Vrijdag 11 november 2005: FC Eindhoven-Fortuna. Maar 11 november is ook traditiegetrouw de dag van de heilige Sint Martinus, een barmhartige heilige die de helft van zijn mantel afstond aan een bedelaar. Benieuwd of deze ons vandaag dus ook een beetje gunstig gezind is…


11 November 2005

Rode kaart Dassen keerpunt voor Fortuna

FC Eindhoven 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 4. V.d.Langeberg 1-0; 90. Grabovac 1-1
Opstelling: Budziak, Mészáros, Dassen, Op den Kamp, Hermans, Daemen, Daumantas (61′ Guvenc), Van Barneveld, Van Driel (59′ Grabovac), Lord, Taiwo.
Toeschouwers: 1.850
Scheidsrechter: Slager
Geel (Fortuna): Daemen
Rood (Fortuna): Dassen

Maar de  11e dag van de 11e maand is tegenwoordig vooral de opening van het Carnavalsseizoen. En eveneens traditiegetrouw houdt het overgrote deel van onze redactie zich afzijdig bij alles wat met Carnaval te maken heeft, zo ook ondergetekende. Niet dat ik iets tegen Carnaval heb, maar ik maak nou eenmaal veel liever de oversteek naar Engeland om daar twee tot drie wedstrijden te gaan bekijken de bewuste periode.

Vandaag weer een busreis naar Eindhoven. Gezien de drukte in Maastricht, besluit ik maar eens extra vroeg te vertrekken. En reeds ruim voor de kruising Oranjeplein-Scharnerweg branden de waarschuwingslichten die filevorming aangeven al in volle glorie. Echter, tot mijn verbazing hoef ik nauwelijks te wachten voor het bewuste kruispunt alsmede het volgende kruispunt bij de Geusselt. Blijkbaar is half Maastricht uitgelopen richting het Vrijthof om aldaar de opening van het Carnavalsseizoen bij te kunnen wonen. Meer van deze vrijdagen, zou ik zeggen.

Ook bij knooppunt Kerensheide en de Urmonderbaan/Bergerweg niets van overmatige verkeersdrukte, mooi zo. Limburg’s leukste d.j., Werner Peeters, zorgt voor een extra stuk ontspanning en ik arriveer zeer ruim op tijd bij de reeds gereedstaande supportersbus. Aldaar vervul ik met busleider Rob nog de laatste formaliteiten, aangezien ik wegens ziekte afgelopen vrijdag in de rust niet meer verder kon. Vandaag dus gelukkig mijn rentree. De redactie is sowieso ten prooi gevallen aan ziekte en ander malheur. Een ander redactielid is vandaag wegens ziekte absent, een derde beweegt zich voort met een kruk.

De heenreis verloopt verder erg rustig en zonder noemenswaardigheden. We bereiken het Jan Louwers Stadion reeds voor 19.00 uur, dit keer ruimschoots op tijd om alle spandoeken te kunnen bevestigen. Om de tijd te doden en van een warme maaltijd te genieten (?!), trekt de Goodyear Commisie vandaag dus al voor aanvang van de wedstrijd de jassen aan. Waar we vorig seizoen op dezelfde plaats als een beer moesten afzien in bittere koude en sneeuwval, kunnen we vandaag onder ietwat gunstigere weersomstandigheden te werk gaan. Allereerst maken we een praatje met een alleraardigste mevrouw die er bovendien ook nog eens mag wezen, hetgeen de appetijt absoluut ten goede komt.

We bestellen een broodje worst, de saus mogen we zelf kiezen en aanbrengen. Het wordt dus mosterd. Het ziet er goed uit. FC Eindhoven verdedigt bovendien de koppositie van afgelopen seizoen en dus is er sprake van een verwachtingspatroon. Wat er vervolgens gebeurt, is bitter teleurstellend en leidt tot een schrijnend tafereel. Een eerste hap in het broodje eindigt in een geweldig gevecht met de worst. De inhoud laat zich nog wel verteren, het omhulsel is geenszins buigzaam, het heeft meer weg van een stuk stevig leer. Ik waag een tweede poging en ook deze heeft hetzelfde resultaat. Dan resteert er dus nog slechts één oplossing: toedeledokie!

