Voor degene die een vernietigend verslag verwacht te lezen met ongecensureerde kritiek die niet bestemd is voor jongere lezers, surf gerust naar andere fansites. Ik zal mij enigszins proberen te beheersen, al zal dat niet gemakkelijk worden. Ik hoorde vandaag namelijk ook uit diverse invalshoeken dat het seizoen nog maar liefst 35 wedstrijden duurt en daarin schuilt een niet te verwaarlozen kern van waarheid.


22 Augustus 2005

Een nederlaag én een verruïneerde verjaardag

Fortuna Sittard 0 VVV Venlo 2
Doelpuntenmakers: 36. Luizinho 0-1; 67. Platvoet 0-2
Opstelling: Budziak, Simone (46′ Aitjdag), Akerboom, Hermans, Van Driel, Meszaros (76′ Grabovac), Van Barneveld (46′ Lord), Garritsen, Daemen, Taiwo, Moutawakil.
Toeschouwers: 4.531
Scheidsrechter: Van Egmond
Geel (Fortuna): Simone
Rood (Fortuna): –

Maandag 22 augustus 2005. Een feestelijke (verjaar)dag die achteraf deels vergald bleek te zijn. Voetbal op de maandag. Jawel, onze nationale voetbalbond heeft bepaald dat de competitie voor de Gouden Gids Divisie ten einde moet zijn per 7 april 2006 en dus wordt er ook op bijvoorbeeld maandag gevoetbald. 24 Wedstrijddagen exclusief de wedstrijden om de Gatorade Cup alvorens we aan de kalkoen kunnen op 25 december.

Alvorens te vertrekken vanaf de inmiddels welbekende thuisbasis in het zuiden van de provincie, verschijnt er eerst nog een onverwachte gast aan de deur. Een bekende dorpsgenoot, met wie ik in het verleden nogal wat reizen langs redelijk wat podia heb gemaakt, tot recentelijk Helsinki toe. Of hij mee mag rijden naar het voetbal? Waarom niet? Echter, het voetbal blijkt zich voor hem in de Geusselt af te spelen. Maakt ook niet uit, hij mag uiteraard meerijden tot aan de hoftempel van onze Maastrichter zuiderburen. Op zich ook een goede ontwikkeling dat de belangstelling voor MVV groeiende is. 30 September is immers niet meer zo heel ver weg.

Ik zet hem op zijn plaats van bestemming af en zet in alle rust mijn reis voort. Die rust wordt ruw onderbroken als we bij Einighausen arriveren. Daar begint zowat de rij auto’s die naar het Wagner & Partners Stadion moeten. Nou ja, we hebben nog 25 minuten, maar de rij avanceert bijzonder traag, dus die luxe dreigt ook als sneeuw voor de zon te verdwijnen. De ervaring heeft mij door de jaren heen enkele indianentrucs bijgebracht en één ervan breng ik dan maar als noodmaatregel in de praktijk. Met als gevolg dat ik keurig op tijd ben en ditmaal in het bezit van een wedstrijdopstelling. De wedstrijdopstelling leert mij bovendien dat Van Egmond als spelleider zal optreden, een eerste onbehaaglijk gevoel doet zijn intrede. Even bijkomen dus. Dat kan bij het optreden van de inmiddels niet geheel onbekende Saskia oët Mestreech. Als us Saskia de microfoon op stand “off” heeft gezet en Maurice Gorissen ons…..

Maurice Gorissen ons….? Nee, geen herhaling van nutte- en waardeloze feiten, over and out.

Ik neem de opstellingen nog eens in ogenschouw en constateer dat geen enkele Venlonaar op het veld een Fortuna-verleden heeft. Nou ja, Luwamo Fiston Garcia werd ooit eens als Fortunees via de infobalk boven het scorebord gepresenteerd. Maar ene Ronnie van Geneugden van Garcia’s club KRC Genk, die overigens zelf als speler in Nederland vrijwel mislukte bij RKC, stak er een fikse balk tussen en het verhaal Garcia was ten einde. Onze hoofdtrainer Chris Dekker stelt daartegenover Angelo Simone op in plaats van de vrijdag spelende Joep op den Kamp. Een eerste teken aan de wand. Dekker gaat blijkbaar afhankelijk van de tegenstander bepalen wie er rechtsback speelt. Waar hebben we dat eerder gezien? Waar iedereen vorig seizoen wegliep met Joep op den Kamp als rechtsback, moeten we ons nu blijkbaar laten wijsmaken dat Joep niet geschikt is om te spelen tegen een snelle linksbuiten. Of hoe moet ik dit anders gaan zien? Feit is dat Dekker gewoon eens kleur moet gaan bekennen en ofwel voor Angelo of voor Joep gaat kiezen als vaste rechtsback. Waar eerder Thomas Janssen en Ray Fränkel “mislukten” als rechtsback, lijkt het me niet wenselijk dat er nog lang geëxperimenteerd moet worden op deze positie, gewoon straight een vaste keuze voor één persoon, punt.

