Na de mooie overwinning op Haarlem staat vanavond de moeilijke uitwedstrijd tegen VVV op het programma. Vorig jaar sleepte Fortuna hier een puntje uit het vuur, de twee seizoenen ervoor werd er verloren.


19 Januari 2007

Fortuna verliest in Venloos Streektheater

VVV Venlo 3 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 10. Ofrany 1-0; 41. Cornelia 1-1; 66. Kantelberg 2-1; 88. Janssen 3-1
Opstelling: Christianen, Serdal Güvenc, Grabovac, Op den Kamp, Garritsen, El Hammouchi, Heinrichs, Voigt (77. Vouis), Bouhadan, Cornelia, Olondo
Toeschouwers: 5.081
Scheidsrechter: Kuipers
Geel (Fortuna): Christianen, Garritsen, Heinrichs
Rood (Fortuna): –

Het is iets na zessen als de bekende rode bolide voor komt rijden. Deze keer melden we ons niet in Sittard voor de busreis, maar kiezen we, gezien de korte reisafstand, voor het eigen vervoer. Na een onverwachte tankstop zetten we koers richting Venlo. De Napoleonsbaan blijft verre van prettig om te rijden en we zijn dan ook blij als we rond kwart over zeven Venlo binnen rijden. Niet dat Venlo nu zo geweldig is, verre van dat zelfs. Langs de weg van het station naar het stadion zien we groepjes Fortuna-supporters onder politiebegeleiding naar het stadion lopen. We mogen de auto voor 2 euro op een speciale parkeerplaats zetten, waar ook de supportersbus reeds staat geparkeerd.

Na de verplichte aankoop van het programmaboekje betreden we het bezoekersvak van het Seacon-stadion. Inderdaad, vroeger heette dit stadion nog De Koel, maar ook hier heeft de commercie toegeslagen. Als de wedstrijd begint tellen we 362 meegereisde Fortunezen, waaronder zelfs een redactielid van Fortuna Online die ‘famous for not travelling is’. Wederom niet slecht voor de nummer 18 uit de Jupiler League.


Een Ultra uit Bremen ging ons voor…

Bij VVV zien we een aantal bekenden. Zo staat Dirk Jan Derksen in de spits, staat Rein Baart in het doel en is Willy Boessen assistent van trainer Wetzel. Verder vallen Frank van Kouwen en Willem Janssen op, aangezien ze komend seizoen de kleuren van Roda gaan verdedigen. We zullen echter niet vreemd opkijken als deze mannen volgend jaar in het rood-wit van MVV aan zullen treden.Trainer Frans Körver heeft zijn elftal noodgedwongen op een aantal posities moeten wijzigen. Mels van Driel is geschorst, op zijn plaats staat nu Koen Garritsen waardoor ook Daniel Voigt in de basis start. Ronald Dassen is geblesseerd, zijn vervanger heet Serdal Güvenc. Christianen verdedigt het doel, Op den Kamp en Grabovac helpen hem daarbij. Het middenveld wordt bezet door Bouhadan, El Hammouchi, Heinrichs en Olondo. Voorin moet Cornelia voor de doelpunten zorgen.

VVV start aanvallend. Met name de buitenspelers houden het veld goed breed en zorgen voor veel dreiging. Binnen tien minuten is het één van die buitenspelers, Ofrany, die teveel ruimte krijgt en met links op doel kan schieten. Via Christianen en de onderkant van de lat stuitert de bal net achter de doellijn. In eerste instantie lijkt het erop dat er doorgespeeld mag worden, maar de grensrechter geeft dan toch aan dat het een geldig doelpunt was.

Fortuna heeft met name op het middenveld moeite. El Hammouchi komt niet in zijn spel en Heinrichs lijkt te moeten wennen aan het hogere tempo. Echte kansen krijgt Fortuna niet en omdat VVV niet doordrukt voor de tweede treffer, blijft het lange tijd 1-0. Tot de 40e minuut als Olondo diep wordt gestuurd door Voigt. Olondo is sneller dan Niels Fleuren en lijkt de 1-1 op zijn schoen te hebben. Fleuren struikelt of valt echter en neem Olondo mee in zijn val. Terechte strafschop en een rode kaart voor Fleuren. Althans, dat zou je volgens de regels verwachten. Helaas ziet de zeer matig leidende Kuipers het anders. De penalty wordt toegekend maar de bijbehorende rode kaart blijft op zak. Cornelia schiet de pingel onberispelijk binnen waardoor we gaan rusten met een gelijke stand. Diezelfde Cornelia zorgt vlak voor rust overigens nog bijna voor de 1-2 wanneer hij attent reageert op een diepe bal en met een mooie lob Baart verschalkt. Helaas belandt de bal op de lat.

Pauze en tijd voor de Goodyear-commissie. De witte jassen zijn nog maar net aangetrokken, of ze kunnen alweer uit. We vragen om een broodje kroket, maar dat blijkt niet in het assortiment te zitten. Ronduit schandalig en weg kans op een Goodyear-ster. Het blijkt vanavond het zoveelste bewijs dat VVV op geen enkele wijze klaar is voor de eredivisie. Het stadion is klein en niet geheel overdekt. Gezien het feit dat VVV derde staat maar de derby met moeite 5.000 toeschouwers trekt, moeten we concluderen dat Venlo en omstreken nu niet bepaald warm loopt voor de geel-zwarten. Sfeer hangt er alleen door het oude stadion, de supporters laten zich niet of nauwelijks horen. En als dat geluid ook nog via boxen door het hele stadion verspreid moet worden, is het echt treurig gesteld.


