We schrijven de dag des Heren woensdag 10 augustus 2005, op het affiche staat het Amstel Cup treffen met de amateurs van Unitas ’30 uit Etten-Leur.


10 Augustus 2005

Probleemloos edoch gezapig een ronde verder

Unitas ’30 0 Fortuna Sittard 4
Doelpuntenmakers: 45. Taiwo 0-1; 70. Garritsen 0-2; 71. Taiwo 0-3; 73. Grabovac 0-4
Opstelling: Budziak, Op den Kamp, Akerboom, Hermans, Van Driel, Meszaros (52. Dassen), Van Barneveld, Garritsen, Aitjdag (74. Daemen), Taiwo, Moutawakil (52′ Grabovac).
Toeschouwers: 600
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Van Driel
Rood (Fortuna): –

Waar de meesten onder ons genieten dan wel genoten hebben van een al dan niet welverdiende vakantie mag de ondergetekende werkende mens alsmede zijn vaste reisgezel Eppo koers zetten naar het Brabantse land. Dat het vakantietijd is in Zuid-Nederland, speelt ons goed in de kaart, want de heenreis verloopt voorspoedig, tot ergens in de buurt van Breda. Eppo overkomt het ergste wat een navigator kan overkomen, hij is het routeschema kwijt! Dachten we even alles te hebben meegemaakt de afgelopen seizoenen… Na een driftige zoekactie, is het benodigde document snel gevonden, we zullen dus ook in Etten-Leur geraken.

Een tweede teleurstelling breekt aan als Eppo ter hoogte van Rijsbergen moet passen bij de vraag wie toch Giovanni della Campagna is, dit voor de liefhebbers van het cyclisme. We bereiken Etten-Leur en aldaar geen uithangborden die kond doen van de wedstrijd, maar wel afgesloten wegen ten gunste van de Enecotour. Inderdaad, Etten-Leur is morgen (11 augustus) het toneel van de apotheose van deze meerdaagse wielerkoers. Ten gevolge van het kiezen van een alternatieve route belanden we ergens middenin een Vinex-locatie, het moet nu niet meer gekker worden. Na de gebruikelijke debatten over het vervolgen van de route bereiken we uiteindelijk Sportpark De Lage Banken, het thuisfront van Unitas ’30.


De spelers warmen zich op middels een rondo.

Inmiddels hebben beide teams de warming-up aangevangen. Bij de Fortunezen zien we dat aanvoerder Ronald Dassen niet in de basis staat. In zijn plaats speelt Sala Aitjdag als extra aanvaller. Bij tegenstander Unitas ontwaren we geen enkele bekende. Onder de prominente aanwezigen bevinden zich, behalve de bijna voltallige redactie van Fortuna Online, onze redder in zeer hoge nood Theo Mommers en Go Ahead Eagles spion en in het verleden drager van de voor ons foute kleuren Michel Boerebach. Met Theo gaat nog steeds alles voorspoedig, hetgeen ons zeker goed stemt. Ook aanwezig als altijd de redactie van de onvermijdelijke en best bezochte Fortunafansite Fortuna Home. Hoewel altijd? Remember Brunssum….

De wedstrijd gaat beginnen, ik neem plaats naast de correspondent van de officiële Fortuna clubsite. Hij brengt mij op de hoogte van de opstelling van de thuisploeg, waarvoor mijn dank.


De fotograaf zit niet op de tribune, de verslaggever uiteraard wel…

De wedstrijd begint in een voor ons te laag tempo. Unitas vindt dat natuurlijk prima en doet wat het moet doen. Dat betekent ervoor zorgen dat de Fortunezen zo veel mogelijk het combineren onmogelijk wordt gemaakt en dat lukt de gastheren perfect. Links en rechts worden wat corners weggegeven, maar tot gevaar leiden deze geenszins. Sterker nog, via één van de spaarzame tegenaanvallen is de thuisploeg via een schot uit de tweede lijn van Breugelmans als eerste gevaarlijk. Fortuna zet kort daarna een afzwaaier van Joep Op den Kamp uit een afgeslagen hoekschop ertegenover. Even later schiet Joos van Barneveld uit de draai in de handen van doelman Hultermans.

Uit de tegenaanval krijgen de Brabanders zelfs een behoorlijke kans. Schalk en Edwin Hermans vechten een verbeten duel uit en Guido Budziak brengt uiteindelijk redding.

Tot onze opluchting had de scheids echter al gefloten tegen Schalk. Voor de amateurs is de slagroom hierna even van de taart. Fortuna krijgt kansen Aziz Moutawakil (stift) en Koen Garritsen (schot), maar respectievelijk doelman Hultermans en een niet scherp staand vizier verhinderen erger voor Unitas. Zo lijkt het erop dat we aan de thee (of voor sommigen iets anders) gaan met een blanco stand op het scorebord. Echter dat is buiten de waard gerekend en die heet vandaag Van Barneveld, om exact te zijn Joos van voren. Hij krijgt een schotkans, uiteraard is ook deze poging niet onoverkomelijk voor Hultermans, ware het niet dat Wasiu Taiwo zijn voorhoofd tegen de rebound plaatst en hiermee het net doet bollen, 0-1.

