beide partijen hadden kunnen winnen vandaag, maar dat het toch een beetje aanvoelt als twee verloren punten. Dit VVV was echt niet bijzonder, en gaat geen rol van betekenis spelen in de Jupiler League. Als Fortuna echter geen aanvallende kwaliteiten gaat verbeteren zal er ook voor Fortuna niet meer inzitten dan een plek in de middenmoot. Hopelijk is Ramon Voorn volgende week weer fit als er tegen MVV wordt afgetrapt, dat scheelt al een slok op een borrel.

Na de vrijdag, zaterdag, maandag en woensdag nu ook de zondag in de ‘Thank God it’s Friday’ competitie.

Resultaat: 1-1, Een gelijkspeel levert 3 punten op.
Uitvak: 330 supporters aanwezig, dat levert de volle 10 punten op.
Stadion:  De Koel kennen we al langer, maar het wordt er niet beter op. Het uitvak ver weg, en met kunstgras scoor je geen punten.  6 punten vanwege de staat van dienst, maar hiermee komt VVV erg goed weg.
Thuisfans: Op een klein groepje aan de overkant na is het allemaal niet veel. De sfeer moet uit de speakers komen wil het hoorbaar zijn. 4 punten voor de moeite.
Catering: De broodjes worst zijn niet te eten en de chips zijn over datum. Diskwalificatie is een optie, maar we houden het op slechts 2 punten.
Randvoorwaarden: Een programmaboekje, vriendelijke stewards, maar nauwelijks plek voor spandoeken. 6 punten

VVV behaalt 31 punten en dat is een hogere score dan ze verdienen. Het is aan de Fortuna support te danken dat VVV voorlopig de eerste plaats inneemt.

Evert Bos