Fortuna verliest een derby van niks. Er gebeurde vrijwel niets en het duel leek op 0-0 af te stevenen, maar VVV schrok helaas nog juist op tijd wakker om dat te voorkomen.


15 April 2005

Fortuna kan VVV geen pijn doen

VVV Venlo 2 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 67. Garcia 1-0 89. Jans 2-0
Opstelling: Baart, Fränkel (46. Facenna), Akerboom, Dassen, T. Janssen, Daemen, Op den Kamp, Meszaros, Van Barneveld, Elberkani, Derksen
Toeschouwers: 4.930
Scheidsrechter: Vink
Geel (Fortuna): Facenna, Akerboom, Dassen
Rood (Fortuna): –

De volgende vrijdag dient zich aan en dus ook de volgende competitiewedstrijd. Deze maal moeten we aantreden in Venlo. En dat heet officieel een derby te zijn, maar of dat ook echt zo is? Ik geloof niet dat er iemand in Sittard wakker ligt van deze wedstrijd. Een ritje van anderhalf uur later zijn we op de Kaldekerkerweg. Daar is op dat moment nog niet zo gek veel te doen. Voor acht euro kopen we een entreebiljet. De twee euro die we terugkrijgen van een biljet van tien gaan de collectebus in voor de gehandicapte medemens. Hopelijk hoeft dat geld niet aangewend te worden om een rechtszaak te winnen van bewoners van de Kollenberg. Maar als het moet, dan moet het maar…

We lopen langs de snackbar en schieten maar snel in de Goodyear jassen, want als het dadelijk druk wordt in het uitvak zal het wel niet meevallen om een snack te kopen. De twee heren achter de balie wekken onmiddellijk onze argwaan. Ze dragen namelijk beiden een stropdas. De Goodyear commissie heeft nu al heel wat snackbars (Nederland) / frietkotten (België) gezien, maar nog nooit hebben we bediening met een stropdas gezien. Wat is daar de achterliggende gedachte bij? Geen idee, maar het zou een afleidingsmanoeuvre kunnen zijn van de schandalige kwaliteit van de snacks.

We gaan voor het broodje worst voor 2,35euro. Die worst blijkt een meter of drie lang te zijn, het broodje slechts 10 centimeter. Bevinding: worst is oké; broodje is te hard / te oud. Oordeel: bij VVV ga je niet dood, maar je zult in de prijzenkast ook geen Goodyear ster zien stralen.

We zitten nu een half uur voor aanvang van de wedstrijd en we kijken vanuit het uitvak naar de warming up. Geen Dave Zafarin en erger ook geen Aziz Moutawakil. De vervangers heten Ray Fränkel en Mohammed Elberkani. Die eerste is natuurlijk geen vleugelaanvaller dus ik schat dat we vandaag afstappen van het vleugelspel en gewoon met twee spitsen gaan spelen. In onze selectie zitten drie spelers met een VVV verleden. Dat zijn keeper Rein Baart, die er drie seizoen onder contract stond. Verder verdedigde Dave Joosten vier seizoenen het geel/zwart van VVV en dan hebben we nog Laszlo Meszaros, die in de jeugd ook nog een eventjes bij VVV speelde toen Pim Verbeek het niet meer in hem zag zitten. Andersom zien we vier bekende gezichten. Robert Loontjes, Hamza Samari, assistent trainer Wil Boessen en Luwamo ‘Fiston’ Garcia! Luwamo Garcia? Inderdaad, het mannetje dat een blauwe maandag meetrainde bij Fortuna, maar vanwege een competentiestrijd in Genk niet naar Sittard mocht komen. Garcia kon er niets aan doen, overigens.

We zitten nu een paar minuten voor de wedstrijd en de speaker is druk bezig mijn trommelvlies naar de vaantjes te helpen. Waarom schreeuwt de man door de microfoon? Hoe dan ook, hij heeft een primeur in petto. Wij Fortunezen mogen dan in de stellige overtuiging zijn dan Ray Fränkel de volledige naam is van onze Surinamer, maar de speaker heeft onderzoek gedaan en nog twee doopnamen gevonden van Fränkel. En dus luidt de derby prijsvraag: Wat zijn de twee extra doopnamen van Ray … … Fränkel?

