Het is rond half zes op een niet al te warme dinsdagnamiddag als er een grijze auto stopt. De voorbereiding van Fortuna krijgt vanavond weer een serieus karakter. Op het programma staat namelijk de oefenwedstrijd tegen Verbroedering Geel.


26 Juli 2005

Leuke oefenpot tegen Belgische Geel

Verbroedering Geel 0 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 39. Taiwo 0-1; 90. Taiwo 0-2
Opstelling: Budziak, Op den Kamp, Akerboom, Dassen (60′ Facenna), Hermans, Meszaros, Garritsen, Van Barneveld (46′ Daemen), Aitjdag, Taiwo, Lord (62′ Grabovac).
Toeschouwers: 700
Scheidsrechter: Kasprzak
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Na vele ritjes door België hoeft niemand ons daar de weg nog te wijzen. We rijden dan ook vlekkeloos en zonder oponthoud naar de afslag Geel-West. Daar zetten we ons schrap voor de scherpe bocht die we gelukkig wederom goed doorkomen. Einde afslag naar links, paar kilometer rechtdoor, bij rotonde wederom links, weg volgen en we staan voor stadion De Leunen. Dit stadion is vrij nieuw en precies groot genoeg voor een club uit de tweede klasse. We passeren de kassa rond 18.45 uur en leggen met plezier de gevraagde 10 euro neer. Op het entreekaartje zien we dat Geel kort geleden tegen FC Eindhoven heeft geoefend. De sticker van die wedstrijd zit namelijk onder die van vandaag. In de kantine kunnen we kiezen uit Jupiler en Spa Reine, Blauw, Rood, Geel of Groen. We kiezen voor Jupiler en Spa Rood. Rond 19.20 uur begeven we ons richting de tribune. Daar bewonderen we een nieuwe vlag, gemaakt door enkele fanatiekelingen uit Vak C.


Nieuwe toetreders tot Vak C geven hun visitekaartje af

Bij Geel spelen geen oud-Fortunezen en in Sittardse dienst zien we geen mensen met een Geel-verleden. Kijkend naar de opstelling zien we enkele opvallende zetten van trainer Chris Dekker. De keuze voor keeper Guido Budziak lijkt definitief. In de verdediging kiest hij vandaag voor Joep Op den Kamp op rechts, Ronald Dassen en Marcel Akerboom centraal en Edwin Hermans op links. Doordat Dassen een linie zakt, komt de plaats van verdedigende middenvelder weer vrij voor Laszlo Meszaros. Vóór hem speelt Joos Van Barneveld. Op rechts krijgt Saladhin Aitjdag een kans en op links speelt Koen Garritsen. Voorin spelen Wasiu Taiwo en proefspeler Lionel Lord. Op de bank nemen Tom Daemen, Gino Facenna, Zarko Grabovac en Sten Dreezen plaats. Aziz Moutawakil, Mels Van Driel en Angelo Simone ondervinden teveel hinder van een blessure om mee te kunnen doen.

Als scheidsrechter Ernie Kasprzak fluit voor het begin van de wedstrijd, zitten en staan er zo’n 700 toeschouwers in het stadion. Hiervan komen er circa 65 uit Sittard en omstreken. Bovendien is er een speciale gast in de persoon van Darko Pivaljevic aanwezig De goede man beleefde enkele mooie jaren met de ploeg van ‘t stad: R. Antwerp F.C. Wat hij vanavond precies in Geel doet weten we niet. Wel zien we dat zijn haar flink gegroeid is…

De eerste fase van de wedstrijd golft het spel op en neer, hoewel er van goed voetbal nog niet echt sprake is. Binnen een kwartier zijn zowel Geel als Fortuna gevaarlijk voor het vijandelijke doel. Een voorzet van Geelse zijde bereikt niemand en aan de andere kant schiet Taiwo na een goede voorbereidende actie van Lord in de handen van de Geelse goalie. Tot aan het half uur is Geel vervolgens de gevaarlijkste ploeg met enkele reddingen van Budziak tot gevolg. Het laatste kwartier van de eerste helft kruipt Fortuna uit zijn schulp en zoekt het meer de aanval. Dit resulteert in een goede actie van Lord, die eindigt met een schot dat net over gaat. Vervolgens schiet Taiwo op de voeten van de Geelse doelman na een mooie aanval waarbij Garritsen voorzet en Aitjdag terug legt. Vijf minuten voor rust is het dan toch raak voor de geel-groenen. Het is wederom Aitjdag die de bal breed legt op Taiwo. Deze keer is er geen houden aan voor de keeper en verdwijnt de bal laag en hard in de hoek. Met deze 0-1 voorsprong bereiken we de thee.

