Na de haast onverklaarbare oorwassing tegen Telstar, eerder deze week, staat vandaag de lastige uitwedstrijd naar Helmond Sport op het programma. Ondanks de flinke nederlaag tegen de Noord-Hollanders hebben 250 Fortunezen toch een kaart voor vanavond gekocht. We mogen na jaren weer eens vrij reizen, of toch niet?


21 oktober 2011

Verdiend punt na onrustige dag

Helmond Sport 2 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 16. Stolte 0-1, 19. Haastrup 1-1, 63. Hoesen 1-2, 69. Joppen 2-2.
Opstelling: Wintjens; Wagemakers, Geenen, Janssen, Shakison (18. Schroyen); Scheelen, De Boer, Stolte, Ricksen; Nieuwland, Hoesen.
Toeschouwers: 3.240
Scheidsrechter: Bekebrede
Geel (Fortuna):  Ricksen, Janssen, Wagemakers, De Boer.

Zelfs na de blamage tegen Telstar werden er nog tientallen kaarten verkocht voor de wedstrijd in Helmond. Uiteindelijk zullen 80 fans met de bus reizen en 170 fans met eigen vervoer. Zeker in verhouding tot de sportieve prestaties is de away support van Fortuna al jarenlang top. Dit jaar is dat dus niet anders.

Tot donderdagmiddag is er geen vuiltje aan de lucht. Iedereen kijkt uit naar de wedstrijd van vrijdag en hoopt dat Fortuna zich weet te herpakken na de dikke en volledig onnodige nederlaag tegen Helmond Sport. Totdat er plotseling geluiden uit Helmond komen dat burgemeester Jacobs toch heeft besloten er alsnog een verplichte buscombi van te maken. Dit op basis van informatie over mogelijke problemen, een gegeven dat uit geen andere hoek dan de Sittardse politie kan zijn gekomen. De supportersvereniging, die wél bij de voorbesprekingen aanwezig was en wél de kaartverkoop moest regelen, blijkt nu ineens geen partij meer en moet alles via via vernemen. Er is zelfs contact tussen de Sittardse burgemeester Cox en zijn Helmondse collega Jacobs, maar dat daar niks vruchtbaars uitkomt, verbaast niemand. Aangezien er bij Fortuna of de supportersvereniging nog steeds geen officiële communicatie is binnengekomen, blijft het bij giswerk wat de reden van de verplichte combi nu zou moeten zijn. Dit is ook de reden dat zowel Fortuna als de SV nog niks naar buiten besluiten te brengen.

Het is inmiddels vrijdagochtend en nog steeds is er niks officieel bekend. Bij een dergelijke drastische last minute beslissing zou je op zijn minst een aangetekende brief mogen verwachten. Maar nee, de Helmondse burgemeester vertrouwt volledig op zijn faxapparaat. En warempel, op vrijdagmiddag rond 13 uur rolt er inderdaad een fax uit de Sittardse fax. Blijkbaar was de fax al op donderdagmiddag verstuurd, maar was er een storing. Wat nu als er in Sittard op donderdagmiddag en vrijdag niemand meer op de administratie aanwezig is? Amateurisme van de Helmondse overheid, met een hoofdletter A.

Het bericht dat er alsnog een verplichte combi is opgelegd, verwondert en irriteert de 170 fans die een los kaartje hebben gekocht uiteraard enorm. Niet iedereen kijkt de hele dag op internet, er zijn mensen die vanuit hun werk in Roermond, Venlo, Eindhoven, etc. naar Helmond moeten reizen, mensen hebben verlof genomen, etc. Via diverse kanalen lees ik al snel dat vele fans besluiten toch de gok te wagen en naar Helmond te reizen. Als ik om even voor zes uur bij de bus aankom, blijkt dat een goede keus te zijn. De SV heeft aangegeven een rechtzaak te beginnen tegen de gemeente Helmond en de club Helmond Sport heeft blijkbaar aangegeven dat ‘los’ reizende fans toch binnen mogen. Ik ben benieuwd hoe dit vanavond verder afloopt.

In de dubbeldekker die de tachtig busreizigers naar Helmond vervoert, is de al dan niet verplichte combi uiteraard onderwerp van gesprek. Vanaf Nederweert wordt de bus begeleid door politiemotoren, dit tot grote opwinding van de jongste telg uit het gezin van El Presidente. Aangekomen bij De Braak, tegenwoordig bekend onder de naam ‘Lavans-stadion’, zien we dat er inderdaad ook ‘losse’ fans binnen worden gelaten. Gelukkig maar.


