Kapot, tot op de draad versleten, doodop. Maar vooral erg voldaan. Een dag vol (kleine) ongemakken die in majeur eindigt. Met een door ondergetekende voorspeld resultaat – Waldorf kan dit onderschrijven – én orgelpunt. Het relaas van een memorabele dag met een hoog déjà-vu gehalte.


29 Februari 2008

Gone with the wind

FC Volendam 2 Fortuna Sittard 3
Doelpuntenmakers: 5. Hofstede 1-0; 31. Schreurs 1-1; 43. Deul 2-1; 64. Schreurs 2-2; 90. Guvenc 2-3
Opstelling: Christianen, Geenen (76. Voorn), Grabovac, Op den Kamp, Bejas, Simone, El Hammouchi, Guvenc, Olondo, Boymans (31. Derksen), Schreurs (90. Vanek)
Toeschouwers: 2.543
Scheidsrechter: Janssen
Geel (Fortuna): Bejas
Rood (Fortuna): –

Vrijdag 29 februari 2008, de schrikkeldag: FC Volendam-Fortuna. Een dag die begint met het vergeten van mijn muzette met etenswaar bij mijn opdrachtgever. Ik bemerk het te laat, dan maar geen ravitaillering. Door de drukte op de A2 nabij de hoofdstad van onze provincie arriveer ik iewat later dan het door ons overeengekomen tijdstip bij huize Waldorf. We laden snel alle benodigdheden in en na een tankstop vordert de heenreis voorspoedig. Tot op de ring rondom Eindhoven. Ik ben niet echt geconcentreerd op de bewegwijzering en de automatische piloot is blijkbaar ook aan revisie toe. Doordat Waldorf en ik gezellig zitten bij te kleppen over Everton FC, mis ik de afslag richting Amsterdam. Geen nood, want ergens ter hoogte van Tilburg-Noord vervoegen wij ons alsnog in de juiste rijrichting. Helaas moeten we dan echter ook langs knooppunt Vught en daar gaat het fout. In zoverre dat we in een file belanden en nog wat meer tijdverlies oplopen.

Inmiddels ontvangen we van De Waarnemer het bericht dat hij en zijn vriendin alreeds ter plekke zijn in Volendam, terwijl wij ons verbijten op ongeveer de helft van de af te leggen afstand. De file duurt tot een flink stuk buiten Den Bosch, zij het dat er af en toe weldegelijk snelheid kan worden gemaakt. Vanuit de andere rijrichting is het echter serieus mis. Volgens de expertise van Waldorf zijn er 3 auto’s op elkaar geknald. In dat geval mogen we dus niet klagen. Niet veel verder begint het te regenen.  Eerst druppelsgewijs, maar niet veel later blaast ook de wind een flinke partij mee. Naarmate we richting Noord-Holland vorderen, wordt het weer steeds slechter en verandert de rijbaan in iets dat meer op een aquarium gelijkt door het metershoge opspattende regenwater uit beide rijrichtingen. Gelukkig zijn we qua tijd nog niet in een kritische fase beland, want het is niet echt voor de hand liggend om al te veel risico’s te nemen.

Na het verlaten van de A10 hebben we gelukkig wat meer armslag en is er nog tijd voor een korte sanitaire stop. Bij het binnenrijden van Volendam worden we echter verwelkomd door het blauwe zwaailicht van de hulpdiensten. Ook daar is er een naar het zich laat aanzien serieuze aanrijding geweest en we dienen van een omleiding gebruik te maken. Uiteindelijk bereiken we ruimschoots op tijd en ongeschonden het helaas ook vandaag weer matig bezette en weinig sfeervolle Kras Stadion. Hoewel de plaatselijke FC het toch uitstekend doet, vorige speelronde werd koploper RKC in Waalwijk zowaar gevloerd, is er blijkbaar weinig animo om de ploeg van scheidend trainer Stanley Menzo te steunen.

Als we snel nog even van de catering gebruik hebben gemaakt, waarover later meer, zijn we net op tijd om de matadoren op het artificiële plein te mogen verwelkomen. De technische staf van Fortuna heeft gekozen voor de volgende elf: Christianen; Geenen, Grabovac (C), Op den Kamp, Bejas; A. Simone, E. Guvenc, El Hammouchi; Olondo, Boymans en Schreurs.  De Beer van Born mag vandaag vanaf het begin aan de bak, Jürgen Heinrichs is geslachtofferd. Bij beide ploegen is er na het vertrek van trainer Henk Wisman verder geen onderlinge link meer. Nadat we de warme hap in ras tempo hebben verteerd, kunnen we al kleumend van start, vandaag onder leiding van scheidsrechter Ed Janssen.

