Voordat ik mij fanatiek met Fortuna ging bezighouden, was ik reeds jaren verzot op de wielersport. Voor mij overigens nog steeds de mooiste sport, maar dat terzijde. Net als voetbal is ook de wielersport laagdrempelig, zowel om te beoefenen alsook om te volgen. Het grote verschil is de meer offensieve benadering van het voetbal door velen.

Hooliganisme is dan ook een relatief onbekend begrip binnen de wielersport. Wat mij echter tegen de borst stuit, is het feit dat de wielersport van binnenuit naar de vernieling dreigt te worden geholpen door lieden die het niet zo nauw nemen met normen en waarden voor wat betreft fair play, gezondheid en eerlijkheid. Nee, TMD is niet verrechtst, lees gerust verder.

Eenzelfde fenomeen tekent zich al geruime tijd af in het Sittardse en omgeving. De parallel met de wielersport is dat ook Fortuna van binnenuit naar de verdoemenis dreigt te gaan. Directeur Erkens heeft zich in een dusdanige positie weten te manoevreren dat hij de volledige regie over Fortuna in handen heeft. Zo ook op het technische vlak, al probeerde onze Hans met een fantatische schijnbeweging (Ik bepaal niet, maar betaal wel) ons op andere gedachten te brengen tijdens de laatste Supportersinformatieavond.

Met andere woorden: De trainer mag een speler willen hebben, Erkens heeft altijd het laatste woord. Blijkbaar verliep de samenwerking met de altijd nadrukkelijk aanwezige Frans Körver op dit vlak in uitstekende harmonie.

Körver mocht zijn grote wensdroom waarmaken, waardoor Erkens op de achtergrond relatief ongestoord aan zijn afbraakwerkzaamheden mocht voortborduren. Diverse malen maakte deze site afgelopen seizoen melding van het feit dat er geen tot weinig tastbaar resultaat werd geboekt op commercieel en financieel vlak, terwijl ook de communicatie nog de nodige roestplekken vertoont.

Daarnaast mochten we met de nodige afschuw van dichtbij meemaken hoe Erkens ten volle meewerkte aan de geboorte van de Voetbal Academie Limburg. Overigens nog steeds mogelijk gemaakt door DSM. Het eerste deel van de definitieve bruidsschat aan een FC Limburg was hiermee gerealiseerd.

Terug naar het technische beleid. Directeur Erkens beloofde maar liefst vier versterkingen, waaronder een diepe spits, “een ander type als Wasiu Taiwo, kopsterk”, aldus Erkens tegen de collega’s van Fortuna United. De officiële clubsite geeft echter een andere lezing: “Trainer Henk Wisman heeft de technische staf van Fortuna Sittard laten weten volgend seizoen met een ander type spits te willen spelen”.

Niet dat we verbaasd zijn door de komst van Dirk-Jan Derksen, maar als we deze toetsen aan de woorden van Erkens en Wisman hebben we op zijn minst toch sterke bedenkingen hierbij. Net als Taiwo is Derksen allerminst een kopsterke spits en ook geen aanspeelpunt. Beiden zijn types die voor eigen kans gaan en vooral op het maken van doelpunten gericht zijn. Daaruit valt dus af te lezen dat trainer Wisman blijkbaar zal voortborduren op de taktiek van zijn voorganger Körver. Waarbij wij ook weer onze vraagtekens zetten.

Voor de meeste tegenstanders zal Fortuna weinig verrassingen meer kennen en met het huidige spelerspotentieel lijkt een spelwijze die gebaseerd is op het maken van het spel ook geen voor de hand liggende keuze. Modale eerste divisionisten in goede vorm als Go Ahead Eagles en BV Veendam toonden in deze de kwetsbaarheden van Fortuna nog maar eens aan.

Voor sommigen is Derksen daarentegen de nieuwe patroonheilige die op grond van zijn scorend vermogen de missing link zal gaan invullen en Fortuna naar een plaats in de nacompetitie zal gaan leiden. De waarheid heeft ons doorheen de jaren aangetoond dat Derksen een meer dan waardevolle speler voor dit niveau is, maar dat ook hij zeker zijn tekortkomingen heeft en ook zelf onderkent. Derksen had natuurlijk kunnen kiezen voor een nieuw eredivisieavontuur met VVV, maar daarbij had hij natuurlijk geen trek in invalbeurten van een kwartier of twintig minuten.

