In de laatste wedstrijd voor de feestdagen neemt Fortuna een punt mee uit Venlo. Gezien het spelbeeld en de statistieken mogen we daar heel blij mee zijn. VVV toont de meeste wil om de wedstrijd te winnen, maar gelukkig hebben wij Ferhat Kaya en zitten de Venlonaren niet in hun beste fase van de competitie.


21 december 2014

Fortuna steelt puntje in laatste duel 2014

VVV Venlo 0 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: -.
Opstelling: Kaya; Turan, Janssen, Linssen, Kis; Ter Borgh, Marveggio, Vankan, Baur (82. Watson); Waalkens (90+3. Gulpen), Conneh
Toeschouwers: 3.900
Scheidsrechter: D. Higler
Geel (Fortuna): Baur
Rood (Fortuna):

Na het spektakelstuk tegen FC Oss, waarin Wil Boessen uiteindelijk aan het langste touw trok, staat vandaag de laatste wedstrijd voor de winterstop op het programma. Niemand minder dan onze noorder buurman VVV Venlo zal als gastheer dienen. Qua Fortunezen on Tour moeten we het vandaag met 40% minder away fans doen dan vorig jaar. De hoofdreden daarvan is vrij simpel: waar we vorig jaar nog met een bus- autocombi naar Venlo mochten afreizen, is dat dit jaar alleen mogelijk door middel van een verplichte buscombi. Gelukkig hebben zich toch nog 200 Fortunezen de moeite getroost om in de bus te stappen.


Ook de skaters zitten met hun gedachten al bij de feestdagen

Aan Guido en mij de eer om bus vier te begeleiden. Die blijkt vandaag gevuld met een vriendelijk en goedgeluimd gezelschap. Nadat de drank is ingeladen en iedereen netjes heeft betaald, kan de (op papier) korte reis beginnen. Die reis wordt door de politie Noord- en Midden Limburg behoorlijk verlengd. Even na Roermond worden we opgewacht door vier politiemotoren. Op hun aanwijzingen gaat de snelheid terug van 100 naar 70 kilometer per uur. Ook de kortste route naar De Koel blijkt vandaag niet voor ons weggelegd. Het lijkt zelfs alsof we steeds verder van onze plek van bestemming afdwalen. De sfeer in de bus wordt er echter niet minder door. Uiteindelijk bereiken we even voor twee uur de bussluis bij het stadion. Daar besluit een klein groepje fans spontaan een kerstborrel te organiseren. Onder het genot van een biertje wordt er teruggeblikt op het afgelopen jaar en vooruitgekeken naar 2015. Als alle andere fans het stadion inmiddels hebben betreden, is het ook voor het groepje borrelaars tijd om het uitvak op te zoeken.

vvv201402
Deze meneer was blijkbaar erg onder de indruk van onze komst

Kijken we naar de oud-Fortunezen in Venlose dienst, dan valt Aziz Khalouta natuurlijk als eerste op. Zijn rentree in Venlo is tot dusverre nog niet bijster succesvol gebleken. Scoorde hij in twee seizoenen voor Fortuna in 71 wedstrijden nog 25 keer, bij VVV staat de teller na 18 wedstrijden pas op 4 treffers. Maar wat vervelender is, is het feit dat Aziz na een conflict met trainer Maurice Steijn uit de selectie is gezet tot 2 januari van het nieuwe jaar. Conflicten en Khalouta, het lijkt een never ending story. Naast Aziz staan Joeri Schroijen, Quin Kruijsen en Danny Wintjens bij VVV onder contract.

Peter van Vossen kan vandaag geen beroep doen op Ramon Voorn, Thomas Overhof en Dennis Dengering. Sjoerd Linssen neemt de basisplek van Voorn over, Andrew Marveggio debuteert in de basis op de plaats van Overhof. De volledige opstelling ziet er daardoor als volgt uit: Kaya; Kis, Janssen, Linssen, Turan; Marveggio, Ter Borgh, Vankan, Baur; Waalkens en Conneh.


In de verte zien we de spelers het veld op komen

De wedstrijd begint redelijk open. Na acht minuten noteren we het eerste kansje voor Fortuna als Waalkens bij een uitbraak de bal net naast het doel van Mäenpää schiet. Drie minuten later voorkomt Linssen met een goed blok de eerste Venlose treffer na een schot van Melvin Platje. Vervolgens dommelen de spelers het publiek een beetje in slaap. VVV probeert het nog wel, maar mist momenteel duidelijk de juiste vorm. Fortuna beperkt zich daarentegen met name tot verdedigen.

