Toen ik gisteren het wedstrijdverslag van collega PM las, begreep ik dat mij toch een en ander van het hart moest. Niet dat ik hem hier ga corrigeren, integendeel. Maar ik meen mij niet door gebrek aan voetbalkennis geremd te voelen om te taktische omzettingen van Wisman te kunnen uitleggen.

Alwaar ik met trainer Henk Wisman principieel van mening verschilde over de te voeren formatie, zijn we nu echter bij een andere dimensie aanbeland, waarover straks meer. Wisman hanteerde alreeds in de voorbereiding, welke ik overigens bewust aan me voorbij liet gaan – oefenduels zeggen mij niet echt veel en zijn vaak geen betrouwbare leidraad, sla de Fortunahistorie er maar op na -, vrijwel voortdurend een 4-3-3 systeem. En dat was even zo consequent met slechts één middenvelder (Mels van Driel) die feitelijk puur controlerend dan wel verdedigende taken had. De andere twee middenvelders, meestal Emmo Guvenc en Jürgen Heinrichs, kennen we als pure aanvallers. In deze variant kom je tot aan een 5-5 verhouding: vijf verdedigend ingestelde spelers, vijf aanvallers. Doordat Cédric Olondo (rechts) en aanvankelijk Brahim Bouhadan (links) (later Bas Jacobs) als pure vleugelspelers fungeerden, betekende dat voor Guvenc en Heinrichs in de praktijk dat zij geconfronteerd werden met een grote ruimte die achter de vleugels lag, aangezien zowel Olondo als Bouhadan niet over fantastische kwaliteiten beschikken in het terugverdedigen. Voeg daarbij dat in principe hetzelde ook geldt voor Guvenc en in mindere mate Heinrichs en de druk op Van Driel is dan al snel erg groot.

Persoonlijk heb ik dan ook vanaf het begin gepleit voor een 4-4-2 variant met daarbij een plaats voor een extra controlerende middenvelder in de persoon van Angelo Simone, die vorig seizoen aantoonde deze rol uitstekend aan te kunnen. Noem het toeval, noem het gebrek aan acceptabele alternatieven c.q. door nood geboren, maar door de blessures van Olondo en Jacobs dan wel de hard aangekomen nederlaag tegen MVV stapte Wisman naar de door mij zo gewenste 4-4-2 variant. Mét Angelo Simone als extra controlerende middenvelder in plaats van een vleugelspeler. Niet onbelangrijk was daaraan toegevoegd het vervangen de als rechtsback dolende Raschid El Hammouchi door de nog onervaren maar naar later bleek wel functionerende Rick Geenen. Bovendien werd door het ontbreken van Jacobs en de vervanging van Bouhadan door Florencio Cornelia als tweede spits naast Dirk-Jan Derksen. Dat was de situatie zoals tegen AGOVV. Die verliep zeker niet altijd even vlekkeloos, maar resultaat was er desalniettemin.

In de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch kwam Wisman met een nieuwe taktische aanpassing: Het doorschuiven van Joep Op den Kamp naar het middenveld. Ook dat is alleszins verklaarbaar. Door de aanwezigheid van Joep, ontstaat er een man-meer-situatie op het middenveld in Fortuna’s voordeel, waardoor er ook meer ruimte zou moeten onstaan naar voren, dus met name voor Heinrichs. Laatsgenoemde vulde dat tegen FC Den Bosch uitstekend in en was nauwelijks af te stoppen. Voor Op den Kamp was de situatie minder gemakkelijk. Hij wist zich minder goed raad met de ruimte en belandde met regelmaat tegenover de snellere Ten Heuvel, Pinto of Van Moorsel. FC Den Bosch wist hier uiteindelijk geen munt uit te slaan. Gisteren herhaalde zich als gememoreerd door mijn collega PM het tafereel geregeld. Dat FC Omniworld er met name in het eerste bedrijf geen definitief voordeel uit wist te halen, mag gerust een wonder worden genoemd. Gelukkig bleef het ook voor trainer Wisman niet onopgemerkt en herstelde hij de 4-4-2 formatie. Dus met Joep als centrale verdediger. Door de wel erg geringe verschillen in kwaliteit tussen het gros van de teams in de Jupiler League, is het niet verwonderlijk dat Wisman een dergelijk experiment aandurft. Ergens moet je immers het verschil kunnen maken. De praktijk leerde echter dat een “gewone” 4-4-2 voorlopig nog het meeste vruchten afwerpt en tot een betere balans leidt. Waarmee niet gezeg dat Fortuna alleen op basis van stom geluk de punten haalde. Een goede afronding bleek ook een kunst.  En welk orakel zei ook alweer dat je alleen kunt winnen als je scoort?

Gegroet,

TMD