En ook geen gezeik vanaf de tribunes over gebrek aan snelheid, lengte of wat dan ook. Ook het publiek dient achter degene te staan op wie de keuze valt, onvoorwaardelijk, want het gaat om jongens uit de eigen opleiding die een eerlijke kans verdienen.

Verder zien we dat Joos van Barneveld als vrij man in de nabijheid van spits Taiwo gaat spelen en niet Aziz Moutawakil die dat de vorige wedstrijden deed. Het eerste gedeelte van de wedstrijd leert ons dat de middenvelders Moutwakil en Garritsen veel switchen en er in principe geen vaste kanthalf op links is. In de praktijk zien we echter dat VVV het betere van het spel heeft en vooral veel dreiging heeft via de zijkanten. Vooral de snelle Garcia blijkt een handenbindertje.


Aziz Moutawakil in duel met Luwamo Garcia.

Ook Van Egmond speelt weer zijn bekende rol en die is traditiegetrouw niet bepaald gunstig voor ons. Het eerste doelgevaar is voor Tommie Daemen. Tommie is in goede vorm en bewijst dat door zijn vrije trap gevaarlijk naar de korte hoek te sturen, Begois heeft er genoeg moeite mee en verwerkt hem tot hoekschop. Het is ook een hoekschop die VVV het eerst gevaarlijk doet worden. Kantelberg kopt ongehinderd naast.


Taiwo stond op een eiland en kwam er niet aan te pas.

Angelo Simone laat zich op minder fraaie wijze opmerken. Na een duel met Soltani laat hij zich door laatstgenoemde provoceren. Het potje van Angelo kookt over en hij geeft in nabijheid van Van Egmond de Fransman een nietszeggend zetje. Uiteraard trekt de Noordhollander geel, uiteraard ook alleen voor Angelo. Volstrekt onbegrijpelijk, maar ook dit is betaald voetbal. Hopelijk trekt Angelo er zijn lering uit. We kunnen nu eenmaal niet wekelijks genieten van de leiding van bijvoorbeeld arbiters als Bossen, maar wat mij betreft mag het optreden van Van Egmond voortaan beperkt blijven tot de regio Noord-Holland. Scheelt ons een hoop chagrijn, hem reistijd en de KNVB kosten. Three of a kind. Terug naar het veld, waar VVV inmiddels serieus op weg gaat naar de openingstreffer. Garcia is iedereen te snel af, maar gelukkig weet het lange been van Marcel Akerboom nog net zijn schot te blokkeren middels een mooie tackle. Even later redt Budziak uit een corner en daarna het schot van Luizinho Pontes Ribeiro, voetbalnaam Luizinho.


Budziak houdt de netten schoon, maar niet voor lang…

Houden stand tot aan de rust? Nee. Dezelfde Luizinho mag een minuutje of acht voor de pauze een vrije trap nemen. Hij plaats de bal met de juiste snelheid keurig in de kruising, Budziak staat te ver naar de andere hoek en is kansloos, 0-1.


De VVV-spelers bejubelen Luizinho na de 0-1.

VVV zit dan op rozen, Fortuna mag de schroom van zich afgooien en aanvallend tot meer dadendrang komen. Dat leidt mede tot een counter voor VVV, waauit een diepe bal exact goed valt voor de kleine Garcia. Budziak lijkt te twijfelen en komt te laat, de lob van Garcia gaat net naast. Garritsen mag met een vrije trap als ons laatste wapenfeit de eerste helft afsluiten en hij doet dat over het doel van Begois.

Rust. Met de 0-1 hebben we niets te klagen, VVV krijgt kansen, Fortuna weet zich geen raad met met name de buitenspelers Garcia en in mindere mate Soltani en de twee dwingende middenvelders Meeuwis en Luizinho. Twee middenvelders? Jazeker, want met Kantelberg op 10 speelt VVV met 4 rasechte aanvallers, het bestaat dus nog. Afgezien van een klacht van de Anti-Rookliga over Neumann’s rookgedrag langs de zijlijn, trekt de Duitser allerminst een rookgordijn op over zijn intenties. In de rust genieten we nog maar eens van Saskia en het Venloos talent Marco Vaessen. Tegen het einde van de rust zien we dat er een supporter per brancard van de N-side wordt afgevoerd. Hopelijk gaat het hem/haar inmiddels beter.

De spelers arriveren weer op het veld en we zien dat Lionel Lord en Saladhin Aitjdag de plaatsen hebben ingenomen van Simone en Van Barneveld. Fortuna vormt nu meer dreiging door de twee ingevallen vleugelspelers, maar ook hiermee weet VVV wel raad.