Inmiddels is het uitvak al aardig volgelopen. Bij telling komt Waldorf tot 123 aanwezige Fortunezen, alsmede acht Fortunezen op de hoofdtribune, totaal 131 dus, een voorlopig seizoenrecord. De beide selecties zijn dan ook al op het speelveld. En vandaag is er nogal wat historie aan beide zijde. Bij FC Eindhoven is oud-Fortunees Roland Vroomans tegenwoordig assistent-trainer. Bij Fortuna hebben Budziak en Hermans een verleden bij FC Eindhoven.

Trainer Dekker heeft vandaag een basisplaats gereserveerd voor Tommie Daemen. De nog steeds van hoogverraad verdachte Moutawakil is weer geblesseerd. Sec gezien beginnen dus vandaag met 10 veldspelers zonder enige verdenking van transferlinks met de club uit Heerlen. Resteert nog het geval Guido Budziak. Budziak is door de Heerlense club op een zijspoor gezet, want in dat licht mag Fortuna toch echt wel zo beschouwd worden. Met het annexeren van Begois zijn de kansen van Budziak bij de Heerlens club bovendien tot nihil gereduceerd, waarmee hij stilaan van elke blaam kan worden vrijgepleit. Budziak kennende, een goede prof, zal zich dus ook ten volle op Fortuna blijven concentreren. En zo hoort het ook.

Dat kan niet gezegd worden van een tweetal selectiespelers die na op een doordeweekse avond te zijn gesignaleerd in een bekende uitgaansgelegenheid zich in minder fraaie bewoordingen tegen minimaal één supporter hebben uitgelaten. Het is dan ook weinig verbazingwekkend dat beide spelers reeds eerder door de technische staf zijn gesanctioneerd voor weinig professioneel gedrag.Onder leiding van scheidsrechter Slager kunnen we aan de wedstrijd beginnen. En het eerste de beste wapenfeit is prompt een domper van jewelste. Een redelijke aanval van de thuisploeg belandt via een aantal schijven bij de volledig vrijstaande Van de Langenberg. Die staat volkomen vrij, kan de hoek uitkiezen en laat Budziak kansloos. De klok staat nog geeneens op 4 minuten.

Eindhoven kan dan gaan doen wat vrijwel alle tegenstanders van Fortuna in deze situatie kunnen doen: consolideren. Het heeft daarbij ook nog eens het betere van het spel, zonder kansen te scheppen of gevaarlijk te worden. In de hele eerste helft wordt Fortuna dan ook slechts één keer redelijk gevaarlijk: In een frommelsituatie voor het doel van Ten Rouwelaar werkt Taiwo de bal in het zijnet.

De thuisploeg zet daar een matig schot van Noyen (naast) en kansen via weer Van de Langenberg en Van Leerdam tegenover. Beide malen houdt Budziak stand. Ik hoef u dan ook niet te vertellen dat de eerste helft stierlijk vervelend was. Rust.Gezien de aangename ervaring die we hier vorig seizoen hebben opgedaan, besluiten we FC Eindhoven een herkansing te gunnen. We gaan nogmaals voor een broodje worst met mosterd. Dit keer een lichte verbetering. De worst laat zich in zijn geheel verteren. Echter, de temperatuur is ruim onder de maat. Dit is niet eens meer lauw te noemen, hetgeen door andere Fortunezen wordt bevestigd. Hier zijn we dus gauw klaar mee. Een ferme onvoldoende! Ik mag hopen dat men hier het gelouterde broodje bal weer in het assortiment gaat opnemen.