In de pauze is het tijd voor het maken van enkele foto’s. Daarna trekken we snel onze witte jassen aan. De trouwe lezer weet dan al hoe laat het is: er moet gegeten worden. De menukaart van het friturekraampje komt helaas niet verder dan een broodje hamburger, worst of frikadel. Bij het zien van het opspattende en soppende vet waarin de stukken vlees op ons liggen te wachten, moeten we toch even slikken: ‘Is dit verantwoord?’. Helaas, het is een vraag die de Goodyear-commissie zich vrijwel elke week moet stellen.


Culinaire nitwit Van Driel plaatst een mega-order…

Als we plotseling de geblesseerde Mels van D. zijn tweede broodje hamburger zien verorberen, kunnen we niet achterblijven. Vol goede moed besluiten we ook voor deze delicatesse te kiezen. Als de verkoper ons het broodje aanreikt, krijgen we een tweede klap te verwerken. Zijn handen zijn namelijk behoorlijk vuil. We willen verder niet weten waar dit door komt en de honger neemt langzaamaan de overhand. Met alle verzamelde moed beginnen we te eten. Buiten het feit dat er teveel ketchup op het broodje zit en dat het broodje zelf vrij koud is, valt het geheel nog wel mee. Een Goodyear-ster kunnen ze in Geel desondanks vergeten.

We zoeken snel onze plaatsen weer op en zien dat Dekker één wissel heeft toegepast: Daemen vervangt Van Barneveld op het middenveld. De eerste vijftien minuten na rust zijn eigenlijk een kopie van die in de eerste helft. Kleine kansen aan beide zijden, maar geen echt overwicht voor één van de ploegen. Rond het uur mogen Dassen en Lord het veld verlaten en worden vervangen door respectievelijk Facenna en Grabovac. Het laatste half uur valt er in eerste instantie weinig te beleven. Daemen schiet nog een vrije trap in de muur en de herkansing vliegt meters naast en over. Dat hebben we hem al eens beter zien doen.

De slotfase is wel weer aantrekkelijk om te zien. Vijf minuten voor het eindsignaal is Geel dicht bij de gelijkmaker. Een voorzet van rechts kan net niet worden binnengegleden door de Geelse aanvallers. Direct daarna komt Fortuna via Facenna en een hakbal van Daemen razendsnel uit de verdediging. Grabovac houdt de bal goed vast en legt die breed op Aitjdag. Deze bereikt met een mooie dieptepass Taiwo. Oog in oog met de keeper van Geel probeert Wasiu de bal te lobben. Dat lukt prima, de bal verdwijnt echter wel enkele meters over het doel. Bij de opbouw van de Belgen gaat het vervolgens aan de linkerkant mis. Aitjdag krijgt een meter of vijftien op de Geelse helft de bal en geeft wederom een afgemeten dieptepass op Taiwo. Deze loopt met de bal aan de voet de zestien binnen en schiet met links onberispelijk binnen. De scheidsrechter vindt het meteen genoeg geweest en met een 0-2 zege voor Fortuna als eindstand, neemt hij de bal weer in bezit.

De spelers bedanken de meegereisde fans die dik tevreden zijn met het vertoonde spel en de geleverde prestatie.


De spelers bedanken de meegereisde supporters

De terugreis verloopt net zo voorspoedig als de heenreis en rond de klok van 22.20 uur bereiken we onze woonplaats. Het vertoonde spel stemde ons vandaag tevreden. Met name Meszaros liet weer blijken dat hij op het middenveld een echte motor voor het elftal kan zijn. Voorin liet Taiwo zien hard te willen werken en een neusje te hebben voor de goal.

Vrijdag staat er in Susteren een heel andere tegenstander op het programma, namelijk het Israelische Maccabi Netanya. Hopelijk wordt het positieve spel van vandaag dan voortgezet!