Aangezien we reeds twee minuten in de extra tijd zijn, besluit de overigens vlekkeloos leidende scheids vervolgens ook maar de beide ploegen de rust in te zenden.

Normaal gesproken tijd voor de Goodyear Commissie. Edoch, onze sponsor heeft vakantie en de nieuwe outfit is nog niet gearriveerd, dus geen activiteiten van dit front vandaag. Naar verluid showen wij onze nieuwe tenues op Sportpark Schoonenberg in Velsen-Zuid. Verder dienen wij danig op onze woorden te passen, aangezien Boerebach op de rij voor ons heeft plaats genomen en we niet van zinnens zijn onze aanstaande tegenstanders uit Deventer in onze keuken te laten meekijken. Tot zover de rust.

De tweede helft. Fortuna heeft goede thee dan wel zuivere koffie gedronken, want de onzen zijn van plan om er geen gras over te laten groeien en van kiet af wordt er ferm gas gegeven. Sal(s)a Aitjdag krijgt het op zijn heupen, speelt twee tegenstanders zoek, passeert de doelman met een lage schuiver, maar helaas kan niemand de bal deviëren tot over de doellijn, Unitasspeler Van Vugt raakt slechts de paal. Even later mag Laszlo Mészáros aan het kanon, zijn schot gaat echter hoog over. Vervolgens mag hij plaatsmaken voor Dassen, Zarko Grabovac komt in plaats van Moutawakil. Wissels die mij in beide gevallen de wenkbrauwen doen fronsen. 

Hoewel Mészáros vandaag niet zijn gebruikelijke vormpeil etaleerde, hoort hij mijns inziens (voor wat het waard is) zoveel mogelijk te spelen, aangezien hij gezien een gezonde c.q. in terminologie verantwoorde drang voorwaarts bezit. En hij is niet te vergeten immens populair bij de supporters. Afgelopen seizoen legde onze trainer Chris Dekker mijn beide argumenten blijkbaar gortdroog terzijde, gezien de diverse malen dat Laszlo gewisseld werd dan wel ontbrak in de basiself. Duizend maal zonde. 

Over Moutawakil kan ik kort zijn: of hij nou goed of slecht speelt, hij kan altijd uit het niets een wedstrijd beslissen. Maar goed, Dekker is hoofdtrainer en ik schrijf o.a. wedstrijdverslagen, twee geheel verschillende taken, ieder zijn meug. Tot zover de persoonlijke overspiegelingen van TMD, wordt (waarschijnlijk) vervolgd.

Unitas ziet nog één keer kans Budziak in verlegenheid te brengen: via een splijtende pass van Hendrix ontglipt Breugelmans de buitenspelval, Budziak is op tijd bij de bal. Fortuna recapituleert snel, een kopbal van Grabovac wordt tenauwernood van de lijn gehaald. Vervolgens betreden namens Unitas Van Gool en Van Poppel het veld voor Frijters en Karahan. Fortuna blijft druk zetten en kirjgt een vrije trap. Hermans heeft al eens geprobeerd in de eerste helft, maar die poging reikte tot over het doel van Hultermans. Garritsen voelt zich daarom geroepen om te gaan aanleggen en onze Koen doet dit met verve: rechstreeks binnen in de kruising, 0-2.

  Dit is het breekpunt in de wedstrijd. Unitas trapt af, maar iemand ziet Taiwo over het hoofd en de aalvlugge Nigeriaan onderschept en zet vervolgens simpel de 0-3 op het scorebord.

De koek is nog niet op, want enkele minuten later draait Grabovac weg van zijn tegenstander en schiet hij in de verre hoek binnen, 0-4.Tommie Daemen komt nog in de plaats van Sala Aitjdag.

Een negatieve rol is er nog weggelegd voor de scheids die zowel Mels van Driel als van Gool op geel trakteert na wat onderling gestoei, volstrekt overbodig. Geen 10 en al helemaal geen griffel als eindresultaat voor de toch niet slecht leidende scheids. We verlaten dus Etten-Leur met een ervaring rijker, een ronde verder en een kapotte linkerkoplamp. Dat ik nog niet over mijn topvorm beschik, blijkt uit de concentratieverslapping die er bijna toe leidt dat we een afslag nemen richting Vlissingen, echter Eppo rehabiliteert zich uitstekend en wijst mij de juiste weg. Deze zal het inmiddels zwaar hongerige duo via een commerciële herberg c.q. eetgelegenheid in Nederweert leiden tot respectievelijk de stop in Sittard en eindpunt Groéselt.

Gegroet,

TMD