Vandaag staat de uitwedstrijd tegen de oude werkgever van Fortuna’s nieuwe trainer op het programma. Henk Wisman behaalde enkele goede resultaten aan De Dijk. Hopelijk hebben de Noord-Hollanders vanavond minder fortuin.


2 Februari 2007

Fortuna komt tekort in Volendam

FC Volendam 2 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 48. Hemmen 1-0; 91. Hemmen 2-0
Opstelling: Christianen, Dassen, Grabovac, Op den Kamp, Van Driel, Simone, El Hammouchi (85. Vouis), Heinrichs, Garritsen, Cornelia (70. E. Guvenc), Olondo
Toeschouwers: 2.575
Scheidsrechter: Ketting
Geel (Fortuna): Dassen
Rood (Fortuna): –

De wedstrijddag begint voor mij zoals zo vaak: er rijdt een bolide voor die me meeneemt naar Sittard. Dit keer echter geen rode bolide, maar een blauwe met CA als bestuurder. Het is nog vroeg, zo rond de klok van twee uur, maar er staan nog enkele activiteiten op het programma. Zo bezoeken we Subways. Ondanks zijn verzoek voor een broodje ‘nummer 1’, gaat de nieuwe medewerkster voor mijn reisgenoot aan de slag met ‘chicken teriyaki’. Ach ja, alle begin is moeilijk en CA zet zich snel over dit foutje heen.Als alle magen zijn gevuld, wordt de Hema bezocht. Super Mels is vandaag jarig en dat willen de makers van de Super Mels-vlag niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Een werkelijk prachtige slinger zal enkele uren later het bezoekersvak in Volendam opsieren.

Vervolgens worden er enkele (poker-)boekjes aangeschaft om de heenreis mee door te komen. Op het Tempelplein wacht dan de eerste tegenslag. Een parkeerwachter is net bezig een bon uit te schrijven en is daar niet meer vanaf te brengen. € 50,- boete, dat maakt het meteen een duur dagje voor Uw Burgemeester.

Aangezien er nog steeds niet in de parkeergarage mag worden geparkeerd, zetten we de auto’s in de buurt van de McDonald’s. Het is inmiddels half vier als we de voorkant van het W&P-stadion bereiken en de bus al klaar zien staan. Drie kwartier later is deze met circa 35 supporters weer goed gevuld en kan de reis beginnen.

De dvd van de Südkurve Zürich zorgt voor enig vermaak, het geluid is echter ‘krakend’ slecht. Als de film dan ook nog blijft vasthangen, is het tijd voor een andere dvd. Nu is het British Style 11 dat de aandacht van de busreizigers heeft. De chauffeur maakt na een dik half uur een einde aan het kijkplezier omdat de gekopieerde dvd zou zorgen voor storingen op zijn apparatuur. De goede man heeft zelf enkele legale dvd’s bij zich, waarvan Ice Age 2 er een is. De film gaat aan en zo ook het lawaai in de bus. Nee, voor deze film lopen we niet warm.

Zonder echte files te moeten doorstaan, bereiken we omstreeks tien over zeven het Kras-stadion. De club Volendam vind ik niks, de stewards maken echter een vriendelijke indruk. Zonder problemen krijg ik een stapel programmaboekjes overhandigd en mag ik gebruik maken van het toilet onder de hoofdtribune. Vanwege de druk van een grote boodschap had ik daar ook wel behoefte aan. Als ik even later opgelucht het hokje verlaat, zie ik dat J. in de fanshop een of ander Volendam-shirtje heeft aangeschaft. ‘Altijd leuk voor de carnaval ofzo’ luidt zijn reactie. Raar volk, die jeugd van tegenwoordig…

Over naar de wedstrijd. De opstelling is maar weer eens gewijzigd. Serdal Güvenc en Wasiu Taiwo zijn geblesseerd afgehaakt. Ronald Dassen en Angelo Simone keren terug in de basis. Christianen verdedigt het doel, in de verdediging staan Van Driel, Op den Kamp, Grabovac en Dassen. Het middenveld wordt bezet door El Hammouchi, Garritsen, Simone en Olondo. Heinrichs speelt ietsjes achter spits Cornelia.