Als we aankomen, is het nog niet erg druk op De Braak

Tijd om mijn witte jas aan te trekken voor de Goodyear-commissie. De jongedame en jongeman achter de balie zijn uitermate vriendelijk, het broodje frikadel is goed te eten en redelijk geprijsd. Maar onder een open trap eten verkopen, kan natuurlijk nooit leiden tot een Goodyear-ster. Even later slik ik een flinke teleurstelling als blijkt dat er geen programmaboekjes in het uitvak aanwezig zijn. Minachting van de ruim 200 Fortuna-fans.

Het is inmiddels kwart voor acht en er ontstaat wat ophef bij de ingang. Terwijl alle fans met een los kaartje binnen mogen, wordt een groepje van circa vijftien fans alsnog tegen gehouden. Of de reden nu is dat ze in ‘groepsvorm’ zijn gekomen (drie auto’s…) of dat er welgeteld één Belgische fan tussen zit, joost mag het weten, maar ze komen er niet in. En zo drukt de Helmondse politie, waarvan meneer Fons Jacobs de baas is, alsnog zijn negatieve stempel op deze avond. Het groepje bestaat uit mensen die al jarenlang Fortuna door het hele land achterna reizen. Een belachelijk besluit, dat best nog eens een juridisch staartje zou kunnen krijgen.

Je zou haast vergeten dat er vanavond ook nog gevoetbald moet worden. Het is inmiddels bijna acht uur en op het veld heeft Loewy the Cat zijn opwachting al gemaakt. Dit was nog niet zo vanzelfsprekend, aangezien de man achter de mascotte via Facebook wat kritiek uitte op de prestatie van enkele spelers bij de uitwedstrijd in Maastricht. De genoemde spelers konden dit niet waarderen, stapten naar het bestuur en Loewy werd geschorst voor de wedstrijd tegen Fortuna. Of de goede man toch zelf in het pak zit, weet ik niet. Laten we het hopen.

In vergelijking met de wedstrijd tegen Telstar heeft trainer Dusseldorp niet de beschikking over Harrie Gommans (die drie wedstrijden geschorst werd) en Kevin Diaz (blessure). Daar staat de terugkeer van Fernando Ricksen tegenover. Thijs Nieuwland mag vandaag vanaf de aftrap beginnen. Aan Helmond-zijde zien we een hoog ex-Fortuna gehalte. Naast trainer Hans de Koning (landelijk bekend vanwege zijn capaciteit een middenveld tijdens een wedstrijd op te blazen) zien we publiekslieveling Zarko Grabovac, Charles Kazlauskas en oud-jeugdspeler Youssef Koubali.


Gespannen gezichten tijdens de warming-up 

Naast Ricksen en Nieuwland completeren de volgende spelers vandaag de basisopstelling: Danny Wintjens in doel; Randel Shakison, Roel Janssen, Rick Geenen en Marc Wagemakers in de verdediging; Richard Stolte, Yoann de Boer, Wouter Scheelen op het middenveld en Danny Hoesen voorin.

Fortuna begint fel aan de wedstrijd en laat na vier minuten al van zich spreken. Een kopbal van Wagemakers wordt echter door Helmond-verdediger Joppen van de lijn gehaald. Na een dik kwartier speelt De Boer de vrijstaande Hoesen in. Deze kan vanaf links ongehinderd voorzetten en zijn voorzet wordt door Richard Stolte netjes in de lange hoek achter doelman Sengier geknikt, 0-1.

De wazig leidende scheidsrechter Bekebrede geeft enkele minuten later een vrije trap aan Helmond Sport, precies voor het bezoekersvak. ‘Shaki’ raakt geblesseerd en wordt vlak voor de vrije trap gewisseld door Joeri Schroyen. De jonge Weertenaar viel afgelopen maandag dramatisch in en werd zelfs weer uit het veld gehaald. Een deel van het publiek reageerde zijn teleurstelling op Schroyen af door hem uit te fluiten. Wellicht een erg harde en niet geheel terechte actie, maar Joeri moet ook uitkijken dat hij niet in het rijtje Villareal, Garlisi en Kotbani terecht komt. Stuk voor stuk talentvolle spelers, die het door een gebrek aan mentaliteit niet hebben gered. Hier ligt overigens ook een stevige taak voor de jeugdopleiding en technische staf van Fortuna. Spelers mogen wel eens wat mentaal harder gemaakt worden. Schroyen krijgt vandaag gelukkig gewoon weer applaus en zal een keurige wedstrijd spelen.

Helmond-speler Van der Linden brengt de vrije trap hoog in en bij de tweede paal laat Wagemakers zich te makkelijk aftroeven door oud-MVV-er Haastrup, 1-1. Fortuna laat zich gelukkig niet van de wijs brengen en komt er enkele keren gevaarlijk uit. Na iets meer dan een half uur wordt een scherpe voorzet van Stolte door verdediger Van der Linden langs zijn eigen doelman getikt. Helaas voor Fortuna verdwijnt de bal langs de verkeerde kant van het doel. Verder dan een bal op de lat komt Helmond niet en zo halen we de rust met een 1-1 stand.

