Fortuna is hot. Niet alleen in de Westelijke Mijnstreek heeft iedereen het over het huidige succes, ook de Franse media heeft lucht gekregen van het feit dat de club aan een opmerkelijk seizoen bezig is. En niet in de minste plaats vanwege de aanwezigheid van Djibril Dianessy. Het Franse ‘Foot Mercato’, een online sportmedium, nam de moeite om eens bij Dianessy te informeren hoe het met hem is gesteld…


Allereerst introduceert ‘Foot Mercato’ Dianessy. Dianessy is opgeleid in het Centre de Formation (Franse variant van het Nederlandse ‘jeugdopleiding’, red.) van Toulouse FC, maar heeft het daar niet gered. Hij vond emplooi in Sittard waar hij met Fortuna vecht om volgend seizoen uit te komen in de vaderlandse Eredivisie.

Dianessy is naar Nederland gekomen om carrière te maken op het hoogste niveau. Dat is de weg die Djibril Dianessy (21) bewandelt. Nadat hij zijn eerste schreden in het voetbal bij Villemomble Sports zet en een korte periode bij AS Cannes speelt, sluit de aanvaller zich aan bij het Centre de Formation van Toulouse FC.

Alleen verloopt niet alles volgens plan, zo verduidelijkt Dianessy. ‘Ik start in juli van het jaar 2013 in het Centre de Formation van Toulouse FC, waar ik een opleidingscontract teken voor twee seizoenen. Maar na die twee seizoenen mag ik niet blijven. Desondanks bewaar ik aan Toulouse erg goede herinneringen. Zo heb ik er mijn eerste keer op de bank mogen zitten bij een wedstrijd in de Ligue 1. Maar ik denk dat de periode waarin de club zich destijds bevindt ervan de oorzaak is dat ik niet mag blijven. Toulouse weet op dat moment niet of het zich wel handhaaft in de Ligue 1’, zo vertelt de speler die twee knieblessures heeft gehad.


Djibril Dianessy als speler van Toulouse FC

Het niet verlengen van zijn contract komt hard aan bij Dianessy, maar hij geeft niet zomaar op. Want hij zet zijn carrière in de Nederlandse Eerste Divisie voort. ‘Als Toulouse me mededeelt dat mijn contract niet wordt verlengd, val ik een beetje in een zwart gat. Maar ik besluit vervolgens mee te gaan trainen met de reserves van Stade Rennais. Ik blijf er een week, speel er een vriendschappelijke wedstrijd, maar kan daarin niet overtuigen. Ik besluit terug te keren naar Parijs en mijn toenmalige zaakwaarnemer komt dan met een Nederlandse club op de proppen. Fortuna Sittard. Ik ga er twee weken op proef en dat verloopt goed, ook al is het lastig om je aan te passen aan een ander land, andere taal, etc’, zo legt Dianessy uit.

Fortuna Sittard, een formidabele springplank
Na een eerste seizoen waarin Dianessy zich aanpast (9 goals en 7 assists in alle competities) komt zijn talent tot volledige wasdom vanaf het begin van dit seizoen. ‘Hier (bij Fortuna, red.) voel ik me goed. Hier kan ik me ook ontwikkelen, om te laten zien wat ik kan. Het is een prima springplank. Ik ontmoet de juiste mensen die me helpen te geraken waar ik nu ben. Het gaat (in de Jupiler League, red.) misschien een beetje langzamer, maar het is sowieso een goede competitie. Eerlijk waar, het is een goede ervaring! Dit seizoen spelen we in een vol stadion. En het is geweldig om in volle stadions te spelen. Het motiveert enorm, je krijgt echt zin om te voetballen’.


Djibril Dianessy scoort in zijn eerste seizoen tegen Jong Ajax

Ondertussen scoort Dianessy 11 doelpunten in 28 wedstrijden (13 doelpunten in alle competities) en 9 assists. Met het eind van de competitie in zicht stel ik mezelf twee doelen. ‘Ik weet dat ik een hoger niveau kan halen dan ik nu haal. Maar het gaat niet slecht hoor; niet met mezelf, ook niet met het team. We strijden om het kampioenschap (Fortuna staat derde op de ranglijst, op 2 punten van leider NEC). Ik ben erg blij met de teamprestatie tot dusver. Persoonlijk zou ik graag de kaap van 15 goals willen ronden, maar ik zie het wel. Het is nog te doen; we spelen nog 7 wedstrijden’.


Djibril Dianessy zoals we hem graag zien: ondersteboven hangend in de lucht

Natuurlijk trekt de progressie die Dianessy in Nederland boekt de aandacht van scouts. Volgens onze informatie volgen enkele clubs uit Spanje, enkele uit Italië en enkele Eredivisieclubs Dianessy van dichtbij, die nog een contract heeft tot 30 juni 2019 (met een extra optie van één seizoen).

Desondanks houdt Dianessy het hoofd koel. ‘Ik concentreer me niet te veel op een transfer. Ik houd het ergens in mijn achterhoofd. Op dit moment wil ik me concentreren op het einde van het seizoen. Voor wat betreft mijn toekomst, dat bekijk ik later wel, samen met de club. Het is duidelijk dat ik ernaar streef om op een zo hoog mogelijk niveau te voetballen. De deur staat op een kier voor een terugkeer naar Frankrijk, we zullen wel zien. Ik zou graag de Ligue 1 willen ontdekken. Op de bank zitten is goed, maar echt spelen is beter! Maar na het opdoen van ervaring in Nederland, schrikt het me niet af om elders in het buitenland een nieuw avontuur aan te gaan. Ik sta ervoor open’, zo besluit Dianessy.

Naschrift redactie: Het interview vond plaats voorafgaande aan de uitwedstrijd bij Almere City FC. Uitgerekend in deze wedstrijd loopt Dianessy een zware knieblessure op die hem naar verluid zo’n jaar aan de kant houdt.

Bron: Foot Mercato