Een 1-0 achterstand ophalen, op voorsprong komen en dan toch nog tegen de zoveelste kleine nederlaag oplopen? Tja, dat is de harde realiteit. En dan was het ook nog een onnodige nederlaag….


21 Maart 2003

Fortuna verliest nipt van TOP

TOP Oss 3 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 33. Guyt 1-0; 53. Brusselers 1-1; 57. Hamming 1-2; 62. Onyeike 2-2; 76. Rook 3-2
Opstelling: Baart, Geraerts, Van der Hoeven, P. Janssen, Meulenberg, Tychon (52. El Gaaouiri), Daemen, Van Barneveld (78. Rajcomar), Brusselers, Hamming, Gommans.
Toeschouwers: 1.397
Scheidsrechter: Van Sichem
Geel (Fortuna): Geraerts
Rood (Fortuna): –

De wereld staat op zijn kop, maar er zijn toch ook nog een paar zekerheidjes. En op deze zonnige vrijdagmiddag is één zo’n zekerheidje dat Fortuna zal voetballen. Vanavond speelt het circus zich af in Oss, bij TOP. Rond een uur of half zes verlaten we Sittard voor een tripje van zo’n 130km. Dat valt vandaag dus alleszins mee. De heenreis levert het gebruikelijk geleuter op, maar echt verheffend wil het allemaal niet worden.

Rond een uur of zeven komen we aan in de Mondriaanlaan. Het stadion luistert naar de naam “TOP Oss Stadion”. Hebben we hier te maken met een club die de voetbaltraditie in ere houdt en daarom weigert haar stadionnaam te verkopen? Of hebben we hier te maken met een club die net als alle andere niet weet wat voetbaltraditie is, maar die zelfs de plaatselijk frituur niet bereid heeft gevonden het stadion te sponsoren? Wie het weet, mag het zeggen.

Het ontvangst is in ieder geval zeer vriendelijk. Elke Fortuna supporter wordt beschouwd als een potentiële crimineel en wordt zorgvuldig gefouilleerd. Door naar de tribunes. Daar heeft TOP er overigens drie van. Het oude uitvak achter de goal is nog intact. We zien daar nog de sporen van voetbalfolklore: uncovered terrace! Maar voor de rest is er hier niets meer hetzelfde sinds we de laatste keer hier zijn geweest (94/95). TOP heeft drie aardige tribunes uit de grond gestampt. We hoeven deze keer overigens niet achter de goal te staan, want TOP heeft aan de lange zijde een uitvak gecreëerd.

Daar aangekomen, zien we dat er zowaar een snackbar aanwezig is. Verbazing alom bij de Goodyear commissie, die hier niet echt rekening mee had gehouden. Waar die commissie ook geen rekening mee had gehouden is de rijk gevulde menukaart. We noteren een broodje kroket, frikadel, hamburger en bovendien zijn er zelfs frieten te krijgen hier in Oss. Wat een weelde! De Goodyear commissie stort zich dus op dit potentiële goudmijntje.En wat blijkt? Alles wat hier te krijgen is, is van prima kwaliteit. Oké, de frieten zijn wat aan de zachte kant, maar de rest is prima in orde. De Goodyear commissie besluit unaniem een vonkelnieuwe ster uit de verpakking te halen en die uit te reiken aan TOP Oss. Nou ja, bij nader inzien was het natuurlijk ook niet zo vreemd dat de gewone man uitstekend kan eten in Oss. Oss is natuurlijk niet voor niets een SP-bolwerk.

Met een goed gevulde maag begeven we ons naar de tribune. Op het veld is de warming-up bezig en we zien dat Koning besloten heeft het basiselftal dat Cambuur vorige week in de pan hakte ongewijzigd te laten. Dat betekent dus ook dat Georges Tychon speelt en Samir El Gaaouiri geen kans krijgt op de rechtshalf plek.