In de tweede helft zijn we een bijzonder gedreven Fortuna van start gaan. Niet dat het allemaal vloeiend is, maar de wil is er en er wordt ook voor gestreden. Allereerst is Tommie Daemen gevaarlijk via een directe vrije trap die naast gaat. Vervolgens gaat László Mészáros aan de haal voor een solo, deze eindigt met een schot in het zijnet. Inmiddels zitten we dan al in het laatste kwartier. Dekker heeft de als linkermiddenvelder falende Van Driel naar de kant gehaald voor Zarko Grabovac en Emmo Guvenc voor Tomás Daumantas.Lionel Lord komt plots los. Eerst gaat hij uit een afgeslagen corner aan de haal, Ten Rouwelaar stopt zijn schot. Nog geen minuut later glipt hij door de verdediging. Ten Rouwelaar moet uitkomen, maar is te laat en hij pakt Lord. Scheids Slager grijpt naar zijn borstzak. Maar in plaats van de Eindhovense doelman de rode kaart te tonen, houdt hij het bij geel. Op zich valt daar iets van te zeggen, aangezien nog minimaal één verdediger in de buurt was, maar de vraag is of deze Lord op volle snelheid nog had kunnen bijbenen.

Hermans schiet de bijbehorende directe vrije trap over. Een paar minuten later doet zich aan de andere kant een identieke situatie voor. De Boer passeert Dassen op snelheid. Dassen bedenkt zich niet en vloert de Fransoos op de rand van het strafschopgebied. Slager heeft de situatie van niet al te veraf gevolgd en toont tot ieders verbazing en de Boer’s grote vreugde onze aanvoerder direct rood. Hiermee krijgt de strontvervelende De Boer alsnog zijn zin. In de eerste helft ging hij na een ongelukkige botsing met Joos van Barneveld al theatraal naar de grond als ware hij getroffen door een granaatscherf. Bij Fortuna weet men niet wat men meemaakt, in het uitvak is Slager uiteraard de gebeten hond. Invaller Van de Kerkhof, recentelijk nog goed op dreef met Jong Eindhoven tegen Jong Fortuna, schiet de vrije trap over de muur, Budziak redt stijlvol.

Uit de tegenstoot zet Emmo Guvenc Zarko Grabovac vrij voor Ten Rouwelaar, Zarko schiet met links huizenhoog over. Uit de volgende aanval van Eindhoven krijgt Tommie Daemen ook nog eens geel van Slager die de greep op de partij volledig kwijt is. Daemen is des duivels op de man in het zwart en weigert afstand te nemen voor een vrije trap. Sterker nog: Tom pakt de bal op loopt ermee weg, om deze vervolgens richting Slager te trappen. Deze laat zich piepelen en durft geen tweede Fortunees van het veld te sturen. De schade die hij heeft aangericht met de veldverwijzing van Dassen mag er al zijn. Door het wegsturen van Dassen is de strijd volledig opgelaaid en de wedstrijd golft op en neer.

Van Leerdam kan de wedstrijd beslissen, maar is onnauwkeurig en schiet over. Aan de overkant schiet Taiwo op aangeven van Guvenc de bal uit de draai recht op Ten Rouwelaar. Lord herhaalt dit kunstje nog eens, Ten Rouwelaar is weer paraat, maar Zarko Grabovac is als eerste bij de rebound en kopt de bal in een leeg doel, 1-1.

Nog geen minuut later staat Taiwo ineens oog in oog met Ten Rouwelaar, maar deze keert de inzet van onze spits. Eindhoven put hier zowaar moed uit en krijgt nog een laatste kans. PSV-huurling Bakkal passeert Joep Op den Kamp op snelheid en schiet de bal hard en hoog in de korte hoek, Budziak is paraat.Een bar slechte wedstrijd krijgt alsnog een hartverwarmend slot. Op grond van strijd en inzet kreeg Fortuna terecht een punt, loon naar werken. Moge dit een eerste aanzet zijn voor iets wat een ommekeer mag worden.

Gegroet,

TMD