Ook de tweede derby in een week tijd gaat verloren, maar de manier waarop is dragelijk. En dan waren er nog pandaberen, Fredje Sterk, wandelende takken, Koning en FSC-hout.


26 Maart 2004

Fortuna verliest ook tweede derby na hectisch duel

Fortuna Sittard 1 VVV Venlo 4
Doelpuntenmakers: 62. Cales 0-1; 70. Jacobs 0-2; 75. Van Galen 0-3; 76. Van Barneveld 1-3; 85. Timmermans 1-4
Opstelling: Baart, Geraerts, Akerboom, Kazlauskas, Steegs, Tychon, Daemen, Joosten, Jones, Van Barneveld, Rajcomar.
Toeschouwers: 4.400
Scheidsrechter: Sterk
Geel (Fortuna): Steegs
Rood (Fortuna): –

Het is vrijdagavond, 20.00uur en er staat een reusachtige stoel op het veld van het W&P Stadion. Worden we hier uitgenodigd om er maar eens goed voor te gaan zitten? Nee, het speelveld is ingenomen door de Panda beer van het Wereld Natuur Fonds. Het WNF trapt vandaag zijn campagne ‘spaar het regenwoud, koop FSC-hout’ af. FSC hout is geteeld hout. Als we dat nu allemaal gaan kopen, hoeft er geen regenwoud meer gekapt te worden. Prima plan, uw verslaggever heeft onmiddellijk de daad bij het woord gevoegd en vijf kozijnen FSC-hout gekocht. Nu nog een raam waar ik ze in kwijt kan…

Prima initiatief en ook zeer alert gereageerd van Fortuna door die actie naar Sittard te halen. Organisaties die de naam FSC in ere houden kunnen op onze onverdeelde sympathie rekenen. Prima PR dus voor de club, waarvoor hulde. Jammer alleen dat Fortuna het nodig vond zijn eigen supporters voor de gek te houden wat betreft het aanvangstijdstip van dit duel. Waar was dat nou voor nodig?

Bondscoach Advocaat blijkt ook onderdeel van de campagne te zijn en heeft toegezegd dat hij bereid is een bal tussen de poten van die stoel door te trappen. Nu kennen we Advocaat als een man die niet van afgaan houdt, hetgeen meteen verklaart waarom die stoel zo groot moest zijn!


Advocaat vertrouwt de Panda niet: “zit dat beest niet aan mijn stoelpoten te zagen?”

Hoe dan ook als Advocaat de bal onder de stoel door heeft geschoten en allerlei wandelijke takken (!?!) het veld hebben verlaten, kunnen we ons gaan concentreren op de tweede derby binnen één week. Vandaag heet de tegenstander VVV Venlo. Voluit staat daar dus de Venloosche Voetbal Vereniging Venlo. Wie heeft dat verzonnen?

De warming up is bezig en we zien dat Koning weinig heeft veranderd ten opzichte van het duel tegen MVV. Slechts Dave Joosten speelt in plaats van de geblesseerde Laszlo Mészaros. Voor de rest verandert er niet zo gek veel. En daar is ook nauwelijks reden voor; tegen MVV was het voetballend allemaal niet zo slecht. Hopelijk trapt Prince Rajcomar vandaag wel eens een bal binnen…

De tegenstander heet dus VVV. VVV is bezig aan een goed seizoen. Daar heb ik de ranglijst overigens niet voor nodig. Een blik in het uitvak (250 man) en een herinnering aan vorig seizoen (35 man in het uitvak) is voldoende om te begrijpen dat VVV goed bezig is. Vorig jaar allemaal ziek? Vorig jaar allemaal naar een bruiloft?

Maakt ook allemaal niet uit, we gaan beginnen. Als de spelers het veld opkomen, wordt op Noord de Sittardse gemeenteraad nog eens bedankt voor alweer een onvergetelijke avond. Misschien moest de live TV-uitzending van raadsvergaderingen toch maar weer afgeschaft worden. Iedere maand vier uur lang machteloosheid op de beeldbuis, daar word je als burger niet vrolijk van….


Nou nou nou, als dit maar niet weer urenlange gespreksstof oplevert voor onze raadsleden…

Genoeg gezeur. De wedstrijd. We gaan er maar onmiddellijk goed voor zitten, want maandag was het al na 23 seconden prijs. Dat zal wel naar meer smaken, zou je veronderstellen. Zeker, maar dat is niet besteed aan de Fortunezen. Die staan te slapen. Op rechts draaft Ammi over Tycho Steegs heen, hij zet de bal voor en daar staat Van Loenhout ook al ongedekt. Hij mag inkoppen, maar doet dat zo slecht dat de bal op de lat (FSC hout?) belandt, de bal springt terug het veld in en Van Galen krijgt de rebound, maar op één of andere manier slaagt hij erin de bal naast te tikken.