A: Gran Canyon
B: Gran Canaria
C: Roberto Carlos
D: Juan Carlos
E: Gran Carlos

Stuur je antwoord naar info@fortuna-online.nl en wellicht sleep jij een mega prijzenpakket in de wacht. Nou ja, dit kan natuurlijk alleen Bert de Kievit verzonnen hebben…

We zijn klaar voor de aftrap. Het uitvak is niet echt vol gelopen. Vorig jaar waren hier nog 270 man; dit jaar hooguit 180 man. Nou ja, nog altijd meer dan de 35 man van Venlo die een paar seizoenen geleden naar Sittard kwamen toen VVV onderaan stond. À propos VVV, dit stadion zit natuurlijk verre van vol. Bij VVV willen ze wel eens doen voorkomen alsof alles prima draait en het stadion wekelijks vol zit, maar dat is toch niet helemaal waar. We schatten dat hier een kleine 4.000 man aanwezig zijn.

De wedstrijd begint en Fortuna speelt richting de overzijde. Snel wordt duidelijk dat Ray Fränkel als rechtsback gaat spelen op Luwamo Garcia. Thomas Janssen speelt als linksback en Joep op den Kamp speelt als verdedigende middenvelder vlak voor de defensie. In de openingsfase gebeurt er vrijwel niets dat het vermelden waard is. VVV mag van Fortuna het spel maken, maar bakt er vrij weinig van. VVV probeert aan te vallen over de vleugels maar Fränkel heeft Garcia redelijk in de greep. Aan de andere kant is Bernard Hofstede iets succesvoller tegen Janssen, maar echt gevaarlijk wordt het zelden voor de goal van Baart. Nee, zo’n afstraffing als vorig jaar, zal ons bespaard blijven.

Wat stelt Fortuna daar in aanvallend opzicht tegenover? Vrijwel niets. We noteren een kopbal van Fränkel uit een vrije trap van Tom Daemen, die door een VVV’er (niet de keeper) uit het doel wordt gehaald, maar verder zijn we aanvallend compleet machteloos. VVV stelt daar in het verloop van de eerste helft ook niet zo gek veel tegenover. Een paar voorzetten van Hofstede stichtten gevaar, maar voor het doel is er niemand die het duo Ronald Dassen / Marcel Akerboom uit balans weet te brengen.

De kleine Garcia komt nog het dichtst bij een treffer uit één van de voorzetten van Hofstede, maar hij blijkt niet te kunnen koppen. En zo eindigt een saaie eerste helft in 0-0.

In de rust mogen een paar gehandicapten penalty’s nemen. Het enthousiasme is weer eens aanstekelijk! En dat enthousiasme heeft niet te lijden onder de barslechte resultaten vanaf de strafschopstip…

Door naar de tweede helft. Wordt het meer van hetzelfde of gaat VVV een poging doen Fortuna echt in de problemen brengen? We gaan er niet vanuit dat Fortuna stoute plannen heeft…Chris Dekker moet wel noodgedwongen een wissel toepassen. Ray Fränkel heeft zich vlak voor rust geblesseerd aan zijn rug (?) en blijkt niet meer verder te kunnen. Gino Facenna komt hem vervangen.

Het eerste kwartier van de tweede helft verloopt zoals de gehele eerste helft. VVV heeft meestentijds de bal, maar doet daar bitter weinig mee. Fortuna’s balbezit duurt meestal niet langer dan een paar seconden. Een pass richting Elberkani is doorgaans voldoende voor balverlies. Dat ligt overigens niet alleen aan Elberkani maar ook aan de passing. Goeie god, wat is het blijkbaar lastig om een pass te geven…. Maar kom, niet te veel zeuren, het staat hier nog steeds 0-0 en dat is eigenlijk helemaal niet slecht. Je zou wel medelijden kunnen krijgen met een journalist die een stuk van 1.000 woorden over dit duel moet schrijven. In de 60ste minuut zit hij waarschijnlijk pas aan 10 woorden…

