Fortuna trakteert de supporters op de slechtste wedstrijd van het seizoen. Debet daaraan zijn spelers die keer op keer beginnersfouten maken en een trainer die wel heel vage beslissingen neemt.


21 November 2003

Fortuna maakt zichzelf belachelijk tegen TOP

Fortuna Sittard 1 TOP Oss 3
Doelpuntenmakers: 26. Van Barneveld 1-0; 74. Pique 1-1; 85. Van der Sloot 1-2; 90. Dijkhuizen 1-3
Opstelling: Baart, Geerinckx, Akerboom, P. Janssen, Steegs, Tychon, Daemen (78. Rajcomar), Cagnazzo, El Gaaouiri (83. Taihuttu), Van Barneveld, Gommans.
Toeschouwers: 3.400
Scheidsrechter: Janssen
Geel (Fortuna): El Gaaouiri
Rood (Fortuna): –

Is het alweer vrijdag? Jazeker, tijd voor deel 15 van de vervolgserie Fortuna Sittard. We zijn benieuwd welke wending deze soap vandaag neemt. Rond 19.40uur beklimmen we de tribunes in Vak C en daar worden we verrast. Ons vak zit vol! Blijkbaar is er deze week een Fortuna project geweest op de basisscholen in de omgeving, want ons hele vak zit vol. Nou ja, de komende anderhalf uur moeten maar uitwijzen of we daar blij mee moeten zijn….

Op het veld is de warming-up bezig en we zien dat er zowaar twee routiniers terug zijn gekeerd uit de ziekenboeg: Paul Janssen en Jo Geerinckx. Gelukkig maar, elk lichtpuntje is er één. Verder keert ook Samir el Gaaouiri terug van een schorsing en ook voor hem is er een basisplek gereserveerd. Dit alles gaat ten koste van Dave Joosten, Bart Meulenberg en Prince Rajcomar die op de bank starten.

De tegenstander? Vorig seizoen verloren we tweemaal van TOP Oss. Een puike prestatie van ons. Aan Osse zijde moeten we twee spelers kennen. Aanvoerder François Gesthuizen speelde een paar seizoenen bij Fortuna voordat hij naar Eindhoven ehh (uiteindelijk) Oss vertrok. Gesthuizen, pak weg een meter vijftig lang, gaat centraal in de verdediging spelen. Misschien moesten we dus maar eens proberen Harrie Gommans in stelling te brengen. De andere oud Fortunees is Misha Rook, maar Rook is geschorst vandaag.

In het uitvak tellen we circa 40 Ossenaren. Goed dat ze er zijn.

In het programmaboekje lezen we dat Koning vindt dat je deze spelersgroep de afgelopen weken realistisch gezien niets kwalijk kunt nemen. Daar zit wel wat in. De vraag die onbeantwoord blijft (want niet gesteld) is of je de technische staf realistisch gezien niets kwalijk kunt nemen de afgelopen weken?

Koning heeft nu al meerdere malen tijdens wedstrijden het middenveld opgeblazen. En dat was toch bepaald niet succesvol. We zijn benieuwd wat er vandaag gebeurt.

Fortuna speelt in de eerste helft richting de – akelig lege – N-side. Wat we in de openingsfase te zien krijgen is bar en boos. Fortuna is de iets betere ploeg, maar ik zie ook onmiddellijk het nutteloze van deze opmerking in. Beter is een begrip zonder enige waarde in dit duel.

In de eerste twintig minuten tellen we één kans, die uiteraard voortkomt uit gestuntel van een verdediger. In dit geval de keeper van TOP, ene Stefan Toonen. Het is al de tweede wedstrijd in het betaalde voetbal van dit 20-jarige jochie (waarom komt niemand op het idee om hem eens onder vuur te nemen??). De bal wordt het strafschopgebied ingespeeld, en de keeper komt uit maar is te laat. Georges Tychon is er eerder bij en probeert met een bekeken balletje de keeper te verrassen. Goed idee, maar een ‘tychon’ uitvoering. Het bijvoegelijke naamwoord ‘tychon’ betekent – zoals iedere Fortuna supporter wel kan raden – ‘leuk geprobeerd, maar net niet’. De keeper kan redden en komt dus met de schrik vrij.


