Tja wat moeten we ervan zeggen. Hard gewerkt dat wel, maar het is allemaal niet goed genoeg.


2 December 2000

Fortuna kan geen vuist maken tegen lusteloos Utrecht

Fortuna Sittard 0 FC Utrecht 1
Doelpuntenmakers: 86. Gluscevic 0-1
Opstelling: Hesp, Pfennings, Akerboom, Roest, Hermans, Landerl (88. Maris), Van Halst, Van Barneveld (81. Haeldermans), Kool, Hamming, Gerritsen (74. Krijgsman).
Toeschouwers: 7.700
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Roest, Hamming
Rood (Fortuna): –

Rond 19.15uur betreed ik het stadion en val midden in de festiviteiten rond de d-jeugd van Fortuna. Die schijnen halverwege het seizoen al kampioen te zijn. Het doelsaldo schijnt al opgelopen te zijn tot 100-1, waarvan de topscorer er 33 voor zijn rekening heeft genomen. Dat moet dus een zeer interessante competitie zijn! Zei ik festiviteiten? Dan kan chef “feesten en partijen” Jules Coenen niet ver zijn! En inderdaad, onze voorzitter spreekt de jochies op de voor hem kenmerkende wijze toe. Ik ben benieuwd wat hij volgende week verzint om een nieuw optreden te kunnen verzorgen, want hij gaat mij toch niet wijs maken dat die kids al 100 keer gescoord hebben??

Enfin ik hoor voorzitters van topclubs wel eens zeggen dat het seizoen geslaagd is als er minimaal één prijs gepakt wordt. Kortom het jaar 2000/2001 zal met gouden letters bijgeschreven kunnen worden in de annalen van Fortuna Sittard, met dank aan de d-jeugd.

Nadat de kids een ereronde hebben gemaakt kunnen we ons gaan richten op de wedstrijd. Het was natuurlijk een roerig weekje in Sittard met het ontslag van Henk Duut. Een maatregel die natuurlijk al een tijdje in de lucht hing, maar of het ook zin heeft moet bijvoorbeeld vanavond maar eens blijken. Hans de Koning en Cookie Voorn nemen voorlopig de honneurs waar. In de opstelling zien we in ieder geval geen verandering. Gelukkig hebben we een ideale tegenstander: FC Utrecht. Na Vitesse de ploeg die normaliter het minst gemotiveerd aan het vertrek komt in uitwedstrijden. Aangezien Utrecht ook niet overloopt van kwaliteiten, moet je met keihard werken al een heel eind kunnen komen.

En warempel dat gebeurt ook in de eerste twintig minuten. Utrecht gooit er maar weer eens met de pet naar en Fortuna mag dus aanvallen. Zoals gebruikelijk moet het gevaar komen van onze rechterflank waar Landerl zijn tegenstander de baas is. Dat hebben we al vaker gezien dit seizoen. Maar alhoewel hij zijn tegenstanders steeds de baas is, heeft dat tot dusverre nog nooit wat opgeleverd. Daar kunnen we drie redenen voor aanvoeren. Ten eerste, als het gevaar van een ploeg slechts van één plek komt (acties op links komen slechts op het conto van het groeiende gras), wordt het aanvalsspel voorspelbaar en dus makkelijk verdedigbaar voor de tegenstander (Landerl kreeg al snel dubbele dekking). Ten tweede, Landerl heeft de conditie niet om zijn spel 45 minuten vol te houden. Ten derde het rendement van zijn acties is beperkt, enerzijds omdat zijn voorzettingen meestal niet op maat zijn en anderzijds omdat er te weinig mankracht aanwezig is voorin. Conclusie: al het harde werk ten spijt, we kunnen niks afdwingen voor de Utrechtse goal. Ja, een hoop corners krijgen we, maar als we geen kopduels winnen, zal ook dat wel niks opleveren.

Na een half uur worden de Domstedelingen wakker. Ze realiseren zich dat “komen voor een punt” in Sittard weinig geloofwaardig is. Utrecht zet dus een tandje bij en onmiddellijk is het alarmfase 1 bij ons. Iedereen doet dan maar wat. Het is nu gewoon wachten op de 0-1. Gelukkig valt die goal niet waardoor de rust met 0-0 bereikt wordt.

In de rust is er een wedstrijdje tussen de kids van Fortuna en die van Utrecht. Zei ik ooit dat Forsi niet veel weg heeft van een tijger? Dan had ik deze “Utrecht tiger” toen nog niet gezien! Het lijfje is niet echt meegegroeid met zijn kop! De wedstrijd is ook wel leuk overigens. Utrecht trapt af en scoort direct van de middenstip. Niemand die zich bij ons verantwoordelijk voelt om te verdedigen. Waar heb ik dat eerder gezien? Toch wel slim van Fortuna om door alle linies (van de f-jeugd tot het eerste) van de club dezelfde tactiek te hanteren. Dit schept duidelijkheid voor onze jeugdspelers. Over een paar jaar zullen we hier de vruchten van gaan plukken. Niet / slecht verdedigen wordt gewoon een automatisme!

De tweede helft dan. Scheidsrechter Van den Ende kan en wil het geklungel op het veld niet langer aanzien en veinst een blessure. 4de official Braamhaar neemt zijn taak over. Om 20.42uur (??) begint deze tweede helft. Landerl heeft zijn batterijen weer opgeladen en begint zijn tegenstander weer te dollen. Aan de andere kant is zowaar ook enige activiteit te constateren. Die komt dan voornamelijk van Hermans die een paar goeie acties maakt. Dit voorzichtige offensiefje duurt eigenlijk die hele tweede helft. Utrecht zakt wat terug en gokt een beetje op de counter, maar die counter komt er nauwelijks. Wat levert dit Sittardse offensiefje nu eigenlijk op? Nou een paar dotten van kansen. Landerl passeert zijn tegenstander maar weer eens en stoomt op richting strafschopgebied. En wat doet ie dan? Hij produceert iets dat het midden houdt tussen een schot op doel en een voorzet. Resultaat: doeltrap Wapenaar. De tweede kans komt ook van rechts. Landerl zet voor op de vrij staande Hamming, maar Wapenaar kan er nog net met zijn vingertoppen aan. Nou ja, als Fortuna weigert te scoren dan zal de tegenstander dat wel doen. Nu maakt Utrecht niet echt de indruk hier nog meer zout in de Sittardse wonden te willen strooien, maar Gluscevic heeft dat niet goed begrepen. Hij is het die in de 86ste minuut de 0-1 binnentikt….

Erg lullig en zeker onverdiend, maar ja zo gaat dat nu eenmaal in de eredivisie. Verslagenheid alom natuurlijk en de tribunes stromen weer leeg. Vreemd eigenlijk, want Fortuna heeft twee weken geleden tegen AZ laten zien, dat er in de laatste minuten nog wel wat te halen valt. Opnieuw – en dat moet je ze nageven – tonen ze veerkracht. In een alles of niets offensief komen er nog twee niet te missen kansen. De eerste voor Hamming na goed doorzetten van Haeldermans, maar Hamming kan van dichtbij niet scoren. De tweede zo mogelijk nog grotere kans is voor Roest die in de blessuretijd vrij voor Wapenaar komt, die al op de grond ligt. Een simpel lobje is voldoende, maar een schot met links over de grond zal moeilijk worden……

En zo eindigt deze wedstrijd in een 1-0 overwinning voor FC Utrecht. Onterecht, maar daar schieten we niks mee op. Het ziet er beroerd uit voor ons en ja dat is een understatement…..