Eerder dit seizoen verloren we thuis vrij kansloos van TOP. De uitslag (2-3) doet wellicht anders vermoeden, maar die twee Sittardse treffers vielen in blessuretijd. Maar om nu te zeggen dat we hier vandaag met revanchegevoelens zijn, nou nee. Dan moeten we wel heel veel revanche nemen dit seizoen… Revanchegevoelens dus niet, maar de lijn doortrekken van vorige week zou al leuk zijn.

We zijn nu vlak voor aanvang van de wedstrijd. In het Fortuna vak is het nog redelijk gezellig geworden. We schatten zo’n 110 Fortunezen. En daarmee zijn we vandaag nog niet eens ze gek ver in de minderheid. Als hier 800 man uit Oss aanwezig zijn, dan zijn het er veel. Maar ook dat is verklaarbaar, want er hangt een spandoek met de veelzeggende tekst: ‘No one likes Oss”. We kunnen niet ontkennen dat dat aardig verzonnen is, maar waar is het tweede gedeelte met “we don’t care”?

De wedstrijd dan maar. Fortuna wil direct de draad van vorige week oppakken. We zijn dus weer om 20.00uur wakker. Niet dat het direct grote kansen oplevert, maar we zijn aardig bezig op dit knollenveld. Het aardige spel van ons duurt overigens niet al te lang, want na een minuutje of tien begint TOP ook van zich af te bijten. En verrek, wie staat er hier voor onze neus als linksbuiten opgesteld? Is dat niet Glenn Helder? Het is hem! Glenn staat de zaak in deze eerste helft hoofdschuddend aan te kijken, zich vast afvragend waarom hij in hemelsnaam op dit niveau terecht is gekomen? Nou ja, dat zal ie zelf ook wel weten…..

TOP is halverwege die eerste helft overigens de betere ploeg geworden. Aangevoerd door een aanvoerder die verdacht veel lijkt op oud-Fortunees François Gesthuizen – maar hem simpelweg niet kan zijn, want Gesje speelt al jaren in Eindhoven bij PSV – zoekt TOP de aanval. En dat levert kansen op. De dikste is voor Chaly Jones die van de grens alleen op Baart af mag, maar jammerlijk faalt. Hoe kon de grens zijn ontgaan dat dat buitenspel was? Het is dat de wind verkeerd stond, anders had hij zelfs kunnen ruiken dat het buitenspel was!

Verder krijgt Helder nog een cadeautje van Baart, die een bal recht in Helder’s voeten schiet. Maar een bal over 30 meter in een leeg doel deponeren is niet aan Helder besteed. Het doelpunt dat TOP op basis van die eerste helft verdient, komt er na een half uur dan toch. Die Gesthuizen-immitatie komt met een aardige voorzet van rechts op de proppen, waar Danny Guyt een teen tegenaan krijgt: 1-0. En daarmee staat zijn teller van doelpunten tegen Fortuna dit seizoen op drie….


Danny Guyt: Fortuna’s plaaggeest dit seizoen…

Na die treffer is er nog een kwartiertje te spelen. En alhoewel dat toch een behoorlijke periode is waarin je in staat zou moeten zijn om iets zinnigs op de mat te leggen, lukt dat geen van beide ploegen. In tegenstelling tot de score op het veld, hebben we de vocale strijd op de tribune al duidelijk gewonnen. Maar ja, daar krijg je geen punten voor… Ruststand: 1-0.

In de rust gebeurt er niets in Oss, we gaan dus door naar de tweede helft. Het eerste vermeldenswaardige feit van die tweede helft is dat Tychon uit zijn lijden wordt verlost. Ook vandaag wil het weer niet vlotten met Georges. El Gaaouiri is zijn vervanger en of hij er iets mee te maken heeft is onduidelijk, maar Fortuna schakelt een versnelling hoger. En dan moet TOP al snel terug. Fortuna krijgt een vrije trap op de rand van het strafschopgebied en dat is een klusje voor Paul Janssen. Hij schiet keihard op goal. De keeper kan de bal wel tegenhouden, maar niet vasthouden.