Toonen kan nog net met een vuist bij de bal

En daar moeten we het dan mee doen in de eerste twintig minuten. Van TOP Oss is geen spoor; van ons nauwelijks. Het zal duidelijk zijn, dat we hier naar de slechtste wedstrijd van het seizoen zitten te kijken.

De kinderen op de tribune zijn al niet meer met hun aandacht bij het duel. Handgeklokt duurde het 18 minuten vooraleer de aandacht afgeleid was. In plaats van naar de wedstrijd kijken, houden ze zich bezig met het gooien van propjes. Kortom de kids vertonen duidelijk afkickverschijnselen. Ze moeten nu toch snel hun gameboy terugkrijgen anders zou het hier nog wel eens uit de hand kunnen gaan lopen…..

Vijf minuten later staan we zowaar op voorsprong! De bal komt rond het strafschopgebied uit de lucht vallen en belandt precies in de voeten van Joos van Barneveld. Hij kapt en schiet de bal in. Hard is het schot niet; zuiver wel. Via de paal hobbelt de bal binnen: 1-0!!


Van Barneveld neemt de felicitaties in ontvangst

Tja zo gaat dat, je speelt als een natte krant, maar de tegenstander is nog natter en dus sta je nog verdiend op voorsprong ook.

Blijven er nog twintig minuten over in deze eerste helft. Ik zou niet weten wat ik er over zou moeten zeggen. Net zomin als er voor de treffer iets te melden viel, valt er ook niets te melden over het restant van de eerste helft. Er staan 22 profs op het veld die vast een hoop goede bedoelingen hebben, maar er lukt hoegenaamd niets. Illustratief is wellicht El Gaaouiri die vlak voor rust een kans krijgt. De bedoeling was vast om de bal op doel te schieten, maar hij mist het doel op een haar na, maar dan wel een haar van pak ‘m beet 20 meter dikte… Ruststand: 1-0.

In de rust worden er wat penalty’s genomen en wat prijzen uitgedeeld en als dat afgewerkt is, kunnen we verder met de tweede helft.

Na vijf minuten is al duidelijk dat Harry van de Ham een donderspeech heeft gehouden in de kleedkamer. TOP Oss is namelijk voortvarend van start gegaan opzoek naar (minimaal) de gelijkmaker. En daarmee is de trend gezet voor het eerste kwartier van de tweede helft. TOP Oss valt aan; wij krijgen ruimte voor de counter.


Coocky maakt duidelijk wat de bedoeling is

Het levert TOP een serieus aantal kansen op die allemaal om zeep worden geholpen. Soms door eigen knulligheid; soms door uitstekend optreden van Rein Baart, die in het verleden ook nog uitkwam voor de Ossenaren.

De gelijkmaker was dan ook al lang en breed verdiend geweest, maar staat voorlopig nog niet op het scorebord. Na een kwartier spelen valt de Osse druk een beetje weg. Ze kunnen dat tempo niet in standhouden en beginnen ook achterin fouten te maken. Kortom, het begint er zowaar steeds meer naar uit te zien dat we dit wel eens zouden kunnen gaan overleven.

Er komen dus counterkansen voor ons op de 2-0. Helaas is de nonchalance dusdanig groot dat het allemaal op niets uitloopt. Ballen op Tychon hebben vrij weinig zin, want hem lukt vrijwel niets. Slechts eenmaal wurmt hij zich door de verdediging heen. Maar dan geeft hij de bal zo slecht voor op Van Barneveld dat laatstgenoemde zich in allerlei bochten moet wringen om de bal überhaupt te raken…

Aan de andere kant begint de vermoeidheid toe te slaan bij El Gaaouiri. Een acceptable eerste helft heeft bij hem weer de nodige krachten gekost, die hij nu tekort komt in de tweede helft. En als hij vermoeid raakt, vertoont hij irritant gedrag. Of hij ligt op de grond, of hij is bezig met shirtje trekken. Dat laatste komt hem voor de vijfde maal dit seizoen op een gele kaart te staan (voeg daar nog een kaart uit het vorige seizoen bij en El Gaaouiri is dus weer geschorst).

Dat zien we nu al een half seizoen, maar waarom slaagt de trainer er niet in om het eruit te krijgen bij die jongen???