Vraag niet hoe maar na 30 seconden staat het nog steeds 0-0!!

Rein Baart is woedend op zijn verdedigers vanwege dit slappe gedoe, maar veel zoden zet het niet aan de dijk. Een paar minuten later gaat het geschutter bij ons achterin rustig verder. Weer kan die Ammi vrij simpel voorzetten en nu is het Jacobs die in feite moet scoren, maar dat nalaat en ook de rebound gaat er niet in.

Nee, als we na tien minuten op een achterstand hadden gestaan had niemand iets te klagen gehad. Maar we staan niet achter. Vandaag voor de verandering eens een tegenstander die de kansen niet benut!

Toch komt Fortuna na die waardeloze openingsfase terug in de wedstrijd. Zelfs scheidsrechter Sterk kan daar niet veel aan veranderen. Altijd gevaarlijk als een eredivisiescheidsrechter in de eerste divisie moet komen fluiten. Sommige scheidsrechters voelen zich daar niet te groot voor (zoals Dick Jol afgelopen maandag); andere zien dat toch als een vernedering en fluiten navenant. In die laatste categorie kunnen we Fred Sterk rustig opnemen. Fredje vindt het maar helemaal niets en straalt dat ook uit. Om één of andere reden heeft hij besloten tegen Fortuna te fluiten. Is ie soms verbolgen over het feit dat hij geen shirt met een panda beer heeft gekregen?? Hoe dan ook, Fortuna is de gebeten hond en kan in zijn ogen weinig goed doen.


Kan niet missen: overtreding van de Panda brigade…

En toch komt Fortuna dus prima in de wedstrijd op basis van hard werken. En dan blijkt VVV ook zijn zwakke plekken te hebben (hoe verrassend…). Georges Tychon speelt namelijk prima op rechts (nu nog een voorzet…) en Chaly Jones ontpopt zich tot onze beste man.

In het restant van die eerste helft levert ons dat een paar kleine kansen en één dikke kans op. Voorzet van links die Joos van Barneveld vallend teruggekopt op Tom Daemen. En waarom Tom niet gewoon uithaalt, zal wel altijd onduidelijk zijn.

Maakt niet uit, we zijn goed teruggekomen in dit duel op basis van een hoop strijd op het middenveld en dat stemt tot tevredenheid.

Ondertussen is Tycho Steegs wel tegen een gele kaart opgelopen. Eigenlijk te belachelijk voor woorden. Steegs beklaagt zich bij de grensrechter vanwege vermeend buitenspel. Fredje Zwak komt aangerend en zonder overleg met de grens slingert ie Steegs op de bon. Heeft Steegs de grensrechter onheus bejegend? Ik weet het niet, net als de scheids heb ik het niet gehoord, maar het is irrelevant voor Fredje. Gele kaart wegens wellicht onheus bejegenen van de grensrechter.

En zo hobbelt deze alleszins vermakelijke wedstrijd naar het rustsignaal. Het lijkt op 0-0 af te stevenen, maar dan glipt ineens Bas Jacobs door onze verdediging heen. Baart verkleint zijn doel prima, maar dan nog zou Jacobs moeten scoren, maar hij doet het niet.

Voor de Fortunezen op de tribune is de maat vol. Fredje Zwak heeft simpelweg te veel beslissingen tegen ons genomen en is nu de kop van Jut. Gefeliciteerd Fredje. Je bent nog geen Van Sichem, maar je bent een stuk op weg voor je examen ‘hoe laat ik een wedstrijd uit de klauwen lopen zonder dat de spelers daar aanleiding toe geven’.

De supporters duiken maar weer eens in het stadsarchief en hebben de stamboom van Fredje Zwak al snel te pakken. Daar verzinnen ze dan een liedje bij en dat vindt Fredje dan weer niet leuk. De speaker moet er wat van zeggen, dat verergert de zaak weer etc. etc. Tijd voor de rust dus. Ruststand: 0-0.

In de rust gebeurt niet veel. Een paar penalty’s, de loterij maar waar zijn die wandelende takken?

Door naar de tweede helft. De speaker weet nog te melden dat als dat stamboomonderzoek niet snel afgerond wordt, de scheids de wedstrijd gaat staken. Het wordt ter kennisgeving aangenomen.

