Met voetbal had het weer eens niet veel van doen. Utrecht maakte er een zooitje van, wij gooiden er een gemiddelde prestatie tegenaan en Simons deed de rest. Kan niet wachten tot het vrijdag is!


30 Mei 2001

Simons beslist een draak van een wedstrijd

FC Utrecht 3 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 45. Zwaanswijk 1-0; 68. Gluscevic 2-0; 87. Gluscevic 3-0
Opstelling: Hesp, Van der Hoeven, Akerboom, Volmer, Hermans, Landerl (77. Heering), Meszaros, Rook, Gerritsen (63. Steegs), Simons, Cramb (15. Claudio).
Toeschouwers: 13.000
Scheidsrechter: Oskam
Geel (Fortuna): Akerboom, Landerl
Rood (Fortuna): Simons

Rond 11.30uur melden we ons op de ietwat opgedroogde Bedrijvenplas “Fortuna”. We zien dan dat er nog tenminste 50 supporters zijn die van de prestaties van Fortuna tot dusverre nog steeds geen genoeg kunnen krijgen. Kortom er gaat een bus naar Utrecht!

In de bus zien we de vertrouwde gezichten en onder leiding van buschauffeur Speedy (??) banen we ons een weg richting Utrecht. Of beter gezegd we “hakken” ons een weg richting Utrecht, want Speedy draait een CD met vette trance! Voorwaar een uitstekende keuze! Al snel wordt duidelijk dat deze muziek uitermate geschikt is om voor aanvang van een wedstrijd te draaien. Hou op met dat gedoe over “hoe trots we wel niet zijn dat we Limburgers zijn” enz. Vette trance, dat is wat we willen horen!

Al hakkend gaan we verder en ter hoogte van Den Bosch vergeten we niet aandacht te schenken aan HET Nederlandse architectonische hoogstandje van de 21ste eeuw: de bruine buis! Onze kilometers lange bruine vriend, die zich naast de autosnelweg een weg baant door ons rivierenlandschap, geldt ondertussen toch wel als een ankerpunt van onze busreizen. Je zou er toch niet aan moeten denken dat ie er niet meer zou zijn? Nou is de kans daarop natuurlijk bijzonder klein, want wie gaat er nou 100km verroest staal opruimen? Waarschijnlijk niemand en gelukkig maar! Laat onverlet dat het nog steeds onduidelijk is waartoe dat ding dient. Onze laatste gok is, dat er door de buis smeergeld wordt rondgepompt, want dat schijnt in de bouwwereld schering en inslag te zijn.


Niets is te gek voor onze bruine vriend.

Nadat steller dezes opnieuw de loterij geplunderd heeft (driemaal op rij nu), bereiken we rond 13.30uur de Domstad, maar stadion Nieuw-Galgenwaard bereiken we vreemd genoeg niet met de bus! We moeten de laatste honderden meters te voet. Je vraagt je dan af, of dat ook gebeurt als Ajax of Feyenoord op bezoek komt…..

Anyway, driekwartier voor aanvang van het duel zijn we in het stadion, waar we zien dat FC Utrecht bezig is het stadion grondig te verbouwen. De hoofdtribune is verplaatst naar de overkant en is de eerste tribune die klaar is. Het ziet er imposant uit, maar mij ontgaat overigens wel de functie van het dak dat aangebracht is op deze tribune. Door de drie etages skyboxen hangt dat dak zo hoog boven de tribunes, dat zeker de helft van alle supporters op die tribune nat wordt als het regent. Bovendien is het wachten op de eerste de beste najaarsstorm vooraleer ook de rest van de hoofdtribuneklanten nat wordt, want dat dak waait echt weg bij een serieuze briesje….

Door naar de snackafdeling. Vorig seizoen moest Utrecht een ster inleveren. Eens kijken wat er nu te krijgen is. Nou dat houdt niet over. Alles ligt voorverpakt en de McDonald’s geur komt je tegemoet. Het is een publiek geheim dat de Goodyear commissie absoluut geen fan is van McDonald’s maar ja de plicht roept dus we nemen maar een kroketburger (of zoiets). Gadverdamme, het ziet er niet uit en zo smaakt het ook. Aangezien de gezondheid van de Goodyear commissie boven alles gaat, hebben we maar vroegtijdig afscheid genomen van dit gedrocht.

We zijn wel zeer te spreken over het (gratis) programmaboekje van FC Utrecht. Een behoorlijk dik boekje boordevol info over FC Utrecht. Nu interesseert ons dat niet echt, maar de opzet en inhoud van dit boekje mag er toch wel zijn!