Het moge duidelijk zijn dat de thuisploeg in een flow zit. Sterker nog, de thuisclub verliest dit seizoen erg weinig en staat op een keurige derde plaats en heeft bovendien al een ticket voor de play offs op zak door periodewinst. Een tegenstander die veel verder in zijn ontwikkeling is dan Fortuna. Eentje die vanuit traditie verzorgd voetbal voorstaat en niet het gekende hots-bots-klots uit de Jupiler League.

Maar goed, tegen dit soort tegenstanders kun je ook weinig verliezen. Bij tijd en wijle wordt Fortuna dan ook zoek gespeeld via verzorgd combinatiespel waarbij met regelmaat de vleugelspitsen Chaiat en Van Zaanen een hoofdrol spelen. Het is dan ook Van Zaanen die na 5 minuten vanaf links mag voorzetten en de achter Grabovac opduikende Hofstede op maat bedient: 1-0.

De thuisploeg krijgt nog een tweede grote kans, maar Christianen kan het gekraakte schot van Tuyp pareren. Fortuna stelt daar tot het half uur bitter weinig positiefs tegenover. Slechts Ruud Boymans weet de kolossale doelman Verhoeven tot enige aktie te bewegen, maar zijn kopbal verontrust hem geenszins. Iets na het half uur is de Beer van Born echter naar de grond gegaan na een duel, het blijkt voor hem niet mogelijk om de wedstrijd voort te zetten. Voormalige goalgetter D-J Derksen is zijn (logische?) vervanger. Nadat de wissel is voltrokken, trekt Fortuna maar eens ten aanval. Eindstation is Danny Schreurs en die besluit, ondanks de tegenwind, Verhoeven maar eens serieus te testen. Hij doet dat met verve, want zijn geplaatst schot van 25 meter belandt in de kruising. Verhoeven mag zich bezighouden met de favoriete hobby van zijn collega Christianen aan de overkant, vissen: 1-1.

De thuisploeg is echter nauwelijks van slag, want er wordt een tandje bijgestoken en Christianen wordt volop getest. Echt gevaarlijk wordt het niet, behalve als Hofstede weer eens heerst in de lucht uit een vrije trap van Valenta. Zijn achterwaartse kopbal gaat echter nipt langs de voor Fortuna goede kant van de paal. Angelo Simone probeert het nog eens van afstand op aangeven van Olondo, maar zijn schot mist alle kracht. Aan de overkant heeft Deul namens Volendam het beste opgelet. Hij schat de situatie van het windvoordeel juist in en van zeker 25 meter passeert hij op slag van rust de verbijsterde Christianen met een snoeihard schot, 2-1.

Rust. Als gezegd is de Goodyear Commissie als gevolg van de gemiste muzette zich voor de wedstrijd al gaan verzorgen bij de catering. De enige warme hap is een broodje bal en dat nemen wij voor lief. We doen er een scheut mosterd bij en het smaakt in eerste instantie redelijk waterig. Wat op zich vrij inherent is aan een broodje bal uit voetbalcaterings. Naarmate we vorderen, smaakt het geheel ons echter steeds beter. Dat vraagt om een second opinion. Waldorf is vandaag hiervoor de aangewezen persoon, maar die is nooit kapot geweest van een broodje bal en hij houdt zich dan ook afzijdig. Helaas dus geen ster, maar wel een eervolle vermelding. Ondanks de anti-reclame van enkele lieden met wier expertise u zich in deze beter niet kunt inlaten, kunt u gerust een broodje bal in Volendam nuttigen. In de rust nemen we nog een koffie met een candybar. Het is echter serieus gaan waaien met meer dan behoorlijke rukwinden. Die zijn dusdanig krachtig dat de koffie mij welhaast uit het bekertje vliegt. Helaas zijn mijn bonnen van Racing Genk door een windvlaag vanuit mijn beurs meegenomen in de wijde wereld.