Ook onder de wedstrijd werd koortsachtig overlegd…

Het eerste kansje komt er via een diepe bal op Taiwo. Van Kouwen lijkt te gaan redden, maar mist de bal half, Wondeful Wasiu bedenkt zich niet en wil omhalen, maar mist echter volledig. Serieuzer is een aanval via Lord tot bij de vrijstaande Moutawakil, maar Aziz schiet hard naast uit kansrijke positie. Even later laat Meeuwis zien waarom hij waarschijnlijk de beste speler van de Eerste Divisie is. Een kleine onachtzaamheid van Meeuwis leidt tot een onderschepping van Hermans die vervolgens naar Aitjdag plaatst. Meeuwis himself zet een razende achtervolging over 30 meter in en loopt Aitjdag op reguliere wijze van de bal. Niet veel later biedt hij Kantelberg een schier onmisbare kans, maar de Antilliaan besluit in het zijnet. In deze fase lijkt VVV de wedstrijd te gaan beslissen. Luizinho mag vanaf links voorzetten, Budziak slaat de bal recht in de voeten van Garcia, maar hij herstelt zijn fout door het schot van de Angolese Belg te keren.


Van Barneveld probeert het tevergeefs van afstand.

De nekslag komt er alsnog. Een aanval van VVV belandt op de rechterflank maar weer eens tot bij Garcia. De verdediging van Fortuna bespreekt onderling of men koffie dan wel thee wil drinken en laat de tot dan volledig in de binnenzak van Aki en Hermans zittende Platvoet geheel ongehinderd doen waar deze goed in is: scoren, 0-2. Fortuna moet nu alles of niets spelen. De eerste kans komt er als Tommie Daemen aan het kanon gaat voor een vrije trap. Begois keert met veel moeite de rebound van Garritsen. Dekker brengt supersub Zarko Grabovac als laatste redmiddel voor Laszló Mészáros. Uiteraard maar weer eens onze kleine koning die opgeofferd wordt. Waar de gebroeders Grimm bekend staan om hun verhalen van 1001 Nacht is Laszló stilaan gepromoveerd tot een speler van 1001 veldslagen en publiekslieveling. Middenvelder, rechtsback, linksback, hij heeft het allemaal gespeeld en het lijkt hem niet uit te maken. Maar ik  krijg er stilaan de schijt van als hij maar weer eens naar de kant gehaald wordt, om het maar eens onwelvoeglijk te verwoorden. Ik beroep mij dan ook bij deze op mijn recht als supporter om mijn mening als zodanig te ventileren, het aanzien des persoons daargelaten.

Mijn mening lijkt bovendien representatief te zijn, want zowel op de tribune rondom mij als na afloop in het supportershome hoor ik gelijkgestemde geluiden van andere supporters.


Er werden soms verbeten duels uitgevochten.

VVV zit ondertussen op een pluche zetel. Zeker wanneer de grensrechter aan mijn kant de toch zeker hinderlijk buitenspel staande invaller Jacobs negeert. Garcia biedt Kantelberg weer een kans, maar wederom besluit deze in het zijnet. Aan de overkant maakt Daemen een goede actie, hij speelt Taiwo aan, deze speelt Moutawakil vrij, schot gekeerd door Begois, eenzelfde lot is de rebound van Taiwo beschoren. Taiwo en Lord krijgen nog mooie kansen, maar Begois en Ammi voorkomen erger voor VVV. We mogen concluderen dat we op waarde zijn geklopt door een VVV met meer kwaliteit, hetgeen het publiek ook laat blijken door een gepast applaus voor de verslagen Fortunezen. Een negatieve kanttekening dient er echter gemaakt te worden aan het adres van hoofdtrainer Dekker. Dekker heeft recht van spreken als hij het erover heeft dat het huidige Fortuna meer kwaliteit heeft dan het team van vorig seizoen. Echter het benutten van die kwaliteit ging mijns inziens vandaag niet in de juiste opstelling en tactiek. Teveel spelers speelden op een voor hen niet ideale positie, hetgeen ook tot uitdrukking kwam in de uitvoering. In principe kan Fortuna iedere tegenstander aan, maar dan moet Dekker de ploeg niet overmatig gaan aanpassen aan de tegenstanders, maar meer uitgaan van eigen kwaliteit. Met 0-2 verliezen van een gedoodvefde kampioenskandidaat is geen schande, maar ik vrees dat meer trainers het Fortuna van vandaag in actie hebben gezien en daarmee hun voordeel gaan doen, hetgeen erg jammer zou zijn.

Er zijn zeker lichtpunten, maar het is niet de bedoeling dat ze gaan doven. Laten we de draad oppakken tegen AGOVV. Het goede nieuws is alvast dat het buscomité van de voormalige Supportersvereniging in ieder geval een bus laat rijden naar Apeldoorn. Er zijn nog een aantal plaatsen vrij. Een uitstekende reden om ook eens bij een uitwedstrijd van de partij te zijn en Fortuna op verplaatsing te steunen.Een nederlaag, we zijn terug op aarde.

Gegroet,

TMD