Op het veld zien we de spelers die het vandaag voor ons moeten gaan doen. Ten opzichte van afgelopen woensdag zijn er weer enkele veranderingen. Fritz is (ondanks het dragen van handschoenen in Heerenveen) toch ziek geworden en kan niet meedoen. Van der Hoeven vervangt hem op rechtsback. Verder blijkt Stijn de Stofzuiger zich geblesseerd te hebben en voor hem hebben Koning/Koek Mischa Rook als vervanger aangewezen. Voor de rest zijn er geen veranderingen te melden.

De tegenstander van vandaag heet FC Utrecht en dat is in Nieuw-Galgenwaard meestentijds geen makkelijke prooi. Nu is er dit seizoen helemaal niemand een makkelijke prooi voor ons (op EHC na dan), maar hier zullen we normaal gesproken de punten niet gaan halen. Scheidsrechter Oskam komt pas kijken op het hoogste niveau, maar leidde eerder dit seizoen toch al drie wedstrijden van Fortuna. En gezien het dramatische verloop van de competitie zijn de prestaties onder zijn leiding alleszins acceptabel. We versloegen Heerenveen, speelden gelijk bij Twente en verloren nipt in de Kuip. Nee, die Oskam is goed bezig!

Als het stadion dan redelijk gevuld is, de cheerleaders hun kleren weer hebben gevonden en de spelers het veld opkomen wanen we ons even op Highbury. Niet vanwege de sfeer, maar vanwege “right here, right now” van Fat Boy Slim. Je reinste jatwerk hier in Utrecht, maar het heeft natuurlijk wel wat.

De wedstrijd dan maar. Je verwacht een stormachtig offensief van Utrecht, ondersteund door de luidruchtige aanhang van de Bunnikside, maar ook hier geldt de spreuk: “vroeger was alles beter”. Vroeger kon die Bunnikside als een gek te keer gaan, maar vandaag stelt het geen jota voor. Geen gezang dus vandaag. Op het veld is het ook al armoe troef. Utrecht bakt er niets van. En wij? Ach dat is een bekend verhaal!

De eerste kans van de wedstrijd is zowaar voor ons. Na wat gerommel op het middenveld speelt een Fortunees de bal diep richting Simons die zomaar vrij op Wapenaar afkan. Tuurlijk de weg is nog lang, maar als Simons even snel is als de verdedigers van Utrecht dan zal hij met voorsprong Wapenaar bereiken. Maar wat gebeurt er? Tijd voor een kort examen:

A: Simons ziet dat Wapenaar ver voor zijn goal staat en denkt waarom er naartoe lopen als ik hem ook met een fenomenale lob kan verschalken. Zo gezegd zo gedaan: 0-1;

B: Simons stormt op Wapenaar af, omspeelt hem en tekent de 0-1 aan;

C: Simons gaat op Wapenaar af en speelt de meegelopen Cramb aan, die simpel de 0-1 binnentikt;

D: Simons denkt (onterecht) dat de scheidsrechter gefloten heeft voor een overtreding en pakt de bal in zijn handen. Handspel dus, vrije trap voor FC Utrecht.

Iedere Fortunees die de club dit seizoen gevolgd heeft, weet dat ie op zijn antwoordformulier een stevig rondje moet zetten om antwoord D…..

De wedstrijd gaat verder. We zijn twee minuten later en aan de linkerkant stuurt Landerl Cramb diep. Dat ziet er behoorlijk gevaarlijk uit en op het moment dat Cramb het strafschopgebied wil betreden, start vraag 2 van het Fortuna Sittard examen. Wat gebeurt er?

A: Cramb snijdt het strafschopgebied in en met buitenkantje links verschalkt hij Wapenaar in de verre hoek, 0-1!

B: Cramb stormt op Wapenaar af en poort hem, 0-1!

C: Cramb trekt de bal messcherp voor waardoor het een koud kunstje is voor Simons om de 0-1 binnen te tikken;

D: Plop, Cramb zakt in mekaar. Hij scheurt zijn kniebanden en zal wel een jaar zoet zijn met deze blessure. De bal hobbelt over de achterlijn: achterbal…

Een zeer simpel examen voor een Fortunees, die natuurlijk blind antwoord D invult…


Cramb schreeuwt het uit van de pijn….

