In de 21 jaar dat ik supporter van Fortuna ben, heb ik inmiddels al heel wat wedstrijden gezien. In hoofdzaak zijn dat thuiswedstrijden geweest. Zo ben ik in de gelukkige omstandigheid geweest om in de seizoenen 1995-1996 tot en met 1999-2000 geen enkele competitiewedstrijd in Sittard te hebben hoeven missen. Vanwege persoonlijke omstandigheden ben ik helaas niet in de gelegenheid om een dergelijke staat van dienst op te bouwen met uitwedstrijden.

De eerste uitwedstrijd van Fortuna die ik bijwoonde, kan ik mij nog goed voor de geest halen. Het was in het seizoen 1984-1985 tegen MVV in een nog onaangetaste Geusselt. Zoals wel vaker in uitwedstrijden tegen MVV, was Fortuna ook deze wedstrijd de onderliggende partij. MVV won uiteindelijk met 1-0 door een doelpunt van Huub Driessen, later ook nog uitkomend voor Fortuna. Een andere oud-Fortunees, Bert van Marwijk, speelde overigens ook nog een hoofdrol in dit treffen. Hij presteerde het namelijk om Wout Holverda op vakkundige wijze onder het gras te stoppen en hem zodoende een enkeltje richting douches te bezorgen.

Sinds 12 november 1994 ben ik Fortuna regelmatiger gaan volgen. Die dag speelde Fortuna tegen naaste belager TOP Oss. In een hectisch treffen waren het mede de doelpunten van Robert van der Weert en het uitstekende keeperswerk van Arno van Zwam die ervoor zorgden dat Fortuna met 0-2 wist te winnen, hetgeen de aanzet was tot het behalen van de 2e periodetitel en de latere promotie naar de Eredivisie. Sinds het seizoen 1995-1996 heb ik inmiddels aardig wat stadions her en der in den lande bezocht. Wat mij echter de laatste 2 seizoenen is opgevallen, is dat er niet alleen een aantal nieuwe stadions zijn gebouwd of andere weer gerenoveerd naar de normen die behoren bij een huisvesting om betaald voetbal te kunnen spelen, maar ook dat de zogenaamde veiligheidsnormen aanzienlijk zijn verscherpt.

Op zich is daar natuurlijk niks mis mee, alleen de interpretatie van het woord veiligheidsnorm en de daaraan gekoppelde benadering van supporters van de bezoekende clubs hebben bij mij enige verontwaardiging opgeroepen. Waar ik bij Heerenveen nog over het veld heb mogen lopen, wordt men bij verscheidene clubs behandeld op een manier die op geen enkele manier aan welke fatsoensnorm dan ook kan worden getoetst. De kroon spannen natuurlijk onze buren in het zuidoosten van onze provincie. Bij deze zichzelf uitermate respecterende club is het meermaals voorgekomen dat er openlijke pesterijen en provocaties door ordehavend- en toezichthoudend personeel werden gebezigd. Zo is het op Kaalheide jarenlang verboden geweest om een paraplu mee te nemen naar het onoverdekte uitvak, hetgeen meermaals resulteerde in een nat pak en een sterk verkleumd gevoel.

Vreemd, als je bedenkt dat er een sintelbaan tussen tribune en veld is, waardoor de afstand tribune-veld toch al gauw zo’n 30 meter bedroeg. Er hierbij van uitgaande dat het merendeel van de bezoekers toch niet bepaald tot de categorie regelmatige anabole steroïde gebruiker behoort en hierdoor in combinatie met de wet van de zwaartekracht toch absoluut niet in staat zou zijn om de bovengenoemde afstand te overbruggen met een paraplu. Belachelijke maatregel kortom. Het verbaasde mij dan ook niets dat de Kerkraadse beleidsbepalers er afgelopen seizoen alles aan hebben gedaan om het Fortuna te verbieden met een aantal supportersbussen richting het ultra-veilige ja-u-weet-wel stadion te komen.

Ook in Rotterdam en Eindhoven hebben we meermaals mogen genieten van enkele klinkende staaltjes op het gebied van veiligheid. Dat je in de Kuip niet echt het comfort van een bioscoop hebt, moge bekend zijn. Maar het uitvak heeft tegenwoordig meer weg van een gesloten inrichting, getuige de dichte kooiconstructie die er is. Het Philips Stadion in Eindhoven vertoont daarentegen meer een gelijkenis met een demonstratieruimte voor illegale vogelvangers. Een metershoog net verhindert een helder zicht op het speelveld. Verder is het er verboden om etenswaar mee te nemen. Logisch, de catering in het uitvak is dan ook van een uitstekende kwaliteit, waarvoor hulde (zie hiervoor ook het jaarlijkse Goodyearklassement, OW).

Nee, waar het mij dus om gaat, is dat een bezoek aan een voetbalstadion naast het volgen van een voetbalwedstrijd ook mogelijkheden voor comfort en ontspanning moet kunnen bieden voor mensen uit iedere bevolkingslaag. Maar wie ben ik?

Juist………………….

One Way