Neem daarbij dat ook Flo Cornelia een speler is die puur voor de goal gaat. Misschien was het daarom wel met voorbedachte rade dat Körver laatstegenoemde passeerde aan het competitieslot.  Bovendien is Derksen op grond van leeftijd natuurlijk ook geen langetermijninvestering. Uiteraard is het geen verrassing dat Derksen juist voor Fortuna kiest. Naast privé-motieven en de hem geboden toekomst bij Fortuna na zijn loopbaan, verkeren zowel Erkens als Derksen in eenzelfde kringetje. Beiden zijn immers geen onbekende bij diverse andere clubs in de nabije regio.

Resteren nog de overige drie versterkingen. Puur getalsmatig zijn die er. Naast Derksen zijn Heerlenaar en oud-Roda JC-er Bas Jacobs, Ramon Voorn (zoon van, MVV) en linksback Nico Vanek nieuw.

In dit licht getuigt het echter van weinig lef dat Voorn junior slechts een amateurovereenkomst kreeg voorgelegd. Om maar te zwijgen van Jacobs. Afgezien van het sentimentele aspect, is de komst van laatstgenoemde niet meer of minder dan een gok. Medisch gezien zal er heus wel een grond te vinden zijn waarop Jacobs zijn loopbaan kan en mag voortzetten. Maar puur prestatief gezien, is het een sprong in het diepe. Door blessureleed kwam de spits de laatste twee seizoenen slechts sporadisch in aktie.

Over linksback Vanek valt vooralsnog weinig te zeggen, omdat hij nog niet onder druk heeft gespeeld. Getalsmatig heeft Erkens zijn belofte ingelost. Echter of dit ook kwalitatief het geval zijn, moet nog ten zeerste blijken. Het zijn in ieder geval geenszins bekende namen die synoniem zijn aan de bombarie waarmee Erkens zijn aankondiging deed.

Bovendien schermde Erkens lange tijd met namen als Moutawakil en Zafarin. Spelers die bepaald niet met opgeheven hoofd uit Sittard konden vertrekken tijdens een eerder verblijf. Verder passeerde een recem aan spelers die afgetest werden en ook onder hen een groot aantal met een verleden waarmee velen onder ons op zijn zachtst gezegd niet gelukkig waren. Samengevat is het transferbeleid een uiting van wanhoop en opportunisme.

Cornelia lijkt door de komst van Derksen te degraderen naar een situatie waarvan Taiwo tabak kreeg, met het contract van Derksen is bovendien blijkbaar de pot opgesoupeerd. Derksen is dus de enige van de vier nieuwe spelers die ook een basisplaats mag worden toebedeeld. En het lijkt me te ver gaan om alles aan Derksen te gaan ophangen, waarvan helaas wel sprake lijkt te zijn.

Voeg daarbij de verkapte rehabilitatie van Koen Garritsen (natuurlijk een persoonlijke overwinning voor ondergetekende, polemiek loont) en Brahim Bouhadan en het is duidelijk dat Fortuna helemaal niets meer te makken heeft. Erkens heeft gespeeld en Derksen is daarbij de schoppen aas in het spel. Waar we al niet al te veel creativiteit verwachtten, is dit toch eigenlijk niet meer of minder dan een ordinair lachertje. Zeker ook door het aanbod aan Derksen om ook na zijn actieve loopbaan in dienst te blijven. Een belediging van jewelste voor de supporters, aangezien Derksen een bepaald karakter herbergt en zeker na het wegzenden van een clubjongen als Ronald Dassen. Het behoud van de clubcultuur stelt blijkbaar geen flikker meer voor.

Conclusie van het hele verhaal is dat we een jaar na de zoveelste en dit keer redelijk succesvolle start opnieuw c.q. nog steeds geen transferbeleid hebben waaruit gerichte toekomstvisie blijkt. Waar Fortuna op de goede weg leek door de tussentijdse directe versterkingen Jürgen Heinrichs en Flo Cornelia, volgt er geen voortzetting. In dat licht mogen we ook vrezen voor het door vele beoogde doel: Een periodetitel c.q. het behalen van de nacompetitie. Overigens wensen wij met deze achterliggende gedachte Henk Wisman alle succes toe, hij is in ieder geval niet te benijden.

Gegroet,

TMD