Tja, wat moeten we hier van denken? Niks! Claudio komt Cramb vervangen en we gaan rustig verder. Maar één ding is duidelijk, de wedstrijd mag dan beroerd zijn, wij zijn voorlopig nog het gevaarlijkste. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn denkt Simons na een minuutje of twintig als hij besluit om zijn oud ploeggenoot Robert Roest een trap na te geven. Oskam staat er bovenop, hij zoekt naar zijn rode kaart in zijn achterzak maar komt al snel tot de conclusie dat die daar niet zit, maar toont dan toch geen respijt en tovert een rode kaart uit zijn borstzak: exit Simons.Briljant, Regillio! Werkelijk briljant!


Leuk geprobeerd Mischa, maar het was toch echt rood…

Dus moeten we het hier verder met 10 man zien te rooien. Nu is dat op zich geen ramp, we spelen per slot van rekening al het hele seizoen met Stijntje in de basis, dus met een man minder spelen is ons niet vreemd. Maar toch, Utrecht zal nu toch wel wakker schrikken en over ons heen gaan lopen?

Ehh nee, daar ziet het voorlopig niet naar uit. De Bunnikside laat na een half uur voor het eerst van zich horen: “Utreg, wakker worden!”. Als dat na een paar minuten niet echt wil aanslaan, houdt het Utrecht publiek het weer voor gezien en zijn het de Fortuna supporters die de dienst uitmaken in het stadion. Niet dat ze het aan de overkant hebben gehoord, maar die 70 man in het uitvak doen hun stinkende best. Zo zeer zelfs, dat Koek al tijdens de wedstrijd begint te applaudisseren naar ons. Ja die Koek, dat is tenminste nog iemand die het aan het hart gaat dat het zo slecht gaat met onze club en als hij dan medestanders vindt op de tribune kan hij het niet nalaten zijn sympathie voor hen te tonen. Van ons mag iedereen weggestuurd worden, maar blijf van Koek (en Hamming) af!

De wedstrijd sleept zich verder en met tien man krijgen we zowaar nog een reuze kans ook. Gerritsen is de man die vanaf de rand van het strafschopgebied mag uithalen, maar Wapenaar kan redden en ook de rebound van Landerl gaat er niet in. Wat een kans….

Even later verlaat Landerl bloedend het veld op weg naar de kleedkamer om de zaak te laten hechten (heeft Stefanovic een geldig alibi?) en dus staan er nog 9 Fortunezen op het veld. Utrecht kan dan eindelijk een powerplay situatie creëren, maar het niet aflatende gedraaf van Rook en Meszaros zorgt ervoor dat we ook dit overleven. Landerl komt terug en de vierde official houdt een bordje in de lucht met daar het cijfer vier op. Ehh, hebben we het hier over de blessuretijd? Dat moet een grap zijn, want er is niks gebeurd dat vier minuten rechtvaardigt.


Laszlo doet zijn stinkende best en meer mag je niet van hem verwachten

Goed blessuretijd dus en we gaan over tot vraag drie van dit nu al legendarische examen: Wat gebeurt er?

A: FC Utrecht zet nog eens aan, maar Fortuna verdedigt rustig uit en komt niet meer in de problemen: ruststand 0-0;

B: FC Utrecht slaapt rustig verder en dus komen we niet meer in de problemen: ruststand 0-0;

C: Fortuna verrast nog met een counter, Claudio alleen op Wapenaar af, Schwalbe, maar de scheids trapt er in. Claudio zelf benut dit buitenkansje: ruststand 0-1;

D: Vier minuten lang gebeurt er niks maar in de vijfde minuut van de vier minuten blessuretijd kopt Zwaanswijk de 1-0 binnen.

Als alle examens toch eens zo simpel waren! We noteren nogmaals een “D”. Vraag mij niet waarom Oskam vijf minuten liet naspelen terwijl er vier werden aangegeven en er in de blessuretijd zelf niets meer is gebeurd, maar hij deed het. Klasse, die man!

Man, man, man wat een sof. Koek kan het niet geloven, een dolkstoot in zijn rug… En wij, ach wij gooien er nog maar een liedje tegenaan: ruststand 1-0.

In de rust mogen enkele jeugdspelertjes aantonen dat de toekomst van het Nederlandse voetbal inderdaad inktzwart is. Dit alles onder leiding van de heuse Utrechtse Junior Tiger. Deze neptijger (ooit al eens een tijger gezien zonder staart? Zelfs Forsi heeft een staart!) ligt op de grond te schuddebuiken van het lachen om zoveel onmacht bij de kids.