Maar goed, wat maakt het allemaal uit. We staan nog steeds 1-0 voor en de tijd tikt in ons voordeel. Het laatste kwartier gaat in en TOP neemt een vrije trap op onze helft aan onze rechterkant. Tychon staat voor de bal zodat die niet snel genomen kan worden. Prima Georges. Vervolgens komt linksback Pique naar voren gesneld. Dat is de man van Tychon, die dat zowaar ziet en met hem meeloopt. Prima gezien Georges. Maar waarom Georges, loop je slechts achter Pique aan en dek je hem niet?? Als je dan toch de moeite neemt om hem te volgen, dan is dat toch een kleine moeite??

Om de één of andere reden is dit blijkbaar allemaal te simpel geredeneerd. Pique wordt aangespeeld en passeert Baart: 1-1….

Opnieuw een vermijdbare goal, maar het lukt de technische staf ook na twee jaar werken met Georges Tychon niet om dit soort nonchalance uit zijn spel te krijgen. Over wie zegt dat nu wat? Over Tychon, over de technische staf? Over beiden zal het antwoord wel haast moeten zijn…

Een terechte tussenstand staat op het bord, maar ik had het idee dat ze er in het Osse kamp al stilletjes rekening mee hadden gehouden dat de zoveelste nederlaag een feit was.

We gaan verder. Er is nog een kwartier speeltijd en dan vallen we in de volgende verbazing. Koning gaat zelfmoord plegen door opnieuw het middenveld op te blazen. Tom Daemen gaat eruit en Prince Rajcomar komt erin. Dat betekent dat er allerlei wijzigingen gaan optreden. Dario Cagnazzo op de plek van Daemen, Van Barneveld op de positie van Cagnazzo en Rajcomar in de spits.

Op papier kan dat natuurlijk allemaal, maar als je in de praktijk telkenmale moet constateren dat spelers er niet in slagen om het takenpakket op hun favoriete plek onder de knie te krijgen, hoe kun je dan in godsnaam van diezelfde spelers verwachten dat ze dat takenpakket op een niet favoriete plek wel naar behoren kunnen uitvoeren?

Vijf minuten later ontploft de tweede bom op ons middenveld. Koning wisselt El Gaaouiri voor Gino Taihuttu, die als spits nu dus linkshalf moet gaan spelen en daarmee is de demontering van ons middenveld compleet. Van het oorspronkelijke middenveld staat slechts Tychon nog op zijn positie. En als er dan toch iemand vervangen had moeten worden…

Gevolg?

Drie keer raden: het is doorlopen op het middenveld, maar dan wel doorlopen voor TOP Oss. De eerste die mag profiteren is Marcel van der Sloot. Hij tikt vijf minuten voor tijd de 1-2 binnen, ondanks dat Baart zich verweert als een leeuw in de goal.


Van der Sloot strooit zout in de wonden….

Bij TOP kunnen ze het allemaal niet geloven. Zoveel ruimte krijg je niet vaak. Een paar minuten later tikt Dijkhuizen aan de verste paal ook nog de 3-1 binnen. Het kan allemaal niet op.


De Ossenaren pakken de aangereikte cadeaus uit…

We zitten dan al in blessuretijd. De sfeer op de tribune is grimmig. We hebben dit seizoen al de nodige nederlagen geleden, daar zit het probleem niet direct. Het probleem is dat deze nederlaag volstrekt onnodig is. We zijn namelijk niet slechter dan TOP; we doen ons zelf gewoon de das om. Op het veld en in de dug-out…. En dat is verdraaid moeilijk te accepteren.


Echt puike beslissingen in het laatste kwartier….

Blijft er nog wat overbodige blessuretijd over, waarin alleen Taihuttu nog met de moed der wanhoop als een veredelde linksbuiten er nog iets van probeert te maken. Sjappoo voor die jongen, maar het heeft geen enkele zin.


Taihuttu strijdt voor wat ie waard is!

En dan houdt scheidsrechter Janssen – die nog nooit van voordeel fluiten gehoord heeft – het voor gezien. Fortuna verliest met 3-1 van TOP Oss in een wedstrijd die vast de slechtste moet zijn geweest onder het trainerschap van Hans de Koning.

De komende weken spelen we tegen tegenstanders van een geheel ander kaliber dan TOP Oss. Als we zo verder gaan, kunnen dat nog pijnlijke potjes worden….