De broodjes wachten op kroketten die nooit zullen komen…

Kijken we naar de selectie van VVV, dan zien we dat drie van de betere spelers volgend jaar bij NAC en Roda spelen. Derksen heeft zijn hele carrière bewezen een goede eerste divisiespits te zijn, maar te kort te komen voor de eredivisie. De rentree van Rein Baart in de eredivisie zou waarschijnlijk alleen voor mannen als Johan Derksen en Hugo Borst plezier opleveren. Kortom, om een volwaardige selectie te krijgen zal VVV, zoals het zelf al aangaf, minstens zeven eredivisiewaardige spelers moeten aantrekken. Daar zal waarschijnlijk geen geld voor zijn. Conclusie van dit verhaal: VVV is op geen enkele wijze klaar voor de eredivisie, al denkt men daar in Venlo waarschijnlijk anders over…

De tweede helft begint en daarmee ook de ‘Bjorn Kuipers show’. De man zal het gaan presteren om drie kwartier lang kinderachtig en duidelijk in Fortuna’s nadeel te fluiten. Dat begint al na enkele seconden als op de rand van het strafschopgebied twee spelers met de voet vooruit naar de bal springen. Zoals bij de meeste duels gaat de speler van VVV overdreven naar de grond. Kuipers fluit meteen voor een vrije trap. Gelukkig levert deze niks op. Het gedrag van de VVV-spelers en met name van Derksen is werkelijk ‘zum kotzen’. Er gaat bijna geen duel voorbij of men gaat naar de grond. Het mag een wonder heten dat Derksen na jaren van die ‘aanslagen’ nog kan lopen. Op deze manier kan men beter kiezen voor kunstgras en de regels van het zaalvoetbal gaan toepassen. Mannelijk voetbal? Daar houdt men in Venlo niet van.

Als Ammi in de zestien van Fortuna neergaat, schreeuwt VVV om een strafschop. Ammi blijft liggen en VVV speelt achterin de bal rustig rond. Even later ligt een speler van Fortuna op de grond en nu speelt Ammi verder. En niet rustig, nee, hij gaat vol op het Sittardse doel af en schiet net naast. Ook voor sportiviteit hoef je in Venlo niet te zijn. Christianen geeft commentaar op Kuipers, die direct geel trekt. Blijkbaar heeft de KNVB de regels weer eens aangepast, maar over spelregels en het nakomen ervan door het Nederlandse scheidsrechtersgilde kan inmiddels een boek worden geschreven.

Even terug naar de wedstrijd. Fortuna is goed uit de kleedkamer gekomen, maar het probleem ligt weer bij het scoren. Bij een counter krijgt Olondo een schietkans, zijn schot gaat echter een dikke meter naast. VVV brengt Kantelberg in en dat werpt zijn vruchten al snel af. In de 67e minuut kop hij een voorzet van Ofrany hard binnen: 2-1.

Fortuna moet nu op zoek naar de gelijkmaker, maar heeft daar veel moeite mee. Geholpen door scheidrechter Kuipers ontregelt VVV Fortuna’s spel. Echte kansen krijgt Fortuna niet, maar met slechts één doelpuntje verschil hoeft de bal maar één keer goed te vallen en we nemen alsnog een puntje mee naar Sittard. Dat is uiteraard buiten Kuipers gerekend. Drie minuten voor tijd zet Fortuna nog eens aan. Christianen wil de bal ver uittrappen en dat lukt hem ook .

Tot eenieders verbazing heeft onze vriend Bjorn (zou het aan die naam liggen?) vanaf de middenlijn geconstateerd dat Christianen net buiten het strafschopgebied kwam bij zijn uittrap. Kuipers sprint naar de zestienmeterlijn en legt de bal er net buiten voor een vrije trap voor VVV. Dat een keeper bij een uittrap een stukje over de rand van zijn gebied komt, komt elk weekend tientallen keren voor. Er wordt echter zelden voor gefloten. De toegekende vrije trap wordt in eerste instantie afgeslagen, maar komt terecht bij Willem Janssen die met een fraaie boogbal de 3-1 op het scorebord zet. Wedstrijd gespeeld, Kuipers bedankt! Cornelia krijgt nog twee kansjes om de 3-2 te maken, maar zijn pogingen stranden op Baart en over het doel.

Zo verliezen we dus van de nummer drie. Over de hele wedstrijd gezien had VVV wel het betere van het spel. Fortuna werkte hard, maar wist echter slechts één keer te scoren en kon zo niet op tegen het theatrale gedrag van de VVV-spelers die bovendien werden geholpen door de zwak leidende Kuipers.Volgende week keren enkele spelers hopelijk terug van blessures (Taiwo, Dassen) en schorsingen (Van Driel, Simone). Een iets bredere selectie is tegen MVV van harte welkom. Hopelijk staan het geluk en de scheidsrechter dan eens wat meer aan onze kant.

RvL