Fortuna gaat in de tweede helft verder. En opnieuw moet VVV terug. Fortuna speelt behoorlijk gedurfd. De ruimte achter onze verdediging is akelig groot. Als we niet snel scoren, gaat VVV daar vast nog wel gebruik van maken.

Maar ja, ‘scoren en Fortuna’, dat bekt de laatste weken niet lekker weg. De Fortunezen doen hun stinkende best en Jones laat zien hoe je een bal verovert op het middenveld. En toch gaat het na een kwartiertje mis. Met zoveel ruimte in je rug is balverlies op het middenveld dodelijk en Van Loenhout en Cales tonen hoe je dat moet afstraffen: 0-1.

En dan? Is dan het verzet gebroken? Nee, de Fortunezen geven niet op. Sterker nog, de sterkste fase van Sittardse kant in dit duel breekt aan. In een tijdsbestek van tien minuten staat Rajcomar tweemaal vrij voor keeper Begois. Maar kansen zijn momenteel niet besteed aan Rajcomar. Op knullige wijze helpt ie ze allebei om zeep. Tja, niet echt verrassend want Rajcomar is hopeloos uit vorm….


Ai, ai, ai, wat een baggerweek maakt Rajcomar door…

Een paar minuten later is de wedstrijd wel beslist. Hetzelfde verhaal als de 0-1, maar nu scoort Jacobs: 0-2. Weer vijf minuten later scoort VVV ook nog een derde treffer en het is toch wel tekenend dat het allemaal counter doelpunten zijn. Buitenspel of niet, Van Galen maalt er niet om en schiet binnen: 0-3.

En dan is het natuurlijk helemaal afgelopen. Toch probeert Fortuna met de moed der wanhoop er nog iets van te maken en het levert zowaar ook nog een treffer op. Jones schiet op doel en via via komt de bal bij Van Barneveld (buitenspel?) terecht, die van dichtbij intikt: 1-3.


Van Barneveld wil van geen opgeven weten!

Blijven er nog 15 minuten over. De sfeer is behoorlijk grimmig. Zeker als vijf minuten voor tijd invaller Tom Timmermans ook nog een vierde VVV treffer laat aantekenen. Even stilstaan bij Tom Timmermans. Hij scoorde ook al in het uitduel tegen VVV en stelt zich dus nadrukkelijk kandidaat voor de Van der Padt trofee, editie 2003/2004. Tom Timmermans, wat een naam…

Terug naar wedstrijd, er zat namelijk een geurtje van buitenspel aan dat doelpunt van Timmermans. Niet te zien vanuit Vak C, dus we gaan er maar eens geen mening over hebben. Maar op de Fortuna bank is nu ook de maat vol. Koning gaat in discussie met de vierde official en die hoort iets wat ie niet wil horen. Fredje Zwak wordt ingelicht en maant Koning te vertrekken. En die laatste weigert te vertrekken. En daarop geeft Fredje zichzelf maar een rode kaart en vertrekt.

Niemand zeggen dat voetbal in de eerste divisie niet leuk is, maar waar gaat het eigenlijk over?


Fredje Zwak: “ik heb die panda knuffelbeer boven in een skybox neergelegd en daar blijf jij vanaf, Koning”

Hmm, wanneer heb ik voor het laatst meegemaakt dat een wedstrijd werd gestaakt? Dat moet ooit tegen Heerenveen zijn geweest toen onweer uitbrak (en Michael Jeffrey nadien de enige en dus winnende scoorde!!!). Maar toen was het weer de oorzaak, nu onze trainer. Dat heb ik nog nooit meegemaakt.

John van Loenhout staat ondertussen de polonaise te dansen rond de VVV dug out. Typische zaalvoetballer.

Goed, het duurt een minuut of tien voordat iemand Koning heeft duidelijk gemaakt dat het in ieders belang is dat hij even naar de Wc gaat. En als Fredje Zwak getroost is kunnen we weer verder. Er staan nu ongeveer 40 mensen – die daar volgens mij niks te zoeken hebben – rond beide dug-outs. Kortom, chaos troef.

Fredje plakt er nog een paar minuten aan vast en dan houden we er maar mee op. Fortuna verliest ook de tweede derby deze week en ditmaal valt er niet zo gek veel op de overwinning van VVV af te dingen. Oke, de score is overdreven, maar de winst niet.

Volgende week gaan we maar eens in Apeldoorn kijken. Wie weet winnen we daar zowaar!!

PS: De tweede ‘W’ in WWF staat voor ‘Wildlife’. Is dat raadsel tenminste ook uit de wereld.