Coventry City associeer ik met Gary McCallister en Dion Dublin, maar ook met hopeloze prestaties. Het is van het seizoen 69/70 geleden dat City nog eens in de top zes eindigde; 47 seizoenen op rij zonder sportief uitzicht dus. In Sittard-Geleen staat die teller op 22. Gaat Fortuna dit seizoen afrekenen met deze statistiek?

 

 


Voor zowel Coventry City als voor Fortuna Sittard geldt dat buiten de top zes eindigen in de hoogste divisie geen enkel probleem is. Elk seizoen dat beide clubs overleven op het hoogste niveau is een prima seizoen. Coventry deed dat de eerste dertig jaar van de reeks; Fortuna de eerste zes jaar.

Buiten de top zes eindigen buiten de hoogste divisie doet City dus al zestien seizoenen; Fortuna vijftien seizoenen en dat is pijnlijk. Voor Coventry is het extra pijnlijk omdat de club gewoon verder gedegradeerd is (dit seizoen actief op het vierde niveau in Engeland) en zelfs op die lagere niveaus geen potten heeft kunnen breken. Degradatie is Fortuna gelukkig bespaard gebleven (soms omdat het simpelweg niet kon).

En nu gloort er hoop in Sittard-Geleen. Daar waar, gegeven de financiële problemen, ‘een plek bij de eerste twintig’ jarenlang zo’n beetje de enige realistische doelstelling kon zijn, gloort er nu hoop. Er is geen financieel gezeik meer, de organisatie is opgetuigd, er staat een spelersselectie die niet langer slechts de kwalificatie ‘mannen op voetbalschoenen’ verdient en ziedaar: uitstekende prestaties.

Geen garanties op langdurige prestaties natuurlijk, maar voor het eerst sinds jaren is er gerechtvaardigde hoop. Ook in Coventry overigens, zij staan voorlopig derde.

Fortuna hoopt op een top tien notering; ik op top zes!

Riccardo Welters

PS: Coventry City tilde in 1987 wel de FA Cup de lucht in. Het was dus niet altijd kommer en kwel—waarvan acte.