Het laatste half uur dan? Gaat VVV er nog iets van proberen te maken? Helaas voor ons is het antwoord ‘ja’. Trainer Adrie Koster begint wat te wisselen en dan begint de motor van VVV te pruttelen. Een slechte zaak want Fortuna moet nu achteruit. Er komen kansen en kansjes voor VVV en het lijkt onvermijdelijk dat één van die kansen er uiteindelijk ingaat. We zouden eigenlijk moeten kunnen profiteren van de ruimte die VVV achterin weggeeft en op de counter toeslaan, maar daar komt in deze fase helemaal niets van terecht.

Twintig minuten voor tijd krijgt VVV waar het in deze fase recht op heeft: een doelpunt. Garcia spurt langs Facenna op onze rechterflank en zet de bal voor. Maar zijn voorzetten zijn al de hele wedstrijd slecht dus de bal vliegt over alles en iedereen heen en lijkt een uitgooi voor Fortuna te gaan opleveren. Echter, John van Loenhout houdt de bal binnen en trekt de bal nogmaals voor. En daar staat Garcia die van Facenna en Baart de bal in het doel mag prikken: 1-0. Terechte voorsprong, maar de goal leek toch vermijdbaar…

Hoe dan ook, Fortuna zal nu toch iets moeten verzinnen. En warempel, daar hebben de blauw witten niet veel tijd voor nodig. De enige geslaagde actie van Elberkani levert een voorzet op. De centrale verdediger van VVV kan niet geloven dat dit een bruikbare voorzet zal worden en valt in slaap, maar de bal blijkt weldegelijk goed te zijn en valt op het hoofd van Dirk Jan Derksen. Hij kopt tegendraads op doel en raakt de paal. De bal kaatst terug het veld in en laat daar nu Daemen staan! Vijf meter voor de goal komt de bal op hem af. In de muur of over? Geen muur te zien, dus over. En niet zo’n beetje ook. De bal eindigt namelijk in ons vak en dat is knap, want dat is toch al gauw een metertje of vijftig verwijderd van het veld. De gedachten gaan terug naar de Gelredome waar Mark Burke ooit in de rust een poging deed de bal uit de Gelredome te schieten. Hem lukte het niet, iets zegt me dat Daemen meer kans maakt. Tjonge, wat een kans….

Fortuna gaat in de slotfase maar alles of niets spelen. Dassen wordt naarvoren gestuurd. Hij rent zich de longen uit het lijf, maar oogst helaas slechts een gele kaart (geschorst tegen MVV). Nee, aanvallend lukt er niet veel. VVV daarentegen helpt nog een paar kansen om zeep voordat we de laatste minuut bereiken. Gepruts in onze verdediging betekent dat Paul Jans alleen op Baart af kan. Akerboom verhindert dat door een overtreding te maken. Dat is een strafschop en waarom Akerboom geen rood krijgt, ontgaat mij. Hij krijgt wel geel en dat betekent dat ook hij volgende week geschorst is. Van Loenhout neemt de penalty, maar doet dat zo slecht dat Baart eenvoudig kan redden.

Een minuutje later ligt de bal dan toch achter Baart. Van Loenhout levert een voorzet op maat richting Jans, die de bal fraai om Baart heen draait. Fortuna schreeuwt moord en brand vanwege vermeend buitenspel, maar daar is de scheidsrechter het niet mee eens. Nou ja, dan niet: 2-0. En dat is tevens de laatste actie van het duel, waardoor Fortuna deze derby met 2-0 verliest. Op die nederlaag valt niet zo gek veel af te dingen. 60 Minuten was er niets aan de hand, toen schakelde VVV bij en kon Fortuna niet volgen.

De spelers nemen afscheid van ons en dan maken wij ook maar dat we weg komen. Anderhalf uurtje later zijn we weer terug in Sittard. Volgende week komt buur MVV op bezoek. We zijn benieuwd met welke laatste linie Dekker op de proppen komt…