Fortuna komt aan het begin van de tweede helft scherp uit de kleedkamers. Doelman Sengier moet binnen enkele minuten reddend optreden bij inzetten van Stolte en Hoesen. Na iets meer dan een uur spelen is diezelfde Sengier echter kansloos. Hoesen snijdt met een sprint door de verdediging en wordt door Stolte goed aangespeeld. Haastrup timed zijn sliding verkeerd waardoor Hoesen de bal vrij kan aannemen. Hoesen ziet echter dat Sengier te ver voor zijn goal staat en met een prachtige boog verschalkt hij de Brabantse doelman. Een juweel van een doelpunt waardoor Fortuna weer de leiding neemt. Maar voor hoe lang?

Helaas niet voor lang. Wederom uit een dood spelmoment krijgen we een tegentreffer. Dit verliest Richard Stolte een direct duel bij een hoekschop waardoor Joppen de 2-2 kan binnen koppen. Waarom er niemand bij de tweede paal staat, is me overigens niet duidelijk. Inmiddels loopt de immer goedlachse Zarko ‘Zorro’ Grabovac zich warm voor het uitvak. Hij wordt luid en positief toegezongen door de Fortuna-aanhang, en terecht. Zarko heeft zich altijd voor meer dan 100% voor Fortuna ingezet en nooit geklaagd als hij op de bank moest beginnen of op een vreemde positie werd neergezet. Een flinke knieblessure deed Fortuna besluiten zijn contract niet te verlengen. Hans de Koning pikte hem op en hoopt in Helmond nog plezier van hem te kunnen beleven. Het is Zarko gegund, ‘HdK’ en Helmond Sport gun ik dat succes uiteraard niet.


Een van de weinige goede beslissingen van deze grensrechter

Helmond wordt nu sterker en wordt daarbij met alle plezier geholpen door Bekebrede. Acht minuten voor tijd weet Roel Janssen de bal met een uiterste poging voor de voeten van een doorgebroken Helmond-speler weg te tikken door middel van een keurige sliding. Wintjens pakt de bal op en wil verder spelen, maar ziet tot eenieders verbazing dat Bekebrede een bewuste terugspeelbal heeft gezien. Een waardeloze beslissing met een indirecte vrije trap op zo’n acht meter van ons doel tot gevolg. Gelukkig pareert Danny de vrije trap tot twee maal toe waardoor de 2-2 op het bord blijft.

In de 86e minuut lijkt het dan alsnog mis te gaan. Haastrup schiet de bal binnen nadat deze na een hoekschop voor de tweede keer is ingebracht. Bekebrede heeft echter hands van Yoann de Boer geconstateerd en hiervoor ook al gefloten. Haastrup legt aan maar ziet zijn inzet door Wintjens uit de hoek worden getikt! Helmond komt nog enkele keren gevaarlijk opzetten, maar Danny en zijn verdedigers wijken niet.


Scheelen legt aan voor de laatste vrije trap

In de blessuretijd krijgt Fortuna nog een vrije trap op vijfentwintig meter van het Helmond-doel. Scheelen ziet zijn vrije trap via de muur over de achterlijn verdwijnen, maar ook de dienstdoende grensrechter heeft bepaald zijn dag niet en geeft doodleuk een achterbal. Bekebrede vindt het mooi geweest en fluit voor het eind van de wedstrijd. 

Fortuna pakt een meer dan verdiend punt en is niet gebogen voor Helmond Sport en het arbitrale trio. De 225 Fortunezen on Tour bedanken de spelers en zijn content met het eerste punt dat dit seizoen buiten Sittard wordt behaald. In de tien minuten die we moeten wachten in het vak, worden Zorro, Danny Wintjens, Danny Hoesen, de dame van L1 en Joeri Schroyen (are you watching Joos Philippens?) nog even toegezongen.


Goed gedaan mannen!

Buiten het stadion help ik Marcel ‘Mosselman’ met het inladen van zijn vlaggen, waarna de (te) warme bus wordt opgezocht. Onderweg geeft De Dokter nog gezondheidsadvies (‘Snoep verstandig, …’) en draaien we via tientallen rotondes Brabant weer uit. Om half twaalf bereiken we de Trendwork Arena, net vóór de spelers.

Volgende week komt Almere City op bezoek. We zullen het dan zonder captain Yoann de Boer moeten doen, die vandaag zijn vijfde gele kaart kreeg. Hopelijk herstellen Dreesen, Voorn, Shakison en Diaz voorspoedig zodat we binnenkort weer over een complete selectie kunnen beschikken. Desondanks moet er voor de Noord-Hollanders gewoon niks te halen zijn in Sittard. Dus vol erachter gaan staan en ‘tous ensemble’!

Ralf