Een waardeloze eerste helft gevolgd door een aardige tweede helft. En aan dat laatste houden we ons maar vast. Maar uiteindelijk wordt een blunder van Bertjens ons fataal in Venlo, want zo simpel is het gewoon.


13 Augustus 2002

Fortuna komt blunder van Bertjens niet meer te boven

VVV 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 17. Jacobs 1-0
Opstelling: Bertjens, Emeran, Akerboom, Steegs, Klimek (82. T. Janssen), Mészáros, Van der Hoeven, Van Barneveld, Cagnazzo (73. El Gaaouiri), Gommans (3. Rajcomar), Tychon.
Toeschouwers: 1.099
Scheidsrechter: Luyten
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Omstreeks een uur of half acht maken we onze rentree in de Koel in Venlo. De laatste onderlinge ontmoeting dateert van augustus 1997 toen we hier met 2-0 een bekerwedstrijd wonnen, maar de gedachten gaan uiteraard terug naar januari 1996. Het vroor een graadje of vijf, er waaide een stevig briesje en Fortuna verloor op de penaltystip met 3-2 na een bar slechte 0-0 wedstrijd. Tijdens die bekerwedstrijd was er helemaal niks waar je je aan kon warmen. Dat is vandaag gelukkig anders, want het is een graadje of twintig en het zonnetje schijnt.

Het stadion inkomen is voorlopig overigens te veel gevraagd. De verkoper is namelijk door zijn kaartjes heen. Hij had er 100 gekregen, blijkbaar had ie niet op meer Fortunezen gerekend. Welkom in de Gouden Gids divisie….

Hoe dan ook, na een tiental minuten heeft hij toch nog wat kaartjes bijgedrukt en kunnen we voor de lieve som van 11 euro naar binnen. 11 Euro? Dat is bijna 25 gulden voor een potje voetbal. Fortuna Sittard – Schijndel was voor niets, Gemert – Fortuna Sittard kost 6 euro, met andere woorden de prijsopslag in Venlo moet komen van het oogstrelende voetbal van VVV. We zijn benieuwd.

In ons vakje aangekomen blijken er zo’n 300 Fortunezen aanwezig te zijn. In totaal zijn er zo’n duizend man op dit duel afgekomen, dus we hebben een aardige vertegenwoordiging.

Vanwege de vertraging bij de kassa is er weinig tijd om bij te praten, want de spelers komen al van de trap af. Fortuna speelt vandaag in stemmig grijs. Ik wist niet dat een grijs tenue mooi kon zijn, maar dit shirt mag er zeker wezen. Wellicht denkt de laatste verstokte Sittardia fan daar anders over, want met dit grijze shirt gaat er wel weer een stukje “Sittardia” traditie verloren: het blauwe uittenue.

Fortuna speelt vandaag in de vertrouwde opstelling. Hamming is geblesseerd (hamstring) en dus is zijn logische opvolger Gommans. Voor de rest geen nieuws onder de zon.

Van VVV weten we helemaal niets, maar we rekenen er vandaag op een tegenstander te treffen die eens duidelijk maakt waar dit Fortuna eigenlijk staat.

De scheidsrechter is wel een bekende: Hugo Luyten uit Elsloo. De man die Fortuna driemaal floot in de eredivisie en het klaar speelde in die drie duels tweemaal rood te tonen. Niet bepaald onze vriend dus…

Genoeg gelul: voetbal!

Als we goed en wel 15 seconden onderweg zijn, zien we al een kermende Gommans op de grond liggen. Kijk aan, waar hebben we dit eerder gezien?

Er was geen sprake van een smerige overtreding, maar het leek erop dat hij zijn knie verdraaide. Uit de manier waarop hij het speeldveld verlaat, blijkt dat we hier niet te maken hebben met een lichte blessure. Gommans’ dood is Rajcomar’s brood!

Tja, nu komt er een fase van zo’n twintig minuten waar ik eigenlijk behoorlijk weinig over kan vertellen. Op het veld lukt helemaal niets, niet bij VVV maar ook niet bij Fortuna Sittard. Sittardse passie? Misschien moet ik maar eens bij Pearle langs, want ik zie niets.

Dan gebeurt er plotseling wel iets. Een rollertje van VVV rolt het strafschopgebied in, Akerboom schermt de bal af en Bertjens raapt hem op. Tenminste dat leek het meest aannemelijke scenario. Bertjens denkt er anders over en laat de bal uit zijn handen glippen (hoe is het mogelijk??). Bas Jacobs krijgt de bal zodoende op een presenteerblaadje en trapt binnen: 1-0.

Ik heb zo’n vaag vermoeden dat we dit seizoen met dit soort flaters moeten leren leven. Zo nu en dan zullen onze spelers de gekste blunders maken. Dat kun je ook positief benaderen. Ons spel wordt dus zeer onvoorspelbaar, niets is te gek voor onze jongens!