Pas na ruim een half uur spelen ontwaar ik weer enige noemenswaardige actie op het veld. Turan gaat op de helft van VVV zijn tegenstander voorbij en passt de bal op de op rechts mee opgekomen Marveggio. Diens harde voorzet wordt op een haar na gemist door Bob Vankan. De bal blijft binnen en VVV bouwt meteen aan een tegenaanval. Platje kan alleen op Kaya af, maar die redt met een prima reflex. Daarmee hebben we meteen alle ‘hoogtepunten’ van de eerste helft benoemd.

In de pauze neem ik een kijkje bij de catering. Naast het gebruikelijke broodje worst word ik verrast door een zelfgemaakt zakje snoep. Dat heb ik nog niet eerder in een voetbalstadion gezien en kom je normaal alleen tegen in de kantine van een amateurvereniging. Aangezien onze redactie uit een aantal zoetekauwen bestaat, bestel ik een zakje, de prijs van €1,30 euro voor lief nemend.


Het officiële debuut van de ‘sjnoep-tuut’ is een feit

De tweede helft begint en het is VVV dat meteen duidelijk maakt met drie punten de feestdagen in te willen duiken. Eerst kopt Randy Wolters te zacht in na een voorzet van Elito. Kaya kan makkelijk vangen. Even later verslikt aanvoerder Roel Janssen zich in diezelfde Wolters waardoor deze alleen op Kaya af kan gaan. Maar ook dit schot wordt door Ferhat vakkundig gepareert. Na een uur spelen bevestigt Kaya dat hij tot de beste keepers in de Jupiler League behoort. Na een afgeslagen hoekschop haalt Selman Sevinç hard en laag uit. Met zijn vingertoppen verwerkt Ferhat de bal tot hoekschop. Het is het begin van een serie corners voor de Venlonaren, die er in totaal uiteindelijk twaalf mogen nemen. Fortuna komt niet verder dan 1…


‘Mythos Flutlicht’ in Venlo


Fortuna’s enige hoekschop komt eraan!

Terwijl VVV vrolijk verder aanvalt en Fortuna met man en macht de nul probeert te houden, worden de Fortuna-fans getrakteerd op gratis broodjes hamburger en frikadel. Waar we deze verrassing aan verdiend hebben, is me niet duidelijk. Gisteren las ik op internet dat FC Dordrecht de meegereisde fans van FC Groningen trakteerde op een gratis kopje koffie. Hebben we hier te maken met een nieuwe trend of is het een incident? De toekomst zal het leren. De versnapering wordt in ieder geval met open armen ontvangen.


Deze man was vanmiddag erg populair in het bezoekersvak

Wat VVV vandaag ook probeert, de bal wil er niet in. De scherpte ontbreekt en Kaya is op zijn best. Fortuna stelt daar aanvallend gezien bitter weinig tegenover. VVV komt vandaag tot 12 hoekschoppen, 15 schoten op doel en heeft 59% balbezit. De blue-white army mag één hoekschop nemen en weet twee schoten op doel te produceren. Ook het inbrengen van Dion Watson (voor Jordi Baur) en Lars Gulpen (voor Jasper Waalkens) brengt daar geen verandering in. Met zo’n cijfers mag je uiteraard heel blij zijn met een puntje en ondanks het vertoonde spel ben ik dat dan ook. De aftocht van de tweehonderd Fortunezen verloopt zeer rustig en nadat we Marc in Maasbracht hebben afgezet, arriveren we rond de klok van zes uur weer op onze thuisbasis.


Bedankt en tot volgend jaar!

De eerste seizoenshelft onder leiding van Peter van Vossen zit er op. Vooraf had ik getekend voor een plek boven MVV en RKC met de winterstop. Een achttiende plek, het minste aantal gescoorde doelpunten van de hele Jupiler League en een straatlengte achterstand op de middenmoot (om nog maar te zwijgen van de play off-plekken) had ik echter niet zien aankomen. Hopelijk brengt het nieuwe jaar ons meer voorspoed en voetbalvreugde, te beginnen met de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport op 16 januari.

Tot slot de laatste beoordeling van 2014 voor het ‘Thank God it’s Friday’ klassement.

Resultaat: 0-0, 3 punten.
Uitvak: Vier volle bussen, 200 man; 10 punten.
Stadion: De Koel heeft zijn charme, maar het kunstgras en het ver weggeduwde uitvak doen daar enige afbreuk aan; 6 punten.
Thuisfans: Niks van gezien of gehoord en dat is al jaren niet anders; 2 punten.
Catering: Een zelfgemaakt zakje snoep hebben we nog nooit eerder gezien, gratis broodjes frikadel en hamburger al evenmin; 8 punten.
Randvoorwaarden: Geen programmaboekje te bekennen, op de stewards weinig aan te merken en ruimte voor vlaggen is er wel in Venlo; 6 punten.

Daarmee gaat VVV Venlo met 35 punten en een keurige vijfde plaats in het klassement het nieuwe jaar in.

Rest mij om namens de volledige redactie jullie hele fijne feestdagen en een voorspoedig 2015 te wensen!