Snel door naar de tweede helft. Koning/Koek hebben geen wijzigingen doorgevoerd en daar is ook niet echt reden voor. En ondanks dat is het toch duidelijk dat dit een kansloze missie gaat worden. Niet omdat Utrecht nu zo briljant speelt, want dat doen ze in de tweede helft ook al niet, maar omdat bij ons helemaal niks meer lukt. Het is natuurlijk een beetje vroeg om Claudio af te gaan serveren, maar wat moeten we met die jongen? Hij is 10cm groter dan Meszaros en heeft het postuur van een grasspriet. In deze tweede helft lukt het hem vrijwel niet om een (doorgaans goed aangespeelde) bal te controleren. Ja en als onze spits niet balvast is, kunnen we natuurlijk wel inpakken.

In de 63ste minuut noteren we een interessant wapenfeit. Niet dat Gerritsen eruit gaat, want dat was voorspelbaar. Nee zijn vervanger: Tycho Steegs! Tycho maakt vandaag zijn debuut in het eerste. Een jeugdspeler uit het talentenfonds dus. We zijn benieuwd of het ooit wat wordt met Tycho, maar onze zegen heeft ie: “a new Pfennings is born”!

De tweede helft rommelt rustig verder en alhoewel Utrecht geen treffer meer verdient, komt die er natuurlijk toch. Het kan namelijk niet zo zijn dat een balletje niet toevallig eens een keertje goed zou vallen in 45 minuten. En als twintig minuten zijn gespeeld in de tweede helft valt een bal goed voor de voeten van Gluscevic: 2-0.

Ook die treffer inspireert FC Utrecht niet om nog iets van de wedstrijd te maken. Op de tribunes begint de stilte van de Bunnikside nu toch wel op te vallen. Maar niets helpt, zelfs onze vergelijking tussen hen en Ajax publiek ondergaan ze gelaten. Niet dat ze het niet gehoord hebben, maar ze willen er vandaag niet op reageren. Ook goed, de titel van beste (vocale) publiek van Nederland gaat dus nu definitief naar FC Twente.

Op het veld is ook Heering nog verschenen in de plaats van Landerl en het levert zowaar nog een kans op voor Heering. Maar ja, de beste jaren heeft Heering duidelijk achter zich liggen dus blijft het 2-0…

De einduitslag is dat echter niet, want Gluscevic kopt vlak voor tijd na een mooie voorzet van Van de Bergh nog de 3-0 op het bord.


Oeps Tycho komt te laat, maar Lee is het schuld!

Onverdiend, want wie slechts de uitslag van het duel kent, gelooft misschien nog dat de Utrechtse bijdrage iets heeft voorgesteld, wat niet het geval is. En net op het moment dat we onze tweede corner van de tweede helft willen gaan nemen, maakt Oskam een einde aan deze schertsvertoning. We verliezen dus met 3-0 en alhoewel de hoogte van de uitslag onterecht is, is de overwinning wel verdiend, met dank aan Simons.

De spelers komen ons nog bedanken voor de steun en dan taaien we maar weer af. Nog zeven duels te gaan en we zijn benieuwd of het Koning/Koek nog lukt er één van te winnen…

De busreis voorloopt voorspoedig. Na een half uurtje komt bij “Langs de Lijn” Dave van de Bergh nog uithuilen. Hoe het toch kon dat het zo slecht was? Van de Bergh: “de tegenstander had geen aanvallende intenties en dan wordt het moeilijk”. Je moet het maar durven! Het feit dat je zelf slechts speelt afschuiven op de tegenstander: een typisch voorbeeld van de Nederlandse excuus cultuur. Verder had hij nog een “kippenvel moment” toen het Utrecht publiek verontwaardigd was dat niet hij maar Zwaanswijk werd uitgeroepen tot “man of the match”. Een kippenvel moment, kan iemand het teiltje even doorgeven? Overigens wel opnieuw bewijs van de stelling dat de Bunnikside Ajax publiek is want is Van de Bergh niet een ex-Ajacied???

Hoe dan ook, we zakken rustig verder naar het zuiden. De Brandjes hebben de juiste temperatuur en Speedy rijdt stevig door. De catering is ook goed verzorgd en ik krijg (alhoewel na stevig aandringen en na enig mistasten) een tweede (broodnodige) keelpastille. Vervolgens ontstaat er nog enige commotie rond de recette voor Speedy. Enkele supporters willen hun blijk van waardering jegens Speedy uitdrukken middels een bijdrage in natura. Het gerucht gaat dat die bijdrage Speedy nooit heeft bereikt.

Nou ja, rond 19.00uur bereiken we dan Sittard weer. Onderweg naar huis kom ik Speedy overigens weer tegen. Hij staat langs de kant van de weg (kotsend?) naast zijn bus. Zou hem de “in natura” bijdrage dan toch bereikt hebben? We zullen er wel nooit achterkomen…