Snik…

Dit tafereel speelt zich af rond de twintigste minuut. Dan zijn er dus nog 25 minuten te spelen. En dan wordt het toch weer verdomd moeilijk om in dat restant ook maar iets te verzinnen dat lijkt op een aanknopingspunt dat zou kunnen leiden tot vermelding in dit wedstrijdverslag.

Het enige wat beweegt zijn niet de spelers maar de roterende reclameborden en het enige wat geluid produceert zijn niet de supporters maar de roterende reclameborden. Ruststand: 1-0.

Tjonge wat Fortuna liet zien, viel bar tegen. We zeuren niet over het niveau, maar de beloofde passie is in geen velden of wegen te bekennen.

In de rust maar eens een hagelwit setje nieuwe Goodyear jassen uit de verpakking gehaald en ons gemeld bij de snackbar. “Een bruedje hamburger geer”, de Goodyearcommissie mag namelijk graag bestellen in het Limburgs en dat kan hier. De kwaliteit van de hamburger valt niet tegen. De hamburger is warm, niet te heet en laat zich eten. Een ruime voldoende, ware het niet dat dit een bekerduel is en geen competitieduel.

Tweede helft dan maar. De Fortunezen hebben iets recht te zetten, want van dat slap gedoe in de eerste helft zijn wij niet gediend. Zij blijkbaar ook niet, want er verschijnt toch wel een ander Fortuna op de grasmat. Tychon heeft al vrij snel bloed op zijn broek en dat zien we graag.

We hoeven niet lang te wachten voordat zich de eerste echte rel van het seizoen op het veld ontvouwt met een hoofdrol voor Tychon. Fortuna krijgt een corner en bij corners is Tychon onze man die de keeper moet lastigvallen. Die taak neemt ie toch wat al te letterlijk. De bal komt voor, de keeper mist hem (dat is standaard in de toto divisie) en de bal valt voor de voeten van Akerboom.

De keeper wil zich snel voor de voeten van Akerboom werpen, maar raakt verwikkeld in een judo gevecht met Tychon die zich bovenop de keeper werpt. Wij als judo jury achter de goal constateren dat Tychon al zeker een half punt heeft gescoord (een zuivere Wazari) en net op het moment dat Tychon een poging doet de Wazari te promoveren tot Ippon (een vol punt) wordt hij getroffen door een rechtse directe. De judo wedstrijd wordt een bokswedstrijd, maar wel met een behoorlijk aantal deelnemers. Alles in een grijs kostuum meldt zich in het strijdgewoel. Dat mogen we graag zien, goed voor de groepsbuilding.

Gelukkig kan Luyten er vanuit zijn tuinstoel in de middencirkel ook mee lachen, want om onduidelijke redenen grijpt hij niet in, hij komt niet eens poolshoogte nemen!

De vlam is dus in de pan en Fortuna is de aanstichter. Ze hebben blijkbaar begrepen dat de eerste helft niet door de beugel kon. De aanpak van Fortuna is duidelijk: voetballend voor de goal van VVV verschijnen en dat gaat het komende jaar nog een aardige clash opleveren met al die ploegen die helemaal niet willen/kunnen voetballen.

De bal is van nu af aan Sittards eigendom en er wordt driftig gecombineerd. Maar ja wat levert dat nu eigenlijk allemaal op? Tychon en Mészáros werken zich het snot voor de ogen en Cagnazzo doet ook wel zijn best maar is ook hele fases van de wedstrijd onzichtbaar (geen verwijt maar wel een feit). Het echte gevaar komt van twee man: Emeran en Rajcomar. Deze twee laten zien over kwaliteiten te beschikken die de gemiddelde eerste divisiespeler wel eens te machtig zouden kunnen zijn.

Emeran met zijn rushes en zijn vrije trappen. Rajcomar met zijn behoorlijke passeerbewegingen. Het levert Fortuna een paar kansjes op, maar VVV echt zwaar in de problemen brengen is er niet bij. Daarvoor is de aanvalsdruk toch niet groot genoeg. Kan natuurlijk ook niet als de nummer tien nauwelijks in het spel voor komt: Van Barneveld.

Is er te weinig ruimte op het veld voor hem of is fit worden verklaard nog iets anders dan wedstrijdfit zijn?

Na een half uurtje ebt de Sittardse dominantie weer wat weg en slagen de eerste Venlose counters. Toch zijn we wel tevreden over Akerboom/Steegs. Met name die laatste is zeer fel.

Eén van die counters eindigt op de paal en dat had het einde kunnen zijn. Maar eigenlijk hadden we toen al de witte vlag gehesen, want even tevoren had Mészáros een mooie schwalbe uit de hoge hoed getoverd. Een duidelijk teken van radeloosheid….

Luyten haalt nog ergens vijf minuten blessuretijd vandaan, maar ook dat baat niet. VVV wint met 1-0, qua veldspel niet echt verdiend, maar wij maakten één blunder en zij geen en dat is blijkbaar het verschil.

En zo verlaten we de Koel. Het is nog lang niet duidelijk wat we van Fortuna moeten vinden. De eerste helft was waardeloos, de tweede een stuk beter. Vrijdag weten we weer wat meer.