Na een zeer geslaagde week hangt bij Fortuna weer de vlag uit. Op vrijdagavond werd Cambuur Leeuwarden, een directe concurrent in de zinderende strijd om plaats zestien, overmeesterd. Door die overwinning is zelfs plek vijftien in zicht. Het gemeentebestuur mag langzamerhand voorbereidingen gaan treffen voor een huldiging op de Markt van Sittard.


28 Maart 2008

Zestiende plek een feit na winst tegen Cambuur!!

Fortuna Sittard 2 Cambuur Leeuwarden 0
Doelpuntenmakers: 65. El-Hammouchi 1-0; 87. Schreurs 2-0
Opstelling: Christianen, Voorn, Grabovac, Op den Kamp, Vanek, Simone, El Hammouchi, Heinrichs, Olondo, Boymans, Schreurs
Toeschouwers: 1,000
Scheidsrechter: Janssen
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Het regent en het stormt deze vrijdagavond. Ideaal weer voor een wedstrijd van Fortuna, dus. Tot in de toppen van de tenen gemotiveerd om support te geven, meld ik mij tien minuten voor acht in onze voetbaltempel. Het eerste wat daar opvalt, is dat de historische wanvertoning van twee weken geleden een kaalslag op de tribunes tot gevolg heeft gehad. Als er vanavond duizend toeschouwers aanwezig zijn, dan is het veel. En dat ondanks het feit dat we vorige week tegen Veendam toch behoorlijk gespeeld hebben.

We naderen het seizoenseinde en de Goodyear Commissie van deze site heeft de catering van het eigen stadion nog niet aan een kritisch oordeel onderworpen. Dat heeft natuurlijk zijn redenen. Ervaringen uit het verleden hebben uitgewezen dat deze catering namelijk niet alleen geen gastronomisch genoegen is, maar zelfs een uitermate negatief effect op de gezondheid kan hebben. De redactieleden stonden dan ook niet in de rij om de test te mogen uitvoeren. Uiteindelijk heeft de vaste verslaggever van de thuiswedstrijden maar zijn verantwoordelijkheid genomen. Hij zal in de rust iets gaan nuttigen. Zijn collega’s hebben het assortiment al in beeld gebracht. De onappetijtelijk ogende bak met hamburgers, frikandellen en braadworsten motiveert echter niet tot een gang naar het uitgiftepunt. Deze frikandellen liggen alleen bij het aanschouwen ervan al zwaar op de maag. Het maken van foto’s van het assortiment gaat natuurlijk niet gepaard zonder commentaar van het personeel: “Dat mag niet. Ik breek jouw bril doormidden, dat mag ook niet.”


Het is verschrikkelijk moeilijk kiezen uit al deze verse lekkernijen…

Snel naar het veld. Trainer Reijners kiest vandaag voor een ander systeem, waarbij Angelo Simone en Nico Vanek op de flanken spelen en Ramon Voorn vlak voor de centrale verdedigers. Jürgen Heinrichs mag weer eens in de basis starten, waardoor Emmo Güvenc naar de bank verhuist. Verder geen wijzigingen in de opstelling van vorige week: Christianen op doel; Grabovac en Op den Kamp centraal achterin; Simone, Voorn, El Hammouchi en Vanek verdedigend op het middenveld; Heinrichs achter de spits; en Olondo, Boymans en Schreurs in de voorhoede.

De eerste helft spelen beide ploegen bijzonder matig. Het zware veld en de moeilijke weersomstandigheden zullen hier ongetwijfeld debet aan zijn geweest, maar ook de meest eenvoudige passes komen niet aan. Cambuur heeft een licht veldoverwicht, maar krijgt geen hele grote kansen. Bij Fortuna krijgt Danny Schreurs één behoorlijke kans, maar zijn schot wordt gekeerd door doelman Van der Vlag. De wedstrijd kabbelt verder traag voort richting rust.Het rustsignaal van scheidsrechter Janssen betekent het moment der waarheid voor de Goodyear Commissie. Wanneer uw verslaggever zich bij het uitgiftepunt meldt, is het daar een drukte van belang. Drie rijen dik staan de liefhebbers te dringen. Dat doet vermoeden dat de aangeboden waar toch smakelijker zou kunnen zijn dan ze er op het eerste gezicht uitziet. De rijen kunnen in ieder geval niet ontstaan zijn door een gebrek aan personeel, dat drie man sterk de klanten bedient. Uw verslaggever schuift aan en dringt in één tijd door naar de frontlinie. Daar wordt duidelijk dat het personeel weliswaar getalsmatig voldoende is, maar helaas ook incompetent, arrogant en ongeïnteresseerd. Hoewel hij als laatste in de rij rechten kan doen gelden, is uw verslaggever toch als eerste aan de beurt. Hij bestelt een frikandel, kiest voor de pure smaak van gemalen paardenvlees en dus voor generlei saus en legt de lieve som van drie euro op tafel. Vanwege de kwalijke reputatie van de catering besluit hij eerst maar eens een klein hapje van de geleverde frikandel te proberen. Een verstandig besluit: deze frikandel, die eerder koud dan lauw genoemd moet worden en qua flauwte niet onderdoet voor het spel van onze jongens tegen MVV, is absoluut niet bedoeld om op te eten! Snel in de containerbak ermee. De Goodyear Ster gaat ook dit jaar weer aan de catering van het Wagner & Partners Stadion voorbij.


De Goodyear Commissie vraagt zich af of dit haast onaangeroerd goedje tegen ADO Den Haag weer in de vitrine ligt…

De tweede helft speelt Fortuna richting een kolkende Noord-tribune. De ploeg gooit nu wel de beuk erin en dringt Cambuur met opportunistisch voetbal terug naar eigen helft. Opnieuw Schreurs krijgt een paar behoorlijke kansen, maar beide malen vindt hij het net niet. Na tien minuten spelen doet Nico Vanek van zich spreken met een fantastisch schot van halverwege de eigen helft. Keeper Van der Vlag is kansloos, maar het schot spat op de lat uiteen.

Fortuna blijft jagen op de openinstreffer en krijgt na twintig minuten loon naar werken. Aan de rechterkant van het veld mag Raschid el Hammouchi een meter of vijftien van de middenlijn een vrije trap nemen. Zijn indraaiende bal wordt door iedereen gemist en zeilt links van de doelman de goal in.Cambuur gaat op zoek naar de gelijkmaker. Naarmate de wedstrijd vordert, gaat Fortuna steeds verder terugleunen. De laatste tien minuten ontstaan daardoor een paar hachelijke situaties voor het doel van Christianen, maar de voorsprong komt eigenlijk nooit echt in gevaar.

Drie minuten voor het einde bedient Christianen Danny Schreurs met een verre uittrap. Deze schudt zijn tegenstander af en verschalkt ook Van der Vlag: 2-0. De punten zijn binnen en we klimmen een plaatsje op de ranglijst. Fortuna heeft het geschonden blazoen een beetje opgepoetst.

PM