Na een lang en enerverend seizoen was het tijd om even stoom af te blazen in enkele Belgische provinciestadjes. Maar, nu alles weer zijn gangetje gaat, pakken we de draad weer op. En die draad heet ‘Van der Padt trofee’. De uitreiking ervan is al bijna net zo een traditie geworden als het versturen van de nominaties vóór 1 juni. En die datum hebben we ternauwernood gehaald…


Het is een tijdje niet zo goed gegaan met de Van der Padt-trofee en de editie van verleden seizoen moest uitwijzen hoe na de uitreiking van de trofee de redactie aan het hart ligt. Uiteindelijk pakte het goed uit, met een verplaatsing naar Meerssen.

Afgelopen seizoen bewees Omer Kulga dat de redactie het bij het rechte eind had; Omer speelde een eerder bescheiden rol tijdens het toch wel succesvol verlopen seizoen van MVV. Tijdens de uitreiking sprak Omer nog over vertrekken, maar blijkbaar reiken de bomen in de Belgische Derde Klasse ook niet meer tot in de hemel en dus bleef hij netjes bij MVV.

Benieuwd of we dit jaar weer een goede keuze kunnen maken. Aan de voorselectie kan het niet liggen: drie namen waar menigeen zijn tong over breekt of de wenkbrauwen doet fronsen. En die drie genomineerden zijn (in alfabetische volgorde)


En hier draait het allmaal om…

Shayron Curiel: het is eind januari als Fortuna in een heerlijke en unieke ambiance ten strijde trekt tegen FC Dordrecht. De week voorafgaande begint nog zo goed. Almere City is beloond met een driedubbele puntenaftrek en dat doet ons een plaatsje stijgen. Klaar om een tweede mentale tik uit te delen in de vorm van een winstpartij bij Dordrecht, zo zou je denken. Maar neen, het pakt helemaal anders uit. Nochtans verliep alles volgens plan, tot ongeveer een half uur voor tijd. Dan krijgt Philippe Liard een rode kaart en moet Fortuna met 10 man verder. Nadat eerst Marcel van der Sloot een vrije trap binnenschiet (à la Fred van der Hoorn) verdubbelt Cecilio Lopes de score. 2-0 en afgelopen, zou je denken. Maar neen, ook dit is niet het geval.

Een paar minuten voor tijd speelt Lopes de bal naar onze Shayron en die produceert wel zo een slap rollertje, dat moet een prooi zijn voor Danny Wintjens. Helaas beslist de terreinmeester anders. Een ferme pol zorgt ervoor dat de bal de lucht in vliegt, Wintjens passeert en in doel belandt. 2-0 of 3-0, wat maakt dat nu uit? Nou, dat maakt wel degelijk uit, of zijn we alweer vergeten hoe blij we waren met het eigen doelpunt van Jeroen Dost tijdens Fortuna-RKC? Het doelsaldo was dit seizoen wel degelijk een grote factor!

Petrit Hoxhaj: klinkt als iemand met een fout verleden. Klinkt ook behoorlijk Albanees en dat klopt warempel ook! Het had maar weinig gescheeld of deze Kosovaar had helemaal niet bij Veendam gespeeld. In 2003 werden Petrit en zijn familie namelijk met uitzetting bedreigd. Dankzij Rita Verdonk kwam het uiteindelijk toch nog goed en mocht de familie Hoxhaj in Nederland blijven wonen. Petrit speelde ondertussen bij FC Groningen, maar redt het niet. De overstap naar Veendam is dan ook een logische. Zijn hoogtepunt tot dusver beleeft Petrit op 4 maart 2011. Na zeven minuten verschijnt hij alleen voor doel en trapt de 1-0 tegen de netten. Een jaar voordien deed Gerson Klok hetzelfde en dat leverde hem een nominatie op en hetzelfde overkomt nu Petrit Hoxhaj.

Jacob Walcott: is dat die gast van Arsenal? Nee hoor, maar wel familie! Jacob is het neefje van Theo en speelt in de jeugd van Reading. Telstar-trainer Jan Poortvliet zal Jacob nog wel kennen van zijn passage in Engeland en besluit de aanvaller een half jaar te huren. Zijn eerste doelpunt op Nederlandse bodem maakt Jacob uitgerekend tegen Fortuna. Fernando Ricksen werkt een bal halfslachtig weg en Jacob profiteert optimaal. Gelukkig voor ons redt Ramon Voorn in blessuretijd nog een punt, want anders was zaten we nu al in het vliegtuig naar Engeland om een beker uit te reiken…

We gaan eerst nog een beetje vakantie vieren vooraleer we de winnaar gaan opsporen. Zal het ons lukken om de beker bij de verdiende winnaar af te leveren? Wie weet. Misschien moeten we hiervoor wel de grens over. Probleem? Nee hoor, want dat zal dan alweer de derde keer zijn dat de beker onze landsgrenzen verlaat.

Fijne vakantie en tot in juli of augustus!

Michel Hennen