Gelukkig zijn we op de tribune voldoende beschut.  Aldaar aangekomen klinkt de fantastische klassieker van Travis, “Why does het always rain on me?”. Volstrekt toepasselijke melancholie bij het weertype van vandaag. Ene R. Gullit uit Amsterdam zou er spontaan van gaan huiveren. Wellicht dat onze huisplatenruiter en vaste lezer van dit feuilleton nu eens wat meer inspiratie opdoet om de sfeer in onze betonnen kolos eens een ander cachet te geven. De wereld houdt immers niet op bij de werken van de gebroeders Van Halen, ook afkomstig uit Amsterdam. Helaas constateren wij ook iets zeer opmerkelijks. Dat de regenslag tot op de tribune komt, kunnen we nog wel volgen. Maar dat deze over het metalen raamwerk van de tribune ons besprenkeld, spot met alle logica. Zou ene U. Geller zijn intrede in Volendam hebben gedaan?

Goed, ondanks de tot kleumen aanzettende koude vermannen we ons en zijn we door de overigens goedsmakende koffie gereed voor het tweede bedrijf. Overigens telde Frank vandaag 42 Fortunezen, waarvoor onze dank. Gepimpte toeristenlokaties scoren blijkbaar vrijwel altijd.

In de tweede helft zijn niet alleen beide ploegen ongewijzigd, ook het spelbeeld verandert nauwelijks. Volendam valt aanvankelijk aan en controleert. Maar als er gezwoegd moet worden, neemt zoals zo vaak ook vandaag Raschid El Hammouchi het voortouw. Vorige week zag hij zijn nooit aflatende inzet beloond met een fraai doelpunt. Vandaag neemt de nijvere Duitser ook weer het voortouw. Eerst mag hij na zijn eigen vrije trap aanleggen na terugleggen van Derksen. Deze poging gaat nog over Verhoeven’s doel. Bij zijn tweede poging, een geplaatste krachtige kopbal op voorzet van Olondo, weet de corpulente Volendamse goalie met een uiterste krachtsinspanning te redden, met een hoekschop als gevolg. Emmo Guvenc neemt deze, Verhoeven stompt matig en uit de scrimmage weet Danny Schreurs met zijn linker de bal opnieuw in de kruising te plaatsen, 2-2.

Op zich zwijnt Fortuna, want nauwelijks twee minuten eerder had Van Zaanen de wedstrijd kunnen beslissen, maar zijn schot ging nipt voorlangs. Volendam is nu echter wel aangeslagen. Weer Olondo gaat op rechts langs zijn tegenstrever, Schreurs mist de voorzet, Derksen controleert. Tenminste, hij probeert dat. Boots hangt in zijn nek en steekt er een stokje voor. De veteraan Derksen is niet van gisteren en gaat naar de articificiële ondergrond en scheids Janssen kan slechts naar de stip wijzen. De voltallige redactie van dit medium smeekt welhaast dat Danny Schreurs deze buitenkans voor zijn rekening neemt, maar Derksen heeft lak aan onze jarenlange ervaring en uitgebreide kennis. Uiteraard weet Verhoeven, een gedegen penaltykiller, dan ook de poging van Derksen te keren en de rapen zijn gaar in het uitvak.

Redactielid E. gooit met schelle stem al zijn frustatie overboord, onderwijl stampend het uitvak welhaast ten gronde richtend. De anciens Waldorf en TMD halen hun schouders op: Zij zagen het verdict aankomen. De thuisploeg gaat nu over tot alles of niets om de volle winst te behalen. Arjan Christianen verkeert in een blakende vorm en met kunst- en vliegwerk weet hij stand te houden. Waar iedereen diverse heiligen aanbidt om het punt te mogen koesteren, voorspelt TMD aan De Waarnemer echter dat Fortuna in blessuretijd de volle winst zal pakken. Zo lang hoeven we echter niet eens te wachten. Want na de zoveelste voorzet van Cédric Olondo komt Emmo Guvenc met steun van de wind in balbezit. Ons wonderkind heeft het scenario al eerder gezien in zijn stoutste dromen en maakt het nu waar. Met een geplaatste lob met links laat hij de uitlopende Verhoeven het nakijken, 2-3!

Even later steelt matchwinner Emmo ook nog eens de show door scheids Janssen zijn gevallen rode kaart voor het uitvak te tonen. Fortuna houdt stand en FC Volendam wordt zeer verrassend aan de zegekar gebonden. Overigens – en ik doe dit zeer zelden – een oprecht compliment aan scheidsrechter Janssen voor de vandaag uitstekende leiding.

Een déjà-vu met het seizoen 2002-2003. In soortgelijke omstandigheden won een gehavend Fortuna destijds in extra tijd door een doelpunt van Ronald Hamming. Een redelijk gestolen overwinning. L’histoire se répète. En wat vinden wij hiervan?“Frankly, I don’t give a damn.”Geniet ervan, zou ik zeggen!

Gegroet,

TMD