Janssen legt aan voor een schot dat een assist zal blijken!

De rebound is voor Brusselers die alerter is dan zijn tegenstander. Met enig duw- en trekwerk werkt hij de bal over de doellijn: 1-1!!


Brusselers houdt receptie

Fortuna krijgt vleugels van die treffer en zet TOP nu vast. Het duurt niet lang voordat de groen/gelen voor de tweede keer toeslaan. De maker van het eerste doelpunt, geeft van links nu de assist op Hamming die opnieuw toont dat hij het scoren nog niet verleerd is: 1-2!!

En met die treffer kunnen we weer een Nederlandse profploeg wegstrepen waartegen Hamming nooit een competitietreffer scoorde. Op die lijst blijven er nu nog zes over: Heracles Almelo, FC Den Bosch, Helmond Sport, FC Haarlem, VVV en Fortuna Sittard. Zou het hem nog lukken al deze clubs (behalve wij natuurlijk) een mes in de rug te planten in het restant van zijn loopbaan? En deed hem dat ooit iemand voor? Fortuna staat dus voor en niets lijkt een overwinning hier in Oss in de weg te staan.

Of gaan we soms zelfmoord plegen? Nou daar lijkt het in ieder geval weer eens wel op. Het aardige voetbal dat we na de rust spelen, verdwijnt weer heel snel. Waarom levert zo’n voorsprong eigenlijk geen zelfvertrouwen op? Geen idee, maar vooral aan onze rechterkant gaat het mis. Roeland Geraerts heeft het daar behoorlijk zwaar en als vijf minuten na onze voorsprong de gelijkmaker erin ligt is het ook niet verwonderlijk dat die goal van onze rechterkant afkomstig is. Geraerts blundert bij een bal die hem wordt aangespeeld en Helder gaat er met de bal vandoor. Helder trekt de bal voor en dan lijkt er niets aan de hand, want Baart komt uit zijn goal om de bal te vangen. Maar Baart kan de bal niet vangen… De bal belandt voor de voeten van Onyeike en die ziet geen probleem om dit cadeautje uit te pakken: 2-2….


Baart’s fatale blunder in beeld…..

Tjonge, jonge dat was niet al te best van Baart die toch al geen geweldige wedstrijd staat te keepen… Voor de wedstrijd is het wel aardig, want die kan nu in het laatste half uur alle kanten op. En dan blijkt TOP toch net even iets meer kracht te hebben dan wij. Ze krijgen een paar mooie kansen, maar weten die voorlopig niet te verzilveren. Voorlopig dus, want de derde treffer van TOP komt er uiteindelijk een kwartier voor tijd toch. De goal komt voort uit een corner, die een scrimmage voor onze goal oplevert. De maker van de treffer heeft een Sittards verleden en heet Mischa Rook. Maar of hij precies weet hoe de bal erin gaat is onduidelijk, want het leek een erg gelukkige treffer. Maar helaas, ook die tellen: 3-2….

Blijft er nog een kwartiertje over voor een gelijkmaker. Rajcomar komt Van Barneveld nog aflossen en Fortuna doet verwoede pogingen om die gelijkmaker nog te forceren. Er komen vrije trappen, gevaarlijke situaties, maar keeper Budziak in gevaar brengen is er niet echt bij. Dat wil zeggen, tot diep in blessuretijd, want dan krijgen we ineens een reuze kans. Brusselers zet vanaf links keurig voor op de vrijstaande Gommans. En Gommans hoeft de bal maar in te knikken, maar hij faalt hopeloos…. En dus eindigt het hier in een 3-2 nederlaag.

Erg vriendelijk eindigt het duel niet, want er dreigt na afloop zelfs een opstootje. Maar dat stelt niet veel voor. De spelers komen de supporters nog bedanken en dan vertrekken we ook maar.

De terugreis verloopt rustig. Rond een uur of half twaalf zijn we terug in Sittard. Volgende week geen competitieprogramma, een week later komt Helmond op bezoek.