Volendam loopt niet echt warm meer voor betaald voetbal. Volgens de officiële cijfers zijn er 2.575 toeschouwers aanwezig, maar net als in Sittard worden die aantallen nogal ‘opgeleukt’. Meer dan 1500 man zijn er in mijn ogen niet. Het bezoekersvak is met 45 Fortunezen aardig gevuld. Het Kras-stadion is inmiddels overigens ook al vervuild met kunstgras. Spelen op kunstgras heeft weinig meer met voetbal te maken zoals het ooit bedoeld is. Scheidsrechters passen hun leiding aan en een goede wedstrijd op zo’n ondergrond is haast onmogelijk.

Fortuna trapt af en doet dat sinds enige weken met een diepe trap richting de hoekvlag van de tegenstander. Waarschijnlijk met als doel direct druk te kunnen zetten, maar dan zal je de bal wel over de zijlijn moeten spelen en niet zoals Cornelia in de voeten van een tegenstander.

Volendam is de eerste helft dreigend via de zijkanten waar Hofstede en Van Zaanen het Van Driel en Dassen moeilijk maken. Tot echte grote kansen leidt dit echter niet. Fortuna stelt daar niet veel meer dan een dosis werklust tegenover. Van het overmatige balverlies en de hoeveelheid slechte passes aan Sittardse zijde zal Volendam ook niet warm of koud zijn geworden. De wedstrijd speelt zich voornamelijk af tussen de beide strafschopgebieden. Beide ploegen weten voor rust niet te scoren, waardoor 0-0 de logische ruststand is.Pauze en tijd dus voor de Goodyear-commissie. Een opkomend griepje en de desondanks aanzienlijke hoeveelheid etenswaar die ik op de heenreis tot me heb genomen, doen me besluiten het broodje bal te laten voor wat het is. Toch neem ik plichtsgetrouw een kijkje bij de eetkraam. De aanblik van de gehaktballen die in een Tupperware-bakje per 8 stuks worden aangeleverd van een naastgelegen vak, doet me het ergste vrezen. De ballen zijn op enkele plaatsen ingesneden, waarom is me een raadsel. Als ik even later een collega-supporter zijn broodje bal na één hapje zie lanceren, weet ik genoeg. Een Goodyear-ster wordt hier uitgesloten.

Fortuna begint de tweede helft met dezelfde elf spelers. Volendam moet noodgedwongen Michiel Hemmen inbrengen voor Johan Pater. Die was vlak voor rust namelijk gebleseerd geraakt bij een luchtduel met Koen Garritsen. In Volendam zal niemand Garritsen dat kwalijk nemen, aangezien Hemmen de wedstrijd met twee treffers in Volendams’ voordeel zal beslissen. De eerste keer rondt hij een voorzet van Hofstede af. Fortuna had nu nog dik veertig minuten om iets aan de achterstand te doen, maar was aanvallend machteloos. Het werd vanavond weer eens pijnlijk duidelijk waarom Fortuna de minst scorende club uit de eerste divisie is. Te vaak werd de bal onnodig verspeeld of een pass in niemandsland gegeven. Om over de hoekschoppen en vrije trappen maar helemaal te zwijgen. Elke wedstrijd weer presteren de heren het om 70% van de ‘dode’ spelmomenten te verprutsen door een te lage of te hoge bal voor te geven. Voor Volendam is dit spel gemakkelijk te verdedigen en in de blessuretijd kopt Hemmen uit een hoekschop dan ook nog de 2-0 binnen. Einde oefening, weer zonder punten naar huis.

Op de terugreis stoppen we na lange tijd weer eens bij een tankstation. Alles verloopt onder het toeziende oog van Appie en zijn blonde collega ordelijk. Omstreeks half een arriveert de bus in Sittard.Na 26 gespeelde wedstrijden zien we de middenmoot weer verder van ons wegtrekken. Volgende week komt Cambuur op bezoek in Sittard. Hopelijk valt er voor ons Fortunezen dan weer eens iets te juichen.